Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

PolenReizen(NL)

Zomerreis Baltic 2021 deel 4 langs Poolse kust tot Gdansk

Op 27 juni 2021 om 04:50 uur (ja, een onchristelijke tijd, maar ik was wakker) laat ik Swinemunde achter me en vaar de Baltic op. Eerste bestemming Darlowo op 79 mijl afstand, dus ongeveer 15 uur varen. Het weer is calm en deze trip loopt voorspoedig. Maar ik realiseerde me later dat Nederland zou spelen, hetgeen mij deed besluiten om toch maar bij Kolobreg naar binnen te lopen en voetbal te kijken. Om 15:18 loop ik Kolobreg binnen en maak vast aan een kade die niet mijn voorkeur zou hebben, maar ja, je hebt het niet altijd voor het zeggen. Er klinkt wat muziek achter de kade dus voer voor mijn Youtube film nr. 9. De voetbal was een desillusie Nederland exit. Om 08:15 vertrek ik dan maar weer voor de volgende trip Darlowo sla ik over en steven af op Ustka. Het weer is prima zicht 10 km temp 25 wind west 3 met een lichte deining. Ik passeer Darlowo om 14:50 waar ik in 2015 naar binnen ben gelopen. Aankomst in Ustka 19:00. In het havenkanaal wilde ik naar de Marine maar de brugwachter gebaarde me dat ik door moest varen. Ik denk dat hij achteraf gezien het op een akkoordje heeft gegooid met iemand daar, want al snel stond er iemand te wuiven dat ik langs de kade bij hem moest aanleggen. Toen ik wilde afrekenen en vroeg of ik ergens met bankpas kon betalen was het antwoord nee. En wat kost dit dan vroeg ik, waarop de man antwoordde 60zlt (13 euro). Aangezien ik geen Pools geld had bood ik hem 20 euro, die nam hij graag aan en met de hartelijk groeten verdween hij weer. Grrrr, 7 euro te veel betaald. Dit overkomt me geen tweede keer, de volgende keer ga ik wel ergens afwassen. In ieder geval heb ik de benen weer even kunnen strekken een een restaurantje uitgezocht om een hapje te eten.
29-6-21 Ustka – Leba 30 Nm.
Vertrek om 07:00 Het weer hetzelfde als gisteren, dus goed te doen. DE wind laat het helemaal af weten en de zee is zo glad als een spiegel. Om 13:10 loop ik Leba binnen.

Leba
Leba
Biertje Leba


30-6-2021 Leba – Wladyslawowo 30Nm.
Om 08:18 vertrokken voor Wladyslawowo. Die plaats roept herinneringen op aan mijn motorproblemen in 2015. Toen had ik deze laatste stop voor Gdansk verlaten en werd later van zee gehaald door de rescue vanwege mijn motorprobleem. Maar dat probleem hebben we achter ons gelaten. Ik kom weer in een haven met alle kermis die kennelijk bij een Poolse haven hoort en meer af om 16:30. Ook hier geen euro’s maar Zlotys, dus het dorp in en pinnen, ook wee opgelost.
01-07-2021 Wladyslawowo – Gdansk 32 Nm
Vertrokken om 08:45 met bestemming Gdansk, de ultieme bestemming van dit jaar. Na wat kruisen in de baai naar Gdansk omwille van winden die een andere kant op gingen dan ik voorzien had, voer ik uiteindelijk het kanaal in, de toegangspoort tot Gdansk. Om 18:15 meer ik af bij de Marina. Men stond al op me te wachten, daar ik mijn plek via internet gereserveerd had voor een week. Dezelfde haven waar ik door zeilvrienden met een motor die het niet meer wilde doen naar binnen gesleept ben en nu dan op eigen kracht. Weekprijs incl. electra 88,38 euro voor 7 nachten. In 2015 was dat nog 56 euro.
Ik maak hier mijn Youtube film Impression of Gdansk
Zie ook de diapresentatie met fotos van Gdansk

Vervolg de retourreis deel 5 “Oversteken of niet?”

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture