Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara(DK)Recepten(DK)

Hvordan bager man en Ciabatta?

Du kan lave Ciabatta selv! Fra bogen Bakken met Paul Hollywood kommer denne lækre opskrift på ciabatta. Artikel fra webstedet Carola Bakt Zoethoudertjes. Et af mine yndlingsbrød. Selvfølgelig også fordi den kommer fra Italien, et af mine yndlingsferielande. Hvordan bager man ciabattabrød?

Opskrift ciabatta

 (4 stk.)Tilbehør:

  • 500 g patentmel plus lidt ekstra til at drysse med
  • 10 gram salt
  • 10 g tørgær
  • 40 ml olivenolie
  • 400 ml lunkent vand
  • grynmel eller semulje til at drysse på bunden (fås i store supermarkeder, økologiske butikker og italienske butikker)

Tip fra Paul Hollywood: I The Great British Bake Off lod Paul kandidaterne bage denne opskrift og gav dem et tip: tålmodighed. Lad ikke dejen hæve for hurtigt ved f.eks. at skrue op for varmen. Så mister dejen volumen.Smør en firkantet plastbeholder med et rumindhold på ca. 2-3 liter. Det er vigtigt, at dejen er firkantet, når den skal formes. Jeg har tilfældigvis firkantede forme, men ville ikke have dem, jeg ville bruge brownieformen. Jeg synes forresten, at det er mere praktisk at lægge bagepapir i formen på denne måde.

På den måde kan du nemt tage dejen ud af formen. Normalt er det ikke noget problem med brød, men ciabatta er en speciel, våd dej. På denne måde behøver du ikke at røre ved dejen. Hos mig kom dejen ikke jævnt ud. Men det påvirker ikke smagen 🙂


Kom melet og gæren i en røremaskine med dejkroge. Tilsæt olie og tre fjerdedele af vandet, og rør på lav hastighed. Når det hele er godt blandet, tilsætter jeg personligt kun saltet for at sikre, at gæren allerede arbejder godt og spredes i dejen. Tilsæt nu langsomt det resterende vand. Dejen skal bruge 100 ml. mere vand end et normalt brød.


Læg dejen i den firkantede form. Dæk den til med et viskestykke, eller hvis det er koldt, bruger jeg altid en plastikpose for at holde varmen inde og træk ude. Lad den stå, indtil dejen er 2-3 gange så stor som den er blevet. Dette kan tage 1-2 timer.

Dejen er meget våd, tynd og elastisk, går ud af formen med besvær. Derfor tror jeg, at jeg fremover enten vil bruge en fleksibel brownieform, som jeg kan løsne uden at røre ved dejen, eller bruge bagepapir til at få dejen ud af formen.


Drys arbejdsfladen godt med mel og gryn. Dejen er meget våd, men prøv at holde den firkantede form. Håndter dejen så lidt som muligt, så den ikke mister luft. Drys lidt mere mel og gryn over dejen og skær den i fire stykker. Først halveres og derefter igen i to halvdele (det giver fire lange brød).
Stræk brødene lidt ud og læg dem på bagepladen. Det lyder nemmere, end det er, da dejen er så tynd, våd og stædig. Heldigvis er en autentisk, rustik ciabatta ikke jævnt formet, men flot og nonchalant.
Lad ciabattaen hvile i yderligere 10 minutter, og bag den derefter i 25 minutter, indtil den er gyldenbrun. De vil lyde hule indeni, når du banker på bunden.
Lad brødene afkøle på en rist. God appetit

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture