Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Schade door golven

20.00 net afgemeerd bij custom en immigration in Kronstadt, sta ik op de kant te praten, komen er toch een paar golven aan met als gevolg dat de boot wild gaat steigeren en gieren ondanks de aangebrachte springen.

 De boot gaat omlaag en komt weer omhoog precies met mijn wiite rand onder een zware balk die er bijna afbreekt maar behalve wat verf gelukkig geen schade doet, de volgende golf hetzelfde maar nu pakt het bijbootje dat aan de davids hangt, de onderkant van de balk, waarop meteen de kabel van de davids breekt. Alle drie de ophijs punten van het bootje worden nagenoeg door het polyester heen getrokken en bijboot blijft verticaal aan zijn punt nog aan een david kabel hangen, waarvan het oog al voor 3/4 door het polyester is getrokken en op punt van breken staat. 

Er loopt nu dus ook water in de dubbele bodem van het bootje, voor het deel dat onder water hangt. Dan zegt de douane juffrouw dat ik ook aan de binnenkant mag liggen aan een laag ponton afgeschermd voor golven, zegt ze nu!? Overigens de ambtenaren blijven gewoon op hun balkon alles gade slaan er zal niemand een vinger uitsteken om te helpen, ook niet bijhet aanmeren.

Ik heb even overwogen om het bootje maar te kappen en weg te laten drijven, maar nadat ik omgevaren ben met een verticale bijboot erachter half vol met water, besloot ik om toch maar een salvage poging te wagen. Met lijnen helemaal naar mijn lier voor is het me gelukt om hem met zijn achterkant net boven het wateroppervlak te krijgen, zodat het water eruit kon lopen. 

Daarna met allerlei lijnen katrollen, musketon sluitingen etc is het me gelukt om het bootje er weer horizontaal achter te krijgen. Mocht ie door golven onderweg los raken kap ik hem af. Ik kan dus nu niet meer naar de kant als ik anker, de enige keer dat ik hem nu nog los maak is om te repareren en of dat onderweg kan betwijfel ik. Het is nu 01.30 ga maar is slapen.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture