Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenDuitslandOostzeeReizen(NL)

2022 De retourreis vanaf Middelfart

Anker zuid-Oost van Middelfart

Zaterdag 23-juli-2022 Vertrek van Middelfart
Om 10.15 maak ik los van de Ellya, na elkaar een goede verdere reis te wensen. Sam en Cees gaan verder Noordwaarts en Ik weer zuidwaarts.
Ik heb nog geen directe plannen, anders dan dat ik nu aan de terugreis begin. Ik heb nog ruwweg een maand om rond eind augustus op Helgoland te zijn. Daarna heb ik globaal nog een maand om weer thuis te komen, dat wil zeggen 2 oktober in Leiden.
Ik had op de heenreis naar Middelfart een leuke baai gezien met meerboeien zo’n 5 Nm zuid-Oost van Middelfart. Twee uur later maak ik vast aan nog een vrije meerboei Het is een stuk kouder geworden ongeveer 15℃.
Het is een mooie baai zoals de meeste, maar door de bossen tot aan de waterkant, geen strandjes om met het bij-bootje naar toe te varen voor een wandeling. Wel overstekend wild kunnen spotten

Simba op haar uitkijkpost
Herten met telelens
Canon EOS350 18.0-200.0 ISO400
F8 1/320
Nationale groente DK verse doppers

Assens 28/7-2/8

Na 5 dagen ship shape gemaakt, blog en Youtube bijgewerkt te hebben besluit ik weer verder te gaan op 28-juli om 09.30 uur en stuur weer aan op Assens/Toro. Wederom vind ik een vrije meerboei. Ik vond het een prettige plek om te liggen en kon weer naar de kant met mijn bij-bootje. Zo heb ik een lange wandeling gemaakt over het schiereiland en lekker in zee gezwommen. Omdat ik weer wat verse boodschappen nodig had, zag ik op de kaart dat er een Brugsen supermark aan de de haven van Assens lag. Dus besluit ik over de baai heen te varen (2 km) met mijn bij-bootje, Geladen met telefoon+zonneoplader en een grote rugtas voor boodschappen. Dat was wel een pittig oversteekje, want het water was ruwer dan ik verwacht had. Dat gaf me te denken dat als mijn buitenboord motortje er mee zou stoppen, ik een pittige terugtocht zou hebben om te roeien. Maar gelukkig bleef hij goed werken. Beladen met verse groenten, aardappelen en fruit kwam ik weer aan boord, waar Simba het geluid van mijn motortje al kent en me kirrend in het gangboord staat op te wachten.
Ik had niet tot de volgende dag moeten wachten. want toen stond er een wind 4 noord, waardoor de Asmara zelfs achter haar meerboei behoorlijk lag te klapperen.

Oversteek met rubber bootjes
Schroefpen gebroken
Wandeling Assens
Simba wacht me op

Kalvo baai 2/8-9/8

Mijn bedoeling was om aan de Oostkant terug te varen, dus moet ik als ik nu verder wil het smalste deel van de Kleine Belt gaan oversteken naar die Oostkant. Ik zoek daarbij een baai uit bij Kalvo. Maar aangezien de wind en richting op mijn geplande vertrekdatum toch ruim 4 Bft is en uit zuidelijke richting, moet ik dus tegen wind, golven en stroom op om daar te komen. Volgens de windguru is er echter een weer slot op 2/8 tussen zonsopkomst 05.30 en 09.00. Dat weerslot geeft weinig of geen wind oplopend naar 4 rond 09.00, dus tot die tijd ook geen golven.
Dus op 2/8 vertrek ik om 05.50 om de oversteek te maken naar Kalvo. En inderdaad als ik vertrek staat er geen wind en is er een gladde zee. Ik vier mijn makreel lijn met paravaan en besluit niet sneller dan 3 Knopen te varen (5,5km/u). Door de paravaan duikt de lijn onder een hoek naar beneden, komt er een vis aan, dan trekt die de lijn weer strak en komt boven, waardoor je de spartelende vis ziet. Dit alles kan ik op mijn plotter waarnemen door de achtercamera in te schakelen. Zo hoef ik dus alleen naar buiten om dat in te halen. Nu was het die ochtend en op dat tijdstip best koud, amper 16℃ dus der kachel ook maar even aangedaan. Na ongeveer 5 en een half uren varen kom ik bij de baai van Kalvo, niks gevangen, dus de makreel lijn gaat weer naar binnen. Nu nog zoeken naar een geschikte plek. Ik vind weer een mooie inham vrij voor alle winden behalve Noord en ook hier is een meerboei vrij, dus ook daar hoef ik me niet druk om te maken. Om 11.22 maak ik vast aan de meerboei. Ik vraag me wel eens af hoe die dingen eigenlik verankerd zijn in de zeebodem. Want als ik onder de grote skippy bal, in het heldere water kijk, zie alleen maar een verroeste ketting. Hoeveel trekkracht zou zo’n skippy bal kunnen weerstaan en wat als de ketting half doorgeroest is. Er is altijd een schakel die de zwakste is. Laat ik er maar van uitgaan dat die dingen ook gecontroleerd worden.
Ik had een klein strandje naast me waar ik met het bij-bootje vlak bij lag, dus daar ben ik de volgende dag maar eens gaan kijken. De hele baai was ook hier verder omgeven door bossen. Gewapend met telefoon+lader, accubank, biertje, handdoek en boek dus op pad. En dan loop je ineens volledig omsloten door een bos, verstoken van elk zonlicht, op een ongeplaveid wandel paadje.
Natuurlijk had ik aan boord eerst via Google maps gekeken welke kant ik zou oplopen maar die gaven geen paadjes aan, mede door de dichte begroeiing van het bos. Ook heb ik hier weer gekeken of er ergens een supermark was, want dat zou ik in mijn wandeling dan meenemen, maar de dichtstbijzijnde was een brugsen op 5km, dus dat leek me geen goede optie. Het weer was dag uitstekend, veel zon 27℃ weinig wind en temperatuur in het bos drukkend en vochtig.
Bij splitsingen van het bospad legde ik een boomtak wijzend in de richting waar ik op de terugweg moest afslaan, want hier had ik aan Google maps ook niks. Bij de eerste splitsing markeerde ik ook een waypoint in Google maps zodat ik later in ieder geval wist welk referentie punt ik moest aanhouden. Het terrein was behoorlijk heuvelachtig, de heenweg ben ik bijna alleen maar omhoog gelopen. Na de derde splitsing kwam ik ineens het bos uit weer vol in het zonlicht uitkijkend op glooiende korenvelden.
Ik ben nog een stukje daarlangs gelopen, maar eenmaal bovenaan zag ik dat het om een soort binnenmeer liep waar in de verte allemaal vakantie bungalows stonden, nou daar wil ik niet naar toe. Ik stopte bij een schitterende grote Camille plant en dacht nog ha, voor de thee. Maar vergeten te fotograferen.
Teruglopend liep er voor de bosrand liep een pad links naar beneden langs die korenakker, dat heb ik gevolgd, het liep naar dat binnenmeer. Maar bij de waterkant kon je door het struikgewas niet komen. Dat was een helling naar beneden. Daar heb ik een lekker plekje opgezocht, biertje tevoorschijn gehaald, sigaartje erbij en lekker lezen in het zonnetje. Wat is die Deense natuur toch verschrikkelijk mooi.

Bos wandeling
Anker in baai bij Kalvo
Prachtige omgeving

Na een half uurtje weer opgepakt en besloten weer terug te wandelen naar de boot en vergeten wat van die Camille te plukken. De terugweg was ondanks de vier splitsingen niet moeilijk te vinden. Eenmaal weer bij mijn bij-bootje nog even gezwommen vanaf het strand in mijn blootje en daarna weer terug geroeid naar de boot. Afstand naar de boot was zo kort dat ik het motortje niet heb gebruikt.
De volgende dagen veel mooi weer en hoge temperaturen, zonneparasol op achterdek opgezet.
Ook wilde ik kijken of ik nog wat boodschappen doen, maar zoals eerder vermeld te ver weg. Behalve dan een Kiosk bij de camping aan de overkant van de baai, volgens google was het inderdaad een kiosk bij de camping aldaar, op de foto leek het winkeltje aardig uitgerust, dus besloot om dan ook hier maar de sprong te wagen en de 2 km de baai over te te steken met het bij-bootje naar de camping. Maar eerst maakte ik nog een stop bij een Nederlandse boot die niet ver van mij voor anker lag. Ik had die boot al een paar keer bekeken en foto’s van gemaakt met mijn telelens. Dus ik langszij en riep “Ahoi, Sepia” man en vrouw, Peter en Anneke, staken hoofd omhoog en praatje gemaakt wie ik was, wat voor boot ze hadden, etc. Hun zeilboot was een stalen multiknik vdStad ontwerp, met een gestroomlijnde kajuit van de zijkanten rondom met vol glas en een teakhouten ovale kajuit ingang. Kaartje van mij afgegeven en beloofd de foto’s naar hen op te sturen. Hun boot had als jaar ligplaats Denemarken waardoor ze er zomers veel gebruik van konden maken in een mooie omgeving.
Daarna ben ik dus verder gegaan naar mijn doel de Kiosk aan de overkant van de baai, ook hier stond er middenop meer wind en golfjes dan prettig was, maar ik ben aangekomen bij de Kiosk. En dat was tien keer niks, geen vers wat ik gehoopt had (tomaten,uien,fruit,brood) maar alleen veel prullaria en melk, bier, boter, chips etc. Dus onverrichter zaken een kleine tas boodschappen.
Eenmaal weer in mijn bootje, sla de motor aan en raak vervolgens toch met de schroef nog een rots onder water. Nou daar zijn die dingen op berekend, dan breekt nl. de breekpen van de schroef (daar zijn ze voor). Dus motortje gierde alleen, maar voortuit komen homaar. Terug geroeid naar het ondiepe deel en uitgestapt. Motortje omhoog gekanteld, ja hoor schroef volledig vrij draaiend zonder weerstand. Jesus, dacht ik moet ik nu die 2 km gaan terug roeien nee toch!?.

Het schroefblad heeft een splitpen om het blad op zijn as te houden. Geen gereedschap bij me. Dus ik met een klein sleuteltje van het kabelslot geprobeerd de splitpen eruit te krijgen. Dat is me uiteindelijk gelukt. Inmiddels kwam er een Deense man naast me staan, die mij duidelijk maakte dat hij naar zijn boot gingen lopen door het water tot zijn middel om een tang te halen, waarna hij terug kwam met met zo’n alles in-een tang, die ik zelf ook aan boord heb.
Op elke buitenboord motor zitten standaard 2 breekpennen en 2 splitpennen als reserve, ook bij mij gelukkig. Met zijn multitool en een kei uit het water als hamer heeft hij het resterende deel van de breekpen eruit weten te tikken, daarna de reserve er in, het schroefblad weer op de as en gezekerd met de nog bruikbare splitpen. Klus geklaard.
Motortje deed het weer. Ik heb hem duizend maal bedankt voor zijn hulp. Je begrijpt dat ik niet meer ga varen zonder een stuk gereedschap in mijn tas. Het motortje liep weer als een zonnetje en bracht me weer veilig bij de Asmara, waar Simba mij al stond op te wachten.
In de baai waar ik lag, lagen nog zeker 5 boten om mij heen sommige aan meerboei, maar de meeste achter anker. Zo zit ik in het zonnetje op het achterdek en hoor een plons tussen de boot en de rietkraag, op het moment dat in die richting keek zag ik alleen nog beroering in het water. Maar enige seconden daarna zie ik iets verder naar de kant met 2 meter water opeens een vijftal zwarte rugvinnen door het water schieten, waarbij het water flink beroerde. Daarna heb ik mijn Canon met telelens gepakt in de hoop dat er nog zoiets zou gebeuren, maar na een kwartiertje heb ik die maar weggelegd, speelkwartiertje was kennelijk voorbij. De boot naast mij zat ook al die tijd klaar met een camera. Dat waren ongetwijfeld bruinvissen die aan het jagen waren, ik weet niet waarop, want ik heb eerder meerdere malen geprobeerd met spinner iets te vangen, zonder resultaat.
Zaterdag 6/8/22 koude dag 15,8℃ en Noordenwind toch maar even de kachel aangezet, om de kou uit de boot te halen.

Kalvo sunset
De Sepia, thuisbasis(dk)
Bruinvis Kalvo(dk)

Aabenraa 9/8-10/8

Ik heb toch enige tijd getwijfeld wat mijn volgende bestemming zou worden. De havens wil ik eigenlijk niet in gewoon omdat ik niet veel financiële reserve heb. En ik moet sparen voor volgend jaar, omdat ik dan door het Gota kanaal wil en dat wordt een dure reis. Ik besluit het korte tripje naar de volgende baai toch maar te maken, temeer omdat ik ook gezien heb dat op korte loopafstand en Aldi en een Lidl zit. En aangezien ik nog maar 3 flessen Chardonnay heb, is een doosje van 6 welkom. Alsmede water tanken en wat extra bier en verse groente. Dus om 11:20 anker gelicht en met een snelheid van 10 keer niks (1,7 Kts), geen wind en zee met een enkel rimpeltje. Dat wordt dus sleeplijntje voor Makreel en spinner aan hengel. Als ik rond 17.00 in de nabijheid van de haven ben haal ik mijn visgerei naar binnen, helaas niks gevangen, wel onderweg weer bruinvissen gezien, maar die springen amper boven water uit, hooguit laten ze een beetje hun rug zien. Ik mag maar hopen dat zo’n beest niet in mijn lijntje of spinner hapt, dat zou toch iets te veel vis zijn voor een dag.
Zo laat een haven invaren is een verspilling van je havengeld, dus gooi ik vlakbij de haven mijn anker uit en geniet van het avondzonnetje. Er staat een heel licht windje 1-2 maar net genoeg om een zeilfeestje te houden voor de lokale regatta met 9 á 10 meter lange zeilboten boten, ik zit eerste klas.
De volgende dag om 09:20 licht ik mijn anker en vaar de haven in. Ik hoop een plekje te vinden achterin, dat is de korte loopafstand naar de Lidl. Groen is vrij, rood is bezet. Als ik de een na laatste groene box in probeer te steken loop weer tussen de meerpalen vast qua breedte (3,60 mtr.) Dan blijft er maar een plekje langszij een kade die haaks op de hijskraan kade ligt, met 3 rode bordjes erop, nou die heb ik niet gezien. Er staat een waterkraan met een slang eraan, dus hup die gaat als eerste in de tank, 600 liter aub. Boodschappen karretje aan boord uitgegraven en lege flessen opgezocht en klaar gelegd. Simba zou wel even naar buiten willen, maar ik besluit omdat maar niet te doen, ik wil hier vanmiddag ook weer weg.
Nadat alle boodschappen weer aan boord zijn en ik ook nog verse zagers (zeepieren) in een doosje kon kopen, €15,- ja de vis wordt duur betaald, moet het me toch een keertje lukken om vis te vangen.
Zo nu nog even het dorp in de hoofdstraat ziet er gezellig uit, waardoor ik op een terrasje toch maar een biertje pak. Het leven is zo slecht nog niet en misschien vanavond een scholletje. Eenmaal weer terug aan boord, maak ik rond 13.00 los en vaar de haven uit, zo heurt het dus, alleen voor boodschappen en water en geen duur havengeld voor een overnachting waar je niets aan meerwaarde krijgt.
Ik vaar in een paar uur naar de verre bakboord zijde van de baai en gooi om 15.00 mijn anker uit op 10 meter water. Er staat licht windje 2-3 Oostelijk, wel lig ik daardoor aan lage wal. De hengel gaat meteen uit en warempel ik merk aanbeet. Ik heb inmiddels al 4 van de 25 pieren gebruikt en de aanbeten zijn niet fel als zou moeten, als ik toch een keertje sla voel ik weerstand en ja hoor een kleine krab, gefrustreerd hou ik er meteen mee op, ik laat mijn dure zagers niet door een stelletje krabben opvreten. Ik neem een glaasje Whiskey en steek een sigaartje op. Nieuw plan!?

fishing(dk)
Aabenraa(dk)
Route tot Aabenraa

Alsfjord / Sonderborg 11/8

Vanuit Aabenraa licht ik mijn anker om 09.30 en vaar de baai uit richting Alsfjord bij Sonderborg. Er staat een matig windje uit zuid, dus de zeilen kunnen opgeborgen blijven. Dan maar weer een makreelllijntje uit en op de werphengel een spinner. Als ik rond 12 uur in de buurt van Sonderborg kom en ik tussen betonning moet gaan varen, haal ik de hele boel naar binnen. Vissen onderweg weer niks. Op internet gelezen dat de vangsten op de Kleine Belt dit jaar slecht tot zeer slecht zijn, waarbij de algemene tendens is dat de vangsten jaarlijks afnemen. Wel heb ik dit jaar voor het eerst in 12 jaar Oostzee varen verschillende keren bruinvissen gezien, ik weet niet of dat er mee te maken heeft.
Om 14.30 ben ik bij de brug die voor de meeste schepen open moet (doorvaart hoogte 5 meter) deze brug draait 24 uur, maar wel op aangegeven tijden. Bij een rondje vlak voor de brug geeft het bord aan 16.38 volgende opening, dus zoek ik een plekje langs een van de steigers en meer af.
Om 16.38 precies gaat de brug draaien en komt er, een rondjes draaiende armada van bootjes aan beide zijden, in beweging naar brug. Alles gaat redelijke vlot samen met tegenvaart gelijk door de brug.

Vemmingbund/Broager. 11/8

Eigenlijk ben ik nu al bijna bij mijn bestemming, alleen nog stuurboord uit en de baai “Vemmingbund” in. De baai welke een halve cirkel vormt aan het einde heeft geen havens, wel is die halve cirkel een lang strand, met veel vakantie huisjes.
Op 9 meter water gooi ik mijn anker uit en ga nog een keer proberen om platvis te vangen (schol,schar,bot) met de zagers(zeepieren). De zagers blijken overleden, een slappe drek en geen beweging. Koelkast misschien te koud geweest?Toch nog maar eens proberen. En warempel krijg ik af en toe wat felle tikken aan mijn hengel. Maar na een uurtje nog steeds niks en dump de rest van de zagers in zee, €15,- down de drain.
Aangezien ik toch wel ver van de kant lig haal ik anker op omdat ik verderop volgens mijn kaart een ankerboei ligt dicht voor de kust. De boei lijkt niet meer te liggen waar hij volgens mijn kaart zou moeten zijn, maar iets verder terug. Ik vind hem en vaar er behoedzaam heen, omdat ik ook gezien heb dat deze kust nogal rotsachtig is. Ik krijg mijn lijntje door de boei en lig op 4 meter water.
Hier ga ik weer een was draaien en mijn visspullen opbergen. Ik koop nog maar eens een boek op mijn Kobo e-reader, omdat ik de boeken van die ik van Sam En Cees heb gekregen alweer uit heb.
Vandaag maandag 15 augustus is de laatste dag voor ik naar het Kieler kanaal terug vaar. Maar voor het zover is duik ik eerst nog maar weer eens de machine kamer in voor controle motorolie, gearbox olie, koelvloeistof peil, Schroefas vetpot aandraaien en een verdere algemene visuele controle.

Vissen
Ochtendgloren Broager 05:01(dk)
Sunset Broager(dk) 22:18

Kielerfjord/Holtenau 16/8

We zijn er klaar voor. De wind is variabel tot niks uit verschillende richtingen maar zal later uit zuid gaan waaien 2-3 Bft. Niks zeilen dus. Het kan niet altijd mee zitten. Verwacht ongeveer 12 uur varen.
Ik vertrek om 07:00 op dat moment is het in de baai nog windstil en de zee rimpelloos. Wel wordt ik geconfronteerd met een kleine wereld, het zit behoorlijk dicht van de mist, dus de radar gaat bij. Na een uurtje komt de wind opzetten, waardoor het al snel opklaart en blijkt uit de goede richting te komen, ZW 3 Bft halve wind. Dus de Genua gaat bij en zo motorzeilen we met een grondsnelheid van rond 4 knopen richting Kiel. Bij de Kieler bocht krimpt de wind enigszins naar ZZW iets meer naar zuid dus ik ga mijn koers verleggen, omdat ik eerst de kustlijn volgde, stuur ik nu meer zee in om zodoende nog de Genua te kunnen blijven gebruiken. Minder dan 40° lukt niet, bij de Kieler Fjord aangekomen veranderd mijn koers pal tegen wind in en moet de Genua eraf.
Het laatste stuk naar Holtenau, de ingang tot het sluiscomplex nadert nu rap, dus ga ik wat voorbereidingen treffen voor de sluis doorvaart.
Omstreeks 15.30 arriveer ik bij de “voorhafen” van het sluiscomplex en roep ik “Kiel kanaal 4” op de marifoon kanaal 12 en meld mij voor de sluis doorvaart. Er cirkelen daar al 4 andere zeilboten om ook door de zuid sluis te gaan, maar eerst worden de vrachtschepen in de middensluis afgehandeld. Rond 16.00 gaan de lichten op knipperend wit aan en mogen we invaren.
De sluis is behoorlijk lang, dus als net binnen vaar, zet ik de boot op de automaat met stationair toerental en ga de Fenders aan stuurboord en bakboord op de waterlijn hangen. Je meert daar namelijk af langs drijvende steigers, die 10cm boven de waterlijn zitten, daarom hang ik in het midden nog een rubberen mat en naar voor en achter twee grote trossen lijn in het water.
Dit systeem beschermd de lak van de romp beter dan de Fenders, die er meestal tussenuit schieten.
Nu weer snel de boot van de automaat af en rustig aan stuurboord afmeren. Dan gooi ik de lijnen op de steiger en spring er zelf achteraan, omdat er alleen maar ringen op de drijvende steigers zitten.
Na vele jaren door deze sluizen is dit de beste methode gebleken voor een solo zeiler.
Rond 16.45 vaar ik het Kiel kanaal op, nog 2,5 Nm, bij KM 85,5 draai ik bakboord de Flemhudersee op waar ik elk jaar anker.
Om 18.20 laat ik mijn anker vallen, na 11,5 uur gevaren te hebben.

Mooring lines
Rubber mat
Fenders pop out

Kiel kanaal tot Brunsbuttel

Ik vertrek van de Flemhudersee om 09.40 het is nog steeds warm, hoewel de zon zich niet laat zien, er staat veel bewolking.
Normaal vaar ik elk jaar Holtenau – Gieselau – Eider – Tonning – Helgoland. Maar de windguru geeft een rustig weerbeeld voor de komende 5 dagen, dus dat ga ik nog een kritisch bekijken als ik bij Gieselau het besluit moet nemen om of via de Eider en Tonning naar Helgoland te varen of dat ik kies voor Brunsbuttel – Helgoland.
Maar eerst ga ik doen wat ik in 12 jaar Scandinavië nog niet gedaan heb, ik ga Rensburg in voor wat boodschapjes en aanvullen water.
Vanaf de Flemhudersee (km85,5) tot Rensburg is ongeveer 3 uur varen. Ik meer dan ook af op 18-8 aan een kopse steiger van de Regatta-Verein haven. Havengeld 24,- incl.stroom, water en douches. En op loopafstand de Lidl en de Aldi dus de vers voorraden, water en stroom worden weer aangevuld.
Van Rensburg vertrek ik 19-8 weer laat omstreeks 13.40, volgende stop Gieselau om daar te besluiten of het Brunsbuttel wordt of de Eider rivier. Aankomst Gieselau bij KM40 om 17.37. Als je daar nog nooit geweest bent zijn er een paar aandachtspunten punten:
1. Je mag er gratis overnachten
2. Er zijn mooie langssteiger, geen faciliteiten, je kunt er wel je afval kwijt.
3. Meer je af leg dan een paar stevige Springs aan en voldoende stootkussens, want komt er een containerschip langs dan zuigt die het halve kanaal leeg en omgekeerd. En dat gaat met het het nodige korte geweld gepaard!
4. Je kunt daar het hele of halve kanaalgeld betalen, afhankelijk waar je vandaan komt of naar toe gaat. Geen pin! Dus contant, je krijgt dan een bewijsje dat het kanaalgeld betaald is.
5. Wil je de Eider op kijk dan op mijn website en in het zoekveld type “Eider” in.
De weer omstandigheden voor mijn terugreis lijken nog altijd gunstig gezind voor een korte doorsteek naar Lauwersoog in drie dagen. Dus besluit ik naar Brunsbuttel te varen en van daar met hoog tij naar buiten, naar Helgoland.
Op 21-8 vaar ik de kleine haven aan stuurboord in om de volgende dag met hoogtij door de sluis te gaan de Elbe op. Havengeld € 10,- incl. stroom (4 Amp!)
Supermarkt op loopafstand en eetgelegenheid aan waterfront.

De volgende morgen om 10 uur, met hoog water ga ik door de sluis en lift mee op het getij naar Helgoland, waar ik een SOG (grondsnelheid) haal van 7,7 knopen dat is 4 knopen stroom mee. Als ik dat tegenin zou moeten vaar ik een halve koop achteruit. De laatste blog voor dit seizoen te verwachten rond medio oktober.
Er is een serie van tien YouTube video’s van deze reis, in het Nederlands gesproken maar in het Engels en Nederlands ondertiteld, je kunt deze bereiken via de menu knop, als je het leuk vindt druk dan op de knop om lid te worden van mijn Youtube kanaal en je bent de eerste die info krijgt over een nieuwe release.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture