Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Nederlandene(DK)Oostzee(DK)Reizen(DK)

Sommerrejse til Østersøen 2021 del 1

Denne rejse er planlagt i koronatid, fra min vinterhavn til Skandinavien. Den globale planlægning er fra Friesland til Helgoland for at tanke op. Derfra via Eider-floden eller via Brunsbuttel op ad Østersøkanalen (100 km) til Kiel, hvor vi ender ved Østersøen. Derefter vil jeg fortsætte min rejse via den tyske østkyst og muligvis Rugen til Gdansk i Polen. Jeg vil gerne blive der i en uge, hvis corona-reglerne er lempet, så jeg kan få en drink på en terrasse, ellers bliver jeg kortere. Derfra vil jeg krydse over til den svenske østkyst og så langsomt begynde rejsen tilbage via Danmark. Men det er stadig en global planlægning.

Turen til Friesland

Afgang 01-04-2021 Kagerplassen(nl)

Jeg slipper rebene fra min vinterhavn på Kaag kl. 12.00. Første destination Haarlem. Jeg går fra borde midt i byen kl. 15.15. Betalingen af havnepengene foregår problemfrit via appen “onuit”, du må ikke glemme at slukke, for så fortsætter kajkontoen. Næste morgen tager jeg af sted med den første broåbning (09.00) i håb om, at jeg stadig kan nå broen over A9 kl. 10.30. I det øjeblik jeg sejler gennem den første bro, får jeg et opkald på min mobiltelefon. Det viser sig at være en schweizisk sejlerven med sin 22 meter lange pram, der var tæt på mig. Det er en skam, at jeg ikke vidste det, for jeg ville helt sikkert have besøgt dem. Heinz og hans kone har rejst rundt i hele Europa siden 2009, og nu tager de for anden gang til deres vinterhavn Potsdam (Berlin). Dette er nu deres sommerrejse. Hvem ved, måske møder jeg dem på vejen i Friesland.
Da jeg ankommer til jernbanebroen i Haarlem, er klapbroen ved siden af den ude af drift på grund af en funktionsfejl. Jeg kan godt glemme alt om broen over A9 kl. 10.30 om morgenen. Når jeg kan køre videre igen, forlader jeg broen til næste åbning kl. 14.15. Derefter går det glat, og jeg skal passere broen igen. Derefter går det glat, og efter den sidste bro “Buitenhuizer-broen” sejler jeg ad Nordsøkanalen mod Orange sluserne. Jeg kaster ankeret ud bag Orange sluserne, fordi den sidste bro til IJsselmeer, Schellingwoude-broen, åbner om en time. Men derefter sejler jeg videre til IJsselmeer med destination Zwartsluis via Lelystad. Vinden er stadig omkring 4 Bft, jeg justerer min Genoa, og alt kører problemfrit efter 6 måneder. Men intet er så omskifteligt som vejret, så vinden tager til, og bølgerne med halv vind bliver irriterende. At jeg ikke er godt forberedt på dette er tydeligt, når nogle af mine ting begynder at føre deres eget liv. Når jeg ikke længere kan lide den for en sådan første tur, begynder jeg at lede efter alternativer. Men jeg har allerede passeret den første nødhavn, så jeg fortsætter i retning af Lelystad, som har to indgange, så jeg styrer mod den sydligste, den er allerede 19.00.

Bij nacht en ontij me plekje gevonden, Spooky!

I nærheden af den første indsejling omkring kl. 21.00 (det er allerede meget mørkt på det tidspunkt) sejler jeg mellem bølgebryderne og kommer ind på lettere vand. Men nu er der ifølge kortet en bølgebryder på min vej, og jeg skal passere den, mellem diget og bølgebryderen. Sidstnævnte har et rødt lys, så det er klart, men diget er ikke synligt, og det er ikke særlig bredt. Med min projektørlys rettet mod diget går jeg forsigtigt mellem det røde lys og diget, og da jeg er lige forbi det, går sikringen i projektøren ud. Hvor sjovt kan man ikke have det på sådan en første tur, og det endda i Holland. Endelig kravler jeg i mørket op til fastlandet, nu mellem to bølgebrydere i roligt vand, men dybden falder hurtigt til 20 cm under kølen, så jeg vender båden 180 grader og kaster ankeret. Jeg lægger mig ned, klokken er nu 22.00, jeg efterlader rodet og dykker ned i mit bur, efter at jeg har tændt for ankeralarmen via min telefon og booster. Jeg falder i søvn som en træstamme.

Næste morgen bruger jeg morgenen efter morgenmaden til at rydde op og sikre alt rodet. Sikke et rod, men når jeg er færdig, vil alt være bedre organiseret, og det vil ikke ske igen!
Vinden er også aftaget en smule, og kl. 13.30 ankrer jeg op i retning af Houtribsluises, som jeg passerer uden problemer og sejler nu i retning af Ketelbrug. Vandet er stadig ustabilt, og Asmara gynger op og ned, mens jeg undersøger muligheden for at sejle under broen. Jeg er 12,20 meter høj, og broens pile viser 12,50. Jeg vil ikke spørge guderne, så jeg ringer til broen, som viser, at den nu vil åbne. Jeg er stadig 5 minutter væk, så jeg giver fuld gas og siger til brooperatøren, at jeg vil passere bag katamaranen. Med en brølende motor fulgte jeg efter og nåede frem til broen, hvor Asmara blev bølgerne bølget frem og tilbage. Men jeg klarede det. Jeg kunne lige så godt have ventet en halv time på at komme til den næste åbning. Resten af turen til Zwartsluis mødte jeg en anden bro, Ramspol-broen, højde 13,50 m, ja det burde være muligt. Men når du langsomt glider ind under broen og kigger op forbi din mast, ser det ud til, at det kun er et spørgsmål om centimeter, selv om der burde være næsten en meter mellem dem. Da jeg kommer til Zwartsluis, skal jeg gennem endnu en bro, men den er dobbelt rød. Så jeg lagde til kaj foran broen kl. 19.30, og nu har jeg fortjent en drink.

Næste morgen, påskemorgen, åbnede broen, og jeg lagde til i den for mig dyre marina “Kranerweerd” (22,75/nat), hvor jeg næste morgen hentede 8 meter isoleret varmeslange. Gåafstand 50 mtr.
Jeg har hele påskedag til at tænke over, hvornår jeg vil gøre hvad og lave følgende plan. Når jeg har slangen, vil jeg prøve at montere den i maskinrummet. Om eftermiddagen går jeg så til det eneste supermarked Coop for at købe nogle friske forsyninger. 2 km frem og 2 km tilbage med en tung indkøbspose, det holder en person i live. Om aftenen tager jeg et bad, og så tager jeg af sted onsdag. Monteringen af varmeslangen er ikke helt vellykket, den bageste slange kommer jeg forholdsvis let igennem det gamle varmerør, men den forreste slange sidder fast ca. en meter før enden. Den vil ikke længere køre hverken frem eller tilbage, så jeg beslutter mig for at lade den stå som den er og tilslutter slangerne til varmelegemet igen. Jeg løser det problem senere. Da jeg tjekker vejrmeldingerne, det er nu tirsdag aften den 6. april, viser det sig at torsdag er den bedste dag at sejle fra ketelbrug til Lemmer eller Stavoren, så i morgen tidlig betaler jeg for to nætter. Men først skal jeg se REAL Madrid – Liverpool med en god kop kaffe og et stykke påskebrød.

Kl. 12.30 forlader jeg havnen, bygerne flyver stadig om ørerne på mig og prognosen for i dag er ret vind varierende fra 4-9 Bft, planen er at sejle til Ketelmeer og der bag øen “IJsseloog” i læ for at ankre, og derefter kl. 09.00 gennem Ketelbrug mod Lemmer eller Stavoren, som jeg lader afhænge af situationen på stedet.
Onsdag den 7. april kaster jeg anker i en privat passage, hvor der allerede ligger to sejlbåde og en professionel pram for anker. I morgen tidlig vil jeg se, om vejrudsigten er korrekt, og om jeg kan fortsætte min tur. Og igen, Bayern fodbold mod Paris St. Germain. Når jeg vil løfte mit anker om morgenen, svømmer der noget op, som ikke er en fisk, men en odder.

Route Lemmer – Fluessen “Kruispolle”
Odder spottet nær IJsseloog

Tilgang til Sloten

Donderdag 8 april

Kl. 08.10 forlod jeg min ankerplads “IJsseloog” med destination “Kruispolle”, en ø i Fluessen. Jeg henvendte mig til Ketelbrug og spurgte, hvad tid den første åbning var. Hvis du er foran broen kl. 09.30, åbner jeg den, næste åbning er kl. 09.50. Jeg melder mig igen kl. 09.28. Brovagten svarer, at du stadig er for langt væk, næste åbning, hvortil jeg svarer, at jeg næsten kan svømme hen til den. Han svarer ikke længere. GRRRR, embedsmænd. Så jeg drejer et par omgange til broen og venter til kl. 09.50.
Når jeg først er kommet igennem broen, er det igen et rasende hav, og jeg beslutter mig for at tage genvejen til Lemmer. Efter at jeg har justeret min rute, følger Asmara ruten til Lemmer.
Da jeg ankommer til Lemmer, vælger jeg ikke at gå ind i Margrietsluis, fordi der stadig er en kraftig halvvind der, og jeg ved, at der i den sluse kun er nogle få bjælker, der flyder på vandet at ligge på. Så for at undgå skader på lakken valgte jeg den gamle sluse med høje kajvægge. Men her skal jeg betale 7,00 €, så når jeg ligger ved kaj, har jeg lige nok kontanter om bord. Indenfor i Lemmer omkring klokken 12 lugter det dejligt af stegt fisk. Jeg beslutter mig for at lægge til og får en skål kibbeling og en rulle sild. Det gør en mand godt.
Vejen fortsætter gennem broerne i Lemmer, og jeg kører styrbord til Coevorder søen for at tage en kort rute bagbord via Sloten og Woudsend til Heegermeer. Men hvad var min overraskelse denne rute de stadig bruger “Klumpkes” bro gebyr 3 euro. Jeg tjekker alle mine kilder, men jeg kommer nu ikke længere end 2,50 euro i kontanter. Brovogteren er klar med sin stang og klods. Ved broen peger han på min vindmølle og spørger, om den er god, hvortil jeg svarer ja, fint nok, men jeg har ingen kontanter om bord og kommer ikke længere end 2,50 euro, er det et problem. Han finder den uden problemer. Er der flere broer med klumpes på vejen til Heeg, spørger jeg, ja, svarer han ved Sloten. Og er det muligt at bruge en hæveautomat der? Det skulle ikke være noget problem ifølge brovagten.
Da jeg ankommer til Sloten, kan jeg lægge til ved styrbord, selv om brovagten allerede har åbnet broen, selv om jeg vinkede til ham, at jeg ville lægge til. Derefter lukker han den åbne bro igen. Da jeg fortæller ham, at jeg ikke har nogen kontanter tilbage, og spørger, om jeg kan hæve penge i denne landsby, håner begge mænd mig.
Jeg bliver henvist til den nærmeste hæveautomat og tager mine penge med til butikken på torvet og beder om lidt småpenge. Når jeg har det, beslutter jeg mig for at lave en runde “village” til min youtube-film. (Findes på dette websted under del 5).

Ved brovagten har vi igen en livlig samtale om sejlads og både. Han ser ud til at være frisisk og har for nylig købt en gård lige uden for landsbyen, hvor han har sin egen båd under opførelse og en motorbåd til udlejning.
Efter alt dette løsner jeg mig og sejler gennem den åbne bro mod Heeg. Lige uden for sluserne skal jeg over Slotermeer, jeg er et øjeblik uopmærksom og mærker, at båden sidder fast. Med maksimal kraft og en bovpropeller bliver jeg langsomt løs igen. Det er svært at forestille sig, at du skal sidde fast her resten af din rejse. Fartloggen viser nu ingen hastighed, den må være fuld af mudder. Kl. 18.30 går jeg ind i Kruispolle på Fluessen, vinden er stadig 6-7 fra nord. Men jeg er i ly her.

Kruispolle Fluessen
Hvis du vil være lykkelig i en uge, så bliv gift.
Hvis du vil være lykkelig hele livet, må du hellere fiske
Simba træt…?

Vejret er altid langt under normalen og vil forblive sådan indtil slutningen af maj. Efter et hyggeligt besøg af Ad med sin motorsøkøretøj på Kruispolle beslutter jeg mig efter en uge for at tage til Sneek for at søge føde. Efter et par dage på Marrekrite på houkesloot sejler jeg videre mod Akkrum. Den vandsportsklub, hvor jeg tilbringer et par dage hvert år, har nu ikke mere plads. Wolter, ejeren af yachtværftet Oost der, har efter lukning af sin butik nu hældte sig i udlejning af både, så på de fleste steder er nu udlejningsbåde. Så nu flytter jeg til nabocampingpladsen “Tuske de Marren”, der ligger ved nabohavnen, men den er 70 % dyrere.

23 april 2021
To nætter og derefter videre. Datoen for mit andet Covid-19 skud nærmer sig (den 27. april i Leeuwarden kl. 20.00), så langsomt bevæger jeg mig mod Leeuwarden, hvor jeg ankommer den 26. april om eftermiddagen og lægger til ved Prinsentuin. Jeg bliver ringet op af GGD (covid-19)og spurgt, om jeg kan komme tidligere, kl. 19.00 har jeg et link til at se “Streamers” på tv, så jeg laver en aftale mellem kl. 1600 og 1700.

27-04-21 2. Covid-19 skud.
En kongelig spøg, fordi det er kongedag. Der er kun et kvarters gang fra båden til GGD. Der er en del aktivitet i Leeuwarden i Sybrand Buma. I Prinsentuin er der langs vejsiderne mange grupper af mennesker på græsset, uanset om de er klædt i orange eller ej. Lækker den aften til “Streamers” koncert set, Bose lyd på og nyde. Med en god fornemmelse og en Covid-19 beskyttelse i kroppen kravler jeg ind i mit bur kort efter midnat.

Næste dag forlader jeg Leeuwarden omkring kl. 13.00 og damper op ad Dokkumer Ee. Efter et par nætter på en marrekrite anløber jeg Burdaard mandag den 3. maj og lægger til i den lille havn, som er billig 8 euro/dag inkl. strøm. Havnefogeden/anneksmølleren kender mig og spørger ved kassen, om du bor på båden, hvilket jeg bekræfter, så er du ikke turist og skal ikke betale turistskat. Jeg havde ikke tænkt på det på den måde, men i sidste ende sparer det 14 euro. Inden for gåafstand er der en bagerbutik, der også sælger grøntsager, smørrebrød og kød, et lille supermarked og sidst men ikke mindst Møllen, hvor du kan købe mel og andre bageingredienser.
Jeg bliver her i 14 dage. Dieselvarmeren er slukket, fordi jeg ikke længere vil tanke dyr diesel i Holland. Jeg har stadig 325 liter i tanken, og jeg skal bruge mindst halvdelen af den til Helgoland, så jeg behøver ikke at brænde den af ved at bruge komfuret. Her er mit elektriske keramiske varmelegeme for de næste 14 dage. Der er roligt på campingpladsen nær havnen. 3 besøgende med telt/camper. Det er kun i Kristi Himmelfartsweekenden, at den tiltrækker ca. 25 besøgende, og havnen huser da 5-6 både. Efter denne weekend er alt væk, bortset fra to hårdføre besøgende. Simba kan lide det hele og kommer og går, ind og ud igen. Da vejret ikke kalder på at sidde udenfor i lang tid, fortsætter jeg med at arbejde på min nye webshop.

Jeg er blevet vaccineret!
Webshop Aerotaxi
Sidste koncert med Streamers den 29. maj

15-5-21

Jeg forlader Burdaard efter at have betalt brovagten 3,50 euro i sin klump, som er standardprisen for de to broer i Burdaard. Kun 3 miles længere fremme lægger jeg til ved en marrekrite igen, hvor jeg skal blive i yderligere 9 dage. Vejret bliver ikke bedre, temperaturen om dagen er stadig mellem 9 og 12 grader. Den 25. maj sejler jeg endelig ind i Dokkum kl. 1145, hvor jeg efter Altena broen lægger yderligere 5 euro i en træsko til alle broer i Dokkum og lægger til ved toiletbygningen på styrbord. Jeg betaler 57,50 euro for en uge inklusive elektricitet. Omregnet 8.21 / dag (normalt 11.75 / dag). Hvis jeg tager til søs via Lauwersmeer, er dette det sidste sted, hvor jeg kan købe ind, næste mulighed er Helgoland. Dokkum er et hyggeligt sted med et lige så livligt centrum. De mange supermarkeder AH, Jumbo, Spar, Lidl, Aldi, Poiesz og Action ligger alle inden for gåafstand. Så i morgen er det indkøbsvognen, der graver efter bagagen. Lidl på 5 minutters gang. 3 kasser vin, øl, kattefoder, foder osv. Når jeg har betalt og taget min indkøbsvogn ud, er selv den ekstra pose, jeg havde med, ikke nok, så jeg køber en ny. Alle de tunge ting i indkøbsvognen, tasken ovenpå og den anden taske i min hånd. Når jeg er om bord, mangler jeg stadig et par ting, så i morgen tager jeg endnu en lille rundtur.
I aften så jeg fodbold med 3D-briller, og det er ret spektakulært. Jeg vil gøre det samme på lørdag til “streamers”-koncerten.

Dokkum

Vejret er ved at blive bedre, et højtryksområde vil bringe varmere vejr. Ville det endelig ske? Men spørgsmålet er, hvor længe det varer.

1-6-21 Dokkum – Lauwersmeer
Den 1. juni forlader jeg Dokkum for at tage til Lauwersmeer. Om jeg tager til søs eller til Groningen afhænger af vejret og havets tilstand. Derefter starter del 2 af denne historie og youtube-film nummer 6.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture