Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)

Baltic 2015 Deel 5 Zweden – Denemarken

Vlag ZwedenZweden bestaat uit 4 district zones. 2/3 van het noordelijke land bestaat uit bergen in het westen, langs de Noorse grens. In het Oosten barre steenpartijen met pijnbomen uitstrekkend tot het noorden tot dat ze verdwijnen door het barre klimaat. Zuid van dit deel gaat het geleidelijk over in laagland, Stockholm en Goteborg liggen in deze regio. De kust noord van Stockholm tot aan Kalmar is bezaaid met duizenden eilanden, sommige bewoond, sommige alleen maar rotsen en verlaten en andere juist weer groen en vruchtbaar. In juli en augustus kunnen muggen een ware plaag zijn.

Zaterdag 1-8-2015 anker Aland – Zweden

Om 0500 verwelkomde de zon mij uit mijn slaap. Besloten om maar op te staan en te gaan vertrekken. Blauwe hemel (nog) geen wind. Anker op om 0530. Eenmaal buiten is de wind langzaam opgekropen tot NW 4-5. Halve wind met oversteek. Grootzeil    en genua opgezet, volgens de grib is de windsterkte over een uur op zijn hoogtepunt en gaat dan tot einde dag geleidelijk afnemen naar 1-2. Middenop de Alandzee werden de golven vervelend van dwars, vaar nu 11.23 lokale tijd, inmiddels tussen de scheren, rust is weergekeerd.

Zondag 2-8-2015 Blido – Kalvholmen 20Nm
Vandaag rustig aan gedaan. Licht bewolkt, temp. 18,5 graden. Barometer 1009.
De motor wil ’s morgens niet starten zonder de laatste ontluchting op de brandstof verdeler te ontluchten. Kennelijk komt er toch steeds lucht in het systeem en stijgt gedurende de nacht naar het hoogste punt, de verdeler. Misschien moet ik de koperen ringen op alle ontlucht punten maar eens uitgloeien. Na het ontluchten loopt hij de hele dag als een zonnetje.
Vandaag Vaar ik naar het eiand Vaxholm en ga daar een ankerplekje zoeken, ik lig dan nog 13Nm van het centrum van Stockholm waar ik morgen naar toe ga. Anker laten vallen in Kalvholmen 59*25.998N 018*25.368E om 15.53.
Vandaag baars gevangen van 30 cm, nu nog klaar maken. In de avond komt er een bui overzetten met fink veel wind, ik lig met mijn anker op een rand van 4 mtr en 7 mtr water niet zo handig, ik zet maar wat meer ketting uit. De ene Zweed na de andere gaat krabben, van ankeren hebben ze geen kaas gegeten, wel hoe je met achteranker tegen een rots aan parkeert, maar wat dan als de wind ineens van achter komt, dan moet dat achteranker alles opvangen want je ligt maar een 50 cm van de rots af. Ik zou zo niet graag gaan slapen. Ik ben de enige dietijdens de bui met veel regen binnenblijft op zijn plaats blijft.

Maandag 3-8-2015 Kalvholmen – Stockholm 13Nm

Om 0900 vertrokken, rustig gevaren. Een mooie dag. Om 1330 arriveer ik in de jachthaven van Stockholm, die behoorlijk  vol blijkt, steigers met smalle vinger pontons, waarvan de enige die nog onbezet zijn, slechts 4 mtr breed zijn, ik ben 3.60. Alleen de smalste fenders heb ik er tussen kunnen persen. VASA ship
Zweedse kronen heb ik niet, nog wel cash euros, dus eerst maar weer wisselen, havengeld 350SEK + 25 voor wifi. Stockholm(ongeveer €40,-)Marina Stockholm Ik ga eerst naar het VASA museum, het enige 17de eeuwse galjoen ter wereld dat nog voor 98% in de originele staat verkeerd. Het schip is gebouwd van 1626-1628 in Stockholm en op haar maiden trip 10 augustus 1628, zonk het nog diezelfde dag in de haven. In 1961 slaagde men erin om dit schip te lichten, nadat het 333 jaar op de zeebodem had gelegen. Het is gezonken door te weinig ballast onder de waterlijn en bij wat aanzettende wind, ging het hellen en is vervolgens gekapseist. Een uniek museum met daarbinnen het schip wat zo weg lijkt te kunnen varen.
Verder 24 uur OV kaart gekocht en met de tram naar het centrum gegaan. Na wat rondgekeken te hebben en het bekende biertje op een terrasje, kwam in langs een amfibibus. Mijn intersse was gewekt een rondrit met een bus door de stad en halverwege het water inrijden voor de andere helft over water. 75 minuten, kosten 250SEK (€26,-)
Inmiddels was het 1830 en werden mijn voeten moe, dus op de tram terug naar de boot, waar Simba dacht dat ik nooit meer terug kwam. Ik heb het wel weer even gehad met steden en denk dat ik morgen rond het middaguur maar weer verder ga, richting zuid.

 Dinsdag 4-8-2015 Stockholm – Dalaro
Vandaag eerst nog met de ferry naar de overkant gevaren, wat boodschappen gedaan, naar de watersportwinkel etc. Daarna weer terug en achterdek schoongemaakt, was hard nodig. Nu website bijwerken, dan douchen en weer op pad, ik schat omstreek 1400.

Woensdag 5-8-2015 Saltsjobaden – Grytholmen 26nm
Vertrokken om 0830 wind OZO 4 later afnemend naar 1. Baro 1007 licht stijgend. Het wordt tijd dat ik schilder reparaties aan de romp ga doen. Een beschutte baai, veel zon en liefst geen wind dat zijn de nodige ingredienten. Ook moet de stuurboord deur kaal gemaakt worden en in de lak gezet worden, naast diverse andere lakklussen. Vandaag is de lucht verstoken van regenbuien, weliswaar zonder wind, ik ben wel blij dat ik nu niet in regenpak buiten hoef te zitten, zoals al die zeilers.
Volgens mijn globale berekening nog een ruime 600 mijl / 120 uur varen voor ik thuis ben. Een dag gemiddelde van 12 mijl. Dus nog tijd genoeg om af en toe een dagje te blijven liggen. Maar Ik wil wel wat marge over houden voor September, Duise bocht, Duitse en Nederlandse wadden voor wat betreft harde wind en slecht weer. Om 1400 anker laten vallen in prachtig beschutte baai met 4 mtr water. Inmiddels was de zon gaan schijnen en zag de wereld er weer heel anders uit. Eerst kleine bootje laten zakken en aangevangen met reparatiewerk aan de romp. Nadat de eerste fase klaar was (schuren en plamuren) kon ik aflakken met 2-componenten verf. Daarna bij lage zon nog wat fotos gemaakt van de boot voor anker, vanaf het bootje, maar ook vanaf de wal.

Donderdag 6-8-2015 Grytholmen anker
Lekker achter anker blijven liggen vandaag. Kennelijk zit het ritme er wel al in,  was weer vroeg wakker en zat om 0700 te ontbijten. De dag lijkt mooi te worden aan de lucht te zien. nieuwe loopdek verfVandaag ga ik mijn loopdek in de antislip paint zetten. Na de nodige voorbereidingen en schuren, afplakken en vervolgens aflakken. Dat zeg ik in een zin, maar het kost me 3/4 dag. Voor het aflakken Simba nog even opgesloten, want ik wil geen kattepootjes over de verf.
Na een uurtje met zo’n zonnige dag kon ik Simba al weer los laten lopen. Het zag er allemaal weer strak uit. Tijd voor een lekker koel biertje en een sigaartje.
Nu nog even persoonlijke verzorging, haar weer gekort met tondeuze, wassen, jammer water nagenoeg op. Ik moet er nog aan wennen dat ik nu duidelijk minder water heb dan anders. Dat wordt dus wassen in zee. In mijn blote niksie, gewapend met handdoek, shampoo en body lotion in mijn bootje naar de kant geroeid waar ik tenminste gewoon in zee kon staan. Mijn haar (wat er nog over is) gewassen en de rest. Daarna lekker ingesmeerd met body lotion en in mijn zelfde(maar nu schoner) blote niksie teruggeroeid naar de boot. Wat een heerlijk gevoel van vrijheid zo in de natuur, geen mens of huis te bekennen.

Vrijdag 7-8-2015 Grytholmen – Mem anker 56Nm
Vandaag weer mijlen maken, dus vroeg gestart. 0730. Blauwe hemel, windstil. Besluit om stuk open zee te doen nu het weer rustig is, dus een etappe verder, anker in de buurt van Valdermasvik. Eenmaal buiten de eilanden op zee, zie ik een brede strook met mist voor me hangen, ik duik er in.Mist Het zicht loopt terug van soms 3 scheepslengtes tot een halve mijl. De AIS staat op scherp, de radar gaat bij en zo ploeteren we door een grijze deken. Ik vaar wel over de vaarroutes dus moet goed uitkijken. Zwemvest aan, spot aan mijn arm. Dit is wel vermoeiend varen en dat nog tot vanavond 2000. Ik hoop dat door het sterker worden van de zon de mist nog optrekt, maar veel hoop heb ik niet, het is nu al 10.45, de wind neemt wat toe tot zuid 4, waarbij het ook de mist wat meer op trekt, maar nog altijd niet meer dan een kwart mijl. Inderdaad er doemt een eilandje op eenkwartmijl naast me. Nog 43 mijl te gaan. Als de windhoek zo blijft kan de Genua bij. Het zicht is nu duidelijk verbeterd, 3 mijl. Met genua op, motor 1000 toeren, verwachtte aankomst 2000.
Drie uur voor het bereiken van de bestemming werden de golven oncomfortabel, waardoor ik besloot 90 graden struurboord uit, in een rechte lijn op de wal aan te sturen, met nog twee uur te gaan maar een stuk rustiger omdat de golven nu van dwars achter komen. Aankomst 1900, geankerd achter een paar rotsen op 9 mtr water, 32 mtr ketting uitgezet, niet mijn favoriete plek, maar twee ankeralarmen op scherp gezet. Vannacht om 0200 ging het ankeralarm, dat beetje wind wat er stond had de boot gedraaid van de rotsen vandaan, maar net buiten de alarmmarge. Dus gauw weer bed in.

Zaterdag 8-8-2015 Mem – Trassh  anker 58*06.128N 016*49.060E
Wind west 3, bewolkt, temp 20 graden. Om 0815 vertrokken in WZW richting, niks voor zeil dus.
Het is hangen en wurgen weer met zo nu en dan een spettertje. Ik vaar door tot 15.30 en zoek dan een ankerplek. Halverwege heb ik nog bij een klein haventje aangelegd en 150 ltr water getankt, het maximale. Wel lastig tanken want elke keer moet je eerst timen Hoeveel ltr er per seconde uit zo’n slang komt.
Anker laten vallen om 15.40 in 3,5 mtr water. Beschutte baai, 8,7 km zuidoost van Valdemarsvik 58*06.128N 016*49.060E. ik lig omgeven door schitterende bossen. De temperatuur (er staat geen zon) is hier 24,1 graad C*
Voor het eerst buiten gitaar gespeeld, alhoewel toen de zon weer door kwam werd het lezen van tekst en akkoorden op de Ipad wel moeilijk. Inmiddels zijn een Finse en Zweedse zeilboot hier ook voor anker gegaan. (was er niet een mop een Fin een Zweed en een Nederlander. . . . . “)

Zondag 9-8-2015 Trassh anker 58*06.128N 016*49.060E
Het ritme zit er wel in, Ik moest  me bedwingen om niet op te staan toen ik wakker werd om 0600. Tenslotte had ik ik besloten om niet verder te gaan, het weer is zo mooi, blauwe lucht, geen wolkje te bekennen, maar goed om 0730 ben ik er toch maar uit gegaan, slaap toch niet meer.
Vandaag staat een grote klus op het programma, het verwijderen van de stuurboord schuifdeur en omlijsting. De bladders hangen aan het houtwerk, dus het is wel nodig. Alles staat nog in 1 component lak en dat moet 2 component worden, hetgeen dus impliceert alles tot het bare hout kaal moet. Kale deurOmdat ik tussen bewoonde huisjes lag ben ik voor deze klus verkast naar een andere lokatie waar geen mensen wonen, ik wilde voorkomen dat men moeilijk zou doen over het geluid van mijn generator en schuurmachine.  Om 1800 was alles gereed voor de eerste laklaag, sterk verdund om goed in het hout te laten trekken. Om 1900 klaar, nu eerst weer PV (persoonlijke verzorging) ik zit onder het stof. Wort dus weer met zeewater.
Ik heb de klus milieu vriendelijk gedaan, dus geen slijpsel overboord maar alles netjes opgevangen in een zak voor af voer. Daarna lekker potje nasi gekookt. Misschien als het weer zo blijft morgen nog een dagje hier en 2e keer lakken en romp schoonmaken met bootje.
Het is inmiddels avond 2100, het is hier zo verschrikkelijk stil dat je nauwelijks durft te hoesten, ik lig nu in een kleine baai paar honderd meter verderop met twee huisjes en drie botenhuisjes. Ook een aanlegplaats voor boten maar ik lig voor anker in de baai. Er liggen twee zeilboten aan een steiger, neus in zoals gewoonlijk, met achteranker. Ik heb geen idee of dat prive is of betaald, ik lig prima zo. Er staat geen zuchtje wind, het kommetje meet 500 mtr in het rond. Simba zit op een van de davids en kijkt om zich heen, het valt me mee dat ze nog niet een keer in het water is gevallen, als ik zie wat ze allemaal uitvreet. Wel hang ik standaard aan beide zijden van de boot een escape voor mocht ze er in vallen en ik zie of hoor het niet. Aan een zijde twee fenders met een zak er omheen, aan de andere kant een rubber mat tot in het water, dus ze kan altijd weer aan boord. Dit hoort tot het vaste protocol, aankomen op ankerplaats, escapes ophangen en dan mag ze naar buiten, ze weet het allemaal al. Simba slimme poesSimba is een slimme poes, die helemaal is ingespeeld op het leven aan boord. Ik hoop langer van haar te genieten dan met Sailor het geval was.Ga nu nog even gitaar spelen.(binnen)

Maandag 10-8-2015 Trassh – o ekno anker
Om 0900 anker op. Het weer is licht bewolkt, 20 graden, geen wind. Ik merk dat het aantal eilanden langs de kust wat minder aan het worden is naar mate ik zuidelijker kom, ik kijk steeds vaker vanuit bakboord naar open zee. Wel zo prettig dat er geen  stijve bries uit zee waait, anders zat ik aan lage wal en zou ik veel last hebben van golven. Maar aangezien de winden hier overheersend Zuid, Zuiwest en West zijn is de kans daarop niet zo groot. Onder het genot van de Cd van het Nikolaevsky mannen kwartet is het relaxed varen.
O Ekno Anker Zweden
Vanmiddag lig er weer een leuke anker baai in het verschiet. Ongeveer 10 mijl zuid van Vastervik. Anker laten vallen om 1545. Nadat ik eerst de stuurboord deur voor de tweede keer heb gelakt, heb ik het bijbootje  laten zakken en eerst de romp aan de buitenkant schoongemaakt, daarna naar de kant geroeid en fotos gemaakt. Als laatste ritueel me lekker in zee gewassen, wat sta je zo toch heerlijk dicht bij de natuur, in je blote kont naar zo’n eiland roeien er een beetje overheen klauteren voor leuke fotos en als laatste je op zo’n heerlijk warm rotsblok je lekker gaan wassen, dat is nog eens wat anders dan je behelpen bij zo’n kraantje aan boord, want douchen zit er niet meer in sinds mijn watertank probleem. Simba kijkt het allemaal maar aan en houd inde gaten of ik ook weer terug kom aan boord.

Dinsdag 11-8-2015 O ekno anker
Ik blijf nog een dagje liggen, kan ik de deur en lijstwerk nog voor de derde keer lakken. Gisteravond zag ik op de Zweedse TV het weer, een koufront zat te passeren met squallijn, onweer dus. Omstreeks 0900 begon het van uit  het westen donker te worden en later geleidelijk regen, in de verte rommelde het. Simba was onder de voorpunt gaan zitten, lekker droog en toch buiten. Tot die bliksemschicht kwam gevolgd door een oorverdovende klap, Simba wist niet hoe gauw ze naar binnen moest, in haar snelheid voor de bocht bij de deur, ging ze volledig onderuit en rolde letterlijk buitelend naar binnen en de slaap kamer in. Je maakt toch wat mee als poes, vuurwerk heeft ze ook al gezien, eerst schrikken en dan voor het raam kijken wat dat allemaal is, maarja onweer zie je niet, maar komt wel plotseling. Inmiddels wordt het weer wat lichter, hoewel en nog veel bewolking zit met hier en daar een blauw plukje. Ik hoop dat de boel tegen de middag weer goed opgedroogd is en dat ik nog een keer kan lakken. Het is volledig windstil. Hetklaart inderdaad op en aan het eind van middag is de lakklus weer gedaan.

Woensdag 12-8-2015 O ekno anker – Oskarhamn 27 Nm
ik heb eigenlijk geen zin om verder te gaan, maar ja je moet toch door,he. Ik weet dat de ankerplekken nu ookschaarser gaan worden. Vertrokken met windstil weer, de zee noem ik soep het zit vol met algen en het oppervlak is spiegelglad.
Ik ga naar Oskarhamn omdat ik vers moet aanvullen en water nodig heb. De haven is een industriehaven, de stad stelt niet veel voor. Ik moet €32,- afrekenen, weer pittig aan de prijs. HusqvarnaAangezien ook wassen inbegrepen is, verschoon ik maar mijn beddegoed en andere was, dan is dat weer gebeurt. ’s middag ziet het op de parkeerplaats bij de haven langzaam aan zwart van de mensen. Als ik ga kijken wat er is, blijkt het een soort display van alles wat oud is op wielen.

Donderdag 13-8-2015 Oskahamn – Kalmar 40Nm
Aangezien ik nog boodschappen vergeten was en de was nog draaide kon ik uiteindelijk niet eerder weg 10.30. De wind is NNO 4-5. Als ik eenmaal buiten ben begint het spektakel weer, het eerste stuk heb ik de wind half, genua getrimd op, maar ik maak af en toe weer aardige zwiepers. De snelheid is continue 6kts.  Ik ga  een ander plan ga verzinnen, ik stuur op, zee in zodat de wind / golven schuin van voren komen, dat is alvast wat rustiger.Ruwe zee Ik bereken op welk punt ik weernaar mijn route moet om de wind recht vanachter te krijgen, dat blijk ruim een mijl zee in. Als ik dan na een half uur op dat punt 90 naar stuurboord draai is de zaak meteen een stuk rustiger, de golven lopen nu onder me door, soms een surf. Ook bij Kalmar zie ik geen enkele mogelijkheid tot ankeren en metdeze golven wil je wel beschut liggen. Dus zal ik waarschijnlijk weer de haven in moeten. Toch nog plek gevonden, anker laten vallen om 17.45, niet de mooiste veel open water, maar zolang de wind in de Noordhoek blijft zitten, liggen we rustig, ook als de wind anders liggen op 4 mtr water en 20 mtr ketting toch redelijk safe, dichstbijzijnde wal of obstakels zijn 450 mtr weg. Beide ankeralarmen aan, we gaan het beleven. Zo nu ga ik een lekkere preischotel maken.Ovenschotel Prei, Aubergine, spekjes, aardappel, kaas

Vrijdag 14-8-2015 Kalmar – Gronhogen – Karlskrona 50 Nm (op de zuidoost punt)
Ik wist dat de wind weer stevig zou doorwaaien uit Oost en dat ik hier dus niet kon blijven liggen. Ook de dagen daarna een nog iets verder toenemende wind uit de zelfde richting. Om 0500 vertrokken om gebruik te maken van weinig wind zo vroeg, maar eenmaal weg komt de wind er al gauw bij, om 0700 zit ik al op 5 Oost. Mijn route was gepland langs de Oostkust, maar al gauw besloten om naar de overkant van de Sund te varen langs de westkust van het eiland Oland om zodoende minder last van golven  te hebben. Dan zou ik eenmaal dat eiland voorbij weer 90 graden stuurboord uit oversteken met dan de wind en opbouwende golven vanachter. Om 1000 de laatste haven op het eind aangelopen, ik vond dat verstandiger mede ivm de lengte van de trip.
Gronhogen (eiland Oland, zweden)Ik heb echter niet de illuse dat de wind gaat minderen ook morgen niet, hoewel het maar een tripje is van 25 mijl, zullen de golven zich aan de overkant aardig opgebouwd hebben mede doordat de beschutting van het eiland Oland met Oostenwind weg is, maar wachten is ook geen optie, uit de vooruitzichten blijkt dat dit wel een week kan duren, en dan lig ik liever achter mijn anker in rustig water tussen de eilanden bij Kralskona dan in een haven. GronhogenDus we gaan het morgen ochtend vroeg toch maar proberen.
Wandeling gemaakt over het eiland, ziet er allemaal pittoresk uit, houten huisjes met mooie tuinen.

Zaterdag 15-8-2015 Gronhogen – Karlskrona anker 34Nm
Om 0430 vertrokken, omdat wind en golven dan nog redelijk zijn. Het is nog donker als ik dehaven uit vaar, maar in de verte begint het al te dagen. Eenmaal op weg volg ik het plan weer om zover naar het zuiden te sturen totdat bij indraaien naar de overkant de wind en golven weer achter me heb. Na een half uur begint de wind aan te trekken tot Oost 5, gelijdelijk worden ook de golven pittiger en de swell hoger. Ik schat algauw 2,5 mtr.
Halverwege is het weer afzien, alles wat los ligt begint weer te zweven. Er zijn van die zwiepers bij dat ik weleens denk, er zal nu toch wat kapot gaan, maar gauw vergeten. Wat kan die boot toch een hoop hebben. Vlak voor de approach entry moet de genua nog naar de andere kan, dus kruip ik over het dek naar achter en wacht tot de automaat van koers gaat veranderen, dan zeil om, trimmen en gauw weer naar binnen, waar Simba niet met de koffie wacht, maar voor in haar mandje ligt te slapen of er niets aan de hand is.
Eenmaal tussen de eilanden neemt het geweld van achter langzaam af, nu nog goed in de geul blijven want die is niet breed en ondieptes liggen overal op de loer.
Na een tijdje rol ik de genua in en vaar in de richting van mijn geplande ankerplek. Mooi plekje aan de westkant van het eiland, anker laten vallen om 10.00 in 3 mtr water, helaas pindakaas, anker houd niet, graaft niet in, boot blijft achteruit lopen. Als ik het anker op haal is het niet eens meer te zien, een grote kluit zeegras met modder en wortels. Ik probeer dit 6 maal op verschillende plekken echter zonder resutaat. Dit gaat dus niet werken hier, de hele bodem is begroeid met zeegras. Enigsins gefrustreerd en moe haal ik met de pikhaak de zoveelste kluit van het anker af en ga maar verderop tussen de eilanden kijken, ik volg de aangegen routes op de kaart, langs ondiepten van 60cm onder mijn kiel, kijk ik nog eens op de kaart zie ik een brug getekend tussen de eilanden, een vaste nog wel, 5,20 mtr hoog.,. Grrrr! Weer die hele ondiepe route terug en een andere volgen waar ook een brug in zit maar die is 15 mtr en ik ben 12,5. Voor me uit zie ik de stad al liggen, een grote stad, ik moet er niet aan denken om daar tot woensdag te liggen, dus speur ik nog immer en denk k een plek te zien, vaar er heen en laat het anker vallen om 12.45, yes! Het houd!
Nu eerst wat eten, koffie en dan de rommel van de zeegang opruimen. Er gaan tegenwoordig geen kasten meer open, maar er ligt nog genoeg rommel wat rond kan vliegen.
Simba, de ScheepskatDan Simba verzorgen, de kattebak en eten en drinken, weblog verhaal bijwerken nu 13.41 en klaar. Volgens de gribfiles gaat de wind woensdag pas wat afnemen, dus 4 dagen verwaait liggen, geen straf, maar er ligt ook nog werk. De stuurboord deur moet nog voor de 4e maal gelakt worden en weer gemonteerd, dan moet de bakboorddeur ook een nieuwe laag. De motorolie en filter moet ververst worden, alsmede de brandstof filters. Dan last but not least een nieuw plan maken voor de verdere tocht, het gaat nu toch opschieten.

Zondag 16-8-2015 Karlskrona anker
Ook vandaag waait het stevig door met flinke uitschieters. De wind is Oost, niet de meest ideale ankerplek maar ik ben blij dat het anker goed ingegraven is want ze giert behoorlijk. Het is nu definitief wachten op minder wind en met de laatste gegevens kan dat wel eens donderdag zijn, 6 dagen verwaait liggen. De oversteek en stretches die ik nu moet maken zijn allemaal open water en met Oosten wind aan lage wal, stond er nu maar eenzelfde westenwind, dan had ik geen last van golven**, maar het is niet anders. Als ik donderdag kan zal ik ook proberen lange slagen te maken om zoveel en zo snel mogelijk dat grote open water achter me te laten. Het blijft dan ongeveer 4 dagen met geschikt weer om door te steken, in die 4 dagen zal ik proberen proberen in de buurt van Kiel/Holtenau te komen.

** De Asmara is een rondspant, heeft geen kiel en is daardoor niet stabiel genoeg om weerstand te bieden tegen swell en golven. Op zich kan het schip het goed hebben, ze is er sterk genoeg voor, (ik heb met windkracht 10 op het IJsselmeer gevaren in december) maar voor de crew is het zeer oncomfortabel om uren op een rollend schip te zitten. Soms staat er maar windkracht 3, welnu zul je zeggen dat is relaxt varen, alleen niet voor de Ásmara als die aan lage wal zit op open water, de swell en golfopbouw kan dan maar zo 2,5 mtr bedragen.

Dinsdag 18-8-2015 Karlskrona anker
Vandaag de 4e dag verwaait liggen. De wind lijkt nog niets prijs te geven, zo denk je het daar begint het op te lijken om vervolgens weer aan te zwellen. De wind is enorm vlagerig. De hemel begon vanmorgen met wat cumultjes, maar is nu weer 100% blauw. Vandaag maar de machinekamer in gedoken, waar zou ik zijn zonder motor, dus die moet je koesteren. 15 ltr motorolie en filter verwisseld. Daarna  brandstofsysteem  alle drie de filters verwisseld. De boel weer ontlucht en afgewerkte olie en filters klaar gezet voor afvoer in volgende haven.

Woensdag19-8-2015 Karlskrone anker
5e dag. Vandaag is de wind zoals voorspeld eindelijk minder geworden, terug naar een 4. Maar het golfgedrag van de baai die we in 12 uur willen oversteken, ijlt nog na van al dat geweld, met golven van nog altijd 1,5 mtr. Kan ik mooi vandaag mijn deur afmaken.

Donderdag 20-8-2015 Karlskrona anker – Simrishamn 60Nm
Om 0600 volgens plan vertrokken, wind Oost 3, > 10km, qnh 1021.
12 uur varen, 1800 in de haven. Was weer een vermoeiende tocht, veel golven nog. Dus oncomfortabel rollen en 12 uur lang. Ik ga vroeg naar bed, morgen nog een lange tocht zonder uitwijk. 50 mijl.

Vrijdag 21-8-2015 Simrishamn – Gislov Lage 50Nm
Om 05:45 vertrokken, haven uit en gelijk weer van die rollers en swell voor je kiezen en dat op je nuchtere maag. Gelukkig duur het niet zo lang, na 30 minuten kan ik de koers iets veruimen en na 1,5 uur loopt het weer rustig voor de wind. Ik vaar dan om de zuidoost punt van Zweden, Ystad voorbij richting Gislov Lage. Vandaar was de planning over te steken langs eiland Falla en via Gedser (Denemarken) dan oversteken naar de Fehman sund, waar ik op 10 juni aan mooring heb gelegen. Vanwege de toch overheersende Oostenwind en het feit dat het vanaf zondag al weer harder gaat waaien, heb ik besloten om van Gislov over te steken noordelijk van Klinsholm en Sjaelland in te gaan. Ik kan daar boven de eilanden Falster en Lolland prachtig mooi door beschut water varen, zie ik meer en kan ik ankeren. Het zal misschien een of twee dagen extra kosten, maar die tijd heb ik. Aankomst Gislov 15:00 eindelijk weer is tijd om rustig af te bouwen, wederom een haven met machine voor Tally card of overnachting zonder facitlities. Kosten overnachting €18,-

Zie verder deel 6 Denemarken – Helgoland – Nederland

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture