Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

LitouwenOostzeeReizen(NL)

Baltic 2015 Deel 3 Litouwen – Tallinn

Kaliningrad
Kaliningrad voormalig Oost Pruisen, Konigsberg was in 1945 toegewezen aan Rusland om een ijsvrije doorvaart te hebben het hele jaar door. Het ligt als een sandwich tussen Polen en Litouwen en is geisoleerd van Rusland door Belarus, een voormalige satelliet staat van Sovjet Rusland, ook wel wit Rusland genoemd.

Om van Gdansk naar Litouwen te varen moet je door het gebied van Kaliningrad, Russisch gebied. Dit gebied doe ik niet aan omdat dat weer een extra visum zou vereisen, wat ik in mijn geval niet interessant vind. Binnen dat gebied zijn ook nog twee militaire oefengebieden. Op deze zaterdag en zondag zijn deze open voor navigatie.

Zaterdag 27-6-15 Gdansk – Klaipeda
Vertrokken om 10.30 wind variabel 1. Dit is een lange trip van 120 mijl en duurt 24 uur, ik moet ver zee in steken om buiten de territoriale wateren van Russisch gebied te blijven, daarna steek ik door de militaire gebieden.
Onderweg nog een aantal maal zeehonden gespot. De nacht is rustig verlopen. Radar en Ais staan bij, alle systemen op alert, nu ga ik na middernacht steeds stukken slapen op timer van 1 uur. Dan alles weer controleren en weer een uur, enz. Om 02.30 komt er een schip op me af, waarvan ik denk dat het Russische kustwacht  is, uiteindelijk zwenk het af en passeert mij op een halve mijl. Verder geen enkele traffic waar te nemen gedurende de nacht.

In het noorden begint het alweer te dagen met een mooie rode lucht.
Omstreeks 05.00 verlaat ik de Russische CTR en kom in de zeegrenzen van Litouwen. Om 07.33 trek het ineens helemaal dicht van de mist, ik zet mijn radar maar weer aan en zie twee inbound en twee outbound vrachtschepen, ik meld mij bij Klaipedia traffic die dit bevestigd. Buiten kijken heeft weinig zin, ik moet op de radar varen naar de approach. Simba slaapt en droomt, waarover weet ik niet.
Ik vaar nu maar eerst recht op de kust af om zo mogelijke confrontatie met vrachtschepen te voorkomen, tenslotte zit ik nog 10 mijl uit de kust. Een half uur voor ik de haven inloop, trekt de mist ineens op.
Aankomst Klaipeda 12.20 (het is inmiddels utc +3) bij de oude molen.
De Zonnewind en de Avanti lagen hier ook al, ik wist dat ze een dag eerder waren weggaan. Met Piet en Michiel een “lazy jack” gemaakt dat is een systeem van lijnen langs het grootzeil zodat het bij neerhalen van het zeil, het niet alle kanten op valt maar door de lijnen wordt geleid. Ik moest hiervoor de mast in om een paar katrolletjes te bevestigen, Piet had een speciale hijsbroek en samen met zijn vrouw hebben ze  mij de mast in gehesen, alwaar ik de katrollen heb bevestigd. Daarna hebben ze gezamenlijk bij mij aan boord een borrel gedronken.

Litouwen
Litouwen is in hoofdzaak laagland met een paar heuvels in zuid en west. Er zij  vele meren en meandering rivieren. De hoofdstad is Klaipeda. De kustlijn beslaat 99 km. Litouwen is een van de snelst groeiende economieën in Europa.

Maandag 29-6-15. Klaipeda (Litouwen) – Liepaja (Letland) 48Nm
Om 08.00 lt vertrokken, wind 3 west, blue sky lichte cumulus.  Gelijk met mij is Piet vertrokken van de Zonnewind, een uur later zou ook de Avanti vertrekken, allen nog met dezelfde bestemming. (er is niet verl anders, dan noord of zuid langs de kust)
Genua en grootzeil opgezet, zee lekker rustig, boot ligt lekker rustig, motor klapje bij, ETA Liepaja 18.30lt.
Eigelijk geen haven voor jachten, op drijvende pontons kun je langzij afmeren, haven geld incl. Stroom, wifi en water € 22,-

Letland
Ook Letland kent veel laagland, alleen het Oosten is wat heuvelachtig. Door het land lopen een aantal rivieren welke alle uitkomen in de golf van Riga. De grootste de “Daugava” vind zijn oorsprong in Rusland. Alle havens van Letland liggen in de monding van de rivieren en zijn voormalige vissershavens.

Dinsdag 30-6-15 Liepaja – Ventspils 60 Nm
Wind west 4 later afnemend naar 3, blue sky, cumulus, zicht > 10 km.
Vertrokken om 07.30lt, had eigenlijk om 06.00 willen vertrekken maar alarm van wekker niet aangezet. Michiel en Jolanda zijn al vertrokken, Piet en Joke zijn zich aan het klaarmaken. We trekken deze dagen met elkaar op als Nederlands flottielje, we hebben alle drie dezelfde bestemmingen tot de golf van Finland, dus wisselen we steeds gegevens met elkaar uit over weer en navigatie zaken en volgende bestemming. Dit is weer een lange rit van zo’n 12 uur varen. Grootzeil  gezet naar bak, genua naar stuurboord. Genua uitgeboomd en grootzeil bulletalie geplaatsd voor    het rollen. Motor op 800-1000 toeren, snelheid 5,5 kts.
Piet zit steeds in het zicht, Michiel zie ik nergens, pas een aantal mijl voor de haven zie ik Michiel met ballon varen, waar ik wat foto’s van maak. Aankomst 18.30lt.
’s avonds met zijn vijven een hapje gaan eten in Ventspils.

Woensdag 1-7-15 Rustdag. Tenminste dat had het moeten worden. Michiel en Jolanda gaan Riga bezoeken, een busrit van 3 uur heen en 3 uur terug. Ze vertrekken om 09.30.
Ik ga water tanken, er staat hier meer waterdruk op dan bij ons. Ik wordt afgeleid en sta wat te praten bij Piet en Joke, daarbij totaal mijn water vergeten dat nog altijd loopt. Pas na ruim een uur kom ik weer op de boot en zie dat het water nog loopt, sluit gauw af en ga naar binnen waar ik tot de ontdekking kom dat er 2 cm water boven de keukenvloer staat, de vlonders drijven. Dus zo ziet het er uit als je zinkt. Er is ruim 1000 liter water in mijn boot gelopen, die ook aardig lager ligt. Het enige dat ik kan bedenken is dat door de hogere druk en de slang die het vulgat bijna afsluit, het water mogelijk via ontluchting naar binnen is gelopen. Drama dus.
Ik heb maar een hele kleine elektrische waterpomp. Ik ga te raden bij Piet of hij misschien een dompelpomp heeft. Hij heeft dat maar die zit wel aangesloten op zijn schip, ik mag hem loshalen en bij mij gebruiken. Om al het water eruit te krijgen besluit ik om een nieuw mangat te zagen in mijn oude ongebruikte tank. Een mangat van ongeveer 45×25 cm door een staalplaat van 4 mm. Als dit gedaan is kan ik de pomp daarin hangen en spuit met een dikke straal het water eruit.
Om 1600 is de klus geklaard en het gereedschap opgeruimd. Nu nog snel wat vers fruit halen en dan is de dag ook weer voorbij. Never een dull moment.

Estland (Estonia)
Ook dit land kenmerkt zich door laagland met veel stroompjes en meren, waarvan het grootste meer van Europa Lake Peipsi op de grens met Rusland. De grootste buitenlandse investeerder is Zweden met ongeveer 40% van het totaal, daarbij is Finland de hoofd handelspartner. Sinds onafhankelijkheid is export met de Europese unie exponentieel toegenomen.

Donderdag 2-7-15 Ventspils – Montu Sadam (estonia, Estland) 45 Nm
Michiel en Jolanda hebben besloten een ander kant op te gaan, wel gaan ze mogelijk nog naar Tallinn. Piet, Joke en ik besluiten naar een piepklein haventje te gaan met niks dan alleen sanitair en stroom. Aankomst 1645.
Er is dus ook werkelijk niets, veel beton aanleg voor de ferryboot. Maar de omgeving is wel heel mooi en oorverdovend stil. Ik laat Simba hier ook naar buiten, die heeft weer de dag van haar leven.

Vrijdag 3-7-15  Montu -Sadam – Kuresaare. 20 mijl.
Vertrokken om 0800, om zodoende nog wat aan de dag te hebben, wat we ervan horen moet het een erg leuk stadje zijn, welnu het is de hoofdstad van dit eiland. Omdat de afstand slechts 4 uur varen is, besluit ik halverwege wat langzamer te gaan varen om te kijken of ik nof vis kan vangen aan de sleeplijn. Helaas niets, wel had ik al gelezen dat de makreel in de westelijke Oostzee voorkomt en ik zit nu ver in het oostelijk deel, maar goed andere vis zou ook goed zijn.
De havens worden wel geleidelijk duurder, deze kost eenheidsprijs tot 13 mtr € 25,-, wel incl. Alles. Sanitair, douches, wifi, stroom etc. 
Het zal tijd gaan worden dat ik kan gaan ankeren, want € 25,- per dag trekt deze pensionado niet. Maar de ankermogelijkheden worden geleidelijk beter. Alleen St. Petersburg hakt er nog in met ong. € 40,- / nacht

Zaterdag 4-7-15 Kuresaare – Kuivastu  45 nm
Een redelijk lange vaardag weer, altijd maar Noordwaarts. Vetrokken om 08.00 Aanvankelijk weinig wind zw 2, later toenemend naar west 4-5. Alle zeilen opgezet, de track is recht voor de wind. Genua uitgeboomd en grootzeil en bezaan giek vast gezet met bulle-talie. Met een knoopje stroom mee en 800-1000 toeren op de motor vaar ik 5-6 knopen over de grond. Om een uur of  12 komt de Zonnewind oplopen, we keuvelen wat over kanaal 77 en gaan weer wat foto’s en film maken, de golven nemen toe en lopen in van recht achter. De Asmara begint weer wat te rollen, ik ben er aan gewend. De Zonnewind van Piet en Joke ligt nu op 10 mtr naast me, wel opletten nu want we rollen beiden aardig. Langzaam loopt de Zonnewind verder voorruit, ja een echte zeilboot he. Ik heb nog twee vislijnen uitgezet maar dat levert uiteindelijk niets op, waarschijnlijk zitten de haken toch te veel in het schroefwater. Als uiteindelijk de twee lijnen in elkaar raken haal ik de boel maar weer naar binnen. Zo ben je toch lekker bezig de hele dag. Het is een blauwe hemel en ik loop in adams costuum, wat een heerlijke vrijheid, jammer dat ik mijn broer hier allemaal deelgenoot van kan maken, hij zou ervan genieten.
Omstreeks 18.30lt meer ik af in de haven waar Piet en Joke mij opvangen en een plekje gereserveerd hebben, wat een service, dat zal ik gaan missen.
De haven, een ferry terminal, heeft een nieuw deel voor jachten gemaakt wat nog niet in de pilot stond. Prima faciliteiten voor €20,- inclusief wederom goede wifi en zelfs sauna.

Zondag 5-7-15 Kuivastu – Rohkula. 25 nm
Nog 3 stops voor Tallinn. Het weer is wat veranderd, het hogedruk gebied schuift wat verder Oostwaarts waardoor de wind nu in de NW-W hoek zit met aanvankelijk kracht 3, om tegen het einde van de dag naar het Oosten te ruimen tot 5-6 bft. Er hangt een lage bewolking waar zo nu en dan wat regen uit valt. Niks om buiten te zitten en dat moeten Piet en Joke nu wel. Ik zit lekker binnen vaar recht tegen de wind door betonde geulen, die hier overigens prima zijn aangegeven. Buiten de geulen staat vaak maar weinig water 1-4 mtr maar ook veel wrakken en rotsen, daar wil je niet op varen dus. Afsnijden van geulen is dus meestal link. In mijn E90W plotter zitten bijgewerkte kaarten van dit gebied, daarnaast heb ik op mijn laptop ook nog kaarten zitten van NVVerlag, gekoppeld aan een eigen Gps. Zo heb ik dus altijd twee onafhankelijke kaartsystemen om te vergelijken.
Ik zet een DVD op met een live concert van Diana Krall, dit is relaxing. Verwachte aankomst 15.00.
Dit is duidelijk alleen een ferryhaven. Alleen een bar en een restaurantje op de terminal, geen wifi. Het dichts bijzijnde dorp is 10 km. Piet en Joke gaan met de hond Bikkel op de fiets naar Haapasalu, 10 km en weer terug, ik had er geen fut meer voor. Zij hebben wat fruit, groente en brood voor meegenomen.

Maandag 6-7-15 Rohukula – Dirhami 23 nm
Wind OostzuidOost kracht 4. De route is west NW dus dat komt weer mooi uit. Vertrokken om 08.50. Morgen trekt de wind verder aan naar west 6-7 dus verwaai-dag in Dirhami. Kan ik mooi de route van Tallinn (oversteek over Finse golf) nog een goed bekijken, want in Finland zijn heel veel eilandjes en nog veel meer rotsen met nauwe passages. Daar moet ik dan deels tussendoor naar Haapaasari mijn in en uit-check haven voor Rusland. Maar eerst nog Tallinn. Wind inmiddels aangetrokken tot 5, SOG 5,8 kts. Overleg gehad met de Zonnewind of we door zouden varen naar Lohusula 26 mijl verder dan de huidige bestemming, we zouden daar dan om 19.00 zijn. Een sterk argument was dat die haven in Het boek van Rene Vleut staat aangegeven als een van de duurdere havens, ruim €30,-. Een mede argument om die over te slaan, dus gaan we gewoon naar bestemming Dirhami, €20,-  verwachtte aankomst 14.00. Woensdag dan in een keer door naar Tallinn.

Dinsdag 7-7-15 Verwaaid liggen
Vandaag strijd gevoerd met de printer, het enige wat die doet is papier opvreten en op frommelen, ben uur bezig geweest, geef het op.
Stukje gaan wandelen, mooie omgeving, zakje met wilde aardbeien geplukt voor lunch op brood. Klein winkeltje in de buurt wat boodschapje gedaan. Deze omgeving is dun bevolkt. Maar het weer nood niet om een stukje te gaan fietsen, veel harde wind en regen.
Gisterenavond begon als gepland flink te regenen en hield niet meer op tot middernacht. Vandaag wind 6-7 uit west, dus we blijven liggen. Lig vandaag hier behoorlijk te bewegen en te rukken aan de landvasten aan de kade,  die ik al een aantal keer heb moeten corrigeren, zodanig dat ik er zelfs een lichte gevoel van zeeziekte van krijg. Morgen gepland naar Tallinn old city marina liggeld €45,- per 24 uur. Vandaag van Piet een papieren kaartenset mogen lenen van het Finse scherengebied NW van Rusland. De routes in mijn plotter ingevoerd tot Tallinn, de oversteek naar Finland, drie stretches tussen de scheren en Haapaasari – Kronstad – St.Petersburg. Ik ben er klaar voor.

Woensdag 8-7-15  Dirhami – Tallinn  45Nm
Vertrokken om 07.30. Het weer is bewolkt, wind west 2-3. Een lange trip van weer ruim 8 uur. Halverwege neemt de bewolking toe en gaat het licht regenen, de wind trekt wat aan tot 4 en krimpt  naar ZZW. Bij de nadering van Tallinn loopt door de regen het zicht terug. Maar we bereiken weer veilig de haven en na Ok van port control krijg ik een groen licht om in te varen. Aankomst 17.30. Piet en Joke vangen me weer op, wat een luxe. Maar onze wegen gaan hier wel scheiden, zij gaan vrijdag of zaterdag links Tallinn uit naar Finland, Helsinki en ik ga vrijdag rechts uit naar Finland richting Haapaasari de uit-check haven voor Rusland. Dit is de duurste haven tot nu toe, 45 euro. Wel zit alles er weer in, gratis goed wifi, wasmachine/droger/stroom/water/douches en alles is hier zeer luxe, 24 uur bewaking en een toegewezen code voor de deuren. Eerst nu even hapje eten, dan de was in de machine en het dorp in, Tallinn by night. Wat een schitterende stad die old city, ik ben blij dat ik bij avond ben gegaan want alle gebouwen zijn zo mooi verlicht. 
Ook val ik met mijn neus in de boter, op het oude dorpsplein wat rondom is uitgerust met bars en cafe’s met terras verlichting, wordt een life concert gegeven. Ik neem heerlijk plaats op een terrasje en onder het genot van een biertje muziek luisteren, ik heb moeite om weer terug te gaan, maar de was moet nog in de droger en het loopt tegen middernacht. Morgen de stad bij daglicht bekijken.

We zien hier het buitenhuisje van Tsaar Peter de Grote en het paleis dat hij heeft laten bouwen voor zijn gemaal

Huisje Tsaar Peter
Een blik aan de binnenzijde
Paleis Tsaar Peter de Grote

Vervolg van deze reis Deel 4 van Tallinn naar Helsinki

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture