Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DuitslandOostzeeReizen(NL)

Baltic 2015 Deel 1 Ned-Kiel

Dinsdag 11-5-15
is de Asmara het water weer in getakeld en kunnen we beginnen aan de Baltic zomerreis.
De eerste dag vaar ik naar de Westeinder, naar Arie’s eiland zo zo hebben we dat kleine eilandje met vrienden destijds genoemd. Hier gaat mijn scheepsmaatje Simba, van nog geen jaar oud, een cyperse poes, voor eerst naar buiten. Er gaat een nieuwe wereld voor het beestje open met allemaal spannende dingen.

Den Aker Aalsmeer (Aries eiland)Ik heb hier twee dagen de tijd om bovendeks alles weer op orde te krijgen. De zeilen in orde maken, de beide bakskisten, die vanwege renovatie achterdek voor stonden, weer naar het achterdek en nog vele andere klusjes.
Op vrijdag 15 mei heb ik een afspraak staan voor een herhalings inenting tekenbeet bij de KLM medische dienst op Schiphol Oost, dus in dat weekend gaan we met staande mast door Amsterdam.

Vrijdag 15-5-15
Gisteren gezellig dagje met Denise en Peter en de kleinkinderen is Aalsmeer. Omstreeks 1700 zijn ze weer naar huis gegaan en heb ik nog wat boodschappen ingeslagen bij Appie.
Vandaag om 08:18 gaan varen vanuit Aalsmeer naar de Nieuwe meer, via de KLM voor een inenting, voor de staande mast door Amsterdam vannacht.

Zaterdag 16-5-15 Vertrek 10:00
Op een druilerige zaterdagochtend met wind4 zuid/zuidwest steken we het IJ over voor de Oranjesluizen. Bestemming Enkhuizen.
Alle zeilen gezet wind 5 / west snelheid 3/3,5 kts eta enk 1800. Motor uit.
Na enige tijd trekt de wind aan inmiddels NW 6/7 en wordt het onplezierig. Vanaf het paard van Marken tot aan de ingang van het naviduct komt alles weer los in de boot ondanks de voorzorgen.
Voor Simba de scheepspoes zijn het ook heftige dagen, eerst in Aalsmeer voor het eerst in haar 1 jarige poezenleven naar buiten, supereng allemaal en dan gaat die baas ook nog ruim water kiezen, waarom kan ik niet gewoon op mijn pootjes blijven staan, ik kruip luid miauwend in de armen van de baas, het enige nog vertrouwd. Na enige tijd zet ik haar weer in haar mandje voor de stuur console binnen met uitzicht naar voren, of ze dat nou zo leuk vind weet ik niet. Maar ze geeft zich over en houd op met piepen, ingeslingerd? Nu al? Dan meten we nog zee op, maar IJsselmeer zijn ook zulke vervelende kort golven.
Om 17:30 meren we af achter de Dromedaris voor de installatie van een Spiboom, in de avondzon, de wonden zijn weer gelikt. Dinsdag weer verder.

Maandag 18-5-15   Ontsnapt aan mast overboord
De Spiboom laat wat langer op zich wachten en zal er woensdagmiddag op worden gezet.
Bij het overleg op het voorschip over de te plaatsen spiboom, deed Tuned in Enkhuizen ineens de ontdekking dat op de spanner van mijn stuurboord hoofdmast stag de clip uit de pen was en dat de pen al helemaal scheef stond om er elk moment uit te springen. En dan te weren dat ik met wind 6 een aantal uur scherp heb gevaren. Hoeveel geluk kan je hebben. Gelijk opnieuw alles nagelopen en de pennen gezekerd met splitpennen. Pppfffft!

Friesland friesland

Woensdag 20-5-15
Om 08.30 vertrokken van Tuned in Enkhuizen bestemming Friesland, bij Stavoren naar binnen en door naar marrekrite lm32a bij Warns. Hier hebben even de tijd, immers de afspraak in Sneek voor de laatste inenting is pas op 27/5, met goedweer in het vooruitzicht geen straf. Klusjes gedaan, gewassen en een nieuwe belevenis van Simba. Ik was naar beneden om te wassen, kom weer boven en vind allemaal water op de salonvloer, automatisch kijk je dan naar boven, tot dat ik in een hoekje een hevig likkende Simba aantref, ze is niet groot maar nu was er echt niets meer van over.
Nu was ik toch nieuwsgierig hoe ze terug aan boord is gekomen. Bij het aanleggen had ik twee fenders met een hoes erom naast elkaar opgehangen, een op de waterlijn en een tot aan de reling. De zon scheen de hele dag maar de fenders waren nat, hierlangs is ze dus omhoog geklommen, zonder deze fenders waren de kanten te en de boot te hoog en had ze nog rondgezwommen, voorzienigheid?

Donderdag 21-5-15
Er lagen nog wat verfklussen te wachten, het is mooi weer en ik ik hoef pas 27/5 in Sneek te zijn, dus aan de bak.Van de 5 overloopbare zonnepanelen is er bij twee water onder gekomen, die moeten er dus af, kaal halen, epoxy, lakken en weer er op kitten.solor panel dek

Vrijdag 22-5-15
Vandaag hebben achter mij 4 huur-kajuit-zeilbootjes Met totaal zestien Duitsers erin, aangelegd. Er werd al gauw een borrel geschonken en ik werd uitgenodigd om mee te eten, reuze gezellig allemaal. huurbootBBQ

Omstreeks middernacht ging ieder naar bed. Op  23-5-15 varen de Duitsers in convooi via Stavoren het IJsselmeer op om bij Lemmer weer naar binnen te gaan.
Zo het dak zit weer strak in de verf, nu noog een paar dagen laten uitharden, dan kunnen de panelen er weer op.

Woensdag 27-5-15
Vanavond in Sneek wandeling gemaakt naar St.Antonius ziekenhuis voor laatste inenting rabies, ik ben er klaar voor.

Donderdag 28-5-15
Op weg naar leeuwarden, bij lunchplek op Marrkrite bij afvaren fikse lakschade opgelopen. Fender schoot tussen de romp uit met als gevolg een zware bescadiging van 5 a 6 mm diep met een cirkel van ongveer 10 cm. Simba is ook klierig vandaag, ze miaauwt de hele dag en wil naar buiten.

Vrijdag 29-5-15
Het weer is nog altijd te koud voor de tijd van het jaar, op een enkele uitzondering na 10-14 graden. ’s avonds gaat de kachel nog steeds aan.

Zaterdag 30-5-15
Dokkum, vandaag komt mijn dochter Tanja uit Groningen langs met de kids (4).
In Dokkum blijf ik twee nachten liggen voor reparatie van mijn rompschade, de verfkleur wordt maandag geleverd, ik gebruik deze dagen op mijn zonnepanelen weer op het gelakte bovendek te kitten. Deze vertraging komt wel goed uit want met een week zou het weer om slaan, hopelijk genoeg voor passage naar Helgoland en weer terug naar het Kielerkanaal voor de passage naar de Oostzee.

Op dinsdag krijg ik eindelijk de verf en kunnen we door naar het Lauwersmeer in afwachting van de doorsteek naar Helgoland

Maandag 2-6-15
Ik lig nu op een marrekrite aan het Lauwersmeer. Helemaal alleen in een insteekhaven met meer dan 20 ligplaatsen. De boxen zijn te klein voor mij dus lig ik aan de enige lange walzijde die er is. Vanmorgen dinsdag toen ik wakker werd stond er een flinke wind 6-7 dwars op de boot, lage wal dus. Ik lag inmiddels gevaarlijk dicht tegen de betonnen rand aan, maar wat ik ook probeerde ik kreeg met geen mogelijkheid de fenders beter in positie zodat ik meer ruimte tussen de wal en schip kon creeren.lage walweing ruimteEr zat nog 4 cm tussen, uiteindelijk heb ik op het smalste punt er een rubber mat tussen kunnen wurmen. Maar goed ook want met uitschieters naar zelfs windkracht 10 beschermde deze mijn verf. Weer een leer voor de volgende keer zorg dat je voldoende fender op de juiste positie hebt voor als de wind draait. Ik lig continue op een helling van 5-10 graden.
Zoals de voorspellingen nu zijn ga ik morgen (dinsdag) de gangboorden schilderen, de loopdekverf en reparatie aan de romp komgt later wel. Vrijdag moet alles dan goed droog zijn en gaan we eruit naar Helgoland Een voordeel van de constant harde wind is dat mijn windmolen optimale prestaties levert en zelf als de omvormer (combi mastervolt 2500watt) aanstaat en er diverse 220v gebruikers zijn. De accus staan continue op 100 %, terwijl de overtollige stroom gedumpt wordt over de weerstanden.

Vrijdag 5-6-15
Ik wil om 0530 vertrekken ivm getij, dus ben ik op donderdagavond door de sluis gegaan, want die draait pas om 0700. Nou had ik ook net een verhaal gelezen over de aanleg in die buitensluis, waarop je toch eigenlijk met drie a vier man moet zijn, met alle in’s en out’s en van hoe het niet moest. Dus ik besluit buiten de haven op het wad te gaan ankeren, gewoon op knopje drukken en anker zakt, niks moeilijks aan. Rekening houdend met het tij, het was laag water en er stond nog 1,60 dus met HW 4,60. 22 mtr ankerketting eruit, rekening houden met stroom, zo ik lig.
Wat ik alleen vergeten was toen ik eerder op het wad geankerd heb is dat de bij het kenteren van het tij de boot dus met de kont tegen de wind in gaat liggen. En ik heb een hele mooie gelijdelijk oplopende kont (de boot bedoel ik) met als gevolg dat bij wind met golven dat dus flinke klappers geeft, op zich niet zo erg, maar mijn bed ligt er vlak boven, dus maar extra borrel genomen en gewacht tot het tij weer ging kenteren (00:45), daana geen probleem meer goed maar kort geslapen.

Volgens planning vertrokken naar Norderney, wind 6 op genua en motor bij, golven 1 mtr. Bij Norderney nog even overwogen om door te varen naar Helgoland, ik zou daar dan om middernacht zijn. Maar dat plan maar gauw laten varen i.v.m. Melding onweer in de avond, goed besluit want veilig in de haven liggend betrok de lucht al snel en begon het ’s avonds te regenen en flinke onweersbuien.

Zaterdag 6-6-15
De volgende morgen om 0800 met uitgaand tij vertrokken voor Helgoland wind 5, maar vervelende golfopbouw schuin van achteren waardoor het schip flink rolde en er in de keuken toch weer de nodige zaken een eigen leven gingen leiden. Bij het passeren van de nodige traffic lanes in de Duitse bocht en na de laatste ongeveer 90 graden bakboord uit was de wind inmiddels toegenomen tot 6 en de golven tot ruim 3 mtr, dit was niet leuk meer. De hele keukenvloer lag inmiddels vol met debris, de Asmara maakte klappers die ik nog niet meegemaakt had. Ook de nieuwe koelkast die in een houten behuizing is geplaatst, had kans gezien om van zijn plaats af te komen en 10 cm verder naar binnen te schuiven. Simba de poes had het ook niet meer en wilde alleen maar op schoot. Aankomst Helgoland 1700.
Op Helgoland 730 ltr diesel getankt a 91 ct en wat duty free drank ingeslagen. Besloten om nog maar een extra nacht te blijven omdat de voorspelling voor maandag beter zou zijn met golven tot 1 mtr.

Maandag 8-6-15
Vertrokken om 0800 voor Brunsbuttel (Kieler kanaal) wind 4-5 NW later ruimend naar noord. De wind klopte wel maar de golven dus niet, weer oplopend tot 2 mtr, schuin van achter met Genua vol uit en flink rollend.
Nu klapte ineens de gereedschap kast uit zijn slot vandaan m.a.g. dat dozen met ratelsets etc de salonvloer op schoven, dus ik op mijn knieen op een rollend schip de gereedschapdozen opgepakt en allemaal op de bank gelegd.
In al dit toch pittige vaargedrag moet ik zeggen dat mijn motor perfect draaide (totaal uren 4430 hr) en de autopilot keurig de boot op zijn track hield en deze moest toch bij elke zwieper met bijna volle roeruitslagen de zaak onder controle houden voor elke stretch van ruim 10 uur nonstop.
Aakomst sluis Brunsbuttel 1600 afgemeerd achter de sluis 1750. Na de borrel, als eerste een extra borg gemaakt voor de gereedschapkast, de koelkast doe ik later want de ombouw moet er eerst af.

Dinsdag 9-6-15
Vandaag varen we relaxed het kielerkanaal af voor de sluizen in Holtenau, Oostzee zijde. Op zich relaxt maar wel saai, ik heb maar een film opgezet voor wat vermaak.
Het Nord-Ostsee kanaal bekend als Kielerkanaal is gebouwd in 1895 zodat de Duitse vloot makkelijk tussen de Noordzee en de Baltic kan bewegen zonder dat de omweg via het Kattegat gemaakt hoeft te worden. Het kanaal is 98,5 km lang met een minimum brugoverspanning van 39,6 mtr en is 11 mtr diep.containers - Matrix Frame??Halverwege het kanaal op km 40 ligt het Gieselau kanaal welke toegang geeft tot de deels getijden rivier de Eider welke weer uitkomt in de Noordzee ter hoogte van Helgoland.In 2013 tijdens mijn rondje Denemarken wilde ik deze rivier doen, echter waren er toen een aantal sluizen gesperd. Ik ga dit op de terugweg nogmaals proberen, tenslotte wil ik dan toch weer naar Helgoland om af te tanken en vermijd ik daarmee een vervelende stretch van Brunsbuttel via de Elbe monding.
van 0850 tot 1800 is toch 9 uur varen en opletten, want zeekastelen komen gewoon achterop lopen, ben superblij met mijn achteruit kijk camera.
Ik lig aardig op schema, geplande aankomst St.Petersburg 15 juli. Woensdag 10 juni op de Oostzee, zie verder deel 2 Holtenau-St.Petersburg

Zie verder Deel 2 Kiel – Polen

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture