Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DuitslandOostzeeReizen(NL)

Zomerreis Baltic 2021 Deel 3 Kiel kanaal en Oostzee

Vervolg van deel 2

Bij Brunsbuttel de sluis in . . . . Het Nord Ostsee kanaal

Zaterdag 12 juni 2021
ik blijf twee nachten liggen in het zijkanaal bij Gieselau. Er zijn hier goede steigers om liggen. Uiteraard geen faciliteiten. Zorg wel als je hier afmeert voor de nacht dat je goede springs aanlegt, want als er zo’n zeekasteel langs schuift dan zuigt ie een hele bak water uit het kanaal om het vervolgens met hetzelfde geweld weer terug te storten.

De Gieselau sluis geeft toegang tot de Eider rivier, een oorspronkelijke meanderende rivier welke zich NW waarts kronkelt. Vanaf het Kiel kanaal is de Eider rivier beheerst door een drietal sluizen. Als je de laatste sluis gepasseerd bent is het weer een getijden rivier met hoog en laag water. De rivier komt uit bij Tonning, de laatste leuke vissersplaats voor de Noordzee. Een verdere opstap via het EiderSperrwerke naar bv Helgoland.
Voor meer gedetailleerde informatie over deze leuke route zie mijn blog 2015 Deel 6 Denemarken
Op maandag 14 juni vertrek ik om 09.00 van Gieselau voor de resterende 60 km van het kanaal, bestemming Flemhudersee anker in om 13.55 voor een rustig middagje in het zonnetje. Er staan daar afmeer palen in het water waarvan niemand begrepen heeft hoe ze bedoeld zijn, alleen kleine smalle bootjes passen er tussen.
De volgende morgen vaar ik om 08.00 de laatste kilometers naar de sluis. Nog steeds hoeft er voor het schutten niet betaald te worden. Neem hier wel je voorzorg maatregelen als je afmeert aan de drijvende steigers, die slechts een paar cm boven de waterlijn uitsteken, hang bv een aantal trossen tussen de boot en de wal. Want je fenders schieten er tussenuit en dan lig je met de lak tegen zo’n balk aan. Zie youtube film 2021 nr. 7 op deze site.
Na de sluis vaar ik de Oostzee op, bestemming baai Heiligerhafen om daar te ankeren. Maar voor ik daar blijkt als ik net het KielerFjord uit ben dat de Militairen weer een speeldag hebben, waardoor ik een eind moet omvaren. Het gebied bij Totenkopf (Dodenkop) is een Militair gebied voor Schietoefeningen en onderzeeërs. Dit geintje kost me bijna 3 uur omvaren. Om 18.00 laat ik mijn anker vallen in de baai, nog net op tijd om de Oranje Leeuwinnen te zien voetballen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noorwegen. Een voetbalnatie die Olympisch heeft gewonnen en waar de dames ooit van zijn afgegaan. Maar nu liggen kaarten anders de Leeuwinnen nemen revanche en winnen de wedstrijd met 7-0!

Af en kijk ik op marine traffic of marine vessel naar boten die ik ken en waar ze zijn. Zo zoek ik op “Willow” de boot van een Duits stel, Claus en Birgit, ooit in juli 2013 ontmoet op Helgoland. (zie mijn blog Rondje Denemarken 2013) Ik zie dat zij in Gedser liggen met hun boot en stuur een email om te vragen wat hun plannen zijn. Ik krijg een mail terug ja hij weet wie ik ben die Peter met poes an bord. Hij heeft nog 3 1/2 week vakantie en wil nog naar Bornholm een eiland in midden in de Baltic. Als ik vertel van mijn plannen spreken we af om elkaar in de gaten te houden en wie weet samen nog een biertje te drinken.
Woensdag 16 juni anker op om 08.15 bestemming Rostock, DE. Als ik op groot water kom in de Meckelenburg bocht heb ik wind schuin van voren amper te bezeilen. Halverwege de oversteek tot het punt waar ik de geul in moet, neemt het geweld kwadratisch toe en hoe hoger de golven. Ik moet vermogen bij zetten om nog enige snelheid te halen. Inmiddels loop ik op vol vermogen 6,5 knoop door het water en slechts 4,5 knoop over de grond, dit zou nog zeker 4 uur duren tot eerder genoemd punt. Ter voorkoming dat er iets kapot gaat met dit toenemende geweld, neem ik een besluit om uit te wijken. Er ligt een haven Kuhlingsborn waar ik voor of met ruime wind en golven naar toe kan lopen. Ik ga mij voor bereiden om deze nieuwe koers te gaan varen en zet de route in de plotter. Aks eerste zet ik het vermogen weer terug naar een normale 1200 toeren, vervolgens kruip ik met de afstand bediening naar buiten om de boot in de nieuwe richting te gaan draaien en tegelijkertijd het zeil te ruimen. Met stappen van 10 graden tegelijk verleg ik mijn koers en verruim de Genua. Als ik zo 90 graden om ben naar de nieuwe koers zet ik de automaat weer op track om deze nieuwe koers te volgen. Het geweld is ineens verdwenen, weliswaar rolt de boot nog behoorlijk, maar nu stuiven we met 6 knopen over de grond en surft de Asmara met oplopende golven.

Naarmate we dichter bij de bestemming komen nemen ook de golven wat af door land beschuttingen en wordt het varen weer plezierig. Om 19.38 vaar ik de haven van Kuhlingborn in en meer af aan een drijvende steiger. Het is een moderne marina met veel faciliteiten. De volgende morgen vroeg 08.30 ga ik langs het havenkantoor. Ik wilde eigenlijk 2 nachten blijven maar de havenmeester zegt dat ik dan naar een andere plek moet die ook een stuk duurder is. Als ik om getallen vraag, de afgelopen overnachting 27,- euro, de tweede nacht 35,- euro. Ze zou me rond een uur of 11 bellen om te kijken of dat kan. Als ik terug loop bedenk ik me wat moet moet ik hier eigenlijk, ik heb wat verse boodschappen nodig en mijn water opvullen is wel handig. Dus ga ik aan de wandel om dit alles te regelen. Het is zon overgoten en warm en een drukte van jewelste, een strand naast de haven met heel veel badgasten. Bij de supermarkt blijkt dat ik geen muntje heb voor een karretje mijn nodige mondkapje heb ik wel bij me. Ik had nog een briefje van 5 ergens zitten en probeer dat te wisselen, maar krijg overal nul op rekest. Alleen de meneer van de kassa wil uiteindelijk helpen. Zo scoor ik het nodige fruit en groente en loop de km weer terug naar de haven. Water tanken, boodschappen opruimen en klaar maken voor vertrek. Ik heb een telefoontje gemist, mogelijk van de havenmeester. Als ik de havenmeester bel vermeld ik dat ik over een uur vertrek, het is nu 11.00. Officieel moet je voor 12.00 weg zijn om 11.45 vaar ik de haven uit.

KÜHLUNGSBORN
Barther bodden, anker voor strand
Anker Reede Barhoft

Ik vaar weer terug naar de oorspronkelijke route die ik ga wijzigen, Rostock gaat het niet meer worden. Het eerste stuk is een industriehaven met een aanloop kanaal en veel grote boten. Natuurlijk doet Rostock wel een muzikaal belletje rinkelen en schijnt het een mooie stad te zijn, maar nee die kant is een te grote deviatie van de route. De nieuwe route voert me noordelijk om een landpunt “Barrs” richting Rugen. Om dat aanloop kanaal te bereiken zou het weer veel te laat worden. Reken daarbij dat Nederland tegen Oostenrijk speelt om 21.00 en aangezien ik in dit gebied slechts 3G heb moet ik even kijken hoe ik dat kan zien. De wind langs deze kust is aflandig en zal dat tot morgen blijven. Tot vlak voor de kust staat er genoeg water om te ankeren in de luwte van het land. Dus zet ik op mijn plotter een waypoint waar ik wil afslaan naar de kust en plaats vlak voor het strand mijn anker waypoint. Om 18.28 laat ik mijn anker vallen op 3 meter water vlak voor het strand. Het is een verlaten natuurgebied, ik zie zegge en schrijven een gezin wandelen op het strand heerlijk in hun adams kostuum.

Ik ga een borrel nemen, maak een hapje te eten en bereid mij voor op de wedstrijd. Ondanks de 3G kan ik NPO1 goed ontvangen, ik hoop dat dat zo blijft. De mannen van de Boer hebben met 2-0 gewonnen, goed gedaan!
Vrijdag 18-6-21 Om 06.00 ben ik wakker, waarschijnlijk door de warmte. Het is nog steeds mooi weer met een aflandige wind kracht 2-3. Na het ontbijt haal ik om 06.30 anker op, zet Genua en vervolg mijn weg om de kaap richting Rugen/Stralsund. Kaap gerond om 08.00. Als ik naar het toilet ga blijkt dat niet door te spoelen, ik probeer de kraan van de wastafel, ook geen water. Wat nu weer? Ik haal de slang van buiten en spoel mijn toilet door met zeewater. Strak maar kijken als ik ergens lig.
Omstreeks 12.00 loop ik de geul in richting Stralsund. Een betonde geul die als ik eenmaal weer binnen ben zich voortzet door grote binnen meren. Het is zaak om goed tussen de boeien te blijven want er naast staat vaak maar 10-50 cm water. Geen enkele kans dus om te ankeren. Na een uurtje kom ik bij een haakse bocht in die geul en zie daar een plaatsje Barhoft liggen. In die bocht ligt ook een afgebakende reede met 3 meter water, omdat er verderop weinig ankerplaatsen zijn, besluit ik hier te ankeren en lig om 13.45 achter mijn anker. Claus van de Willow ligt inmiddels op Bornholm. Als ik naar de oorzaak van mijn drinkwater ga kijken, blijkt dat het spinn-on filter gescheurd is, waardoor de klepjes in het filter dicht slaan. Dit filter heb ik in oktober 2020 nog vervangen, doe dat eenmaal per jaar in de winter. Hierdoor heb ik dus geen reserve filter aan boord. Ik heb nog een paar flessen drinkwater aan boord, vul daar het koffiezet apparaat mee en ververs het drinkwater van Simba. Ik heb nu nog 1 flesje water 1/4 liter, dat bewaar ik voor Simba, ik kan het beestje toch geen bier geven. Ik drink wel een pilsje extra. In Stralsund hoop ik een nieuw filter te kunnen scoren.

Op zaterdag 19 juni ankerop om 10.25. Bestemming haven Stralsund waar ik om 12.38 afmeer. Het is weer een bloedhete dag. Ik pak mijn rugzakje met wat spullen en ga Stralsund in. Een mooie stad en een drukte van jewelste, je zou niet zeggen dat er Corona heerst, behalve als je een winkel in gaat, dan mondkapje op. Via mijn telefoon probeer ik een watersport winkel te vinden wat niet echt lukt. Ik ga rond vragen bij locals of die iets weten. De een stuurt me naar een zeilmakerij die wat artikelen zou hebben, maar helaas. De mevrouw van di winkel verwijst me naar een sportboot winkel vlakbij de haven, wat ik kennelijk gemist heb. Daar aan gekomen inderdaad wat watersport artikelen maar zoal ook deze mevrouw zegt helaas niet dat filter en bestellen zou wel meer dan een week kunnen duren. Ik vraag haar dat als ik het filter ergens op internet vind wat ik snel kan krijgen of ik het dan naar haar winkel mag laten sturen. Dat is geen probleem zegt ze en geeft me een kaartje.

Terug lopend naar de haven nat bezweet kom ik langs een terrasje en ga lekker in de schaduw zitten. Als de serveerster komt vraag ik een halve liter wit bier en of ik met bankpas kan betalen, geen probleem zegt ze.
Ik ga nu op mijn telefoon verder zoeken. Ik besluit Dekker watersport te bellen. Het is inmiddels einde zaterdag middag en realiseer mij dat ik nu toch niets meer opgestuurd kan krijgen. Dekker heeft het filter in voorraad maar meld hetzelfde. Zij adviseren me om maar maandag morgen te bellen om wat te regelen. Als ik mijn biertje op heb en weer wat afgekoeld loop ik nadenkend terug naar de boot. Het heeft geen zin om in deze dure haven te blijven liggen dus is mijn besluit al gauw genomen. Ik vaar de haven uit en gooi buiten de haven mijn anker uit, aldus gedaan. Het plan is om een bij-pass te maken om het filter heen, zodat ik dat uitsluit. Als me dat lukt heb ik weer gewoon drinkwater er dan nog altijd een grof filter in. De slangkoppeling van het filter heeft een andere maat dan waar hij nu op moet, dus dus vervang ik deze aansluitingen waardoor het verder snel gepiept is en weer werkt. Als ik nog in Gdansk terecht kom heb ik besloten om daar twee filters te bestellen en gelijk een aantal 5 liter kannen motorolie, dat heb ik daar in 2015 ook gedaan en scheelde aanmerkelijk in prijs met Nederland. Lukt dat niet dan gaat de reis verder zonder filter. Nu ik weer water heb en nog rustig lig ga ik mijn beddegoed verschonen, een was draaien en drie dagen afwas wegwerken.

Onweer bij Stralsund brug

Maandag 21 juni 2021 Stralsund – Rugen
Bij Stralsund moet ik door een bascule brug om mijn weg verder te kunnen vervolgen. Deze brug draait op vaste tijden. 0520-0820-1220-1520etc.
Ik licht mijn anker om 0700 het is niet ver varen naar de brug maar ik wil niet te laat zijn. Gisteren avond al wat veranderingen in de lucht waargenomen, waardoor ik besloten heb om mijn zonnetent maar af te breken en opruimen. Was een goed plan want nu vanmorgen zie ik veel donkere luchten richting brug. De Noorse buienradar geeft onweers activiteit aan. Als ik om 07.30 bij de brug ben wordt de lucht zwart en breekt de hel los. Zware windstoten komen daar uit voort ik weet de Asmara net buiten de vaargeul met 3 meter water met de neus is de wind te draaien en laat mijn anker vallen, zo ik lig in ieder geval vast met de neus is de wind. Als ik dit geweld aan kijk ben ik blij dat ik gisterenavond mijn zonnetent heb opgeruimd, want die had dit niet overleeft. Simba verdwijnt bij de eerste donder ergens weg in een donker gaatje, als dan recht boven de stad een ontlading komt heb ik nog nooit zo’n dikke bliksemstraal gezien, waar die ingeslagen is moet zeker schade of ergen brand zijn ontstaan. Ik check normaals de Noorse buienradar en zie dat de kern van de bui recht over me heen trok.

Om 08.00 is het meeste geweld weg en om 08.15 ligt ik anker om vervolgens met 3 andere boten door de brug te varen. Hebben we ook weer gehad. Ik vervolg mijn weg tussen de landschappen door in slingeren betonde waterwegen, mijn route loop nu naar de betonde ingang bij Peenemunde, maar eerst rond 10.15 uur krijg weer een stuk open water. Het zelfde verhaal als bij de uitwijk naar Khulingsborn. Wind aantrekkend tot 6 en eigenlijk te scherp voor de Asmara, Genua vol op. Geleidelijk voltrekt zich hetzelfde verhaal en zie dat ik zo niet weer 3 uur verder wil. Opties bekeken en besluit snel genomen 90 graden stuurboord uit, Genua aanpassen en surfend schuiven grote rollers onder de Asmara door. Ik steven af op een baai met een aanloop naar een haven bij Greifswold “Wieck”, die haven zal ik niet ingaan maar ben van plan in die verder doodlopende baai te gaan ankeren. Om 12.48 anker uit en geweld weer verdwenen. Nu wil ik eerst nog even een broodje bakken en om 18.00 naar Nederland-Noord Macedonië kijken. Ik heb de ingrediënten afgewogen en start de Generator, pruttelend komt die opgang om vervolgens uit te gaan met boodschap “Uitlaat oververhit” wat nu weer. Ik start hem nog een keer in de hoop dat het een kromme volt was, maar nee zelfde boodschap opnieuw. Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn meel nog niet nat gemengd heb. Ik kan de heleboel weer opruimen want een oven draaien op alleen de accu is niet verstandig, dan heb ik een brood en lege accu’s. Ik heb in ieder geval genoeg stroom om het voetbal te kijken.
Het probleem met de generator komt dat er geen koelwater is om de uitlaat te koelen. Dat kan twee oorzaken hebben. Er zit een wierpot in die kan verstopt zijn. Of de impeller (kunstof schoepenwieltje) is kapot. Deze is het laatst vervangen in 2015, ook heeft de generator een onderhoudsbeurt nodig (nieuwe motorolie) Volgens mijn administratie zou ik nog een reserve impeller aan boord moeten hebben maar op de plaats waar hij zou liggen, is hij niet.

Impeller schoepen kapot

Impeller gevonden inmiddels. Generator open gemaakt en impeller vervangen, had volgens onderhoud ook al lang moeten gebeuren. Olie moet ook ververst worden, helaas geen 15W40 aan boord, moet wachten. Het inmiddels 15.00 op 22-6-21, ik ga een borrel nemen en mijn brood bakken.
Woensdag 23-6-21 ankerop om 08.30 voor de trip naar Peenemunde. Het weer is rustig wind west 3-4 knopen. Genua opgezet en met een laag motortoerental van 800RPM een rustige trip gehad naar de aanloop van Peenemunde. Besloten om bij Peenemunde te gaan aanleggen om 13.20 afgemeerd. Het eerste entree was sjofel, een gammele steiger met halverwege een noodreparatie waar het leek dat een schip geprobeerd had door de steiger te varen en wat bijna gelukt was. Er liggen een paar noodpallets overheen. De stroom voorziening lijkt uit de jaren ’45. Als ik op zoek ga na een hafenmeister volg ik de bordjes naar een paar vergane loodsen met een uitdragerij er omheen. Twee mannen zitten met een tafeltje in de loodsopening. Ik vraag is een van u de havenmeester, wat bevestigd wordt. Hij loop naar een kast, haalt daar een geldkistje uit en neemt dat mee naar een oude bar. Aangezien ik al een vermoeden begin te krijgen vraag ik voor de zekerheid kan ik met bankcard betalen? Nee, antwoord hij alleen contant. Vertel me dan maar waar ik kan pinnen, nou dat legt hij uit en dat vind ik wel. Verder blijkt dat op dit hele eiland pinnen niet bestaat, alles gaat nog met contant geld. Een biertje en broodje haring bij de ibis (snackbar) contant.

Later ga ik ’s avonds een hapje eten bij de Italiaan, je raad het al contant. Dus bij het afrekenen vraag ik aan de ober “en wat doe je dan, komt een heel gezin, man vrouw en tig kinderen eten. Man trekt zijn credit card en zegt afrekenen aub”? Dan zegt hij “stuur ik hem naar de pinautomaat aan de overkant”. Waarop ik zeg “dat is toch niet meer van deze wereld” en voeg toe “toen ik in 2015 geen roebels meer had in St.Petersburg op mijn vertrekdag, vroeg ik op een terras of ik een cappuccino kon krijgen en met bankcard betalen, no problem sir was het antwoord”. Aan alles hier in Peenemunde kun je zien dat de tijd 50 jaar heeft stilgestaan. Een supermarkt, kruidenierswinkel, bakker of slager hebben ze hier ook niet. En dat terwijl ik veel dorpjes heb gezien die kleiner waren maar wel voorzien van alles en met alle betaal middelen. Gauw weer weg hier. Op de ochtend van vertrek ben ik toch nieuwsgierig hoe een Russische onderzeeër met tactische wapens uit de 70er jaren eruit ziet van binnen. Dus besluit ik een kaartje te kopen voor 8,50 om in dat ding te mogen kruipen. Wat zit dat ding volgebouwd met apparatuur, als ik door de verschillende compartimenten kruip, want staan kun je niet overal, besef ik wat een spartaans leven voor de de crew aan boord dit is. En dan te bedenken dat ze wel 90 dagen onderweg zijn. Ik heb een foto reportage gemaakt van de binnenkant waarbij je een globale indruk krijgt van het leven aan boord. Zie hiervoor de diapresentatie voor meer details. Om 13:10 gooi ik los en volg de route die kronkelend door het landschap meandert in de richting van Swinemunde (Swinouscie) polen. ’s avonds om 19.12 maak ik vast in de Marina van Swinemunde. Het weer is grijzig, bewolkt geen regen, geen wind en 21 graden. Ik besluit een dagje extra te blijven liggen om wat vers in te slaan, er is een LIDL op loop afstand.

Wordt vervolgd met deel 4

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture