Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Wachten op minder wind

Ofschoon het weer prima is met veel zon en temperaturen van rond de 20, is de wind te hard en vlagerig. Ik ben uitgeweken vanwege te hoge golven naar Gronhogen op de zuidpunt van het eiland Oland, Zweden.

De wind voor de komende dagen liegt er niet om, Oost 5-6 met vlagen naar 8. De komende week zal dit zo blijven. Maar ik wil niet in deze haven blijven dus wil ik morgenochtend oversteken naar de eilanden bij Kralskrona aan de zuidoost punt van de Zweedse Oostkust om daar te ankeren.

Zaterdag 15-8-2015 Gronhogen – Karlskrona anker 34Nm
Om 0430 vertrokken, omdat wind en golven dan nog redelijk zijn. Het is nog donker als ik de haven uit vaar, maar in de verte begint het al te dagen. Eenmaal op weg volg ik het plan weer om zover naar het zuiden te sturen totdat bij indraaien naar de overkant de wind en golven weer achter me heb. Na een half uur begint de wind aan te trekken tot Oost 5-6, gelijdelijk worden ook de golven pittiger en de swell hoger. Ik schat al gauw 2,5 mtr.
Halverwege is het weer afzien, alles wat los ligt begint weer te zweven. Er zijn van die zwiepers bij dat ik weleens denk, er zal nu toch wat kapot gaan, . . .maar gauw vergeten. Wat kan die boot toch een hoop hebben. Vlak voor de approach entry moet de genua nog naar de andere kant, dus kruip ik over het dek naar achter en wacht tot de automaat van koers gaat veranderen, dan zeil om, trimmen en gauw weer naar binnen, waar Simba niet met de koffie wacht, maar voor in haar mandje ligt te slapen of er niets aan de hand is.
Eenmaal tussen de eilanden neemt het geweld van achter langzaam af, nu nog goed in de geul blijven want die is niet breed en ondieptes liggen overal op de loer.
Na een tijdje rol ik de genua in en vaar in de richting van mijn geplande ankerplek. Mooi plekje aan de westkant van het eiland, anker laten vallen om 10.00 in 3 mtr water, helaas pindakaas, anker houd niet, graaft niet in, boot blijft achteruit lopen. Als ik het anker op haal is het niet eens meer te zien, een grote kluit zeegras met modder en wortels. Ik probeer dit 6 maal op verschillende plekken echter zonder resutaat. Dit gaat dus niet werken hier, de hele bodem is begroeid met zeegras. Enigsins gefrustreerd en moe haal ik met de pikhaak de zoveelste kluit van het anker af en ga maar verderop tussen de eilanden kijken, ik volg de aangegeven routes op de kaart, langs ondiepten van 60cm onder mijn kiel, kijk ik nog eens op de kaart zie ik een brug getekend tussen de eilanden, een vaste nog wel, 5,20 mtr hoog.,. Grrrr! Weer die hele ondiepe route terug en een andere volgen waar ook een brug in zit maar die is 15 mtr en ik ben 12,5. Voor me uit zie ik de stad al liggen, een grote stad Karlskrona, ik moet er niet aan denken om daar tot donderdag te liggen, dus speur ik nog immer en denk een plek te zien, vaar er heen en laat het anker vallen om 12.45, yes! Het houd!
Nu eerst wat eten, koffie en dan de rommel van de zeegang opruimen. Er gaan tegenwoordig geen kasten meer open, maar er ligt nog genoeg rommel wat rond kan vliegen.

Bekijk de video “Hoge golf Oland”

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture