Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)Rusland

Baltic 2015 Deel 4 Finland – St.Petersburg – Finland

Vlag Finland

Finland
De Finnen noemen hun land “Suomi”, hetgeen betekend land van meren en moerassen. Een small land met veel kustlijn,  waar weinig landbouw is, op een bebost stenen plateau zo’n 100 meter boven zeeniveau, waar het wildleven nog ongestoord is. Het plateau bevat duizenden meren die allen of in het zuiden in de Finse Golf of in westen in de Botnische golf uitmonden. Lapland in het verre Noorden is de derde fysieke regio. De altijd lage temperaturen maakt het leven soms moeilijk. De Baltische kustlijn (Finse Golf) heeft een scherengebied van duizenden eilanden. Halverwege de Finse Golf en de Botnische Golf liggen de opmerkelijke Aland eilanden.

Vrijdag 10-7-15  Tallinn (Estland) – Helsinki (Finland)
Vanmorgen zou ik aanvankelijk om 0600 vertrekken om de Finse Golf over te steken, ware het niet dat de motor niet wilde starten, heel even en hield er toen mee op.
Ik vond dat geen goed uitgangspunt om te vertrekken dus besloten om 1e filter dat er inmiddels weer 200 uur inzat, te verwisselen. Nadat gedaan te hebben (zat overigens weer veel vuil in) moest de boel weer ontlucht worden en diverse malen starten en dat om 0600. Dus nog maar een uurtje gewacht, om 0730 draaide de motor weer en 0745 trossen los voor een stretch van 8 uur. Wind aanvankelijk Oost 3 (aflandig, dus weinig golfopbouw)
Halverwege de oversteek met veel traffic lanes en ferries die heen weer stuiven tussen Tallinn en Helsinki, lag er een flinke buienlijn voor me. Ik had al via de buienradar beelden gezien, geen onweer maar flinke buien. Duidelijk waarneembaar op mijn radar, ze schoven van rechts naar links. Een beetje daarop anticiperen heb ik ze vrij kunnen varen door er tussendoor of achterlangs te gaan. Je merkte duidelijk de wind en golftoename van een bui op een mijl afstand. Doordat ik nu steeds verder richting lage wal voer, werd de golfopbouw ook geleidelijk heftiger de wind was nog steeds Oost maar nu 4-5, dus vanachter.
Ik kreeg af en toe weer flinke zwiepers te verduren, maar ik raak er aan gewend, ook geen losvliegende interieurdelen of andere zaken meer.
Omstreeks 1600 voer ik bij Helsinki de scheren in en had ik weer rustig water. Nu tussen de eilandjes door via geulen een plekje zoeken voor de nacht. Enorm veel rotsen hier, onder water, boven water, half onder water, dus oppassen geblazen en geen geulen afsnijden.
Afgemeerd om 1730 aan een mooring. Eindelijk weer eens een nacht zonder betalen, wel nodig voor het budget.

Zaterdag 11-7-15. Finse scheren mooring – Ankerplaats Boviken baai. 25 Nm

Vanmorgen relaxt opgestaan. Vandaag ga ik een stuk door de scheren Oostwaarts varen in de richting van mijn bestemming Haapaasari, daar moet ik dinsdag 14-7 zijn alle tijd dus. Op de kaart een leuke ankerbaai gevonden russen de eilanden Boviken en Haxalo positie 60*12′.824N en 25*38′.069E. Wind was vandaag N3-4. Deze baai geeft beschutting tegen alle winden, goede ankergrond en genoeg plaats voor heel watersportend Nederland. Ik heb mijn anker laten vallen in de ZW hoek van een kleine baai. Ankerdiepte 5 mtr. 25 mtr ketting uitgelegd.
Rondom de baai zijn allemaal vakantiehuisjes,  het is weekend dus er is activiteit.

Zondag 12-7-15 Boviken baai – Haapasaari 50Nm
De lucht is bewolkt, zicht > 10km, temp. 13 graden, ik haal het anker op en vertrek. Vandaag de tweede stretch richting Haapaasari. Wat een schitteren baaien passeer ik, jammer van het weer, het nood niet tot foto’s.
10.00 Inmiddels trekt de lucht verder dicht en begint het gestaag te regenen, ook het zicht loopt nu terug tot een halve mijl. De kachel gaat aan want het wordt kil binnen. We varen met ruitenwissers aan in een kille klamme omgeving. Voor me steekt een veerpont over tussen Kaislikko en Brandholmen. De horizon wordt lichter, misschien kunnen straks de ruitenwissers uit, die maken overuren. 11.15 de regen is opgehouden het zicht is weer normaal, toch weer een heel andere wereld zo. Het laatste stuk van deze trip is over open water, helaas niet bezeild, meer golven en stroom tegen. Het kan niet altijd meezitten toch? Ik zet een DVD op van Andre Rieu concert op de Vrijthof, Maastricht.
De baai met haventje waar ik wilde ankeren, was geen goede plek. Om te ankeren was er een open verbinding met zee dus geen goed idee. Het haventje welke volgens mijn kaart zelfs over faciliteiten beschikte, bestond uit een aantal rotsblokken met een piepklein steigertje waar een motorboot aanlag.
Dus totaal verworpen en besloten om maar door varen naar Haapaasari. Route aangepast nieuwe ETA 20.00. Haapaasari heeft een volledig gesloten baai, dus daar kan ik vanavond ankeren en morgenochtend naar de pier van customs en immigration. Niks ankeren dus, dit baaitje is zo klein en ondiep dat ik aan een pier moest liggen met een achteranker. Nu had ik nog wel een anker maar die is volgens mij goed voor een sloep, enfin toch maar uitgelegd ervan uitgaand dat het niet gaat stormen. Vele handen hebben me geholpen bij het afmeren. Eerst nog te voet naar customs en immigration voor om te vragen of ik daar morgenavond na uitklaren om 20.00 mocht blijven liggen tot 03.00, dat was gelukkig geen probleem.

Maandag 13-7-15 Haapasaari

Dit eilandje is een vooruitgeschoven customs en immigration post en ligt vlak bij de Russische grens. Het eiland is net zoals alle eilanden hier eigenlijk een groot rotsblok met een piepklein binnenmeertje. Er zijn geen wegen op dit eiland, alleen wat gebakende paden waar je duidelijk kunt zien dat je op een rotsblok loopt. Het is een beschermd natuurgebied.
Haven kun je het nauwelijks noemen, een kleine pier waar alle zeilboten is een stervorm omheen liggen met de neus aan de steiger. Geen stroom, wifi of douches wel twee houten barakken die als zodanig dienst doen, daar binnen een gat in de grond met een plastic bak erboven en als je klaar bent staan er een aantal zakken meteen soort turfmolm waarvan je een paar scheppen op je behoefte gooit. Een winkeltje open van 1100-1600 waar je de hoognodige boodschappen kunt doen en tevens je liggeld kunt afrekenen €8,-
Om 20.00 afgemeerd bij de customs en immigration van Haapasaari. Er komt iemand aan boord, de eerste vraag die hij stelt, weet je wel zeker dat je naar Rusland wilt. Als ik dat bevestig vraagt hij mijn paspoort, een originele eigendom verklaring en crewlist. Verder opent hij alle kasten en stelt vragen wat er in ligt. Dan ziet hij mijn viskoffer en begint over vissen, eerst dat ik in Finland een vergunning nodig heb, maar die kun je kopen. Verder dat je hier geen makreel kunt vangen, maar dat wist ik al, maar andere mooie vissen.
Nadat zij alle papieren hebben gekopieerd krijg ik mijn originelen retour met een stempel op de crewlist. Ik mag blijven liggen tot ik vertrek.

Rusland
St. Petersburg is een Russische havenstad aan de Baltische zee. Opgericht in 1730 door Tsar Peter de Grote, het was de imperialistische hoofdstad voor twee eeuwen en het bleef ’s lands culturele centrum. De volledige stad is gebouwd in wat vroeger een moerasland was van de Neva rivier. De metro van St.Petersburg  is de diepste ter wereld, 50 van de 65 stations zijn dieper dan 30 meter. De diepste Admiralteyskaya station ligt met 102 meter onder het oude centrum van de stad. Ook moet de metro onder twee rivieren door. Het is de op 12 na drukste metro van de wereld. De treinen rijden met een maximum snelheid van 90Km/uur. Een waar huzarenstukje

Dinsdag 14-7-15 Haapasaari – Kronstad – St.Petersburg 80Nm
Om 0300 vertrokken, om 0600 bij de Russische grens. Melden op de marifoon. Nou een roepende in de woestijn dus. Op beide opgegeven kanalen 16 en 74 geen antwoord. Uiteindelijk all stations call gedaan met vraag voor radiocheck, response van vrachtschip “loud and clear, Asmara. Dus aan mijn. Marifoon hoef ik niet te twijfelen, de Russen slapen waarschijnlijk nog.
Pas na twee uur, 10 mijl in Russisch gebied krijg ik antwoord. Vanaf dat moment wordt ik begeleid en moet mij steeds bij bepaalde boeien melden, ik volg de traffic lane aan de rechterzijde. Na een tijd wordt mij verzocht naar kanaal 10 te gaan voor de verdere approach inbound.
De wind is volledig weggevallen van 0-1 en komt nu uit west, voor een zeiler ellende, maar ik vaar toch op motor, dus wel zo rustig. Ik lig aardig op schema, zoals het er nu naar uit ziet ben ik voor zessen in Fort Konstantin, Kronstadt eiland, waar de Russische custom en immigration is. Als dat niet te lang duurt vaar ik door naar St.Petersburg, waar ik dan rond 22.00 kan afmeren. Om bij de barrier van Kronstadt naar binnen te lopen was nog even spannend, de wind was inmiddels aangetrokken tot een dikke 5 vanachter. Het is daar dan een soort trechter waar al het water door die barrier heen geperst moet worden met als gevolg enorme kruis zeeën, ik moest er bijna vol gas doorheen, ben ik blij dat mijn motor zich goed hield, want ik maakte toch zwiepers.
Ik ben om 18.00 bij custom en immigrations afgemeerd. Dan de formaliteiten, ik had meer papierwerk dan nodig, om 1845 kon ik mijn weg weer vervolgen, maar wat een oude troep daar voor wat betreft kantoor en uitrusting. Nu eerst Vladimir gebeld en gezegd dat ik door ging naar de haven. Ik verwacht daar nu om 23.30 aan te komen. Ik vaar nu door het Morskov kanaal, want deze binnenzee is overal erg ondiep en je werkelijk de betonning volgen. Na een lange dag van 19 uur varen, eindelijk afgemeerd in de Central River Yacht Club, op de dag af als gepland in Februari van dit jaar. Een haven die qua faciliteiten voor de prijs van 33,- euro per nacht zijn naam geen eer aan doet, voor details lees het nieuwsbericht “Op mijn pantoffels naar Rusland”
Inmiddels al contact gehad met Vladimir die de haven had geïnformeerd dat ik aan zou komen, er stond netjes een jongeman op me te wachten die me hielp bij afmeren. Daarna meteen mijn bed ingedoken, was toch wel beetje moe.

15-7-2015 St.Petersburg
Vandaag is Vladimir naar me toe gekomen en heeft al mijn vragen beantwoord. Ook was het onderdeel van mijn diesel indicatie, een sensor, die ik in Duitsland besteld had door hem ontvangen en had hij bij zich.
Tijdens dat onderhoud met Vladimir kwam er een andere man (Mirko) bijstaan, dat bleek een geboren Nederlander , getrouwd met een Duitse, al jaren woonachtig in Berlijn en nu met zijn 9 mtr zeiljacht hier in de haven. Na verder kennis gemaakt te hebben besloten we de volgende dag same op te trekken en St. Petersburg te gaan bekijken.
Voor vanavond heeft Vladimir op mijn verzoek een kaartje gekocht voor de Russische Folkshow. Een show met champagne  buffet.  Ik ben richting metro gaan lopen omstreek 1300 en met de metro (3 stops) naar het oude centrum gegaan alwaar ik eerst wat algemene indrukken ben gaan opdoen, natuurlijk eerst richting Hermitage, Hermitagewat een imposant plein en gebouw. Het weer was overigens prachtig en dat werkt natuurlijk ook mee. Veel goud, pracht en praal op overigen alle gebouwen. Na een klein hapje ergens te hebben gegeten, ben ik rond 1730 maar eens gaan kijken of ik het Nikolayevski Palace kon vinden, want met kaarten kan ik wel omgaan, maar niet met Russische straatnamen. Maar uiteindelijk gevonden, ik was er om 1830. Wat mij overigens opviel was dat de stad werkelijk bevolkt was met grote groepen Japanners en Chinezen.
Een Folk-show met de titel “feel yourself Russion” In het Nikolayevski Palace. Een zeer mooi gebouw zowel van buiten al van binnen. De hal met de imposante trappen, de galerijen opgeluisterd met kraampjes waar je Russische souvenirs kunt kopen, het personeel allen in 17e eeuwse klederdracht. De show op zich was wel wat de titel doet vermoeden, veel dans en zang en acrobatiek. Na afloop ben ik met de metro weer huiswaarts (boot) gekeerd.

16-7-2015 St.Petersburg
Vanmorgen om 0800 op gestaan en na ontbijt eerst mijn sensor voor diesel indicatie geïnstalleerd en gelukkig de zaak werkt weer. Na algehele motor controle ben ik eerst de diesel tanken gaan opvullen, hiervoor moest ik een klein stukje varen naar het tankstation. Voor 0,61 eurocent per liter, 877 liter opgevuld, ik had met berekeningen bijgehouden hoeveel brandstof ik nog zou hebben in St. Petersburg uitgaand van 3,5 ltr/u, kwam ik op 200 liter. Er ging 877 liter in van de 1100 vol = zou er nog 223 in hebben moeten zitten. De nieuwe indicator gaf voor het tanken aan 176 liter.
Na het tanken weer afgemeerd en fiets tevoorschijn gehaald. Het lopen naar het metro station was me toch niet zo goed bevallen (45′ lopen) dus besloten Mirko en ik om met de fiets naar de Metro te gaan en die daar te parkeren.
Wij hebben als eerste het Peter en Paul fort bezocht aan de Neva rivier met daarin de gelijknamige kathedraal. Nadat onze voeten toch wel begonnen te protesteren hebben we een watertje gepakt en een lunch snack, daarna met de metro weer naar het volgende  punt de Church of the savior on the spilt blood” een pracht van een kathedraal, de buiten zijde met zijn gouden torens een uniek bouwwerk. Deze kerk was in de tweede wereldoorlog voor een groot deel verwoest, de wederopbouw is geheel door vrijwilligers gedaan. Binnen in deze kerk tot zover je oog rijkt allemaal muurafbeeldingen gemaakt van mozaïek tegeltjes sommige tegeltjes niet groter dan een vierkantje van 5 a 6 mmm en dat in allerlei kleuren. Met recht is dat een monnikenwerk geweest om deze afbeeldingen van de grond tot de torens aan de binnenzijde voltooid te krijgen.
Na deze kerk was onze dag om en besloten we om een biertje te gaan drinken en een hapje te eten, whooo wat een indrukken allemaal.

Vrijdag 17-7-2015 St.Petersburg-Kronstadt
Vandaag laatste halve dag in Rusland want zondag en de dagen daarna staat er een harde wind en dat wil je niet bij 16 uur oversteek.
We beginnen nu aan de terugreis, dit was het verste punt van de reis, Na 65 dagen ,1476 mijl afgelegd,  312 motoruren. Een gemiddelde van 22,7 mijl/dag

Op de fiets naar de Metro voor 58 eurocent kun je de hele stad door reizen, ga je eruit dan kost het opnieuw een muntje van dat bedrag. Met drie stops ben ik bij de Hermitage. Om 10.30 bij opening Een kaartje gekocht en naar binnen. Wat een pracht en praal, alleen het gebouw al met al zijn bijzondere zalen is een genoegen op zich. Daarnaast staat duidelijk op een plattegrond aangegeven wat je in welke zaal vind. Eigenlijk vertegenwoordigd het diverse musea in een gebouw. Natuurlijk moest ik bij de schilderijen van de Hollandse meesters kijken en daar hangen er niet een paar oh, nee zalen vol en natuurlijk de diverse Rembrand’s die er hangen.
Het gaat werkelijk te ver om op te noemen wat je er zoal vind, maar ik denk als je alles wilt zien je wel eenpaar dagen mag uittrekken.

Hierna weer terug naar boot en voorbereidingen treffen voor mijn vertrek om 1800 naar Kronstadt voor customs en immigration, daar overnachten en de volgende  morgen door voor oversteek naar Finland. Vladimir kom zo nog even langs om havengeld te innen. Een grote steun geweest die man.
Helaas beginnen ze bij de autoriteiten pas om 0900 dus ik verwacht niet voor 1000 weg te kunnen, hetgeen betekend dat ik ongeveer 0200 daar aankom. En ook daar zijn ze dan dicht.

20.00 Net afgemeerd bij customs en immigration sta ik op de kant te praten, komen er toch een paar golven aan met als gevolg dat de boot wild gaat steigeren en gieren ondanks de springen.

Afgemeerd bij Customs voor uit-check

De boot gaat omlaag en komt weer omhoog precies met mijn witte rand onder een zware balk die er bijna afbreekt maar behalve wat verf gelukkig geen schade doet, de volgende golf hetzelfde maar nu pakt het bijbootje dat aan de david’s hangt, de onderkant van de balk, waarop meteen de kabel van de david’s breekt. Alle drie de ophijs punten van het bootje worden nagenoeg door het polyester heen getrokken en bijboot blijft verticaal aan zijn punt nog aan een david kabel hangen, waarvan het oog al voor 3/4 door het polyester is getrokken en op punt van breken staat.
Er loopt nu dus ook water in de dubbele bodem van het bootje, voor het deel dat onder water hangt. Dan zegt de douane juffrouw dat ik ook aan de binnenkant mag liggen aan een laag ponton afgeschermd voor golven, zegt ze nu!? Overigens de ambtenaren blijven gewoon op hun balkon alles gade slaan er zal niemand een vinger uitsteken om te helpen, ook niet bij het aanmeren.
Ik heb even overwogen om het bootje maar te kappen en weg te laten drijven, maar nadat ik omgevaren ben met een verticale bijboot erachter half vol met water, besloot ik om toch maar een redding poging te wagen. Met lijnen helemaal naar mijn lier voor is het me gelukt om hem met zijn achterkant net boven het wateroppervlak te krijgen, zodat het water eruit kon lopen.
Daarna met allerlei lijnen katrollen, musketon sluitingen etc is het me gelukt om het bootje er weer horizontaal achter te krijgen. Mocht ie door golven onderweg los raken kap ik hem af. Ik kan dus nu niet meer naar de kant als ik anker, de enige keer dat ik hem nu nog los maak is om te repareren en of dat onderweg kan betwijfel ik. Het is nu 01.30 ga maar is slapen.

18-7-2015 Kronstadt-Haapasaari. 79 Nm

Het duurt uiteindelijk allemaal weer erg lang, ik ben om 0800 op en customs en immigration zouden om 0900 beginnen. Uiteindelijk krijg ik een General declaration om in te vullen van immigration, er is ook een Duits jacht bijgekomen met 5 man voor St.Petersburg. Immigration zegt nog 5 tot10 minuten wachten op customs, uiteindelijk komt die om 10.15 en kort daarna kan ik weg.
Vertrokken om 10.45. Wind WNW 3 vis > 10 km. Het grootste deel van de route heb ik de wind pal tegen. Niks zeilen dus.
Verwachtte aankomst Haapasaari 02.30. Een mooie dag met weinig wind en golven. Het is relaxed varen. Tijdens het wachten heb ik nog maar een nieuw broodje gekneed en klaar gezet om te rijzen, dan kan ik het onderweg af bakken. Door dat ik altijd de motor gebruik heb ik onderweg dus altijd voldoende 220 V beschikbaar.
Ik vaar dit keer een halve mijl parallel buiten de fairway, vaart wel zo comfortabel en hoef ik niet op die grote schepen te letten. Ik zit buiten te zonnen en lees veel. Na de borrel rond 19.30 maak ik wat Goulash met aardappelpuree en als de afwas gedaan is ga ik op het voordeck nog even geniete van een kop koffie. Maar dat duurt niet lang want de lucht betrekt en het gaat langzaam spetteren, de zon is inmiddels verdwenen en in de verte zie ik twee buien. Inmiddels is de wind gedraaid en komt nu vanachter en is aangetrokken tot 3-4 Bft en is de route bezeilt, nadat de Genua uitgerold is loopt de Asmara soms 6 Kts over de grond. Na een paar uur echter moet hij weer naar binnen want de wind draait weer terug naar west. Om 2200 uur gaat het doorwaaien met ZW 5 met als gevolg dat de golven ook gaan opbouwen.

Om 22.30 is de wind aangetrokken tot 7 Bft met uitschieters naar 8. Ik heb hem pal tegen, de golven worden nu hoog en oncomfortabel.
ik zal dus nu met deze omstandigheden de approach moeten maken tussen de geulen en de eilanden van Haapasaari. Ik meld mij af bij de Russen op de grensovergang.
Gelukkig neemt de wind  om middenacht af tot een dikke 4, maar de golven blijven hoog. Bij de laatste nadering is en de wind gedraaid en mijn koers veranderd, de geul in golven schuin vanachter, gaat de Asmara weer behoorlijk rollen, zodat ik uiteindelijk licht zeeziek wordt, dat kan er ook nog wel bij. Simba vind het ook niks meer en wil op schoot, tot tien minuten voor ik de geul invaar dan zet ik haar weer op de bank en zo van nou effe niet meer zeuren.
De nacht is zwart en buiten kijken heeft geen enkele zin, ik zet mijn dek verlichting voor en achter aan om beter gezien  te worden. Met een sterk ingezoomde kaart vaar ik nu blind over mijn uitgaande track met een gereduceerde snelheid van 3 kts. Ik kan de lichten van de coastguard kade al zien, maar moet nog door diverse geulen en om bakens met ondieptes. Om 02.00 komt ik voor de kade waar een groot marineschip ligt afgemeerd, gelukkig is aan de achterkant in een kommetjes nog net een plekje vrij voor de Asmara, om 02.30 afgemeerd. ik ben doodop en duik mijn bed in.

19-7-2015 Haapasaari – Kotka. 15Nm
Om 0900 opgestaan, om 09.30 bezoek van Finse coastguard, willen 1 crewlist, paspoort even zien en klaar, alles in 5 minuten.
De wind zou vandaag en de dagen hierna ook pittig zijn, dus ik duik lekker tussen de eilanden in en maak er zo relaxte vaardagjes van.
Nou niet dus, de grib-files gaven voor vandaag een relaxte 3-4 bft aan, eenmaal weg en veel open water (Haapasaari is een van de buiteneilanden) trok de wind al snel aan uit het westen tot 7 Bft met regelmatig uitschieters naar 8. Ik wordt hier niet vrolijk van.

Zwarte nacht

De golven waren weer behoorlijk hoog. Een keer keek ik links uit het raam tegen een watermuur aan hoger dan mijn kajuitdak en dan krijg je een behoorlijke klap. Maar ik moet zeggen de Asmara houd zich perfect.
Koers verlegd om zo snel mogelijk tussen de eilanden te komen geen goede ankerplaats gevonden met deze wind, dan maar naar Kotka haven. Volgens de nieuwste grib-file, zou het morgen 4 zijn, dus dan maar weer proberen naar de baai te komen waar ik eerder geankerd heb, want daarna weer twee dagen met harde wind.
Liggeld €22,- incl.stroom, sauna, douches, water en toiletten

20-7-2015 Kotka – Suninsalmi 34 Nm  (anker 60*14.5N 25*53.9E)
Vandaag varen we in ZW richting door de Finse scheren. Het weer is bewolkt, wind 2 uit WZW, hoe anders dan gisteren. Een rimpelig zeetje met een lichte deining.

Kotka Sunsalmi

Ik vaar tot een uur of drie en zoek dan een ankerplaats. Mooi plekje gevonden, anker uit om 15.20 Aangezien ik mijn laatste sigaar gisteren opgerookt heb ben ik een beetje zoekende, heb maar extra borrel genomen, maar dat is ook niet de oplossing. Gitaar tevoorschijn gehaald en me uitgeleefd.
Ik ga hapje eten, vanavond eet ik Pororuukku, ik heb geen idee wat het is maar het zag er wel lekker uit. En plaatjes zeggen toch een hoop he,!

21-7-2015 Sunsalmi anker – Anker Boviken baai 60*12.8N 25*38.0E. 8Nm|
Elke morgen word ik vroeg wakker van het zonlicht in mijn slaapkamer, zo ook vanmorgen om 0400, de zon scheen al recht in mijn gezicht, das toch wel een beetje te vroeg, dus maar rolgordijntje naar beneden getrokken.
Vertrokken om 0920 bedoeling was naar de eerste stop in Helsinki. Dat bleek echter een brug te ver, dus besloten om er maar een relax dagje van te maken en aanvang nemen aan de reparatie van de david’s en het bijbootje.

Ophang oog door polyester getrokken
Gat gemaakt en nieuwe reparatie plaat
Bij bootje op de steiger

Om 11.50 anker laten vallen in 7 meter water, op de plek waar ik op de heenreis ook al geankerd had.
Ik heb de david kabel kunnen repareren, de kabel is wel slecht, zit vol met tieren. Maar voor nood ok. Volgende stap is het kabeloog dat nagenoeg door het polyester is getrokken. Ik heb nog wat rvs plaatstaal aan boord van 1 mm en strip van 12 cm breed. Hieruit heb ik met de slijptol twee plaatjes gemaakt van 17×12 cm, deze op elkaar geklemd en in de kolomboormachine 6 gaten geboord voor popnagels. De volgende stap is nu het oude oog uit het polyester verwijderen en de steek van dat oog ook in de platen boren. Daarna met kit en popnagels de platen en het oog monteren. Voor dit alles wil ik de bijboot wel op de kant hebben, ik ga dat niet doen op het water. Dus wachten tot geschikte gelegenheid.

22-7-2015 anker Boviken baai – zuid Helsinki 23 Nm
Wind ZW 5. De lucht is donkergrijs en het regent. Vandaag om 0830 vertrokken, na eerst een verkwikkend bad in zee te hebben genomen. Eenmaal de baai uit zijn de golven hoger dan verwacht. Maar ze komen ook uit open water, even doorbijten dan krijg ik ze vanachter en daarna duik ik dan voorlopig tussen de eilanden.

Boviken baai Helsinki

In het zuiden wordt het lichter, ik zie zelfs witte cumultjes. De wind is hier ZZO 4, de golven rustig 0,5.
Naarmate we wat meer open stukken moeten doorkruisen wordt de zee onrustiger en gaat de wind aantrekken tot 7 Bft (32kts). We hebben het traject nagenoeg pal tegen dus weinig zeil. Om ongeveer 14.00 zit ik weer tussen de eilanden en zal het geweld weer over zijn.
Om 13.20 meer ik af in de baai waar ik eerder aan een mooring heb gelegen, nu aan de wal van de Yachtclub, ivm reparatie david’s en bijbootje.

Donderdag 23-7-2015 Suomenlinna YC – jacobshambaai anker. 34Nm
Om 13.20 meer ik af in de baai waar ik eerder aan een mooring heb gelegen. Ik had de boot zo aangelegd dat mijn bijbootje boven de steiger hing. Hierbij kon ik hem op de steiger laten zakken en ben aangevangen met de reparatie. De rvs platen die ik eerder heb gemaakt nu gemonteerd en met kit afgedicht, zoals op de drie foto’s te zien is. Om 18.00 is de hele zaak weer gerepareerd en kan het bootje weer omhoog. Ik kan het nu in ieder geval weer gebruiken. Het ziet er naar uit aldus de grib’s dat het morgen minder waait, dus maar een kijken hoever ik kom richting Aland eilanden in de Botnische golf.

Vrijdag 24-7-2015 Jacobshambaai – Hurskursnas 59*55.9N 23*30.7E 18Nm

Om 10.00 vertrokken door een schitterend mooi gebied. Veel moerasland en modderige grond, dat bleek wel want tot tweemaal toe proberen te ankeren in baai, maar hield gewoon niet. Pas bij de derde baai in deze Sund hield mijn anker, ondanks 4,5 mtr water, 25 mtr ketting uitgezet en ankeralarm aan.

Zaterdag 25-7-2015 Hurskursnas – Hundholmen Hiittinen (club) 34Nm

Vertrek 10.00. Gaan nu in drie etappes van zo’n 30-40 mijn door de Finse archipel heen in de Botnische golf. In de richting van de Aland eilanden groep. Vandaag een dag met weinig wind zelfs zeil helpt niet. Ik volg globaal de route 6 welke in de pilot staat aangegeven. Eenmaal aangekomen in de baai van mijn bestemming ligt daar in het midden een klein eiland (blijkt club te zijn) met aanleg rondom het eiland, zodat je voor alle wind beschut ligt. Wel uiteraard op de Scandinavische manier neus in en hekanker. Er lag een mooring waar een motorboot aan lag. Van de mensen die daar lagen mocht ik aanleggen en hoefde niets te betalen. Aangezien de wind de komende dagen hard is, te hard voor de open stukken waar ik door moet, lig ik verwaait. Eerste kans pas weer op dinsdag, op zich geen straf. ’s nachts krabde mijn hekanker, het ding is gewoon te licht voor 18ton, ik hoorde de boot bonken. Dus bed uit om 0300 en extra lijn van achter naar de kant gezet.

Zondag 26-7-2015 Hundholmen Hiittinen

Rot hond

Op dit club eiland is stroom en ben zelfs ’s avonds in de sauna geweest. Er staat een klein huis bij met faciliteiten. Er woont niemand. Vanmorgen ging de motorboot weg en kon ik met de achterkant aan de mooring liggen, met toch nog een extra lijn naar de kant waar ik de komende dagen de wind vandaan vermoedde. Ik lig nu mooi stevig. Vanmorgen regende het en de lucht is grijs. Simba toch naar buiten en een paar uur weggebleven, kwam zeiknat van de regen aangerend, achternagezeten door de hond van de buren. Een sprong aan boord mislukte en ze viel weer terug op de steiger, met de hond blaffend naast zich, de tweede poging lukte en met een drie keer zo dikke staart maakte ze ook nog een uitglijder op dek, ja het katten leven is ook zwaar.

Maandag 27-7-2015 Hiittinen Clubeiland
Vandaag iets meer blauwe lucht afgewisseld met regenbuien. De wolken jagen door de lucht. Vandaag is Simba 1 jaar geworden. Ze heeft de afgelopen twee dagen de tijd van der leven want ze kan gewoon de kant op hollen, ipv op een vervelend rollende boot. Ik ga de dag van vandaag besteden aan klusjes, stofzuigen, beddengoed wisselen, ramen weer zichtbaar maken, opruimen en last but not least onder het genot van een hapje en wijntje ons weer voorbereiden op de verdere tocht.

Afgemeerd bij de club
Club gebouw
Club gebouw

Vanavond 27-7-2015 laatste avond als gast op het eiland Hundholmen. Alle zeilers waren vertrokken, ik lag er nog alleen. Omstreeks 20.00 was er een zeiler aan de andere kant van het eiland afgemeerd en die kwam mij melden dat hij de sauna had opgestookt, dus of of ik wilde. Nou ik wel. Na de sauna in adam’s kostuum de zee in, na dit enige keren herhaald te hebben, pak je een emmer heet water uit de sauna kachel, dan een emmer koud water uit de bron (geen stromend water op eiland) met die twee emmers ga je een soort Fins houten Douchecabine in en je zelf afspoelen/wassen met zoet water. Heerlijk.

Dinsdag 28-7-2015 Hundholmen – Vasterkogen Hagen. 35Nm
Om 07.00 vertrokken. Rustig weer wind variabel 0-1 later Oost 3, daarna weer afzakkend naar 1. Langzaam gevaren, 3.8 kts. Vislijn uitgezet met blinker. Niks gevangen dus, om 1500 anker laten vallen in baai Snacko / Viberholm 60*07.1N 21*42.7E. Heerlijk even gezwommen, alhoewel ik het water wel erg koud vond. Na meting bleek het 12,2 graden te zijn. De zwempartij duurde dan ook niet lang.
Na een lekkere maaltijd, bakkie gezet . Nu zit ik op mijn achterdek met de ondergaande zon, temperatuur nog prima, met links een eigengemaakte Drambuii, rechts een koffie, in mijn hand een stroopwafel en eigenlijk wil ik nog een sigaartje opsteken, hoeveel luxe kun je wensen. Ik ben hier alleen met de natuur (en een klauterende kat in het want).
Morgen verder richting Mariehalmn van de Aland eilanden.

Aland eilanden in de Botnische golf

De Aland eilanden
Deze eilanden groep omvat 6500 eilanden en gaat terug in de tijd van de oudste bewoners van Finland. Het is een autonomische provincie van Finland maar valt buiten het eu belastingsstelsel. Het heeft zijn eigen vlag, drukt zijn eigen postzegels, registreert zijn eigen schepen, is een lid van de Nordic Council. In de 19de eeuw domineerde het de wereld in graan shipping, met als eigenaar Gustaf Erikson.

Woensdag  29-7-2015 Snacko/Viberholm – Mariehalmn 56Nm
Vertrokken wederom om 0700. Geen wind, spiegelgladde zee. Ik heb besloten om deze trip niet in keer te doen, dan zou ik omstreeks 20.00 aankomen, maar weer ergens relaxed te gaan ankeren.
Omstreeks 13.30 voer net een nauwe passage in, geënterd door een rib van de Finse kustwacht.

Alcohol check Captain

De man kwam aan boord, wilde weten waar ik naar toe ging, of ik een life vest had en vervolgens moest ik blazen voor alcohol. Dit is de eerste keer dat ik dat meemaak. 14:12 Zeehond naast de boot gespot, keek me aan met zijn reebruine ogen en floep weg was ie. Anker uit in mooie baai om 15.00.

Aland vlag

Donderdag 30-7-2015 Anker baai Aland eilanden
Wakker om 06.30. Geen wind veel bewolking en potentiële buien. Om 08.00 trekt het dicht, ik hoor de misthoorns van de ferries als een klagelijk geluid. Het gaat ineens flink regenen en wordt donker. Volgens de grib’s zitten we iets zuid onder de kern van een laag, 990 Mb, dat oostwaarts trekt. waardoor de wind zal variëren van oost naar noord. Buiten 13 graden, binnen 17, kachel maar even aan om de kou en vocht eruit te halen. Ik wacht maar tot het wat opklaart, tenslotte is Mariehamn nog maar 20 mijl, 4 uur varen. Om 1545 meer ik af langszij een ponton, ipv neus in. De pontons zijn te laag voor mij.

Vrijdag 31-7-2015 Mariehamn

Een gedenkwaardige dag, mijn broer had 71 geworden vandaag. Jammer dat ik dit alles niet meer kan delen met hem, ik ben er van overtuigd dat hij trots op zijn broertje was geweest.
Vandaag Mariehamn bezocht, vind de uitstraling van de stad wat tegenvallen, had meer authentieke huisjes verwacht. De haven is ok met alle faciliteiten, wel prijzig met €27,-.
Ik besluit om na wat noodzakelijke boodschappen, maar weer op pad te gaan naar de uitgang van deze eilandengroep en daar ergens te ankeren. Mooie ankerplaats gevonden vlak bij de enige vaste brug van 3,5 meter hoog. Op 3 meter water in kleigrond anker uit, borrel op mijnbroer.

Simba bewaakt de boot

Zie verder Baltic 2015 Deel 5 Zweden – Denemarken

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture