Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara(nl)Recepten

Hoe bak je een Ciabatta?

Ciabatta kun je zelf maken! Uit het boek Bakken met Paul Hollywood komt dit heerlijke recept voor ciabatta.  Artikel van de website Carola Bakt Zoethoudertjes. Een van mijn favoriete broden. Natuurlijk ook omdat het uit Italie afkomstig is, Italie, toch een van mijn favoriete vakantielanden. Hoe bak je ciabatta brood?

Recept ciabatta

 (4 stuks)Benodigdheden:

  • 500 gram patentbloem plus wat extra om te strooien
  • 10 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • 40 ml olijfolie
  • 400 ml lauw water
  • griesmeel of semolinameel om de onderkant te bestrooien(verkrijgbaar in grote supermarkten, biowinkels en Italiaanse winkels)

Tip van Paul Hollywood: Paul heeft in The Great Brittish Bake Off de kandidaten dit recept laten bakken en gaf ze één tip: geduld. Laat het deeg niet te snel rijzen door het bijvoorbeeld warmer te zetten. Dan verliest het deeg volume.Vet een vierkant plastic bak met een inhoud van ongeveer 2-3 liter. Voor het vormen van het deeg is het belangrijk dat het vierkant is. Ik heb toevallig vierkante vormen maar zou ik deze niet hebben, dan gebruikte ik de brownie vorm. Overigens vind ik het handiger om bakpapier zo in de vorm te leggen.

Zo haal je straks het deeg eenvoudig uit de vorm. Normaal bij brood is dit geen probleem maar ciabatta is een speciaal, nat deeg. Zo hoef je het deeg niet aan te raken. Bij mij kwam het deeg niet mooi egaal uit de vorm. Maar het tast de smaak niet aan 🙂
Doe de bloem, het gist in een mixer met een kneedhaak. Voeg de olie en driekwart van het water toe en meng dit op een lage snelheid. Als alles al goed gemengd is doe ik zelf pas het zout toe om zeker te zijn dat het gist inmiddels lekker aan het werk is en verspreid door het deeg. Voeg nu langzaam het overige water toe. Het deeg heeft dus 100 ml. meer water dan bij een normaal brood.
Leg het deeg in de vierkante bak. Doe hier een theedoek overheen of als het koud is gebruik ik altijd een plastic zak om de warmte in de bak te houden en de tocht buiten. Laat het staan tot het deeg 2-3 keer zo groot is geworden. Dat kan 1-2 uur duren.

Het deeg is zeer nat,  dun en elastisch, gaat moeilijk uit de vorm. Vandaar dat ik voortaan denk ik OF de flexibele brownievorm zou nemen die ik zo los kan maken zonder het deeg aan te raken, of bakpapier zou gebruiken om het deeg uit de vorm te halen.
Bestrooi het werkblad flink met bloem en griesmeel. Het deeg is zeer nat maar probeer de vierkante vorm te houden. Behandel het deeg zo min mogelijk zodat het geen lucht te verliest. Strooi nog wat bloem met griesmeel over het deeg en snij het deeg in vier stukken. Eerst in de helft, dan de helften nogmaals in tweeën ( is vier lange broden).
Rek de broden ietsje uit en leg ze op de bakplaat. Dat klinkt makkelijker dan het is, wat is het deeg dun, nat en eigenwijs. Gelukkig is een authentiek, rustiek ciabatta niet egaal van vorm maar lekker nonchalant.
Laat de ciabatta nog 10 minuten rusten en bak ze dan in 25 minuten goudbruin. Ze klinken dan hol van binnen als je op de onderkant klopt.
Laat de broden afkoelen op een rooster. Bon appetit

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture