Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DuitslandOostzeeReizen(NL)

2016 Rondje Denemarken Deel 1 Ned-Helgoland

Friesland vlag

 

Op zaterdag 28 mei verlaat ik de haven van Jonkman in Sassenheim, na een lange winter. . . . . .

Winterhaven Jonkman SassenheimEerst nog op zondag naar de Vliet in Leiden waar ik een gezellige BBQ heb met de de GIGA leden van GIGA party and BBQMartixFrame, het bedrijf van Andre en Anita waar ik de hele winter voor gewerkt heb.

Maandag 30 mei
Het feest is weer voorbij, om 0945 door de eerste brug in Leiden. Het is een grijze natte dag wind NO 4-7.  De zuidelijke helft van Nederland heeft zware onweersbuien en  harde windstoten. Ik ben weg, er valt wat van me af. Niet meer moeten maar gewoon je neus volgen waar het leuk is. Tijd is ineens niet meer belangrijk.
Het is een onbeschrijvelijke puinhoop aan boord. Ik kan me er nog niet toe zetten om te gaan organiseren, ik weet dat het moet. Zo kan ik toch niet het IJsselmeer op, laat staan de zee. Ik moet duidelijk nog inslingeren in een nieuw ritme. Misschien vanavond als ik van 20.30 tot 01.00 moet wachten. 

Met de grote Martinair vlag in top vaar ik langs het Martinair gebouw, zwaaien en toeteren en nu weer aan het werk jongens. Bij de Schiphol A9 brug liggen nog twee zeilboten, die voor me ligt is een Belg met partner, ik spreek die man aan tijdens het afmeren in het Duits, vlag zwart geel rood, zegt ie tegen me spreekt u ook Nederlands? Eerste foutje . . . de Duitse vlag zit in de lengte richting, de Belgische over dwars, nou ja hij gaat ook naar Zweden. Om 20.00 gaat de brug open en vaar ik naar de Nieuwe Meer sluis, om daar vannacht in konvooi door Amsterdam te varen.
Nu toch eerst maar wat opruimen, alle losse items in een grote tas en vanaf nu de checklisten gebruiken die ik niet voor niets heb gemaakt.

Dindag 31 mei
Wat gisteren qua weer zo slecht begon, maakt het vandaag weer goed. Zicht > 10 km   Blauwe hemel met cumultjes temp 19 wind OZO 4. Na een goede nacht rust ga ik Door de Oranje sluizen het IJsselmeer op richting Friesland, via Enkhuizen. Rustige oversteek, helaas niet bezeild wind pal tegen. Aankomst Warns via Stavoren om 20.00

Woensdag 1 juni
Volgens mij is de zomer begonnen. Ik lig alleen aan een marrekrite, de stilte is heerlijk alleen in verte af en toe een geluidje. Simba vermaakt zich prima buiten, al is het gras meer dan twee kontjes hoog, waardoor ze makkelijk in verdwaald. Nu maar goed controleren voor teken. Ik heb eigenlijk nog maar een klusje, mijn nieuwe zonnepaneel op het dak kitten en aansluiten. Maar daar wacht ik nog maar een paar dagen mee tot de onderliggende nieuwe verf goed uitgehard is. Vandaag maar gebruiken om een planning te maken en eventuele stremming in vaarweg, brug of spoor door Friesland te bekijken. Ook krijg ik nog twee bezoeken mijn dochter komt mogelijk a.s. Weekend op visite (6 man sterk) en brengt mijn nieuw bestelde zeekaarten mee en Janne komt later in Dokkum een borrel halen.

Donderdag 2 juni
Vandaag begint de dag wederom grijs. Temperatuur 18 graden. Mijn windmolen en zonnepanelen verzorgen mijn stroom aan boord. Koelkast en vriezer draaien, computer gebruik, ’s avonds wat TV kijken het kan allemaal, heb nog niet een keer mijn generator hoeven gebruiken. Vandaag wordt het 5e zonnepaneel vervangen en dat brengt de opbrengst van 80 weer naar 100 %.

Vrijdag 3 juni
Het weer is weer mooi, de temperatuur al 24 graden. Simba heeft haar eerste muisje aan boord gebracht. Het beestje leek aanvankelijk dood, maar ik zag dat het nog ademde, geen echte verwondingen, dus beestje even veilig in bakje gezet voor recovery. En ja langzaam aan kwam het weer tot leven. Dus na enige tijd weer uitgezet in de natuur. Eerste goede daad verricht.I

Zaterdag 4 juni en Zondag 5 juni
PoffertjesVandaag boodschappen gedaan, wassen gedraaid en water getankt. AkkrumZondag is Tanja met de kids gekomen 6 man sterk. Lekker koffie gedronken en met de kids gezwommen. ’s middags poffertjes gebakken, nou dat ging er wel in. Na een heerlijke warme dag alles weer huiswaarts.

Maandag 6 juni
Eerst mijn nieuwe kaarten geinstalleerd welke door Tanja waren meegenomen. Dat nog even snel klein boodschapje en verder weer, nu richting Dokkum.
Moeizaam stuk bij de spoorbrug Leeuwarden, eerst lang wachten ivm werkzaamheden en dan mag je erdoor doet ie het niet. Weer wachten,  na een uur lukt het om de brug open te krijgen, dan naar de volgende brug de stad in, zit weer niet mee ik kom daar 10 over 5, spitssluiting tot 1800. Fijn allemaal. Na de stad ga ik op de eerste de beste marrekrite aanleggen, de borrel nu maar eten straks.

Dinsdag 7 juni
Aan marrekrite gelegen zonder walverbinding, Simba vond het maar niks, maar alle andere waren bezet. Nu eerst even eerst de kaartenset bijgewerkt en nieuwe app van nv charts geinstalleerd. Straks kijken of ik ergens een ander leuk plekje kan vinden want ik wil pas donderdag Dokkum in.

Woensdag 8 juni
Doorgevaren richting Dokkum, mooi plekje gevonden, bezoek gehad van Wytze, is blijven eten gezellig wijntje en biertje gedronken.

Donderdag 9 juni
Nu door naar Dokkum aankomst 11:00. DokkumJanne komt vanmiddag om een uur of 5, dus Dokkum in en lekker gelunched op het terras van de waegh. Daarna warme lange broek gekocht voor de koude avonden en nieuw T-shirt. Tevens asperges, krieltjes en ham gekocht voor etentje met Janne. Etentje met Janne
Janne komt omstreeks 5 uur en wil wel mee eten, gezellig toch. Omstreeks 20:30 gaat Janne weer naar huis. Een gezellige dag. 

Vrijdag 10 juni
Om 1000 vertrokken voor het Lauwersmeer. Daar aan de marrekrite ga ik de boot een mijn reis beginnen. Het zeegat uit bij Lauwersoog, om Schiermonnikoog heen richting Nordeney voor de eerste stop. 

Zaterdag 11 juni
1500 vertrokken voor sluis. Ik wilde na de sluis in de buitenhaven overnachten, maar vanwege de drukte daar besloten om maar naar Schiermonnikoog te varen, nou dat heb ik geweten. Het was hoogwater dus het moest kunnen om dat aan te lopen, ook had ik gezien dat ze drijvende steigers hadden en na bellen met de havenmeester, genoeg plek. De aanloop “reegeul” staat bij laag water volledig droog. Bij aankomst geul was het al een uur na hoog water, in die geul had ik op bepaalde momenten 10 cm water onder de kiel. Aankomst om 16:11. Wat ik niet wist was dat bij laag water de haven nog maar 60 cm water heeft en ik dus tegen de kade aanhangend in de modder lag met bijna 50 cm onder mijn waterlijn.         Niet fijn dus. modder
laag waterHet hoog water nodig om weer door de geul te gaan was om 0425, ook niet fijn dus, maar bij infomatie hierover blijkt dat ook nog een lagen water te zijn dan het hoog van de dag ervoor en ’s middags om 1600. Deze laatste was geen optie, want dat zou ik Norderney in de nacht aanlopen. Nou ’s avond dan eerst maar voetbal kijken en alles op me laten inwerken. Uiteindelijk besloten om toch maar de wekker te zetten om 0400.

Zondag 12 juni
Als gepland om 0425 haven uitgevaren. Nauwkeurig de geul en boeinenlijn gevolgd, maar op een gegeven moment zat ik toch vast, niet leuk want het water was alweer langzaam aan het zakken. Achteruit geslagen en weer voorruit en toen kwam er weer beweging in, stenen en niet van die kleintjes ook, ik hoop daar geen verdere schade van te hebben opgekopen. Vanaf dat moment deed de snelheids meter het ook niet meer. Fijn allemaal. Uiteindelijk ben ik zonder verdere kleerscheuren de geul uit gekomen in dieper warer, maar de snelheidsmeter en daarmee dan ook de log werkt niet meer. Om 0545 passer ik de Engelmansplaat, west van Schiermonnikoog. Het weer ziet er ook dreigend uit alhoewel de zee rustig is, met golfhoigte van 60 cm. Volgens de buienradar geen onweer, wel waarschijnlijk later regen. Verwachtte aankomsttijd Norderney 1700. De wind trekt al weer snel aan tot 5 en de golven 1-2 mtr vervelend, zeilen zit er niet in, de hele route pal tegen. Halverwege wordt ik ook nog eens zeeziek en moet flink de vissen voeren, daarna lucht het wel op. Maar de hele dag hou ik hoofdpijn en blijf licht misselijk, ik slaap veel, zittend in de stuurstoel of op de bank. Om 17:38 loop ik Norderney binnen. NorderneyEten heb ik geen zin in, maar met een lege maag morgen weer verder is vragen om narigheid, dus eet ik maar een paar beschuiten en drink een kop thee. Vroeg naar bed en voetbal kijken.

Maandag 13 juni
Opgestaan om 0730, ik voel me weer ok. Verse bestelde broodjes halen en om 0800 los. De dag is weer grijs, het motregent maar er staat weinig wind. Eenmaal buiten is de wind OZO 3 en de zee de helft rustiger dan gister. Het zicht is beperkt to 2 mijl (3,6km) we moeten door een paar shipping lanes kruisen, dus opletten want die grote jongens varen 25 knopen (45 km/u) en zijn zo bij je. De verwachte aankomsttijd Helgoland is 2100. In het Oosten word het lichter (daar moet ik niet naar toe) in westen is het nog grijs en zit het dicht. De voorspelling is wind 4-5 afnemend, met mogelijk onweer. De overtocht is rustig en sneller verlopen dan ik gedacht had, ik verwacht nu om 1930 aan te komen. Onderweg nog een broodje gebakken en voetbal Spanje-Tsjechie gekeken. Op de radar was goed te zin dat ik aardig een bui ontweek. Radar
Extra dagje op Helgoland, er moet diesel getankt worden (zeker 800 ltr) en drank worden ingeslagen. De diesel kost momenteel 85 cent / ltr

Dinsdag 14 juni
Vanmorgen is Helgoland volledig in mist gehuld, je kunt de havenuitgang niet een zien. Om 0900 besluit iemand daarboven om de klep weer open te zetten om wat overtollig water daar kwijt te raken, nou dat lukt ze aardig. Het komt niet met bakken maar met hele zwembaden naar beneden, daarin tegen staat er geen zuchtje wind, dus het komt recht naar beneden. Straks even douchen, langs het havenkantoor, tankstation inlichten over afname 800 ltr diesel, drank scoren, vers fruit en groente en last but not least, weerbeeld verkrijgen voor de komende 5 dagen langs de Deense kust, want ik wil niet ergens vast zitten tegen duur tarief. Vanmiddag breekt eindelijk de zon door, maar voor morgenochtend staat er weer fikse mist op het programma. Dat wordt dus op de radar varen in de blind.

Helgoland tot SeptemberZeehonden

 

Vervolg Baltic 2016 Deel 2 Denemarken Limfjorden

 

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture