Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Nederlandene(DK)Oostzee(DK)Reizen(DK)

2022 Friesland Ny jolle, Eider, Kielerkanalen og ud på havet

Når jeg er “hjemme” igen i Friesland, sejler jeg til Kruispolle, en marrekrit-ø i Fluessen, hvor jeg normalt lægger til på vej tilbage for at plukke de modne brombær og hyben til marmelade. Men det er sent i august. Da jeg kom ind til øen, kunne jeg se, at der blev arbejdet hårdt på en helt ny inddæmning. Betonvægpladerne er ved at blive slået ned i kysten, hvorefter de vil blive forbundet med nye stilladsplanker. Jeg ankommer dertil den 13. april. Jeg bliver der i en uge, og den 19. april sejler jeg videre til Heeg. Jeg har bestilt en tid hos Nautisk Center i Heeg for at høre, hvad reparationen af min jolle vil koste. Vi lagde til ved “it Butlan” i Heeg. En fra det firma kommer for at se på det og giver mig den dårlige nyhed, at det bliver dyrt. Jeg går med ham til butikken, hvor han vil lave to tilbud for de fire afrevne øjne. Et tilbud gælder udskiftning af alle fire og et andet kun de to slæbeøjer. Henholdsvis € 792,- den € 430,-.

Så beslutter jeg mig for at ringe til forsikringen. Efter et par telefonopkald accepterer forsikringsselskabet at betale det højeste skadesbeløb minus 75 euro i selvrisiko. I øvrigt var det ikke meningen, at slæbeøjerne skulle hænge i Davids, men kun til at trække. Det har noget at gøre med ringens form, en såkaldt D-ring. Det ville betyde, at jeg skulle have monteret ekstra løfteøjne. I samråd med Nautical Centre er jeg på udkig efter en ny båd. Omkostninger inkl. løfteøjer € 1200,- mærke “Diesel Rubbing”. en båd på 2,30 mtrs. En beregning viser mig nu følgende. Køb den nye båd minus tilskud af egne penge € 483,-

Talamex 250 med nye løftede øjne
Diesel Rubbing Budget 230

Til min gamle jolle har jeg købt 2 separate slæbeøjer til €30,- , som jeg allerede har limet på. Desuden har jeg renset den 3 år gamle jolle, og den er nu til salg for €450,- . Hvis det lykkes, får jeg en ny jolle med to ekstra løfteøjne næsten til spotpris.
I dag, den 10. maj, ankom containeren med min nye båd til Nautisk Center, jeg forventer at få den inden udgangen af ugen, og så kan jeg hænge den op i Davids. Nu håber jeg at kunne sælge min gamle båd, inden jeg tager til søs.

Vejret er endelig begyndt at blive bedre, indtil nu har jeg stadig været nødt til at bruge varmen, men det har jeg ikke været nødt til i en uge nu. Det næste problem er fjernbetjeningen til autopiloten, som søger efter sit netværk, men ikke kan finde det. Og det er et problem, for nu skal jeg løbe ind for at ændre kurs, når jeg arbejder på dækket. Jeg kan ikke selv finde ud af det. Jeg bestilte en tid hos Rimare i houkesloot nær Sneek den 17. juni. Så jeg bliver i Sneekermeer i et stykke tid. Jeg gør ingen fremskridt.

Remote control

Mandag den 23. maj får jeg en besked fra Rimare om, at min fjernbetjening er død. Den anden dårlige nyhed er, at de ikke længere er til salg (de kostede €600,-) Den gode nyhed er, at de har en brugt en og testede den med min sender, så jeg kan få den for €300,- , så det gjorde jeg hurtigt.

Reparation af tagluge

Snart vil jeg fortsætte min vej til mit sted nær Akkrum og mere til marrekritten. Jeg vil blive der i 7 dage og begynde med nogle reparationer og vedligeholdelse. Jeg vil starte med at reparere en af taglukkens glidere, som er ca. 1,50 meter lang. Stangen var fastgjort med 4 skruer, som var rustet helt igennem. Det er en vigtig reparation for at forhindre, at jeg mister min tagluge i en søgang. Der kommer en masse rust fra den opretstående stålkant under stangen, så start med at afroste den. Området omkring taget har også en masse rustpletter, så dem vil jeg også tage med. Da jeg undersøger resten af området og kabinens forreste tag for rust, viser der sig meget rust, så ud over tagreparationen beslutter jeg mig også for at afroste den nederste del af kabinen og gøre den klar til maling. Når jeg har afrustet alt dette, lægger jeg to lag primer på alle disse steder. Efter en dag er det hele tørt igen, og jeg går i gang med selve reparationen af tagskærmen. Skruerne var indefra under træværk, som jeg ikke ønsker at rive ned, så jeg fandt på en anden metode. Jeg har stadig et sæt popnittænger om bord, men til blinde møtrikker, så jeg borer dem ind i stålet udefra og sætter dem i, 4 af dem. Når det er færdigt og passer godt, smører jeg trælisten på indersiden med brun fugemasse, så presser jeg den på plads og skruer 4 rustfri sænkede skruer i udefra. Det sidder som et hus igen.
Dagen efter vil jeg male alle rustpletter og taget på forkahytten med en komponenthvid perlelak. Også de grønne dele af skroget, især næsen, havde skader. Jeg slibede dem og gav dem en to-komponent grøn lak. Nu ser alting pænt og pæn ud. Det eneste, der mangler, er at lakere mit skridsikre dæk, men jeg tror, det må vente til næste år, for jeg har ikke nok maling til det.

Leeuwarden

Den 31. maj fortsætter jeg min rejse til Leeuwarden, efter at have tilbragt 4 dage i Akkrum Geleen for at vaske, fylde vand, købe ind og skifte tv’et. Mit fjernsyn i soveværelset var gået i stykker. Jeg havde købt en fin soundbar hos Action, men efter installationen satte jeg det forkerte hovedtelefonstik i tv’et, hvilket resulterede i knitrende og afbrudt lyd fra det øjeblik. Jeg havde købt dette tv hos AROB Antennebouw i 2016, så jeg ringede til dem med problemet. Det kunne repareres ret nemt og kostede ca. 50 €.
Så jeg tog med tv’et i en stor taske med tog og bus til Arob i Siegerswoude og afleverede tv’et. Jeg ville blive ringet op, når den var klar. Efter to dage et telefonopkald, og også her døde tv’et, der var ikke mere at gøre. Men vi har stadig en brugt, så jeg tog toget og bussen kl. 10 til Siegerswoude. Et lidt større tv, men stadig egnet til at blive monteret på min badeværelsesdør, kl. 1500 var jeg tilbage om bord, tid til at få en drink.
Onsdag den 5. juni forlader jeg Akkrum. Næste stop er Alde Feanen, hjertet af Friesland (se menuen Foto&Film). Der vil jeg også tilbringe to dage i et smukt naturreservat, for at sejle til Leeuwarden den 8. juni via Wartena og videre til Prinsentuin for en nat.

Dokkumer Ee en Dokkum

Efter Leeuwarden dampede vi ud af byen, ind på Dokkumer Ee og fulgte denne snoede flod i retning af Dokkum, for til sidst at dreje ind i den lille havn Molen de Zwaluw, der ejes af møller og havnekaptajn Jan Tollenaar i landsbyen Burdaard. Det er alt sammen home runs, og jeg har sejlet på denne rute i 12 år. Jeg bliver her i tre nætter og flytter derefter til en marrekrite lidt længere væk. Den 20. juni sejlede jeg til Dokkum og forlod søen midlertidigt, inden jeg gik gennem broen, fordi jeg også havde planlagt en reparation her. Under en inspektion så jeg, at bommen på besanmasten svajede i vinden, og en nærmere undersøgelse viste, at svejsningen på beslaget var revet helt af. Så jeg begyndte at jonglere med hvor i Dokkum jeg kunne få svejset rustfrit stål, og jeg fandt en lige før man sejler ind i Dokkum. Så jeg ringede og forklarede, at det ikke var noget problem, og manden sagde, at jeg kunne komme med. RVS-beslagene var allerede fastgjort til aluminiumsbommen med 4 popnitter i 49 år, så jeg borede dem ud, fordi man ikke ønsker at bære rundt på en 4,5 meter lang bom. Det tog næsten en time med en masse penetrerende olie at få beslagene af. Så efter fortøjningen tog jeg mit håndtag med mig og en anden udrigger i rustfrit stål for at få den svejset. Da jeg spurgte, hvad det ville koste, sagde manden, at han skulle købe en pakke tunge cigaretter på tankstationen på den anden side af vejen. Nu var hullerne til blindnitterne enten revet ud eller ej, men i hvert fald 5 mm, jeg havde sømmene, men de passede ikke i min tang. Så da jeg afleverede min pakke shag, forklarede jeg ham problemet, og manden sagde: “Tag min tang med dig. Det er en frisisk venlighed. Efter at neglene blev lagt ud, blev dette også rettet. Derefter sejlede vi ind i Dokkum og lagde til overfor vindmøllerne. Dagen før afgang banker det på båden, en mand og en kvinde, jeg genkendte dem ikke i første omgang, men det viste sig at være Sam og Cees fra Sambucca, som jeg havde mødt i september 2015 med deres svenske redningsbåd af træ. Nu sejlede de i en aluminiumssejlbåd “Ellya”
Den 23. juni efter de nødvendige friske dagligvarer forlod vi igen Lauwersmeer for den sidste del af Holland. Efter slusen af Dokkumerzijlen fortøjet på min egen stekkie “Senneroog”.

Lauwersmeer Asmara en Ellya
En tur med Simba
Lauwersmeer


Onsdag den 29. juni kl. 09.00, efter 5 nætter, kørte vi ud til Lauwersoog slusen og ud på havet. ETA Norderney 22.00. Planlagt at være ved “sluchteren”, en sandbanke, der er 3-40 cm dyb ved lavvande, mindst 2-3 timer før højvande. Ankom der som planlagt 0m 22.00. Lås intet problem, anker ud på tidevandsstrømmen til indsejlingen til Norderney havn kl. 23.00.

Helgoland

Anker ud for Norderney kl. 07.50, vind stille 3Bft, sejler ud via “Dovetief” med strøm til Helgoland, ankomst kl. 17.31. Der er planlagt 4 overnatninger på Helgoland. Fortøjet som tredje båd i pakken. Båden på min inderside ville afgå kl. 08.00, intet problem, jeg sagde, at jeg tankede op i den indre havn og fandt et sted bagefter. Det gjorde jeg torsdag den 30. juni foran benzinstationen. Brændstofpris €1,71. pr. ltr. ved køb > 500 ltr. (normalt betaler jeg aldrig mere end 0,90 € pr. ltr. men stadig billigere end i Nederlandene. 818 ltr. tanket, sparer stadig €400,- og med den fordel køber jeg 2 kasser (24ltr) malt whisky til vinteren.

Helgoland
Helgoland
Helgoland

Eider og Kielerkanalen

Søndag den 3. juli kastede jeg ud kl. 0810 i Helgoland med destination Tonning, som ligger ved Eiderfloden bag EiderSperrwerk. For at nå frem til Tonning ved højvande skal man bruge 1 1/2 tidevand. 6+3=9 timer HW Tonning 1700 så 17-9=8. Når vi nærmer os Eidersperrwerk krydser vi igen mudderfladen, og du skal følge landmændenes linje. Nu var mit diagram mere end 2 år gammelt, så det må forventes at det ikke længere er korrekt, og jeg må følge tønderne. Kl. 15.50 var jeg ved Eidersperrwerk ved højvande. Efter at være blevet låst op, gik jeg over den stadig tidevandsprægede Eider River, hvor jeg lagde til kl. 16.47. Der er ikke mere plads på de flydende moler, så vi sejler langs kajen ved tidevand. Jeg havde sat to lange liner ud, så båden også kunne synke. Men ved lavvande, når man befinder sig i mudderet, så jeg ud til at falde skævt, og mine liner blev strakt som en snor. Så ikke længe nok. Ved det næste højvande korrigerede jeg dette.
Den 4. juli forlader jeg Tonning 3 timer før højvande (18.00), for at få strømmen langs Eiderfloden med. Der er stadig nogle få hindringer i form af broer. Strassenbrug Tonning, Eisenbahnbrug, Strassenbrug Friedrichstad og endelig Nordfeldsluis. Efter denne sidste er du på reguleret vand igen, så der er ikke flere tidevand. Ingen af disse broer eller sluser har en VHF-radio, så det er vigtigt, at du har telefonnumrene på forhånd, så du kan ringe, at du kommer. Med en strøm på 8-10 knob vil du jo nødigt vente på, at broen skal åbnes. Så meld dig i god tid i forvejen, hvornår du forventer at være på broen (især på jernbanebroen). google på “betriebszeiten der schleusen und brucken der Eider” website https://elwis.de
Her kan du finde alle oplysninger om broer, sluser og åbningstider.

Tielehemme, Eider
Sidste bro på Eider
Simba strækker sine ben langs Eider

Tip til angivelse af ETA broer og sluser på Eider-floden


Et godt tip, hvis du har en plotter, hvor du kan plotte rute og waypoints. Jeg bruger selv en Raymarine ES98-plotter. Det, jeg gør på eideren (og ved andre lejligheder, hvor ankomsttid er afgørende), er at planlægge en komplet rute over den med waypoints. Jeg vil aldrig følge den rute til dato, fordi man i dette tilfælde befinder sig på en smal, hurtigt strømmende flod. Men hvis jeg klikker, før jeg begynder at følge den pågældende rute, har plotteren denne ruteinformation nu i sin hukommelse, og så klikker jeg på “auto”, og min styring følges af min indtastede grad til venstre eller højre og ikke af ruten. Så længe jeg ikke klikker på “stop following”, fortsætter ruten med at blive fulgt af plotteren i baggrunden, og ved hvert waypoint vises en meddelelse om, at waypointet er nået. Hvis du nu kigger på plottet for hele ruten, hvor du kan se alle waypoints på listen, kan du se den tid, du ankommer til hvert waypoint baseret på din aktuelle hastighed. Så hvis du sørger for, at hver bro har et waypoint (du kan også kalde dem det), kan du helt nøjagtigt angive, hvornår du vil være der. For eksempel kan jeg 20 minutter før jeg ankommer til jernbanebroen fortælle brovagten, at jeg vil være på din bro kl. 16.57. Hvis brooperatøren siger, at jeg kan dreje kl. 17.20, er det eneste, du skal gøre, at reducere din båds hastighed (og for det meste sejler du ikke på en sådan flod), indtil plotteren viser, at du ved at sætte farten ned vil være der kl. 17.20. Det fungerer 10 gange bedre end at sejle på radar. Det er 10 gange bedre end at vende om foran broen på en smal tidevandsflod i strømmen. Dette kaldes også at foregribe.

Nordfeld sluse ende tidevandsfloden

Mandag, 4-Juli-2022
Omkring kl. 17.30 låser jeg som planlagt i Nordfeldslusen og forlader slusen på reguleret vand. I kurven ved landsbyen Suderstapel kaster jeg anker uden for bøjningen og tager en drink. Det er nok for i dag. Jeg hænger flugtvejene op til Simba, så hun har mere bevægelsesfrihed og kan løbe hen over dækket og kahytten og forsøge at klatre op i masten. Disse flugtveje er ikke andet end en gummimåtte eller reb med liner i vandet, hvis hun går over bord kan hun i det mindste komme tilbage i vandet, og det virkede en gang. Det er bedre end at fiske en død, flydende killing op.

Den 5-juli-2022 Næste morgen kl. 10.10 fortsætter jeg min vej og lægger til ved Tielehemme, en lille havn, hvor jeg også har været i mange år. Her vasker jeg 2 gange og fylder vandtanken gratis. Kvindernes EK er begyndt, så det er dejligt at se fodbold.

fredag den 8. juli 2022
Jeg fortsætter til den sidste sluse ved Gieselau og bliver der i to nætter. Her er forbindelsen med Kielerkanalen.
Søndag 10-juli-2022
Kl. 08.20 drejer jeg ind på Kielerkanalen, samtidig med at Sam og Cees fra Ellya sejler ud, som allerede har overnattet i slusen i Brunsbuttel. Vi aftalte at mødes 2,5 Nm før slusen i Holtenau ved Flemhudersee, hvor jeg hvert år ankrerer, og derefter sejle gennem slusen ud i Østersøen

Kiel kanaal
Asmara and Kiel canal
Flemhudersee anker
Flemhudersee anker
Afgang Flemhudersee


Jeg smider mit anker kl. 14.20 på Flemhudersee, og Sam og Cees anker også ind ved Flemhudersee omkring kl. 17.00 og lægger til ved siden af mig, bag 1 anker.
mandag 11-juli-2022
Sammen forlader vi Flemhudersee og sejler til slusen i Holtenau (Kiel), hvor vi drejer sammen mod Østersøen og hejser sejlene.


Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture