Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenDuitslandNederlandOostzeeReizen(NL)

Deel 1 Gota reis Nederland – Zuid Zweden

Nederland

(Youtube Deel 0 – De reis naar het Gota kanaal)
Op 6 april hoop ik weer in het water te liggen en vaar ik uit Warmond,het gaat nu echt beginnen Helga mijn potentiële opstapper voor het kanaal heeft besloten om mij met haar boot te vergezellen naar Friesland, om elkaar beter te leren kennen, eenmaal in Friesland zal ze besluiten of ze het avontuur wil aangaan om samen met mij door het Göta kanaal te varen. Nu hoef ik niet alleen tegen mijn poes te praten maar heb ik een gesprekspartner. Samen gaan we dan richting Sneek. Helga had gevraagd of ze haar elektrische fiets kon meenemen, dan kon ze makkelijker ergens afstappen en naar een treinstation te fietsen om de trein naar Aken op te pikken. 

(Youtube Deel 1 – Oversteek IJsselmeer)
Via Amsterdam varen we nu naar de Oranjesluizen het IJsselmeer op. Bestemming Enkhuizen. In eerste instantie wilde ze liever geen golven en via de randmeren, maar de voorspellingen waren rustig, dus durfde ze de oversteek wel aan. Het werd max wind 4 Bft uit ZZW en de Genua kon bij dus het liep gesmeerd. 
Helga wil graag Enkhuizen in, dus gaan we overnachten we in Enkhuizen.  
Eenmaal in Enkhuizen met Pasen meren we af voor 1 nacht en eten samen wat bij de visboer.
We vervolgen onze reis naar Stavoren, wederom met een rustig bakstag windje.
Vanaf Enkhuizen gaat de reis verder naar Sneek. Helga is een lieve zorgzame vrouw, elke ochtend verzorgd ze een gezond ontbijt, dus ook met Pasen.

(Youtube Deel 2 – Oliedruk Sneek)
Eenmaal geschut in Stavoren zijn we in Friesland. Ik zeg dan altijd “Zo ik ben weer thus” Mijn roots liggen in Friesland en vanaf 2008 ben ik er bijna altijd 2 maanden op de heen en terugreis. Het weer laat nog te wensen over, maar dat zal uiteindelijk toch wel verbeteren in de loop der tijd. 
Door het Friese land varen we over de Fluessen en meren af op mijn favoriete eiland “De nieuwe Kruispolle” een U-vormig eiland.
Bij het avondeten bespreken we de voortgang van de reis.


De volgende morgen bij het ontbijt laat ze bij het ontbijt weten toch af te zien van verdere deelname aan deze reis, dus ook van het Götakanaal.  Ze zal afstappen in Sneek. Ik vind dat natuurlijk jammer, want een beetje aanspraak en helpende handen in alle sluizencomplexen bij het Götakanaal is toch wel nodig. Maar ik respecteer haar mening.
De volgende morgen varen we verder langs Heeg naar Sneek, eenmaal aangekomen in Sneek heeft Helga al haar spullen bij elkaar geraapt en zet ik haar fiets op de kade, bepakt en bezakt is Helga klaar voor haar fietstocht naar Grou, alwaar ze de trein zal pakken via Zwolle naar Aken. Goodbye Helga, bon voage.(Youtube Deel 3 – Sneek – Dokkum)
Na de nodige problemen te hebben opgelost of uitgesteld tot de winter, vervolg ik mijn reis. De reis verloopt via Friesland door de staande mast route over het Margrietkanaal en na Grou bakboord uit naar Leeuwarden.
(Youtube Deel 4 – Dokkum – Lauwersmeer)
Dan via de dokkumer Ee naar Dokkum en het Lauwersmeer. 
Op het Lauwersmeer blijf ik meestal wachten tot er een goed weerslot is om door te steken Helgoland.

Het Zeegat uit


(Youtube Deel 5 – Lauwersmeer Helgoland Eider)
Op 8-5-2023 vaar ik door de Robbengatsluis de zee op. Het is kalm weer wind ZZO 10-15 knopen. Ik heb besloten om non-stop door te varen naar Helgoland. De verwachting is dat ik daar zo’n kleine 24 uur over zal doen, in de hoop dat het weer en golven rustig blijven. De nacht verloopt nog rustig, het zich wordt weliswaar slechter dus zet ik mijn radar bij.

Bij het ochtendgloren omstreeks 0500 uur en het passeren van de traffic lanes begint de wind aan te trekken en de golven op te lopen tot vervelende proporties. De golven lopen schuin van achteren op en laten de Asmara rollen met klappen van bakboord naar stuurboord van ongeveer 30-40 graden. Dit zal uiteindelijk duren tot ik Helgoland inloop omstreeks 9-5-2023 10.00 uur. Een snelle, 20 uur, maar vervelende passage. Dat zijn van die momenten dat je zegt ik stop ermee, ik ben dit zat. Altijd die Elbe bocht. Tijdens dat geweld had ik kort voor vertrek alles gecontroleerd kasten ge-locked, koelkast dicht, etc. Maar helaas had ik nog een mes uit de besteklade gehaald en die niet weer ge-locked. Dus op enig moment komt die lade met alles erin met donderend geraas op de keukenvloer terecht. Ook dat nog.


Eenmaal binnen in Helgoland boek ik voor 2 nachten. Helaas dit jaar geen investering in Whisky voor de winter, dat laat het budget niet toe. Ik besluit de volgende dag misschien nog een paar losse flessen te kopen, maar eerst boodschappen doen, fruit en groente. Als ik later met de boodschappen aan boord ben wil ik nog even terug naar de drankwinkel voor een paar losse flesjes Whiskey, maar als ik daar aankom is de winkel al gesloten. Het is nog te vroeg in het seizoen en alle winkels hebben aangepaste winkel tijden. Morgen de 11de gaan ze pas om 10.00 open, dus zal ik het zonder moeten stellen want ik heb om 09.00 bij het tankstation afgesproken. Helaas geen whiskey.


Dus de volgende morgen de boot afgetankt met 557 ltr diesel, helaas ging er niet meer in omdat de boot scheelt lag. Ook een tegenvaller.

(Youtube Deel 6 – Eider Oostzee Vordingborg(DK)
Ik vaar direct daarna om 09.45 door naar buiten en koers af op het Oostelijk gelegen Eidersperrwerke om daar door de sluis te gaan en naar Tonning. De wind is gunstig NO 4 Bft. Omdat ik scherp moet varen stuur ik de boot op de windvaan om zo de hoek tussen wind koers op 30 graden te houden.
Om 15.03 bereik ik de uiterton voor de Eidersperrwerke aanloop. Eenmaal door de sluis, wat vlot gaat, heb ik de stroom mee en arriveer 1 uur na hoog water om 19.00 in Tonning.


De volgende morgen wil ik 2 uur voor hoogwater vertrekken om de stroom op de getijden Eider rivier mee te hebben. Om 07.20 vertrek ik, de Tonning brug gaat vlot open, nu nog de spoorbaan brug en de Friedrichstadt brug en dan schutten in de Nordfeld sluis om 09.51. Ik zit nu weer op de binnen eider dus geen getijden meer. Nog een brug bij Pahlhude 13.18 en vervolgens meer ik af bij Tielehemme een heel klein haventje. Ik besluit daar 3 nachten te blijven. Wassen, water tanken etc. haven geld via envelopje.
Op 16-5-2023 vertrek ik om 14.50 en via de Lexfahre sluis kom ik bij de Gieselau sluis (KM40 Kiel kanaal) . Daar betaal ik voor het Keil kanaal tot Kiel. Na de suis overnacht ik daar, dat is altijd gratis.


Op 16-5-23 om 08.44 draai ik het Kiel kanaal in richting Flemhudersee waar ik zal ankeren. Nog 60 Km te gaan. Als ik langs Rendsburg vaar zie ik dat de “Reitdiep” van Aart en Iet uit Groningen daar liggen. Als ik ze app en naar hun plannen vraag willen ze morgen verder, ik nodig ze uit om naast mij af te meren op de Flemhudersee.

Dat vinden ze een leuk plan en aan het eind van de dag draaien ze de Flemhudersee in en meren naast mij af. Na een borrel aan boord van de Asmara, nodigen ze me uit voor een etentje met asperges bij hun aan boord van hun Barkass. Heerlijk gegeten.
De volgende morgen om 07.45 vertrekken we beide. Zij gaan naar Aero, mijn favoriete eiland, ik ga Oostwaarts langs Langeland. Eenmaal door de Kiel sluis gaan onze wegen scheiden. We houden onderweg contact via de marifoon op kanaal 77 tot het eind van de dag.

Denemarken

(Youtube Deel 7 – Nyord(DK) – Karlskrona(SE)
De oversteek naar Langeland is rustig de wind is variabel 1-2 Bft en de zee kalm. Rond 18.00 vaar ik langs Langeland en laat de boot nog een uurtje driften om te proberen een kabeljauw te vangen, maar helaas. Nu hoorde ik op de Duitse TV dat de kabeljauw vangsten schrikbarend terug lopen. Zo had de sportvisserij over 2021 nog 4400 stuks gevangen het jaar daarna nog maar amper 900.
Aan de Oostzijde van Langeland anker ik op 18-5-23 om 20.0 langs de kust bij “Vindeby Skov”


De volgende morgen 19-5-23 vertrek ik om 09.00 met een lichte bewolking en een wind ONO 3 richting de Bogestrom passage. Om 1712 maak ik vast aan een Meerboei ZO van Vordingborg op 2,5 meter water.
Na deze rustige nacht, is het idee om vandaag, zaterdag, Kalvehave binnen te lopen voor de nodige boodschappen. als ik daar afmeer en iemand mijn lijntjes aanneemt zegt hij dat de supermarkt op zaterdag gesloten is. Heb ik weer. Alternatieven? Ja zegt hij naar Stege dat is aan de overkant en daar zijn diverse supermarkten en tot 20.00 open.
Dus ik maak weer los en vertrek voor Stege. Bij de aanloop ton aangekomen moet ik door een kronkelende betonde geul heen lopen van een paar mijl, naast de geul minder dan 1 meter water. IK kom aan en meer af, dit keer heb ik meer geluk op korte loop afstand 3 supermarkten, ik kies de dichtstbijzijnde de “Netto”, wel bekend bij mij.


Al ik klaar ben vaar ik door dezelfde geul weer terug en vervolg mijn weg naar Nyord, een eiland waar ik al eens eerden geankerd heb. Om 17.00 laat ik mijn anker vallen in 2 meter water.
Op 23-5-2023 haal ik mijn anker op om 06.35 voor een lange oversteek (12 uur) naar Zweden. Ik worstel mij eerst door de Bogestrom passage, een meanderende route tussen ondieptes door, maar wel goed betont. Om 08.08 ben ik uit de vaargeul en weer op dieper water. Wind is NW 2-4 Bft. Ik moet nu erg scherp zeilen, geen pretje voor de Asmara. Op een bepaald moment schakel ik de automaat op windvaan, met een vaste windhoek van 30 graden en een strak gespannen Genua.

Zweden

De boot draait nu dus met de wind mee en volgt niet meer de track. Dit gaat een tijdje goed totdat ik te ver van mijn track af ben en een slag terug ga maken, ik druk op de AP(Autopilot) op de knop overstag bakboord en loop tegelijkertijd terwijl de boot aan het draaien is naar buiten om de Genua van stuurboord los te maken en naar bakboord te halen. Het lukt me niet om het zeil te zetten, nader onderzoek leert dat ik exact door de kern van een lage druk gebied vaar, waardoor de wind nu 180 graden draait. Ik leg de boot weer op track en heb nu ineens ZZW 2, dus recht voor het lapje. Prima dus. Wel begint er weer een rollende deining te lopen. Omstreeks 19.45 laat ik mijn anker vallen Oost van Ystad tot op 100 meter van het strand.
24-5-2023 Na een rustige nacht, anker opgehaald en om 08.00 vertrokken, naar Simrishamn (26Nm) Er staat weer een vervelende dwarsdeining, de wind WNW 1-2 Temperatuur 14,8 C. Na de kaap gerond te hebben is de wind 3ft en zet ik de Genua, maar dat is van korte duur, Genua weer ingerold. En zo blijf je lekker bezig. Om 13.45 draai ik de haven van Simrishamn is en meer af aan een langszij steiger.


25-5-2023 Vandaag staat het gebied rond Karlskrona op mijn lijstje. We vertrekken wederom om 08.00. Het is gedeeltelijk bewolkt wind W 3 Bft en de druk 1024Mb. Verwachte aankomst 18.00. trip lengte ongeveer 58Nm. Om 16.36 wind inmiddels aangetrokken tot 4Bft. Als ik tussen de eilanden aanloop word het geweld wat minder en de dieptes ondieper. Ik moet nu door een draaibrug heen van 4 meter hoogte. Mijn courante Navionics kaart geeft aan Brug=16meter lang / 4 meter hoog, maar het meest essentiële staat er niet. Wat zijn de openingstijden tijden en hoe benader ik de brugwachter.

Bruggen en marifoon kun je vergeten in Denemarken en Zweden. Wat hebben wij het dan goed geregeld. Een echte naam van de brug staat er ook niet bij. Ik Google de beide eiland namen en zoek voor brug. Na een 15 minuten vind ik een telefoonnummer. Als ik dat bel krijg ik gelukkig iemand die engels spreekt en ja de brug wordt bedient elk uur van 0800-20.00. Dus ik zeg dat ik mij meld als ik in de buurt ben.
Ik loop inmiddels weer door allerlei geulen met uitstekende rotsen naast me, dan komt het moment dat ik haar weer ga bellen.

Ik meld 15 minuten vooraf, dat ik om 18.30 bij haar brug ben. Waarop ze begint te sputteren en ik na lag gesputter begrijp dat ze hem om 19.00 open doet. Ok antwoord ik nog “I Will slow down” Dus ik zet de gashandel op stationair, maar dan nog ben ik 15 minuten te vroeg. IK zet de gashandel in vrij en laat de boot wat driften, maar veel ruimte heb ik niet. Dus dit geklooi doe ik continue, eenmaal vlak bij de brug 19.50 heb ik wat meer ruimte om het heen qua diepte en draai dan zeker vier rondjes alvorens deze ambtenaar de brug om 19.01 gaat bedienen, in die tijd zijn er drie auto’s overheen gekomen. Ik stuif er met 6 knopen doorheen in de hoop dat ze zich niet bedenkt.


De wind is nog altijd hard 4-5 uit West, ik zoek naar een geschikte ankerplek en vind een baai waar ook een veerboot op aanloopt. Ik duik weer wat dieper naar binnen en drop mijn anker om 19.50, op 2,3 meter onder de kiel, 3,5 meter water. Bij het uitrollen van de ankerketting hoor ik het bekende geratel en ineens “kluunk” , de meter staat dan op 9 meter ketting, daarna alleen gezoem van de ankermotor. Wat nu weer, ik loop naar voren en zie een bergje ketting voor de ankerlier liggen.

Als ik dat weer naar binnen haal en weer strak staat komt het anker ook mee naar binnen. Dus laat ik het weer zakken en weer “kluunk” en de anker ketting stopt met uitlopen. Ik heb dus nu 9 meter ketting op 3,5 meter water. factor 3 zou standaard zijn maar ik gebruik meestal factor 4-5 of hoger afhankelijk van stroom en wind. dus 3×3,5 zou minimaal 10,5 meter ketting moeten zijn. De boot ligt stil, ik ben moe na 12 uur varen, dus ik neem eerst een borrel en dan eten, daarna zien we verder.


Na het eten ga ik de zaak onderzoeken. De ankerbak is bereikbaar in de punt van binnen uit. Ik heb daar zelf ooit een luik in gemaakt. Dus eerst alle voorraden die normaal in de punt liggen weghalen en dan het luik openschroeven. Ik haal nu de ketting naar me toe die uit de pijp naar het dek komt en na een paar meter komt er ineens een stuk ketting in een kluit. Je houd het niet voor mogelijk een 10 mm ketting die in de knoop raakt als hij op een hoopje valt. Met veel moeite weet ik de knoop te ontrafelen en spreid de ketting hoop wat verder uit. Klus geklaard en ankerluik dicht. Ik laat de ketting nu uitlopen to 18 meter.


Maar er ligt nog een klein duiveltje te wachten en dat openbaart zich komende nacht om 04.00. De wind is niet gaan liggen, sterker nog ongunstiger, gedraaid, nog altijd 5 en waait nu de baai in.
Dus om 04.00 gaat mijn anker alarm, als ik eruit ga zie ik dat het krabt en ik al dicht bij een vervallen steiger lig op 0,6 meter water onder mijn kiel.
Ik ga hier weg, deze plek is behekst. Start de motor, zet de instrumenten aan, wacht tot ik GPS heb en haal het anker op. Wat nu? Gelukkig wordt het al een beetje licht en is de situatie te overzien. Ik zet de boot stationair vooruit en op de AP (autopilot) en ga intussen scrollen in mijn plotter naar een geschikte anker of aanleg plaats.

De gebieden om mij heen zijn bezaaid met ondieptes, rotsen of onrustige wind. intussen vaar ik de boot richting Karlskrona op de AP. Op de plotter vind ik vlak bij de haven een langgerekt strook water met een lange bomenrij erlangs in de luwte, dat lijk me wel wat. Uiteindelijk laat ik om 05.00 mijn anker vallen in 3 meter water, volledig uit de wind. Ik ga toch nog maar een paar uurtjes naar bed.
Als ik omstreeks 0900 opsta lig ik nog op delfde plek in zeer rustig water. Ik besluit hier het weekend te blijven liggen. Ik zie op die plek nog kans om wat drone beelden te maken en lanceer mijn YouTube film Deel 7.
Ook komt er zondag een overheids boot langs met 2 man en een vrouw aan boord, als die toeteren en ik naar buiten ga vragen ze of alles OK is, want ze hadden me al zien liggen. Na dat bevestigd te hebben volgt een praatje. Ik vertel ze dat ik op weg ben naar het Gota kanaal en nog een crewmember zoek. Waarop zei antwoorden, dan moet je naar de kroeg komen, dan vind je wel iemand. Ik zeg dat zit er nu even niet in, maar hier is mijn kaartje als jullie een biertje gaan drinken, mijn telefoonnummer staat er op laat ze maar bellen. Dan varen ze weer door.


Ik draai een was en werk wat aan mijn blog en YouTube kanaal. De temperatuur houd nog niet over, komt niet boven de 20.

Einde Deel 1


Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

2 gedachten over “Deel 1 Gota reis Nederland – Zuid Zweden

  • Linda Duindam

    Hallo Peter!
    Wat leuk om je reisverslagen te lezen! Ik lees ze met veel plezier en geniet met je mee!! Groetjes,Linda

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture