Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenOostzeePolenReizen(NL)

Zomerreis Baltic 2021 Deel 5 – De retourreis tot Svendborg,dk

Donderdag 08-07-2021 Vertrek van Gdansk
In 2015 had ik het makkelijk. Toen kon ik van de Finse zuidkust via de Aland eilanden in de Botnische golf een redelijk makkelijke oversteek maken naar Zweden met relatief korte trips. Nu ligt dat wat anders op dit punt is de Baltic een behoorlijk groot water om over te steken naar Zweden. Dus mijn enige alternatief is om terug langs dezelfde Poolse kust te varen naar een plaats waar ik de kortste oversteek heb. En dat is via het Deense eiland “Bornholm” naar de Zweedse kust. Ik zou dat dan moeten doen vanaf Darlowo naar Bornholm, DK. Nog altijd goed voor een elf uur crossing. Maar we gaan het zien, ijs en weder dienende.
Ik vertrek vanuit om 08:00 uit Gdansk, na eerst nog 300 liter diesel getankt te hebben, naar Wladyslawowo zo’n 32 mijl. 7 uurtjes varen. Maar als de wind daar verkeerd staat heb je het ook slecht. Het is een grijze dag met volledige bewolking en een wind 3-4 NNO. De Genua gezet en met twee slagen de baai naar de kaap punt van deze baai. De goden zijn me dit keer goed gezind de wind blijft noord doorstaan waardoor mijn route langs de kustlijn ongeveer met halve wind is vanuit zee naar de kust, de deining is nog wel wat vervelend maar zal later wat afzakken. Aankomst Wladyslawowo 17:10.
Vrijdag 9-07-21 Wladyslawowo – Leba 35Nm
Vertrek 07:30. Zee onrustig waarschijnlijk als gevolg van eerder overtrekkende buien. Swell dwars, veel rollen nagenoeg geen wind (1Bft). Puntje Genua laten staan tegen het rollen. Nog 6 uur te gaan. Aankomst 14:00. Ik besluit twee nachten te blijven omdat morgen de wind uit de verkeerde hoek waait en sterker waardoor ik zou moeten gaan kruisen. De volgende dag ligt er een Deense motorboot voor mij. De man komt vragen of ik kaarten heb van Gdansk, waarop ik antwoord dat ik dat niet heb, maar hij met alle plezier in mijn plotter mag kijken wat hij weten wil. Hij heeft altijd gezeild, maar nu met motorboot naar Gdansk. Al pratende beveelt hij mij voor mijn oversteek naar Bornholm het haventje Listed op Bornholm aan. Aan de Oostkant van het eiland.
Zondag 11-07-21 Leba – Darlowo 47Nm
Vertrokken om 07:30. We varen nu Ustka voorbij , die we op de heenreis wel aandeden. Wind zuid 2-3Bft, swell moderate. Omdat dit eigelijk twee stretchen zijn is dit langer varen, ongeveer 10 uur. Het is doorgaans erg rustig langs de Poolse kust, dat ondervond ik ook op de heenweg. De enkele boot die je tegenkomt heeft AIS, hetgeen mij gelegenheid geeft om veel te lezen, of korte slaapjes te doen op de bank. Daarbij met één oog af en even op het scherm of naar buiten kijken.
Ook in Darlowo besluit ik twee nachten te blijven, om reden dat er onweersbuien en veel wind voorspeld zijn voor morgen. Overigens kun je langs deze Poolse kust nergens even tussen wat eilanden in schieten om ruig weer op zee te omzeilen. Je kunt alleen maar een Vissershaven in lopen, ankeren kun je dus wel vergeten. Het voordeel is dat de overnachtingen betaalbaar zijn, eenheidsprijs 13 euro (60zlt). Het eerste kleine friemelhaventje wat ik aan deed op het eiland Bornholm kostte alweer 220 kroon (29,58). Na wat studies gedaan te hebben betreffende de oversteek naar Zweden via Bornholm ben ik tot het besluit gekomen om maar weer een nachtje bij te boeken. De volgende avond trekt er een flinke onweersbui buienlijn over en zal het pittig waaien met de nodige buien. Dus weer goede keuze om dagje te blijven liggen. Voor dinsdag geen buien voorspelling en wind en sterkte uit de juiste richting.
Maandag supermarkt opgezocht en het nodige vers en bier ingeslagen. Ik heb mijn tweede nacht met Pools geld contant betaald en kan van de rest nog een hapje eten. Dan hou ik nog iets over en dat spendeer ik dan bij de viskraam die verse vis verkoopt. Zo hou ik geen Zloty’s meer over en een maaltje vis voor dinsdagavond. Het valt mij trouwens op dat heel veel Polen nog roken, zowel ouderen maar ook heel veel jongeren.

Darlowo, Laatste Zlotys opmaken.


Vanaf het moment en ook nog daarvoor dat ik van Gdansk vertrok ben ik bezig geweest met zoeken naar waar en wanneer ik het beste kan oversteken. En dan niet alleen gelet op de afstand maar ook de weersvoorspellingen. Al gauw is toch de keuze gemaakt dat het vanaf Darlowo moet, dat is de kortste oversteek, maar nog altijd zo’n 60 Nm – 12 uur varen. Ik wilde eerst maandag 12/7 maar hoe dichter je bij uur “U” komt hoe nauwkeurig de weersvoorspelling. Zondagavond besloten dat het dinsdag moest worden en maandagavond blij met dat besluit, het zag er goed uit. Kijken naar de weerpatronen van die dinsdag, vroeg in de dag (05:00) wind Oost 2 later die dag krimpend naar NNO of zelfs N en dan ook nog aantrekken qua sterkte.
Omdat de wind later op de dag gaat krimpen en sterker wordt maak ik een route met een waypoint tot 3/4 van de trip met een slag over stuurboord, zodat ik als de wind dan gaat krimpen ik de koers van de boot kan verruimen zodat de wind achterlijk blijft.

Nadering localizer Darlowo
Locked on localizer


Dinsdag 13-07-21 Darlowo – Listed (Bornholm) 60 Nm – 12 uur
Vertrek 05:45 De brug die ik door moet draait elk uur, dus om 06:00 liggen met drie boten voor de brug. Eenmaal buiten is het weer en de wind als voorspeld. Wind oost kracht 2, nagenoeg geen swell, lekker rustig begin dus. Grootzeil en Genua gezet. Ik schakel de autopilot in en de Asmara is op weg ETA 18:00. Na inderdaad een paar uurtjes gaat de wind wat krimpen en komt nu als halve wind in. De sterkte is ook wat toegenomen en de swell word hoger. De Asmara loopt nu lekker 5,6 kts over de grond, als de wind verder krimp en scherp gaat worden, kom ik ook bij mijn geplande punt waar ik de koers kan verruimen om de wind achterlijk te houden, dat sluit allemaal naadloos aan met mijn planning. Wel maak ik me ongerust over dat kleine haventje, wat een aanloop heeft in 3 meter water en dan een haakse bocht tussen twee paaltjes door. De swell en die wind staan recht op de haven ingang. Misschien had ik toch beter voor de lijzijde van het eiland moeten kiezen. Ik ga mijn route omleggen naar de andere kant van het eiland en gooi de boot om, pal voor de wind. De aankomst in de grote haven aan westkant wordt nu pas 22.00. De wind trekt qua sterkte niet verder door (verwacht was 4-5) maar zakt weer in na een korte tijd op 4 te hebben gestaan. Omstreek 15.00 gaat de wind verder afzakken naar 2 terwijl de swell nog steeds toeneemt, ook begin het heiig te worden. Het wordt nu duidelijk mistig. En als het mistig wordt is het gedaan met de wind, dus zet ik snel de route weer terug naar het kleine haventje, aankomst nog steeds 18.00. Binnen een half uur zit het potdicht van de mist met 80 meter zicht, gelukkig is hier op dit tijdstip geen druk vracht verkeer. Ik had zegge 3 schepen van 100 meter op mijn AIS en die kruisten mijn pad op mijlen afstand. De wind zakt verder in, inderdaad naar 2 soms 1, De swell blijft nu stabiel en lijkt ook minder te worden. Als ik om 17.00 op 1 mijl langs de kust vaar is er nog steeds geen land te zien. Wat een klein wereldje.

De aanloopplanning: Mijn één na laatste waypoint ligt haarscherp en haaks op de aanlooplijn naar de haven, het laatste waypoint tussen de havenhoofden. Net voor het een na laatste waypoint draai ik mijn Genua naar binnen, daarna draai ik de boot in de wind op de automaat en laat hem zo met een paar knopen tegen de wind lopen, terwijl ik het dek op ga om mijn grootzeil te laten zakken. Daarna leg ik alle 4 de landvasten om de bolders en hang aan beide zeiden de fenders naar buiten. Laatste stap, ik stuur de automaat nu weer naar het laatste waypoint, op 80 meter nog altijd niets te zien van een haven. De diepte loopt terug tot 1,5 meter onder de kiel. En dan ineens zie ik een havenhoofd vlak voor mijn neus, ik ontkoppel de automaat zet de gashendle neutraal en als een speer naar buiten met handbediening de haven in. Ik moet nog een slalom maken tussen twee golfbrekers door maar dan ben ik binnen en staat de havenmeester te wachten en wijst mij een plek aan. Wat een klein haventje en het ligt nagenoeg vol ook, en dat voor 29,98 euro. Dit eiland behoort tot Denemarken, maar morgen ben ik wel in Zweden. Maar ja eilanden zijn altijd duur, hoop ik maar. Het is nu bij dit schrijven 23.00 tijd voor een slaapmuts en de kooi in. Morgen moet ik hier voor 12.00 weg want die plek is gereserveerd voor een andere boot.

Liste, Bornholm in de mist.
Opgeklaard
Liste, Bornholm


Woensdag 14-07-21 Liste – Ystad (anker) 47Nm – 10 uur
Vertrokken om 12 uur richting Zweedse kust in de buurt van Gislov hamn. Grootzeil en Genua opgezet. Nu inmiddels 17.00 Gislov ga ik niet halen dus stuur ik nu op Ystad aan om daar naast de haven te gaan ankeren. Daan met zijn motorboot “Dickson”, ontmoet op heenreis in Helgoland, vaart nu hier in de regio en komt van Stockholm. Maar hij vaart sneller (7 kts) dus denk ik niet dat we elkaar nog zien, hij zit al wat verder in Smygehamn.
Volgens de radar app (internet) komt er een onweersbui aan, dus kies ik eieren voor mijn geld en haal de Genua in. Daarna draai ik de boot tegen de in op de automaat en laat het grootzeil zakken, zo laat die bui nu maar komen. Om 19.00 laat ik mijn anker vallen naast de haven van Ystad in 3 meter rustig water. Geen onweersbui gezien.
Donderdag 15-07-21 Ystad – Smalland fahrwasser (regio Sjaelland,dk) 61 Nm – 12 uur
Ben vroeg wakker 0600 en besluit gezien de lange stretch direct te vertrekken. Er staat amper wind en geen swell. Het voordeel van ankeren, haal je anker op en je bent weg. Dus ontbijten doe ik als ik eenmaal de boot op de track heb gezet naar de overkant Denemarken, tenslotte heb ik dan 12 uur de tijd.
Om 0830 zie ik dat Daan ook al vertrokken is, hij heeft er weer de sokken in met 6,7 Kts. Aangezien hij niet reageert op een app bel ik hem op. Zijn vrouw, zo blijkt, is in Stockholm afgestapt en met het vliegtuig naar Nederland vertrokken. Een vriend van hem is aan boord gekomen voor de verdere terugreis. Hij gaat niet door het Smalland fahrwasser maar via Klintholm en Gedser verder richting Kiel kanaal, zo meld hij. Hij zal mijn pad kruisen maar ver voor mij uit. We groeten elkaar en wensen een behouden vaart.
Het begin van het Smalland vaarwater waar ik op af steven en rond 18.00 zal aankomen is een 3 mijl betonde geul die je langs allerlei ondieptes loodst. Naast de geul staat vaak minder dan een meter water. De wind is nog altijd zwak en veranderlijk, gelukkig geen swell, maar daardoor weer last van heel, heel veel kleine vliegjes. Dus hou ik alles potdicht met alleen het dak open met de hor erin. Bloedheet binnen ik zit in mijn blootje en het zweet gutst van me af. Het wordt nog even spannend als ik weer een traffic lane moet oversteken. En natuurlijk als ik daar door wil is het weer mistig geworden met zicht van nog geen 1 mijl. En last but not least komen er 4 vrachtboten en een tanker aan die mijn track zullen kruisen, de vraag is dus alleen wanneer en waar. Ik heb elk van die boten bekeken op de AIS, ze zijn alle 5 ongeveer 100 meter lang en varen ongeveer 15 knopen. Ik laat de Asmara onverminderd op snelheid (5 Kts) en koers lopen op de automaat naar het volgende waypoint. Als de eerste vrachtboot mijn tracklijn is gepasseerd volgen al snel de andere, de laatste vaart iets minder dan 1 mijl afstand over mijn tracklijn terwijl ik deze 100 meter lange tanker dus niet zie. Wat zou je zonder AIS en radar moeten met dit soort trips.
Om 1900 laat ik het anker vallen op de reede van een klein eiland Nyord. Er liggen hier nog 5 zeilboten voor anker. Ik blijf hier liggen tot maandag, eindelijk rust, dan vaar ik verder het Smalland fahrwasser in en denk boodschappen te gaan doen in Kalvehave.

Sunset over Nyord,dk
Simba, relaxing
Sunset over Nyord,dk

Uiteindelijk ga ik op zaterdag verkassen, de wind is gedraaid en zal toenemen tot zeker 4-5 en dan lig ik hier aan lage wal. Ik ga Kalvehave nog niet in want het is weekend. Dus vaar ik onder de brug door en kruip achter de brug op op 1,5 mtr water naar de kant en drop mijn anker op zaterdag 17/7 om 17:07. Wat een hoop zeven’s.
Maandag 19/7 Kalvehave haven
Ik licht anker en om 09:40 vaar ik de haven van Kalvehave in. Er is een supermarkt direct aan de haven, dus dat is prettig voor het aanvullen van verse groente en fruit. Als ik hier wegga is mijn volgende stop achter het eiland Taero, een onbewoond eiland. Maar daar had ik zes jaar geleden totaal geen bereik met telefoon en dan dus ook geen internet. Dat doet mij besluiten om nog maar een extra dagje in de haven te blijven om wat internet zaken bij te werken, websites, blog’s en de plotter kaart. Op dinsdag blijkt mijn website Aerotaxi.nl niet meer bereikbaar en ook niet meer als admin. De site is op een of andere manier gecrasht. Lange tijd verder en bellen met de host is het waarschijnlijk fout gegaan bij het automatisch upgraden van wordpress naar een hogere versie. Ik zoek de hele verdere dag naar oplossingen zonder resultaat, mijn host kan alleen maar handleidingen aan reiken maar niet inhoudelijk ergens op ingaan, zij hosten alleen. Omdat het me niet lukt hou ik er voor vandaag mee op en besluit nog maar een dag te blijven liggen om er morgen met frisse tegenzin aan verder te gaan. Daar komt nog bij dat dat morgen, woensdag dus, de Oranje Leeuwinnen hun eerste Olympic game spelen tegen Zambia. De dames winnen met 10-3 en die drie was niet nodig geweest, maar erg slordig. Na de wedstrijd ga ik weer verder met mijn probleem en doe nog een laatste poging, ik zal jullie de details onthouden maar Joepie!, de zaak werk weer. Gauw maak ik een nieuwe backup.
Donderdag 22/7 Kalvehalve haven – Taero
Om 11:55 maak ik los voor het eiland Taero. De route daarnaartoe loopt over zeer ondiep water en dat met een kaart van 2018. Als gauw blijkt dat de kaart niet meer klopt, er staan twee boeien een rode en een groene en die leiden volgens mijn kaart over een gebied waar 90 cm water staat. Toch besluit ik de boeien te volgen en niet de kaart. De diepte loopt terug tot 40 cm onder de kiel, maar uiteindelijk ben ik er doorheen gekomen en kom ik weer in water van 2.20 diep. (ik ben 1.25) Als ik op de kustlijn aanstuur wordt de diepte geleidelijk minder, er ligt nog een tweemaster voor anker. Ik gooi mijn anker uit op 40 cm onder de kiel. Ik heb nog goed bereik met mijn telefoon en dus ook van mijn internet aan boord, dat was 6 jaar geleden anders, toen had ik hier geen enkel bereik. Ik kan dus nu weer de 2e wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen kijken op zaterdag a.s.
Dit is werkelijk een hele rustige omgeving, het eiland is onbewoond met uitzondering van 1 boerderij. Maar ja in dit gebied kunnen ook maar weinig zeilboten komen vanwege de ondieptes. Als ik naar het weerplaatje voor de komende dagen ga kijken zie ik dat het zaterdag en zondag hard gaat waaien uit het Oosten en dan lig ik aan lager wal. Dat is vervelend, maar zoals ik het bekijk kan ik nog net de wedstrijd zien die om 13.00 begint en tot 15.00 duurt. Dus zoek ik alvast een nieuwe plek waar ik dan naar toe kan. Die heb ik gevonden een baai 2 mijl verderop lig ik goed voor Oost winden en Westen winden.
Zaterdag 24/7 Taero – Vesterkov
Dit eiland met verbinding aan vaste wal heeft een baai met een piepklein haventje, (Skaninge Bro Havn) niet voor mij geschikt, dus anker ik om 15:52 tegen het strand aan. Het is een drukte van jewelste op het haventje met weekend toeristen en zwemmers. De wind is nu hard uit het Oosten zoals voorspeld, maar ik lig hier rustig geen golven. Misschien maandag met het bootje naar de wal en een wandeling maken. Ik ben nu ook af en toe mijn verdere route aan het bepalen. Op een dag hiervandaan ligt het eiland Langeland, daar wil ik misschien nog wat gaan vissen. Daarna naar het Eiland Aero waar een goede ankerplaats is. En vandaar uit langs de Deens/Duitse Ooskust terug naar Kiel. Ijs en weder dienende.
Vandaag maar gaan schilderen, het waait te hard voor het kleine bootje.

Maandag 26/7 Vesterkov – Dybvig
Rustig weekend gehad in de beschutting van Vesterkov of Osterkov of hoe het eiland ook mag heten. Om 08:20 anker op voor Dybvig, een kleine haven waar ik in 2015 ook al eens gelegen heb trip 34 Nm. De wind is nog altijd Oost dus wederom met Genua op de boeien volgen. Bij de nadering blijkt toch maar weer dat de kaart uit 2018 niet meer accuraat is en dat terwijl die toch bij ondieptes zonder boeien hard nodig is. Ik kijk goed naar zeilschepen om me heen die dezelfde kant op gaan welke route die kiezen. Vlak bij de nadering op zo’n 3 mijl afstand staan op mijn kaart twee kardinale boeien een noord en een zuid kardinaal op een mijl tegenover elkaar, die ondiepe gebieden aangeven. In werkelijkheid zie ik er nog maar een. Normaal zou je er tussen door varen, maar nu met nog maar een, hou ik de boei aan stuurboord aan. Dat is een zuid kardinaal, dat wil zeggen hij ligt zuidelijk van de ondieptes. Deze boei moet je dan ook aan de zuidkant passeren. Meer informatie hierover op deze link. Ik zie een boot uit tegenovergestelde richting aankomen en kijk goed wat zijn route is ten opzicht van de kardinaal. Hij vaart zuidelijk kort langs de boei. Zo kom ik dus ook door deze ondieptes heen, maar beter zou zijn een kaart die dit aangeeft. Bij mijn volgende reis naar dit gebied zorg ik dat ik een nieuwe kaart bij me heb, voor nu moet ik er rekening mee houden dat mijn kaart niet klopt.
Om 14.00 loop ik het kleine haventje Dyvig binnen en net als in 2015 ligt het helemaal vol. Er is nog een plek met de neus in tussen de meerpalen door. Ik haal snel mijn fenders naar binnen want met die pas ik zeker niet tussen de palen door, sterker nog op het breedste deel van mijn schip raak ik beide palen al, ik kan me er net doorheen wurmen. Na veel geklooi lig ik uiteindelijk vast, met de neus tegen de steiger aan. De haven meester komt gelijk langs om electronisch af te rekenen, 24,20 euro, douches en stroom inbegrepen. Op mijn telefoon heb ik een supermarktje gevonden waar ik naar toe ga wandelen, op 1,7 km afstand. Het is mooi weer dus een wandelingetje doet me goed. Een prachtige omgeving waar ik nog de nodige foto’s maak. In 2015 heb ik dat niet gedaan. Simba kan ook eindelijk de pootjes strekken en springt via de neus de steiger op.
Dinsdag 27/7 Dybvig – Langeland (vissen en voetbal dames kijken)
Ik vertrek super vroeg om 05:45 want ik wil nog wat kabeljauw gaan vissen in de Langeland belt en om 13.30 achter anker Olympic voetbal kijken. Om 11.00 arriveer ik in het visgebied. Daar zitten in de trafficlanes diepe putten van 40 meter. Boven zo’n put, of eigenlijk ervoor in verband met stroom, gooi ik mijn hengel uit, maar het stroomt te hard om goed te kunnen vissen. Ook komen er regelmatig grote schepen langs waardoor ik moet uitwijken. Als ik dit zo’n uurtje geprobeerd heb hou ik voor gezien, dit is niet de geschikte dag. Ik vaar naar de kust net een mijl noordelijk van Spodsbjerg en laat het anker vallen op 50 meter van het strand om voetbal te gaan kijken.

Dybvig Havn
Dybvig – Langeland
Route Dyvig – Langeland – Svenborg


De volgende frustratie dient zich aan, het voetbal begint NED-CHINA vrouwen Olympics. Na het eerste doelpunt van Oranje laat NPO1 weten verder te gaan met Ned Hockey tegen Canada en af en toe terug te blikken naar het voetbal als er een Nederlands doelpunt valt. Grrrr! ben ik daarvoor zo vroeg opgestaan. Ik wist ook dat ik hier vanwege de harde zuidelijk wind niet kon blijven liggen en de haven wordt me te duur als ik daar 3 of meer nachten moet blijven.
Dus haal ik anker op om naar de andere kant van het eiland te varen (de Noordkant) om dat de wind gaat draaien naar ZuidZuidwest en de latere dagen overheersend uit west zal komen. Er staat een straffe wind kracht 5-6. Ik rol de Genua uit en laat de Asmara voor het lapje weg lopen, dit gaat zo goed dat ik een een bepaald moment de motor uitzet en evenzo goed nog 4 knopen (stroom mee) loop. Als ik het eiland ga ronden weet ik dat de wind tegen zal werken, dus geniet ik hier nog maar even van.
Eenmaal op de Noordpunt van het eiland zie ik dat het punt waar ik naar toe wil niet te bezeilen is, dus zoek ik een koers recht op de kust van Funen af, bij de haven Lundeborg draai ik de Genua in en zet koers vlak langs de kust tot ik een meerboei bespeur waar ik na enkele pogingen een lijn door het oog weet te halen en klaar ik lig.
De volgende morgen maak ik om 09:00 los en vaar langs de kust, de wind is iets meer westelijk geworden, naar de ingang van de baai naar Svenborg. Niet te bezeilen dit stuk en kruisen gezien de golven heb ik geen zin in. Omstreeks 11.30 loop ik de baai bij Svenborg in en is de rust weer gekeerd, hier had ik al een plek uitgezocht die mij beschutting geeft tegen de harde westen wind die er de komende dagen nog komen gaat. Ook hier vind ik de laatste nog vrije meerboei en maak vast met dubbele lijnen.
Het weer en de omgeving zijn prachtig.
Vandaag donderdag 29/7 is het in de ochtend nog bladstil, de meerboeien zijn vergeven en naast mij parkeert een Duitse zeilboot van een meter of 8 zijn boot achter anker. Tegen het middag uur komen de eerste pittige buien over drijven, zonder onweer maar wel met harde wind uit West, winden tot ruim 30 knopen, wind 7-8 in buien. Dit gaat de hele dag zo door. De Duitser naast lijkt te vertrekken maar hij neemt zijn anker mee, met ander woorden zijn anker houd niet. Ik kijk dit even aan maar zie dan dat ze het zelf ook merken. Midden in een stortbui komen ze naar buiten en tot ze 10 meter van mij af zijn hebben ze de zaak onder controle en varen weer een stukje tegen de wind in om opnieuw te ankeren. Als ik zijn anker zie is dat naar mijn mening een licht ploeganker. Als ze het anker laten vallen heb ik het idee dat ze veel te weinig ketting uit zetten. We houden de zaak in de gaten.
Ik hoop hier op deze plek vrijdagmiddag de 1/4 finale van de dames te kunnen zien tegen de USA, waar ze in de laatste WK nipt van verloren hebben.


Svendborg bay area

Vervolg met laatste deel Zomerreis Baltic 2021 Deel 6 – De retourreis van Svendborg,dk tot NederlandPeter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture