Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Aanvaring met Boei en visnet

Vandaag maandag 14 juni in de richting van Swinoujscie(Swinemunde, Polen) Bij het ruimer worden van het water, begint het rollen toe te nemen. Was net een bakkie aan het zetten toen ik een zwieper keeg en het pannetje met kokend water op de keuken vloer kletterde. Dan straks maar koffie.boei

Ik zat wat te lezen in de pilot op de bank (dan kan ik de horizon niet meer zien, maar wel nog de voorpunt van de boot) toen ik opeens vlak voor de punt een grote rode radarreflector zag. Ik liep met 5 kts recht op een ton af met een diameter van een meter, afstand nog 5 mtr. Meteen koers 10 graden bakboord en daarna meteen 20 graden stuurboord. Ik kon toch niet meer voorkomen dat ik de ton raakte met mijn anker, gelukkig verder geen noemenswaardige schade. Hoe stom kun je zijn dat je tracklijn recht over die ton heen loopt. Weer een leer.

Er wordt in de Pilot gesproken over de vele visnetten en dat het dus onverstandig is om ’s nachts en bij slecht zicht te varen. Nou ook bij goed zicht kun je een buil vallen, er staan hele velden met visnetten, alleen maar stokken en geen enkele markering erop.

Vandaag maandag 15 juni op de aanloop naar het kanal Pastowski (naar Swinoujscie/Swinemunde, Polen) op de geplande routelijn op de kaart, aan beide zijden velden met netten, ongeveer 30 meter uit elkaar, dus ik er netje midden tussendoor gestuurd en ja hoor snelheid nam rap af, ik gas bij gegeven nou ik kwam amper voorruit. Ik vermoedde dus al visnet (misschien losgeslagen net aan een zijde?) vol gas achteruit geslagen, daarna weer voorruit, dit diverse malen herhaald met wat kloenk geluiden onderin, kreeg ik uit eindelijk weer normale reactie van boot op gashandel. Er is nu waarschijnlijk een visser die een net minder heeft. Moeten ze maar deen beetje uit de vaarroute blijven, maar ja zo wordt de vis wel duur betaald.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture