Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenOostzeeReizen(NL)

Baltic 2015 Deel 6 Denemarken – Helgoland – Nederland

Deense vlagDenemarken een lang schiereiland met aan de ene zijde de Noordzee en aan de andere zijde de Oostzee, “the Baltic”. Totaal land 43.000 vierkante km, 65 % agrarisch. Het hoogste punt lig op 173 boven zeeniveau. Van de 11e tot de 17e eeuw waren de Denen bezig met onderhouden van handel en territoriale rechten, een process wat niet zelden uitliep in een conflict. 90% van de meer dan 5 miljoen inwoners behoren tot de Luterse kerk. De Denen zijn vriendelijk, tolerant en relaxed.

22-8-2015 verlaat de Asmara Zweden (Gislov Lage) en steekt over naar Denemarken. In het vorige deel 5 maakte ik melding Sjaelland in te willen vanwege de harde Oostenwind en 4 grote open stukken die ik anders moet overbruggen. Het zuiden van de Sjaelland eilanden groep is een groot natuurgebied, de havens die je er vind zijn klein en weinig of geen faciliteiten. De aanloop van Sjaelland waar ik in wil ligt in de Fakse Bugt, zuid van de Oresund. De aanloop is betond en het is er ondiep.

Zaterdag 22-8-2015 Gislov Lage (Zweden) – Sjealland – Klintholm 45Nm
Vertrokken om 0720 de Wind is Oost 4. Eenmaal op weg nemen de golven weer aardig toe, maar ze komen van achter dus dat valt mee. Totdat ik merk dat er iets met mijn stoel is, hij is niet stabiel meer (Zie ook newsbericht). Onderzoek leert dat de buitencylinderbuis al voor 3/4 doorgebroken is. Ook dat nog. Door hem een stuk te laten zakken en de manchet flink aan te draaien houd hij het voorlopig uit tot Sneek, waar reparatie mogelijk is. Anders moet ik staan te sturen en dat lijkt me vermoeiend met zeegang.
Ik begin inmiddels al aardig in de buurt van Sjaelland te komen en ga de approach door de geulen nog eens goed nalopen, ook is de wind aangetrokken (Oost 5) en worden de golven hoger. Het eerste deel van de aanloop (zeker een uur nog Sjaellandonbeschut varen) in soms 1.80 mtr water en nauwe betonde geulen van 2.30 mtr diep (ik steek 1.25 mtr) ligt nog volledig onbeschut van de golven die ik nu heb. Hoe kritischer ik kijk hoe onzekerder ik wordt of dit wel verstandig is, even door een paar golven een zwieper krijgen en ik loop aan de grond. Op de foto zie de rode boeienlijn. Het rode kruisje bovenin is het waypoint voor de nadering. Vlak daarvoor zie je dat de dunne zwarte lijn, mijn track ineens 90 graden naar links gaat, dat is de actuele route die ik heb gevolgd. Kijk ook maar eens naar de ondieptes. Ik neem een besluit en neem het risico niet, maar dat betekend dat ik nu 90 bakboord uit moet tegen golven en stroom in om naar mijn eerste punt Klintholm om de kaap te komen en niet te vergeten een stuk meer gevaren dan nodig was, maar alles liever dan aan lage wal naast een geul vast lopen. Na vele vermoeiende uren loop ik Klintholm binnen en meer om 1740 af. Borrel verdiend. De haven van Klintholm heeft veel verhuur huis en allerlei activiteiten voor vakanties van gezinnen. Er zijn dan ook allerlei faciliteiten het is er ruim en netjes aangelegd, Havengeld 24 euro incl. alle faciliteiten voor jachten.

Zondag 23-8-2015 Klintholm – Gedser 30 Nm
Nu ik niet meer door Sjaelland heen ga betekend dit nog drie lange (6-7 uur) stretches over open water, helaas.
Om 0800 vertrokken voor Gedser de volgende haven op een landpunt het Sjaelland eiland Falster. Gedser is tevens een ferryhaven, maar de marina ligt iets verder op zodat je daar geen last van hebt. De tocht er naar toe is weer heftig, golven en swell die niet om liegen, schuin van achter. Ik maak af en toe zwiepers van 40 graden, beangstigend gewoon. Soms denk ik wel eens er zal nu toch iets met de besturing gebeuren of iets breken, ik moet er niet aan denken. Zeker als je dan ook nog over de marifoon hoort door Lingby radio dat een zeilschip een gebroken mast heeft.
Ik probeer overal op te letten en plan alles tot de minute, zeker een approach; eerst naar buiten kruipen over het dek dat als de autopilot het waypoint bereikt gaat de boot om een ton heen maar moet ook de genua naar de andere kant, tegelijk dieptes in de gaten houden en last but not least genua aftrimmen op nieuwe situatie. Dan moet ik een geul in varen en krijg weer golven van dwars, nu van de andere kant. Gelukkig is een veerboot net naar buiten gegaan en ben ik het enige verkeer. Pas als ik in de luwte van het eiland begin te komen houd het geweld langzaam op, mijn handen trillen gewoon, fouten maken is er niet bij. Dan begint onder het varen het ritueel van klaar maken voor de haven er van uit gaande dat ik alleen moet aanleggen. Eerst gaat de Genua naar binnen en met mijn remote control om mij nek stuur ik de boot door de betonning ondertussen aan elke zijde 3 fenders ophangen en op 4 punten lijnen om de bolders leggen, zo nu ben ik klaar om de haven in te varen. En ik heb mazzel in deze haven vind ik een plek om langszij een mooie steiger te liggen, aanleg wel zo prettig met veel wind.

Duitse vlagDuitsland

Maandag 24-8-2015 Gedser – Heiligerhaven 33Nm
Vandaag om 13.00 passeer ik het punt waar ik op de heenreis richting polen voer. De cirkel is “rond”. Op dit punt 2350 mijl afgelegd. Ik anker om 1547 na de brug te zijn gepasseerd in de baai van Heiligerhaven. Nog een stretch te gaan, Holtenau – Kieler kanaal.

Dinsdag 25-8-2015 Heiligerhafen – Holtenau 40Nm
Ik dacht een relaxed tochtje te hebben. Heb dan ook nieuwe visgear gemaakt en uitgezet voor makreel. Na een half uurtje is het raak, een mooie makreel. Na een uurtje begint de wind toe te nemen en worden de golven weer vervelend. Ik besluit mijn vislijn maar in te halen, de boot helt nu continue op 15 graden met de genua vol uit. Vanwege een militair gebied moet ik wat verder zee in om mijn koers te volgen, ik kan dus niet kort langs de hoge wal varen. De wind is nl aflandig ZZW 4-5. Als uiteindelijk de wind gaat ruimen en doorzetten naar W6 wordt het weer vervelend. Als dan later de wind 7 gaat worden en er buien aan zitten te komen vind ik het niet leuk meer. Als de wind 8 gaat worden is het tijd om de genua te trimmen, want de boot helt naar ruim 20 graden en als ik een ding niet wil is plat geslagen worden. Dan naar buiten op een rollend, stampend en vervaarlijk hellend schip waar ook nog hele zeeen over heen slaan. Ik gooi de schoot van de genua los, waarbij de boot weer redelijk recht komt en ga proberen hem in te draaien. Dit is zo zwaar dat ik het bijna niet voor elkaar krijg, daarbij moet ik opletten niet overboord te vallen, want daar heeft niemand wat aan. Het lukt me uiteindelijk om de genua voor de helft in te draaien. Nadat hij weer afgetrimd is, is de hellingshoek 10-15 graden. De snelheid ligt steeds rond 4 kts, omdat we scherp varen hebben we ook stroom tegen. In buien wordt het na een tijdje ruim 8 en vervelend, ik moet iets verzinnen, zo wil ik geen 5 uur meer verder. Ik roep de kustwacht op kanaal 16 en vraag of ik het militaire gebied mag doorkruisen richting hoge wal. Ik wordt verwezen naar kanaal 11 Todendorf radio. Mijn probleem uitgelegd en na wat overleg over positie e.d. Krijg ik de melding dat het gebied actief was met firing, maar goed ik niet zonder vragen er door heen gegaan ben, had ik geen schot voor de boeg maar door de boeg gehad. Ik krijg een koers op om te varen en moet me bij een boei melden als ik daar ben. Ik meld me af als ik er door heen ben en bevind mij nu op 2 mijl van de kustlijn hoge wal, geen hoge vervelende golven meer, op 7 mtr water. De wind blijf 7 en af en toe 8.
Om 1730 meer ik af aan een steiger bij de sluis in Holtenau (Kieler kanaal) was me weer het dagje wel.
Krijg ik net een whatsapp dat de drie zonen van mijn vriend CeesJan aan een oude brommertocht meedoen van Emmen naar Oslo, en dat ze vandaag in Kiel zijn voor de ferry naar Gotenborg, wat een toevalligheden.
Zit ik net aan de koffie hoor ik wat geluiden tegen mijn boot aan, ik kijk naar buiten is er een oude houten kotter die langzaam tegen mijn davids aan schuift. En die dingen hebben al zoveel te verduren gehad. Een oude baas probeert met vereende krachten zijn boot af te duwen, ik ga hem maar een handje helpen. Als hij eenmaal achter me ligt aan de landvasten, blijkt de baas van 84 jaar alleen te zijn en motorproblemen te hebben. Zijn thuishaven Hamburg. Ik nodig hem maar uit voor de koffie. Nou dat heb ik geweten, om middernacht ging hij weg. Hij kwam aan boord en overhandigde me een boekje wat hij zelf geschreven had over zijn avonturen met de Heidi, zo heet zijn boot, die hij met zijn vrouw beleeft had. Hij heeft aan een stuk door gepraat en verhalen verteld, interssant maar soms ook vemoeiend.

Woensdag 26-8-2015 Holtenau – Gieselau kanaal (Eider rivier) 30Nm
Om 0820 vertrokken na een overnachting te hebben afgerekend van €8,-. Ik heb mazzel de sluis gaat net open en ik kan zo naar binnen lopen. Er liggen daar drijvende vlonders langs de kant die slechts 15 cm boven het water uit steken, dus je fenders moeten op het water liggen. Beter is nog, als het druk is met yachten om niet als eerste naar binnen te gaan maar als middelste, dan kun je mooi afmeren tegen een andere boot. Dan op een steile ladder omhoog klauteren en je kanaalgeld betalen. Voor mijn boot voor het hele kanaal €18,-. Maar ik ga nu maar tot Gieselau kanaal en betaal €8,- in Gieselau moet ik dan weer betalen voorde Eider.
Kiel kanaal terugwegVoor me ligt een grote tanker, bij het opengaan van de sluisdeuren, gebied de sluiswachter dat de jachten eerst naar buiten moeten. Wel zo prettig, tenminste geen schroefwater van de tanker.  Het is een bewolkte dag, staat weinig wind.
Varende over het NOK (Nord Ostzee Kanaal) of wel Kiel kanaal is eentonig, weliswaar wisseld het landschap, met bomen of mooie heuvels, passeer je ferries en kom je langs plaatsen als Rendsburg, maar het blijft een kanaal waar je continue moet opletten. Grote zeeschepen lopen je acterop of komen je tegemoet. Op mijn plotter staat de hele dag alleen maar de achteruit camera in beeld. De kaart zelf is niet interessant, aan de KM markeringen kun je precies zien waar je bent. Ik begon bij km96 en met bij km40 het Gieselau kanaal in, waar ik om 1600 voor de sluis afmeer. Hier liggen aan beide zijden lange steigers van ongeveer 150 mtr waar je een nacht gratis mag overnachten, en dat weten de Duitsers, om Gieselau kanaal sluis1900 ligt nagenoeg alles vol, buiten mezelf 1 nederlander en verder alleen maar Duitsers. Daarbij is er maar 1 die de rivier op gaat en dat ben ik, de rest vaart allemaal weer verder het Kiel Kiel kanaal op hetzij naar Brunsbuttel (Hamburg) of Holtenau (Oostzee)

Donderdag 27-8-2015 Gieselau – Eider 6 Nm
De Eider is een langzaam stromende meanderende rivier door het mooie landschap van Schleswig-Holstein. Het is een alternatieve route voor staande mast van en naar de Baltic, als je wat meer tijd hebt. De omgekeerde Nederlandse driekleur, blauw wit rood, is de vlag van Schleswig.
Het is 85 mijl van de Noorzee ingang tot Holtenau, terwijl de afstand Brunsbuttel – Holtenau 54 mijl bedraagt. Vanaf de sluis bij Nordfeld noordwaards is het een getijden rivier. Na het betalen van sluisgeld €10,- vaar ik om 1115 de Eider op. De rivier is niet al te breed, een beetje vergelijkbaar met de Dokkumer Ee. Het is zaak om goed in het midden te blijven varen en de binnenbochten te mijden. Het langzaam stromende water maakt de buitebochten dieper, terwijl de binnen bochten vaak dichtslibben. Na twee uur varen met continue bochten ben ik het al zat en zie een soort lus in derivier met Tielenhemme - Eideraanleg. Ik stuur de boot er naar toe en vind dat een mooie plaats om te verblijven. Drijvende pontons met vingers van een watersport club. Een brievenbus met papiertjes en instructie, €6,- voor overnachting. Stroom heb ik niet genomen, was trouwens maar 500watt (2,5 Amp). Wel een leuk plekje op de dijk schapen, achter de dijk mooie vakantie woningen met rieten daken. Simba mocht voor het eerst weer naar buiten en die heeft de dag van haar leven gehad, tot ’s avond laat is ze buiten geweest.

 

Tielenhemme - EiderVrijdag 28-8-2015 Eider – Friedrichstadt  29Nm
Om 0915 vertrokken, het heeft vanacht geregend en er is een buienachtige bewolking. We gaan de rivier weer verder op. Het landschap veranderd regelmatig. Langs de rivier staan veel bomen. Het is wel vermoeiend varen, continue op je dieptemeter kijken en koers wijzigen. Ik stuur de boot op de autopilot, zodat ik met de remote control om mijn nek steeds kleine stuurcorrecties kan geven. Na een tijdje moet ik toch echt naar het toilet voor een grote boodschap, geen aanleg in velden of wegen, trouwens de aanleg steigertjes waar ik af en toe langs kom zijn veel te klein voor mijn boot. Op het volgende rechte stuk zie ik mijn kans schoon, ik zet de cursor in het midden net voor de volgende bocht en geef de AP opdracht om daar naar toe te sturen, gashandle terug in stationair, nu blijft de boot langzaam naar de cursorpositie to lopen onafhankelijk van wind of stroom. Zo nu snel naar het toilet, maar rustig zitten doe je niet. Als ik mijn boodschap heb gedaan snel weer naar boven, ja alles gaat nog goed, weer naar beneden en doorspoelen. Zo missie geslaagd. Simple dingen als je met zijn tweeen bent, maar moeilijk als je alleen bent.
Na nog een sluis en weer €10,- lichter kom ik in de buurt van de laatste sluis, waar de rivier weer een getijden rivier wordt. Ook die sluis kost €10,- en het verval is behoorlijk, ik ga bijna 4 mtr omhoog. Nu vaar ik weer op getijden, de betonning wordt hier aangegeven met stokken van ong. 5 cm diameter, en ergens een rood of groen likje verf wat meestal niet meer te zien is. Geld voor tonnen hebben ze hier kennelijk niet. ’s avond hoef je hier dus niet te varen want je ziet niets, ook een radar helpt hier niet. Na nog een verkeersbrug gepasseerd te zijn, die overigens al een halve mijl voor dat ik er was volledig open stond met groene lichten en een kleine file auto’s veroorzaakte, kwam ik in de buurt van Friedrichstadt. Het viel me overigens op dat deze sluizen en bruggen geen van alle marifoon hebben. De laatstre bocht naar de sluis maak ik nog een fout en ga binnendoor de wal en de kardinaalboei, toen ik het merkte was ik er al Diesel bijgetanktdoorheen, mazzel dat het hoog water was. Ik ben de net over de ondiepte heen gelopen. De volgende dag duidelijk te zien dat hele stuk ligt droog.
Om 1615 wederom achter een sluis met twee mtr verval, meerde ik af in het piepkleine haventje van Friedrichstadt. Een stad gebouwd/ontworpen door de Hollanders. Het haventje heeft een drijvende steiger van ong. 80 mtr lang, alle boten neus in.
Nu moet ik morgen naar het tankstation 100 verderop langs  de weg met een bolderkar om ongeveer 80 ltr diesel te kopen. Ik durf de oversteek naar Helgoland niet te maken, zonder deze extra 80 ltr.(goed voor 22 uur varen). Van hier naar Helgoland 56nm = 12 uur. De indicatie van de tank geeft nog 100 ltr aan, dus ik neem het risico niet.
Vanavond de weersverwachting  eens kritisch bekeken, de komende drie dagen redelijk rustig weer met wind uit NNO. Daarna drie  dagen harde wind uit WNW (wat hier gebruikelijk is) Dus is het besluit genomen, morgen (zaterdag) naar Tonning, zondag naar Helgoland en maandag naar Norderney, daar ga ik dan  drie nachten verwaait liggen om dan donderdag naar Delfzijl te varen. We gaan het beleven.

Zaterdag 29-8-2015 Friedrichstadt – Tonning
Vanmorgen na eerst 80 ltr diesel te hebben bijgevuld en wat boodschappen gedaan, ben ik om 1100 vertrokken, richting tonning. Met mij vertrok een Duitser met zijn motorboot. Hij was zo vriendelijk om voor mij de spoorbrug en de strassenbrugge te bellen. Zoals gezegd marifoon hebben ze niet. De spoorbrug zou om 1145 draaien, na passage van de trein. De brug ligt echter vlak bij de haven, dus me heel langzaam richting spoorbrug laten drijven, die exact om 1145 open ging. Nu nog de strassenbrugge vlak bij Tonning. Het weer is schitterend, weing wind 3-4 uit zuid. Ik vaar 4 knopen, doch met stroom tegen 2,7 over de grond. Tonning kun je alleen in en uit 2 uur voor en 2 uur na hoog water, de haven valt deels droog en je ligt in de modder. Afgemeerd om 1432 aan floating steiger. Tonning is een leuk stadje, zeer de Tonning in de moddermoeite waard. Simba mocht hier ook weer naar buiten. Ik lig aan een floating steiger, maar bij laag water lig ik op de grond in de modder. Er is een lange floating steiger die bij laag water gewoon op de modder ligt, daar lag een klein zeilbootje naast volledig in de modder. Ik loop langs die steiger om fotos te maken, Simba achter mij aan, maar ik loop te snel en dan durft ze niet helemaal mee, dus springt ze op het dekzeil van dat bootje, ziet mij aan de andere kant van de modderpartij lopen en denk ha ik weet een kortere weg, springt van het bootje af in de modder in en zakt er tot haar buik in. De hoogte van het Tonninggangboord van het bootje was zeker 1,5 mtr. Hoe snel ze weer omhoog sprong tegen die boot en vervolgens zwarte modder poten achterlatend op het witte dekzeil, is me een raadsel. Ze stonk een uur in de wind, ik heb haar opgepakt en onder de kraan gehouden, nou janken als een klein kind en dr nagels in mijn armen en nek. Wat een komische vertoning was dat.

Zondag 30-8-2015Tonning- Helgoland 33Nm
2 uur voor hoog water Tonning vertrokken om 1300, 1 1/2 uur varen naar het Eidersperrwerk, waar het om 1420 hoog water is. Over het wad met allemaal ondiepe geulen wil je alleen met hoog water, de kaart in de plotter moet je niet meer volgen, want de tonnen worden continue verlegd. Vandaag zandbank hier, morgen daar. Het is NO wind 3 en rustig weer, dus daar heb ik geen last van. De betonning is duidelijjk aangegeven, vooropgesteld dat je goed zicht hebt, Helgoland zonder toeristenje vervolgd dan je weg werkelijk slingerend als een een rivier over het wad, dit is drie uur varen tot de Eider ton als je weer in dieper water komt. Tegen die tijd dat ik daar ben begint natuurlijk de wind aan te trekken en worden de golven weer vervelend, maar goed nu nog maar 4 uur. Om 1955 meer ik af in Helgoland.

Maandag 31-8-2015 Helgoland
Het zeilschip waar ik tegen aan lag wilde om 0830 weg, dus rond 0900 losgemaakt en omgevaren naar de oude haven om te tanken, 915 ltr gaat erin a 0,86 eurocent. Als dat weer klaar is vaar ik weer terug en zoek een plekje. Nu ga ik eens naar het weer kijken, nou dat valt tegen, het eerste weerslot (ik heb dus 2 dagen nodig) is pas over Asmara afgemeerd en wachten op beter weereen week. Daarvoor alleeen maar harde wind uit west en  noordwest met golven tot 3 mtr.

Dinsdag 1-9-2015 Helgoland
Natturlijk nu elke dag de gribfiles bekijken en hopen op een goed weerslot, nou dat ziet er alweer slechter uit zaterdag/zondag kan ik vergeten. Dat wordt zeker dinsdag woensdag. Maar ja het is een lange termijn dus er kan nog van alles veranderen. Dit heb ik natuurlijk geweten in september gieren de lage drukgebieden van west naar oost met veel wind en hoge golven.
Dat wordt dus Helgoland verder bezoeken, je met een lift naar boven op de rots, dan heb je deen mooi  uitzicht, je kunt met een ferry naar Dune het naastgelegen eiland (natuurreservaat met vliegveld) ik was daar al eens in 2013.
Het weer hield niet over vandaag, de wind giert door het want, dus besloot ik maar de was te gaan doen. Kom ik op de plek waar wasmachine en droger staat moet ik munten hebben. Vreemd want in 2013 toen ik hier was stond er altijd een man als soort toilet”juffrouw”. Bij navraag bleek de beste man al enige tijd overleden en is er geen beheer meer, dus waschmachine buiten gebruik. Op doorvragen of er dan ergens een wasserij is, ja dat is er. Na uitleg waar kwam ik op een soort industrieterrein en na herhaald vragen vond ik de wasserij, nee ze deden geen private was, daar waren de machines te groot voor. nou dan moet ik de was maar bewaren tot ik in Nederland ben. Ik heb vanavond voor het eerst weer de kachel aangedaan, het was 15 graden buiten en binnen werd het ook onbehagelijk.

Woensdag 2-9-2015 tot 8-9-2015 Helgoland
De komende dagen vermaak ik mij op het eiland met wandelen, biertje drinken op terrasje, visbroodje als lunch op zich allemaal niet slecht. Het weer op zich is best goed, alleen de wind is hard en uit de verkeerde hoek. Maar in beschutting is het heerlijk.
Op vrijdag 4 sept bezoek ik het naast gelegen eiland Dune, het is een natuurreservaat, heeft een klein vliegveld en FKK naturisten strand, nou dan ben je bij mij aan het goede adres, lekker in je blote kont lopen in de zon en Helgoland, Dune FKKin de zee duiken, het water is 19 graden, een betere vrijheid kan men zich niet wensen. In het weekend is het weer beduidend slechter, veel buien. Maar maandag is de hemel weer 100% blauw, dus laatste dag om nog een keer naar Dune te gaan, ik neem een strandstoel en nestel mij met brood, drinken en boek in de zon, af en toe een beetje zwemmen en wandelen langs het strand. In de middag komt er een Duitser langs waar ik een praatje mee maak, Helmut, is hier met de veerboot uit Cuxhaven voor een paar nachtjes, zijn fiets heeft hij in Cuxhaven laten staan. Hij heeft er een fietstocht op zitten van Hamburg naar Helgoland, Dune FKKRotterdam en zo via Noord Holland en Friesland weer terug.
Gezellig mee zitten praten en wat gezwommen, na een paar uur gaat hij weer door. Ik blijf nog een paar uurtjes om uiteindelijk om 1700 het textiel weer aan te doen en de ferry terug te nemen naar Helgoland.
Al een paar dagen krijg ik een zeurende pijn in mijn rechter oor, dat wordt niet minder, waarop in dinsdag besluit toch maar even langs een dokter te gaan, tenslotte heb ik geen zin om met een oorontsteking te zitten zonder goede medicijnen. De dokter constateerd inderdaad een onstoken middenoor en schijft de nodige medicijnen voor. Alles gaat gewoon via mijn verzekerings kaart, ik moet alleen de apotheek 5,- betalen, dat schijnt hier gebruikelijk te zijn.
De rest van de dag gebruik om de boot op te ruimen, schoonmaken, laatste boodschappen, motor controleren en alles weer klaar te maken voor zee, de laatste twee stretchen naar Nederland.

Woensdag 9-9-2015 Helgoland -Norderney 45 nm
Eindelijk gooien we weer los om 0730, de wind is Oost 4 als ik vertrek. Dit gaat lekker, alleen genua op 5,2 kts stroom mee sog 7+. Even wordt het nog spannend als bij de aanloop van de boei Dovetief, vlak voor Norderney, blijkt dat alle boeien verlegd zijn en ik ook niet meer mijn track van 4 maanden terug kan volgen. Ik heb moeite om de juiste tonnen te vinden, maar ik weet dat ik mijn kaart niet meer mag vertrouwen maar alleen af moet gaan op de tonnen die ik zie, het is ook nog eens laag water, dus slechter kun je het niet hebben. De adrenaline giert weer door mijn lijf, maar ik heb het weer gered en meer af om 1643 in de haven.

Donderdag 10-9-2015 Norderney -Delfzijl / Groningen
Vertrek om 0700 het is 3 uur voor hoog water dus stroom tegen, je kunt niet alles mee hebben. Theoretisch zou ik dus nu weer naar de Dovetief boei moeten varen om in diep water te komen, dat betekend 5 mijl terugvaren. Maar als ik net tussen de eilanden uit kom zie ik een loodsboot uit zuid over het wad komen. Ik roep hem op en vraag hoe diep hij steekt, dieper dan ik. Ik besluit dus ook die route over het wad te volgen, het is immers rijzend water en al meer dan half tij. Ik red het en dat scheelt weer een uur varen. Ik hou wel stroom tegen en als ik Borkum voorbij ben moet ik via het Hohes rif de Eems in, ook hier weer spannend omdat ik de boeien amper kan vinden, waarom maken ze die dingen niet wat groter of leggen ze wat dicht bij elkaar. Maar ook hier gaat het weer goed, nog 6 uur de eems op tegen stroom en wind, dit schiet niet op. Om 1930 schut ik in de zeesluis van Delfzijl. Ik besluit door te varen naar Groningen, maar om 2100 is het toch echt wel donker, met geen enkele aanleg mogelijkheid. De bruggen op het Eemskanaal draaien overigens 24 uur, maar eenmaal na de laatste brug draait er geen brug meer naar de binnenstad. Ik besluit dan maar bij de Oostersluis te gaan overnachten, het is dan 22.30, bijna 16 uur non stop. Mijn oor speelt ook behoorlijk op, mijn hele hoofd doet pijn, morgen ga ik weer naar een dokter, de medicijnen helpen niet.

Vrijdag 11-9-2015 Groningen Lauwersmeer 21 nm
Om 0900 vaar ik de stad in en meer af aan de sluiskade vlak bij het station, ik bel mijn dochter en krijg Chris mijn schoonzoon. Ik vraag hem om bij hun huisarts een consult af te spreken. Om na 1400 kan ik daar terecht, met Tanja mijn dochter ga ik naar die arts, ik krijg antibiotica voor bestrijding van binnen uit en nieuwe oordruppels voor bestrijding van buiten af.
Groningen met de kleinkinderenHet is een gezellig weekend met de kleinkinderen. Met boten parade langs mijn boot. Op maandag morgen vervolg ik mijn weg naar het Lauwersmeer waar ik overnacht.

Dinsdag 15-9-2015 lauwersmeer – Dokkumer Ee. 22 nm
Om 1050 vertrek ik relaxt richting zuid via de Dokkumer Ee. Het is grijs weer, regent af en toe en veel wind. Ik passeer Dokkum en een paar mijl voor Leeuwarden meer ik af aan een marrekrite voor een borrel, maaltijd en overnachting.

Woensdag 16-9-2015 dokkumer Ee Lm21 – Workum 33 nm
Zo nu nog even Leeuwarden door, dan naar Akkrum voor de was en morgen naar Sneek voor de reparatie van mijn stuur stoel, althans dat was het plan.
Als ik Leeuwarden uitvaar en de spoorbrug HRMK oproep krijg ik te horen dat deze eruit ligt en niet meer in gebruik is tot mei volgend jaar, hoe kan het dat ik dat niet heb geweten, ik heb elke spoorbrug gecontroleerd op stremming, ook deze en geen bijzonderheden. Op mijn vraag wat dan het alternatief is voor de staande mast route, krijg ik te horen mast strijken of via Harlingen en het wad en dat terwijl mijn bestemming een uur varen onder Leeuwarden ligt. Grrrr!!!!
Dit kost me dus een dag omvaren via Harlingen het wad op, bij Kornwerderzand weer het IJsselmeer op en bij Workum weer naar binnen, waar ik nu om 1915 aan een marrekrite afmeer.

Donderdag 17-9-2015 Workum – Sneek
Vertrokken om 1100. Ik meer af bij Jaarsma voor mijn stoel, hemelsbreed 8 mijl van de plaats waar ik gisteren was, bedankt pro- rail.
De reparatie van de stoel wodt snel opgepakt, beide buizen worden vervangen, om 1700 vaar ik weer weg. Alles onder garantie, chapeau!
Ik meer af aanmarrekrite LM7c voor de nacht.

Vrijdag 18-9-2015 Akkrum
Om 1000 uur verplaats ik de boot naar de camping in Akkrum, waar ik jaarlijks kom. Ik moet drie wassen draaien, water tanken en boodschappen doen, morgen is er markt. Ik blijf hier twee nachten.
Sambucca met Sam en CeesContact gehad met Sam en Cees van de Sambucca. Zij hebben mij al enige tijd gevolgd en we hebben wat mail contact gehad, hun boot de Sambucca, (zie www.sambucca.nl) een Zweedse houten reddingdboot uit 1947, 20 jaar in een loods gelegen en eigenhandig door Sam en Cees is gerenoveerd. Na dit mail contact en guestbook entries, moest er toch een keer een ontmoeting komen. Hun boot ligt in IJlst, Fr. Dit weekend hebben we afgesproken om op het Sneekermeer elkaar te ontmoeten.

Zondag 20-9-2015 Akkrum – marrekrite
Vandaag vaar ik naar een marrekrite vlakbij het starteiland van het Sneekermeer, voor de ontmoeting met de Sambucca en Sam en Cees.
De eerder geplande opstap van vriend CeesJan wordt wat uitgesteld, hij kon met zijn zoon mee (die copilot is op de 787 bij Arke) naar Punta Cana, Dom. Republiek. En zo’n kans laat je niet liggen, dus mogelijk dat hij volgende week nog opstapt voor het laatste stukje.

Maandag 21-9-2015 / 24-9-2015 Marrekrite SN24a
Met Sam en Cees was gezellig, bij aan boord ’s middag borrel gedronken en op uitnodiging bij hun aan boord gegeten. Een prachtig mooie authentieke reddingssloep volledig van hout en eigenhandig door hun gerenoveerd. Na dit gezellige samenzijn vertrokken zij de volgende morgen weer naar IJlst onder Sneek waar hun boot ligt.

Vrijdag 25-9-2015 marrekrite – Lemmer
Gister slechte dag veel wind en de hele dag regen. Maar de vooruitzichten zijn goed en dat begint vandaag, prachtig weer veel zon, weinig wind. 0930 vertrokken naar Lemmer waar ik nog wat boodschappen moet doen. Binnen in Lemmer was het verboden af te meren ivm bezoek van een twintigtal reddingschepen, mocht dus alleen in de kom voor de sluis opdubbelen. Nou dat event dan ook weer meegemaakt, ze arriveerden rond 1600 voor de display op zaterdag.

Zaterdag 26-9-2015 Lemmer – Enkhuizen 16 Nm
Na eerst nog wat vers brood gehaald te hebben om 1000 door de sluis. Het is een strak blauwe hemel met wat cumultjes Enkhuizen Monnickendamaan de horizon, wind NNO 1. Pachtige wind richting voor deze stretch, maar 3,5 kts wind is te weinig voor mij, dan lig ik stil. Dan maar weer 800 toeren motor erbij en met 3,5 kts snelheid. Misschien de wind nog aantrekt dat ik de Genua kan proberen, tenslotte met deze snelheid is het 4 uur varen, met wind 3 zo’n 8 uur. We zie wel, het plan is om door het naviduct hern te gaan en dan te ankeren, rond borreltijd. Een ander vervelend nadeel van weinig wind zijn de bekende ijsselmeer vliegjes, hele zwermen.

Zondag 27-9-2015 Enkhuizen – Monnickendam
Wederom een mooie dag, wind 2 NNO. Vertrokken om 1000. Gebrobeert om te zeilen zonder motor, tegen beter weten in. Minder dan 1 knoop, niet te sturen door automaat, dus motor maar weer bij nu 2,5 knoop Eta 1500. Het verschil tussen een zeilboot en mijn boot is nu duidelijk waarneembaar, ik ga nu gekijk op met de meeste zeilboten om mij heen, ik met motor bij, zei alleen op zeil. CeesJan komt vanmiddag naar Monnickendam en stapt op voor het laatste stuk. Borrel in Monnickendam, met Jack en Jolanda enCeesJan en Netty, was gezellig.
Nadat iedereenweg was zijn CJ en ik nog wat gaan stappen, lekker kroeg in gegaan en wat biertjes gedronken, daarna pizza gegeten.

Maandag 28-9-2015 Monnickendam – Haarlem 32 Nm
Om 1000 vertrokken van de marina Monnickendam, de havenmeester heeft me gevraagd of ik in februari 2016 een lezing wilde geven over mijn reis, leuk idee.
De wind was vandaag NNO 3-4, dus met genua op richting Amsterdam. Aangezien Amsterdam staande mast gestremd was, gingen we door naar Haarlem. Om 1730 brug op C-kanaal opgeroepen voor doorvaart richting Haarlem, antwoord we hebben een storing en weten niet hoe lang het duurt, inmiddels hebben we gegeten en begint de hoop af te nemen om nog door te varen 21.30 sluit de volgende sluis. Ik sta te praten met mijn buurman en zeg kijk daar eens het lijkt wel of er eenhond zwemt, op het moment dat hij zijn kijker pakt, duikt het beest onder, het was dus een hond, een zeehond!

Dinsdag 29-9-2015 Buitenhuizerbrug – Haarlem
Dus uiteindelijk overnacht met 8 schepen voor de brug. Vanmorgen om 0900 nog altijd niets, over een uur weten we Gestremde Buitenhuizer brug zijkanaal C Haarlemmisschien meer is het antwoord. Amsterdam nog altijd gestremd tot 2-10.
Om 1310 gaat de brug zeer langzaam open voor een proefdraai en kunnen we erdoor, afgemeerd in Haarlem om 1600. Gezellig de binnenstad ingegaan, daar kwamen Wim en Han Zirkzee tegen op een terrasje, zij hadden tegen ons aangelegen bij de buitenhuizer brug. Gezellig aangeschoven voor een biertje na formeel voorstellen aan elkaar Wim vroeg ben jij een broer van Rob Mantel? Nou hij had Rob goed gekend en is ook familie van het bedrijf Zirkzee op de Flevoweg. Daarna zijn we gezamenlijk gaan eten bij de Mexicaan. Het was een gezellige avond.

Woensdag 30-9-2015 Haarlem – Warmond
Om 0900 vertrokken voor Warmond, na nog wat wachtijd bij de ringvaart spoorbrug, meerden we af om 1545 bij het theehuis in warmond, daarna nog gezellig naar de kroeg het wapen van Warmond voor een drankje en hapje. CeesJan werd daarvandaan afgehaald door Netty en ik ben ’s avond naar het ’t Joppe gevaren waar ik overnacht heb.

Donderdag 1-10-2015 ’t Joppe – Leiden
Na het grondige schoonmaak van de boot, klaar gemaakt voor de laatste stretch Leiden in om een plekje te bemachtigen voor de 3 oktoberfeesten en na 5 maanden het weerzien van mijn familie en mijn kinderen.

Feiten van deze reis

Totaal afgelegde afstand in 5 maanden 2910 mijl (ong. 5400 km)

 • Helgoland 668 ltr getankt a € 0,91
  St.Petersburg getankt 877 ltr a € 0,56
  Friedrichhaven Duitsland 81 ltr a € 1,09
  Totaal Verbruikte brandstof 2362 ltr. Kosten € 1752,06
  Gemiddeld brandstofverbrruik (6 cylinder Ford Lehman engine) 3,5 ltr / hr.
 • Liggelden totaal € 1.214,50,-
  Duurste haven Tallinn € 45,- per nacht
  Goedkoopste haven Gdansk (City) 8,- per nacht
 • Landen
  Duitsland, Polen, Kaliningrad, Litouwen, Letland, Esland, Rusland, Finland, Zweden, Denemarken.
 • Onderweg 2x motorolie en filterverwisseld en 2x brandstoffilterset

Schip en uitrusting

Bloemsma Kotter staal 11.30×3.60×1.25  17ton

 • Electronische kaarten
  In de E90W plotter:
  25P+ UK South to Hamburg
  15P+ Oslo to Germany
  13P+ Sweden East coast
  16P+ South Baltic
  In de laptop (backup met usb GPS)
  kaarten van NV Verlag en Stentec draaiend onder WinGPS 5 Navigator
  Oostzee serie 1, 2 en 4
  Finland FI13
  Estonia EE1 St.Petersburg en Vyborg
  Vaarkaart Nederland
 • Papieren kaarten
  (geleend) Finland Viborg – Perna
  Oostzee series 1,2 en 4
  Eigen kaarten 1800 series
 • Boeken
  The Baltic Sea RCC pilotage foundation IMray
  De Oostzee van Rene Vleut
 • Apparatuur
  Raymarine plotter E90W
  Raymarine instrument pilot ST70
  Raymarine instrument basic ST70
  Raymarine AUTOpilot met draadloze afstand bediening
  Raymarine HD color radar
  Raymarine AIS transponder
  Marifoon NAVMAN 7100 met DSC
  Quad band tranceiver marine en ander banden
  Korte golf tranceiver ICOM-718 met modem PTCII-pro voorweerfaxen op laptop
  Whisper 3,5 KVA generator
  Superwind windmolen op bazaanmast
  5x overloopbare zonnepanelen 72watt elk
  Mastervolt netwerk en mass combi omvormer 2500watt
  Koelkast / vriezer Isotherm 12v
  Samsung Flat TV en bose sound system
  Boiler Isotherm 15 ltr 220v / koelwater
  Electrische ankerlier met draadloze afstand bediening (anker 40 Kg)
  Boegschroef Breon 6 HP
  Motor 6 cylinder Ford Lehman, gesloten koelcircuit 120 HP
  Dickingson Stove diesel heater
  Eberspracher diesel hetelucht heater
 • Zeilvoering
  Rolgenua 27  mtr
  Grootzeil 16 mtr
  Bazaan 7 mtr

Einde van een mooie reis

Hippie Peter

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture