Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

NederlandOostzeeReizen(NL)

Zomerreis Baltic 2021 Deel 1

Deze reis is gepland in corona tijd, vanuit mijn winterhaven naar Scandinavië. De globale planning is vanaf Friesland naar Helgoland om te tanken. Vandaar uit via de Eider rivier of via Brunsbuttel het Oostzee kanaal op (100km) naar Kiel waar we dan op de Oostzee uitkomen. Dan vervolg ik mijn reis via de Duitse Oostkust en mogelijk Rugen, naar Gdansk Polen. Daar wil ik een weekje blijven als tenminste de corona regels versoepelt zijn, zodat er weer een terrasje gepikt kan worden, zo niet dan blijf ik er korter. Van daar uit wil ik oversteken de naar Zweedse Oostkust en dan weer rustig aan aan de terug reis beginnen via Denemarken. Maar het blijft een globale planning.

De reis naar Friesland

Afvaart 01-04-2021 De kagerplassen

Ik maak de trossen los vanaf mijn winterhaven aan de Kaag om 12.00. Eerste bestemming Haarlem. Daar meer ik af midden in de stad om 15.15. De betaling van het haven geld gaat soepel via de app “aanuit” je moet het alleen niet vergeten uit te zetten want dan loopt de ligplaats rekening door. De volgende morgen ga met de eerste brug opening (09.00) verder in de hoop dat ik de brug over de A9 nog haal om 10.30. Op het moment dat ik de eerste brug door vaar word ik op mijn 06 gebeld, het blijkt een Zwitserse zeilvriend te zijn die met zijn 22 mtr. aak vlakbij mij lag. Jammer dat ik dat niet geweten had, dan had ik ze zeer zeker even bezocht. Heinz en zijn vrouw zwerven ook al sinds 2009 door heel Europa, nu gaan ze voor de tweede keer naar hun winterhaven in Potsdam (Berlijn). Dat is nu hun zomerreis. Wie weet kom ik ze onderweg nog tegen in Friesland.
Als ik bij de spoorbrug in Haarlem aan kom blijkt de bijliggende bascule brug er uit te liggen met een storing en beland ik dus tussen deze brug en de spoorbrug waar ik wel door kon. De brug over de A9 van 10.30 aan het zijkanaal C kan ik wel vergeten. Als ik uiteindelijk weer verder kan meer ik af bij die brug voor de volgende opening van 14.15. Daarna gaat het vlot en na de laatste brug “de buitenhuizer brug” vaar ik het Noordzee kanaal op richting Oranje sluizen. Ik gooi mijn anker uit achter de Oranje sluizen want de laatste brug voor het IJsselmeer “de Schellingwoude” brug draait pas over een uur. Maar daarna vaar ik dan het IJsselmeer op met bestemming Zwartsluis via Lelystad. De wind is eerst nog rond 4 Bft, ik zet mijn Genua bij en alles loopt gesmeerd na 6 maanden. Maar er is niets zo veranderlijk als het weer, dus de wind trekt aan en de golven met halve wind worden vervelend. Dat ik er niet goed op voorbereid ben moge blijken, als er toch alweer een aantal spullen een eigen leven gaan leiden. Als ik het niet prettig meer vind voor zo’n eerste trip, ga ik zoeken naar alternatieven. Maar de eerste schuilhaven ben ik al voorbij, dus dan toch maar verder richting Lelystad, die heeft twee ingangen dus stuur ik aan op de meest zuidelijke, het is dan inmiddels al 19.00.

Bij nacht en ontij me plekje gevonden, Spooky!

Vlak bij de eerste ingang omstreeks 21.00 (het is dan al stikke donker) vaar ik tussen de havenhoofden door en kom ik in luwer water. Maar nu, volgens de kaart ligt er een strekdam op mijn weg en daar zal ik tussendoor moeten, tussen dijk en de strekdam. die laatste heeft een rood licht dus dat is duidelijk maar de dijk is niet te zien en het is er niet erg breed. waar ben ik nu weer in beland. Met mijn schijnwerper gericht op de dijk, schuifel ik voorzichtig tussen het rode licht en de dijk door, als ik er net langs ben slaat de zekering van mijn schijnwerper er uit. Hoeveel lol kun je hebben op zo’n eerste trip en dan nog wel in Nederland. Enfin Ik scharrel in het donker wat naar de vaste wal, nu tussen twee strekdammen in rustig water, maar de diepte loopt rap terug tot 20 cm onder de kiel, dus draai ik de boot 180 graden en laat mijn anker vallen. Ik lig het is inmiddels 22.00, ik laat de rotzooi de rotzooi en duik mijn kooi in nadat ik het ankeralarm via mijn telefoon en booster heb aangezet. Als een blok val ik in slaap.

De volgende morgen gebruik ik de ochtend na het ontbijt om alle rotzooi op te ruimen en vast te zetten. Wat een puinhoop, maar als ik klaar ben is alles beter georganiseerd en zal dit niet meer gebeuren!?
De wind is ook wat gaan liggen en om 13.30 ga ik ankerop richting de Houtribsluizen waar ik vlot doorheen kom en nu in de richting van de Ketelbrug vaar. Het is nog steeds woelig water en de Asmara deint aardig op en neer als ik de mogelijkheid onderzoek of ik onder die brug door kan of niet. Ik ben 12.20 mtr hoog en de brugpijlen geeft 12.50 ik ga de goden niet verzoeken, dus roep ik brug op, die vermeld dat hij nu open gaat. Ik ben er nog 5 minuten vandaan, dus geef ik vol gas en meld de brugwacht dat ik achter de catamaran er ook nog door kom. Met een loeiende motor ga ik erachter aan en haal de brug, de Asmara wordt door de golfslag behoorlijk heen en weer gezwiept. Maar ik heb het gehaald. Eigenlijk gekkenwerk, ik had net zo goed een half uur kunnen wachten om de volgende opening te pakken. De rest van de reis tot Zwartsluis kom ik nog een brug tegen, de Ramspol brug hoogte 13.50 mtr, nou dat moet kunnen. Maar als je dan heel langzaam onder die brug door schuift en langs je mast omhoog kijkt lijkt het cm werk, terwijl het toch bijna een mtr. ruimte tussen moet zitten. Als ik bij Zwartsluis aan kom moet ik nog een brug door maar die staat op dubbel rood, als ik oproep krijg ik ook geen gehoor. Dus maar afgemeerd voor die brug om 19.30, nu heb ik wel een borrel verdiend.

De volgende morgen het is inmiddels maandag tweede paasdag gaat de brug voor me open en meer ik af in voor mij dure jachthaven “Kranerweerd” 22,75/nacht, alwaar ik de volgende morgen 8 meter geïsoleerde kachelslang ga ophalen. Loop afstand 50 mtr.
Ik heb de hele paasmaandag om na te denken wanneer ik wat ga doen en maak het volgende plan. Als ik de slang heb ga ik hem proberen te monteren in de machinekamer. Daarna ’s middags ga ik lopend naar de enige supermarkt de Coop om wat vers in te slaan. 2 km heen en 2 km terug met zware boodschappentas dat houd een mens vitaal. ’s avonds nog even douchen om dan op woensdag te vertrekken. De installatie van de kachelslang is niet helemaal gelukt de achterste slang krijg ik tamelijk makkelijk door de oude verwarmings buis heen, maar de voorste loopt een meter voor het einde vast. Hij wil niet meer vooruit of achteruit, dus besluit ik maar even zo te laten en sluit de slangen weer aan op de kachel heb ik in ieder geval weer warmte. Dat probleem los ik later wel weer op. Als ik de weerberichten ga checken het is nu dinsdagavond 6 april, blijk dat donderdag de beste dag is om van de ketelbrug naar Lemmer of Stavoren te varen, dus morgen ochtend ga ik twee nachten afrekenen. Maar nu eerst nog voetbal kijken REAL Madrid – Liverpool met een lekker bakkie en een stuk paasbrood.

Om 12.30 vertrek ik uit de haven, de buien vliegen nog altijd om mijn oren en de voorspelling voor vandaag klopt wind variërend van 4-9 Bft, het plan is om naar het Ketelmeer te varen en daar achter het eiland “IJsseloog” in de lijzijde te ankeren, om dan vervolgens Om 09.00 door de Ketelbrug te gaan richting Lemmer of Stavoren dat laat ik afhangen van de situatie ter plekke.
Op woensdag 7 april laat ik het anker vallen in een besloten tussenvaart waar inmiddels al twee zeilboten en een beroepsaak voor anker liggen. Morgen ochtend kijken of de weersvoorspelling uit komt en ik door kan, hier lig ik rustig. En ook weer voetbal Bayern tegen Paris St. Germain. Als ik ’s morgens mijn anker wil ophalen komt er weer iets aanzwemmen wat geen vis is, maar een Otter blijkt te zijn.

Route Lemmer – Fluessen “Kruispolle”
Otter gespot bij IJsseloog
Nadering Sloten

Donderdag 8 april

Om 08.10 uur vertrek ik van mijn ankerplaats “IJsseloog” met bestemming de “Kruispolle” een eiland aan de Fluessen. Ik nader de Ketelbrug en vraag hoe laat de eerste opening is. Antwoord als u om 09.30 voor de brug ligt maak ik hem open, volgende opening 09.50. Ik meld me weer om 09.28, waarop de brugwachter antwoord u bent nog te ver weg, volgende opening, waarop ik antwoord man ik kan er bijna naar toe zwemmen. Hij antwoord niet meer. GRRRR, ambtenaren. Dus draai ik maar een paar rondjes voor de brug en wacht tot 09.50.
Eenmaal door d brug is het toch weer een behoorlijke woelige baren en besluit ik voor de korte weg naar Lemmer. Nadat ik mijn route heb aangepast volgt de Asmara de route naar Lemmer.
Bij Lemmer aangekomen kies ik niet voor de Margrietsluis, omdat er daar nog een pittige halve wind staat en ik weet dat in die sluis alleen een paar balken op het water drijven om tegen aan te liggen. Dus ter voorkoming van lakschade kies ik voor de oude sluis met hoge kade muren. Maar hier moet ik € 7,00 betalen, dus als ik vast lig heb ik dat nog net cash aan boord. Binnen in Lemmer het is dan tegen 12 uur komt er een heerlijke lucht van gebakken vis aan. Ik besluit af te meren en ga een bakje kibbeling en een broodje haring halen. Dat doe een mens weer goed.
De weg word weer vervolgd door de bruggen van Lemmer waarna ik stuurboord uit ga richting Coevorder meer om daar een korte route te nemen bakboord uit via Sloten en Woudsend naar het Heegermeer. Maar wat schets mijn verbazing deze route gebruiken ze nog “Klumpkes” bruggeld 3 euro. Ik check al mijn bronnen maar kom nu cash niet verder dan € 2,50. De brugwachter staat met zijn hengel en klompje gereed. Bij de brug wijst hij naar mijn windmolen en vraagt ik heb er ook zo een gekocht bevalt die goed, waarop ik antwoord ja prima, maar ik heb geen cash meer aan boord en kom niet verder dan € 2,50 is dat een probleem. Hij vind het geen probleem. komen er nog meer bruggen met klumpkes op de route naar Heegvraag ik, ja antwoordt hij bij Sloten. En kan ik daar mogelijk pinnen. Moet geen probleem zijn aldus de brugwachter.
Bij Sloten aangekomen kan ik aan stuurboord afmeren, alhoewel de brugwachter de brug al open maakt, ondanks mijn gezwaai dat ik ga afmeren. Dan maakt hij de geopende brug maar weer dicht. Bij het brugwachtershuisje ga ik naar binnen waar de brugwachter nog met iemand anders staat te praten, als ik vertel dat ik geen Cash meer heb en vraag of ik in dit Dorp kan pinnen, klinkt er een hoon gelag van beide mannen, deze stad dan vraag ik?
Ik wordt doorverwezen naar de dichtstbijzijnde pin automaat en ga met mijn geld naar de winkel op het pleintje en vraag om wat wisselgeld. Als ik dat gekregen heb besluit ik een rondje “dorp” te doen voor mijn youtube film. (Te vinden op deze website onder deel 3).
Bij de brugwachter weer aangekomen hebben we een geanimeerd gesprek over varen en boten. Hij blijkt een ras Fries heeft pas een boerderij gekocht net buiten het dorp en heeft een eigen boot in aanbouw en een motorboot voor de verhuur.
Na dit alles maak ik los, vaar door de geopende brug verder richting Heeg. Net buiten sloten moet ik het Slotermeer oversteken, let even niet op en voel de boot vastlopen. Met max power en boegschroef wrikken kom ik heel langzaam weer los. Je moet er toch niet aan denken om hier de rest van je trip te zitten. Het snelheid log geeft nu geen snelheid meer weer, zal wel vol met modder zitten. Om 18.30 loop ik de Kruispolle op de Fluessen binnen, het waait dan nog altijd wind 6-7 uit het Noorden. Maar hier lig ik beschut.

Kruispolle Fluessen
Tsjaa..?
Simba moe..?

Het weer blijft altijd maar ver onder de maat en zal dat uiteindelijk blijven tot eind mei. Na een gezellig bezoekje van Ad met zijn motorsailor op de Kruispolle besluit ik na een week maar weer verder te gaan naar Sneek om wat te foerageren. Na een paar dagen aan de Marrekrite op de houkesloot vaar ik verder richting Akkrum. De watersport vereniging aldaar waar ik elk jaar wel een paar dagen lig, heeft nu geen plaats meer. Wolter, de eigenaar van jachtwerf Oost aldaar, heeft na het sluiten van zijn winkel zich nu gestort op de de verhuur van boten, waardoor op de meeste plaatsen nu huurboten liggen. Dus wijk ik nu maar uit naar de naastgelegen haven annex camping “Tuske de Marren”, maar die is 70% duurder.

23 april 2021
Twee nachtjes en dan maar weer verder. De datum van mijn tweede Covid-19 prik komt in zicht (27 april in Leeuwarden 20.00) dus langzaam schuif ik richting Leeuwarden, waar ik op 26 april ’s middags binnen vaar en afmeer aan de Prinsentuin. Ik krijg een telefoontje van de GGD met de vraag dat ik ook eerder mag komen, om 19.00 heb ik een link om op TV naar de “Streamers” kijken, dus ik spreek af tussen 1600 en 1700.

27-04-21 2e Covid-19 prik.
Een koninklijk prik, want het is Koningsdag. Het is maar een kwartiertje lopen van de boot naar de GGD. Er is best wel veel activiteit in het Leeuwarden van Sybrand Buma. In de Prinsentuin langs de walkanten op het gras liggen veel groepjes mensen, als dan niet Oranje uitgedost. Heerlijk die avond naar naar het “Streamers” concert gekeken, Bose geluid aan en genieten maar. Met een goed gevoel en een Covid-19 bescherming in mijn lijf kruip ik kort na middernacht mijn kooi in.

De volgende dag verlaat ik Leeuwarden rond 1300 uur en stoom de Dokkumer Ee op. Na een paar nachtjes aan een marrekrite vaar ik op maandag 3 mei Burdaard binnen en meer af in het piepkleine haventje. een goedkope haven 8 euro/dag incl. stroom. De havenmeester/annex molenaar kent me en vraagt bij het afrekenen, je woont toch op de boot?, waarop ik bevestigend antwoord, dan ben je geen toerist en hoef je geen toeristen belasting te betalen. Zo had ik het nog niet bekeken, maar het scheelt uiteindelijk weer 14 euro. Op loopafstand is er een bakkers winkeltje die ook groenten, beleg en vlees verkoopt, een kleine supermarkt en last but not least de Molen waar je meel en andere bak ingrediënten.
Ik blijf hier uiteindelijk 14 dagen liggen. De Dieselkachel gaat uit omdat ik niet meer in Nederland dure diesel wil tanken. Ik heb nog 325 ltr in de tank en heb zeker nog de helft nodig om op Helgoland te komen, dus moet ik het niet verstoken door kachelgebruik. Hier gaat mijn elektrisch keramische kacheltje aan voor de komende 14 dagen. Het is rustig op het aan de haven gelegen camping terrein. 3 bezoekers met tent/camper. Alleen het Hemelvaart weekend trekt het aan en staan er ongeveer 25 bezoekers, ook de haven huist dan ongeveer 5 a 6 boten. Na dat weekend is alles weer weg, op twee die hard bezoekers na. Simba vind het allemaal wel goed en komt en gaat, naar binnen en weer naar buiten. Omdat het weer niet nood tot langdurig buiten zitten, ga ik maar aan mijn nieuwe webshop verder werken.

Ik ben gevaccineerd!
Webshop Aerotaxi
Laatste concert van de Streamers op 29 mei

15-5-21
Burdaard laat ik achter mij na de brugwachter 3,50 euro in zijn klompje te hebben gedaan, het standaard tarief voor de twee bruggen in Burdaard. Slechts 3 mijl verderop meer ik weer af aan een marrekrite, alwaar ik ook weer 9 dagen blijf liggen. Het weer wil maar niet beter worden, temperaturen overdag nog altijd tussen 9 en 12 graden. Op 25 mei vaar dan uiteindelijk Dokkum in om 1145 waar ik na de Altenabrug, wederom 5 euro in een klompje voor alle bruggen in Dokkum deponeer en aan stuurboord afmeer vlakbij het toiletgebouw. Ook hier betaal ik voor een week 57,50 euro incl.stroom. Omgerekend 8,21 / dag (normaal 11,75/dag). Als ik via het Lauwersmeer zee op ga, is dit de laatste plaats om nog boodschappen in te slaan, volgende mogelijkheid dan Helgoland. Dokkum is een gezellige plaats met een evenzo bruisend centrum. De vele supermarkten AH, Jumbo, Spar, Lidl, Aldi, Poiesz en Action allemaal op loopafstand. Dus morgen het boodschappen karretje uitgraven voor het sjouwwerk. Lidl op 5 min lopen. 3 Dozen wijn, nodige bier, kattenvoer, brokjes etc. als ik afgerekend heb en mijn winkelkar uitlaat blijkt zelfs de extra meegenomen tas niet genoeg te zijn, dus koop ik er een bij. Alle zware spullen in het boodschappen karretje, de tas er bovenop en de andere tas in mijn hand. zo strompel ik weer 5 minuten terug naar de boot. Als ik aan boord alles heb weggestouwd kom ik toch nog een aantal dingen te kort, dus morgen nog maar een klein rondje.
Vanavond voetbal gekeken met 3-D bril op, is toch wel spectaculair. Ga ik zaterdag ook doen voor het “streamers” concert.

Dokkum

Het weer is aan de beterende hand, een hoge druk gebied op komst gaat voor warmer weer zorgen. Zou het dan eindelijk gaan gebeuren? Maar voor hoelang is de vraag.

1-6-21 Dokkum – Lauwersmeer
Op 1 juni ga ik Dokkum achter me laten om verder te gaan naar het Lauwersmeer. Of ik dan zee op ga of nog door naar Groningen ga, hangt af van het weer en de status van de zee. Dan begint deel 2 van dit verhaal en youtube filmpje nummer 6.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture