Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Danmark(DK)Oostzee(DK)Reizen(DK)

Sommerrejse Østersøen 2021 Del 6 – Hjemrejsen Svenborg Aero (dk)

Her fortsætter jeg den sidste del af min rejse fra Svendborg Bugt til øen Aeroskobing og derfra langs den tysk/danske kyst til Kiel.

august 2021 Svenborg – Ærø
Jeg sejler kl. 10:00 fra min bøje i bugten syd for Svenborg. På det sted fik jeg i 2015 sat mine to tatoveringer på, et 3-d anker på min venstre overarm og en skorpion på maven under bukserne, så de i det mindste kan identificere mig hurtigt, hvis jeg driver et sted hen.
Min plan er at blive to nætter i Aeroskobing-havnen og derefter ankre op i en længere periode syd for havnen.
Da jeg sejler ind i kanalen mod Svendborg er der en stærk strøm, 3,4 gennem vandet 6Kts bundhastighed. Vejret er godt, en kraftig vind 5-6 fra sydvest med cumulusskyer. Jeg sætter ingen sejl op, fordi jeg på de 4,5 timer til Aeroskobing skal sejle uafbrudt gennem en snoet kanal, med det sidste lige stykke mod vinden. Jeg går fra borde i Ærøskobing kl. 14:35.

Øen Ærø

Natur og geologi på Ærø

Ær∅ blev en ø som følge af en dramatisk stigning i havniveauet efter den sidste istid, som sluttede for ca. 11.700 år siden. Den stigende vandstand på det tidspunkt skabte et af de største “druknede” istidslandskaber i verden: “Geopark Sydfyns Skærgård”, som blev oprettet i 2018 af kommunerne Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Aer∅ med det formål at øge kendskabet til regionens unikke geologiske, natur- og kulturarv.
Indtil 1856 bestod Ær∅ faktisk af to øer, der var forbundet af et smalt stenrev – kaldet et “Drej” på dansk. De to øer var adskilt af en stor, lavvandet kyststrækning. Grasten Nor, opkaldt efter det store hertuglige palæ, der lå i den vestlige ende af revet (Drejet).
I 1856 blev der bygget en dæmning mellem de to øer, og to pumpemøller blev sat i drift for at dræne hele området. Dette tog 24 år, hvorefter det drænede land kunne anvendes som hø- og græsareal. Grasten Nor er det største sammenhængende engområde i regionen på Fyn, hvilket gør det til et populært rejsemål blandt naturelskere. Blandt de interessante blomster, der vokser her, er den smukke og beskyttede majorkidé. Her er der mere end 75.000 blomstrende eksemplarer på en hektar jord – måske den største samling af vilde orkideer i Danmark. Der er en 8 km lang, skiltet naturvandring rundt om bugten.

Livet i landsbyen

Øen Ær∅ har et areal på 90 km² og måler ca. 30 km i længden og 9 km i bredden. De fleste af de 6000 indbyggere bor i Marstal, Ær∅skobing eller Soby. Der er en lille lufthavn til to-motorede fly. I det bakkede landskab er naturen fuld af liv. Landsbylivet ligger spredt langs vejen fra Marstal til Soby. Når du kører gennem landsbyerne, får du en smagsprøve på det uforstyrrede og idylliske liv fra gamle dage. Køer, heste og græssende får på den frugtbare jord med små diger og hække, der omkranser de pænt vedligeholdte huse og gårde, og haver med masser af blomster og frugttræer langs hovedgaden. I nærheden af husene eller gårdene finder du også lokale salgsboder med alt fra nips til hjemmedyrket frugt og grøntsager. Den vigtigste grøntsag i sæsonen er ærter i bælg, som alle supermarkeder anbefaler som den vigtigste grøntsag. Jeg elsker dem.

Hvis du vil købe andet end i et supermarked, skal du tage til Marstal. Denne by har også smukke huse, men Ær∅skobing vinder! Byen Æroskobing er den mest autentiske (nogle dele er mere end 750 år gamle) med smukke brostensgader og bindingsværkshuse, og her finder du også mange butikker, der sælger mange hjemmelavede produkter. Som f.eks. butikken, der sælger Ær∅ Whiskey, som er aftappet og fremstillet på øen. Men for dyrt for mig, priser på 50-100 euro. På øen sælger de også deres eget ølmærke, der naturligvis hedder Æro. Fra byen Soby er den mest interessante færge den elektriske færge. På Ærø er der campingpladser, der er en golfbane på den nordlige spids og en lille lufthavn. Øen vandt en pris i 2002 som den mest prestigefyldte by, som en bevaret kulturarv.

Route Svendborg – Aero
Anker Aero
Aero

Asmara fortsatte

Mandag den 2. august Ærø

Mandag den 2. august Ærø
Den næste dag lægger en hollandsk botter (retro-klassiker) “Silveren Maen” til ved siden af min båd med to mænd og tre kvinder om bord, sandsynligvis alle i familie med hinanden. Det er det andet hollandske skib, som jeg møder på denne rejse.
Tirsdag eftermiddag den 3. august forlader jeg havnen som planlagt og leder efter en ankerplads på 2 meter vand ved siden af havnen. Herefter sænker jeg min jolle for at tage shuttleservice til kysten, en distance på ca. 50 meter, hvoraf halvdelen kan gå gennem vandet med sandbund.
Jeg ved nu, at der er en gratis busforbindelse på øen, som kører hele året rundt fra nord til syd og omvendt. Du kan tage til Marstal, det sydligste sted (15 minutter), og til Soby, det nordligste sted (30 minutter), disse busruter går via en række små landsbyer.
Torsdag den 5. august Ærø
Vejrudsigten forudser kraftig vind på 6-7 Beaufort fra øst i aften og i morgen, med en vindstød af stormstyrke. Sidst på dagen er de fleste af de ankerbåde gået ud, med undtagelse af en stor ombygget tysk slæbebåd. Jeg besluttede mig for at blive her, for det ville højst tage to dage. Om aftenen tænder jeg mit ankerur på min Iphone og lægger det ved siden af min seng.

Fredag 6. august Ær∅
Natten har været rimelig rolig, jeg er ikke blevet vækket af ankeralarmen og er stadig på samme sted. Vinden er stadig kraftig fra øst. Vinden er faldet til 4-5.

Old timer for sale
Aeroskobing
Aeroskobing sunset

Marstal

Lørdag 7. august Ær∅
I dag tager jeg båden til kysten igen for at køre med Jesper-bussen til Marstal. Der er en butik, der også sælger fiskegrej, og jeg vil gerne købe et simpelt fluefiskersæt. For mange år siden (2006) gjorde jeg det samme i Østrig. Men jeg har ikke det materiale længere. Så jeg ankom til Marstall, som er den største og sydligste havn i Aero, lavede nogle filmoptagelser til min næste Youtube-film, købte en fin fiskestang og spiste en dejlig frokost på en terrasse i solen.
Søndag den 8. august
Vinden er stadig kraftig, men den kommer nu fra en mere gunstig retning syd-sydvest, hvilket giver mere læ for bølgerne og dermed roligere vand. Der var nogle byger med kraftig regn, men ingen tordenvejr. Jeg brugte dagen på at fiske efter rødspætte. Jeg har brugt tørrede orme, som man skal lade trække i vand i tre minutter, de skulle være lige så gode som friske. Jeg fangede ikke noget med dem, men jeg sad ofte fast i tang. Jeg tror, at det var for lavt, kun 3 meter vand. For et par år siden fiskede CJ og jeg på 10 meter vand ud for Langeland og med friske orme. Jeg tror, at disse to faktorer gør forskellen, for vi fangede godt dengang. Om eftermiddagen holdt jeg op og sad i solen og fortsatte med at læse min bog af Obama (“Det forjættede land”) med en snack og et glas Whiskey.

Soby

Mandag den 9. august Ærø
Vi tog Jesper-bussen igen og kørte til den nordligste havneby Soby. Her har jeg også lavet nogle optagelser til min Youtube-film. Dette sted har et andet layout end normalt. Normalt indeholder havnene også byens eller landsbyens centrum, men ikke her. Der er kun en restaurant i havnen, men ikke en eneste butik. Jeg gik en tur i Soby og så et rummeligt område med smukke huse, hvor man ikke havde den opfattelse, at man gik i en autentisk havneby. Jeg ledte efter et center på min telefon, men kunne ikke rigtig finde det, kun et supermarked og en bager i retning af havnen. Men der er en færge i Soby, en 100 % elektrisk færge, og det er danskerne med rette stolte af. I betragtning af den elektriske strøm, som motorerne og ventilerne bruger til at komme af og på, må de have enorme batterier. Båden hedder Ellen. Fra Soby sejler den til Als og Faaborg. Fra Aeroskobing er der færge til Svendborg, og fra Marstal går færgen til Rudkobing på Langeland.

Da jeg kom tilbage til båden omkring kl. 17.00, blev jeg overrasket over at se, at der lå en anden stor motorbåd (25×5 meter) for anker ret tæt på mig. Og til min forbløffelse vajede Leiden-flaget. Jeg hoppede selvfølgelig i min båd og mødte Ruud og hans kone, som har bygget deres båd, en gammel tysk kystvagtbåd, helt om og bor også på den. Han er fra Leiden, og hun er fra Zeeland. Hans hjemby er Valkenburg (ZH).

Spica from Leiden
Asmara anker at Aero
Aeroskobing

Jeg ligger for anker i nærheden af denne ø i næsten 3 uger. Så jeg foldede min cykel ud og tog en gummibåd til stranden for at cykle til den anden side af øen for at fiske efter fluer. Jeg vidste det på min foldcykel uden elektricitet, små hjul. Jeg fik respekt for de cyklister, der tramper op ad en bjergsøjle om sommeren. Jeg gav op ved den første bakke og gik resten af vejen opad, for derefter at styrte nedad igen i en dødbringende fart. Jeg tror, jeg nærmede mig 50 km/t nogle gange, og det på sådan en lille cykel, jo ældre jo mere skør. Men jeg har haft travlt hele dagen.
Jeg fik hurtigt styr på teknikken, selv om jeg kun havde gjort det én gang. Jeg gik i vandet i mine shorts og med et net og en magnet fastgjort til mit bælte. Bunden var ikke sand, men små sten, hvilket er en grund til at fiske efter havørred her. Desuden var vandet ret turbulent med nogle bølger. Heldigvis var jeg klog nok til at lade min Iphone blive i min taske.
Efter en times tid uden at fange noget, gik jeg tilbage til stranden og lagde mine bukser til tørre i solen. Jeg sad ved et picnicbord i solen og drak en øl, da der kom en bil med en mand/kvinde med dansk nummerplade, som ville svømme. De hilste uden et ord på mig og tog alt deres tøj af for at svømme. Jeg elsker denne frihed.

Vrijheid

Jeg havde allerede observeret denne frihed på båden tæt på stranden. Der er en sti på skråningen, hvor folk ofte går, eller beboerne i den række huse, der har deres baghave ved denne sti og ser ud over havet, går der med deres hunde. En morgen gik jeg ud på fordækket for at tage mit ankerlys af, da jeg så to personer (en mand og en kvinde) komme nøgne ud af deres baghave, krydse stien og gå ned ad skrænten til havet, hvor de gik ud og svømmede.n.

Om eftermiddagen var mine bukser stadig ikke tørre, så denne gang gik jeg i vandet med bar overkrop og fiskestang for at prøve igen, men igen intet. Det eneste, du skal passe på, når du er nøgen, er, at fluen ikke lander på din unge mørbrad, for så har du en helt anden fangst!
Sidst på eftermiddagen satte jeg mig på cyklen igen, mine bukser var tørre igen, og jeg valgte en anden rute for at cykle tilbage. Jeg stødte på to blommetræer, der hang over, og træerne var gule af blommer, ligesom jorden under dem. Jeg samlede en masse nyligt nedfaldne blommer op, og da det ikke var nok, gav jeg grenene et par stød, så dusinvis af dem faldt ned igen. Jeg lagde dem alle i mit net.
Til sidst fangede jeg ikke en ørred, men jeg fangede et net fuld af blommer (jeg formoder, at det var reine claude). Tilbage i båden omkring kl. 17.00 havde Simba ikke noget nyt til mig, men hun var glad for at se mig igen, og alt så stadig godt ud. Så jeg tog et godt glas whisky, gav Simba sin eftermiddagssnack og begyndte at lave blommemarmelade med en lille smule rom som smagsessens og en nellike. Det viste sig at være lækkert.
Det var tredje gang, jeg besøgte øen, og jeg vil helt sikkert komme tilbage oftere. Selvfølgelig føler jeg også et slægtskab på grund af navnet Ær∅, for mine hjemmesider hedder tilfældigvis Aerotaxi (frit oversat Air taxi) og min nye butik shop.aerotaxi.nl, hvor jeg sælger mine varer både nye og brugte, men især forsøger jeg at sælge mine malerier.

Fluefiskeri
cliffs at Oldemark
Ikke havørred, men blommer

I de sidste par dage på Ær∅ har det blæst kraftigt, og temperaturen er faldet til 18℃ om dagen. Jeg er den eneste båd her igen. Men min tid er også ved at løbe ud. Jeg har lavet en tidsplan for hjemrejsen. I dag er det den 18. august, og i morgen vil vinden være gunstig, og jeg sejler tilbage til Kiel, indgangen til Østersøkanalen, om 8 timer. Jeg havde set på Facebook, at mine sejlsportsvenner Jack og Jolanda, som jeg kender fra havnen i Aalsmeer, hvor de plejer at lægge deres båd til kaj (2009), nu har en katamaran og planlagde at sejle fra IJmuiden til Stockholm med den. Så jeg fulgte dem via AIS. De sejlede non-stop fra IJmuiden til Rensburg ca. 3/4 af Kielerkanalen. (Afgang fra IJmuiden 14/8 kl. 12:00 og ankomst fra Rensburg 16/8 kl. 18:30) Chapeau! De venter nu på den kraftige vind, vi får nok ikke en øl sammen, men vi kommer forbi hinanden.
Mit videre program Kiel 19/8 – 20/8 Gieselau KM40 Kielerkanalen – 21/8 Eider River – 23/8 Tonning Sidste havn før Nordsøen – 24/8 Helgoland (tank op og køb Whiskey) – 25/8 Norderney (tysk vadehavsø) – 27/8 Borkum (Eems) – 31/8 Groningen – 3/9 Lauwersmeer – 5/9 Dokkum – 1/10 Leiden via Friesland. Denne tidsplan afhænger naturligvis af vejrguderne.

Det var en smuk sommer, og jeg lagde ikke mærke til noget af Covid-19.

Overzicht route

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture