Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Oostzee(DK)Reizen(DK)Sverige(DK)

Del 2 Gota Up langs Sveriges østkyst

Kalmar

(YouTube-video #8)
Del 1 sluttede med, at jeg ankrede op i Karlskrona. Derfra, den 28-5-23 omkring kl. 1300, hæver jeg mit anker og fortsætter min vej gennem øområdet omkring Karlskrona, et område jeg hurtigt fandt ud af havde masser af søgræs. Tæt på udløbet til havet ankrer jeg op igen, igen i søgræs, efter at have fjernet denne klump fra ankeret igen prøver jeg igen, jeg sætter ikke noget motorkraft ind for at få ankeret til at grave sig ned, for det virker alligevel ikke her. Så jeg lader ekstra kæde gå ud for at holde Asmara på plads. Det ser ud til at virke. Ifølge rapporterne er der ingen stærk vind i aften, så vi satser på det. Jeg er tidligt vågen kl. 0600, og vi ligger stadig på samme sted. Så efter en morgenmad med yoghurt og frugt og en kop kaffe letter jeg anker og sejler ud på det åbne hav. Denne gang igen for en lang strækning på 10 timer mod Kalmar, hvor jeg vil tilbringe natten. Det er ikke mit yndlingssted, men jeg har brug for at shoppe igen.
Vinden er NW 2 Bft, men den vil tage til lidt mere. Havet er roligt, og ved middagstid er vinden syd 3. Lige frem, så genuaen er ude SOG omkring 5 knob, lige frem skipper. Klokken 15.30 øges vinden til 4-5, og de stigende bølger bliver lidt højere.


Klokken 17.00 lægger jeg til ved siden af i Kalmar. Mit Canon-kamera bruger et Compact Flash-kort til at gemme fotos, men min Compact Flash-læser er i stykker, stifterne er så bøjede, at jeg giver op efter en times fiflen. Hvis jeg vil fortsætte med at bruge kameraet, har jeg alligevel brug for en ny læser, så jeg går ud for at købe den. Jeg finder en butik i havnen, der sælger en til 265 kr (22,90 €). Så er jeg glad igen, og det virker fint. Så finder jeg en anden butik, hvor jeg scorer to flasker wishkey. Da jeg går hen på havnekontoret næste dag for at betale, spørger damen ikke, hvornår jeg kom, men kun for hvor mange nætter og personer, så jeg svarer 1 nat, 11 meter båd, 1 person. Så rækker hun mig en seddel med 31 på, og jeg betaler 1 nat €24.- En dag tjent.


play-rounded-fill
play-rounded-fill
play-rounded-fill

Timmernabben

Den 31/5 kl. 07.00 sejler jeg ud af Kalmar havn for at sejle længere nordpå langs den svenske østkyst. Vinden er ZW 3, trykket 1026Mb, stadig under det højtryksområde, som Holland også får noget af, og som normalt er nordenvind og derfor koldt. Jeg beslutter mig for ikke at sejle endnu et langt stræk i dag og kigger på min plotter efter et beskyttet sted på kysten, hvor jeg kan ankre op. Jeg finder en slags fjord, der kommer ud ved Timmernabben, så jeg planlægger min nye rute der. Det er selvfølgelig endnu en væddemålsrute mellem lavvandede områder. Lige før min destination er vandet og vinden rolig igen. Jeg kaster mit anker ud kl. 1230 på 3 meter vand, da en båd med havnefogeden kommer forbi og siger, at jeg også kan lægge til i havnen, ja, hvorfor ikke. Så jeg hiver ankeret op igen og sejler forsigtigt ind i havnen. Der er kun små pladser til mindre både, men på hjørnet af molen er der en betonflydebro, der er 3 bådlængder lang, så der lægger jeg til på indersiden. Senere lægger en anden tysker til på ydersiden ved siden af mig. Ifølge informationstavlen i havnen koster en overnatning 100 kroner (8 euro), men havnen åbner først den 15. juni, så vi lægger gratis til her. Det var også et godt valg at lægge til på indersiden, for næste dag blæser det som forudset op til 7-8 Bft vinkelret på molen med toppe på 35-40 knob.


Med 4 liner lå jeg fint og uden for molen, men jeg måtte hjælpe tyskerne, fordi deres fendere gled ud, og deres båd var næsten 3 cm fra kanten. Det lykkedes os tre at skubbe båden af og sætte nogle ekstra fendere imellem. Temperaturen faldt betragteligt til 10-14 grader.


Det lykkedes mig at få nogle droneoptagelser i går aftes i næsten vindstille vejr, så jeg har besluttet at blive her til mandag, da vinden vil være sydlig igen med få bølger. Det bliver så en strækning på omkring 11-12 timer igen, men hvis det går, vil jeg kun sejle ruter mellem øerne fra da af, hvilket vil være betydeligt roligere sejlads. Så nu udvider klippezonen sig tydeligt, og jeg skal kun krydse få store strækninger med åbent vand.
I dag lørdag den 3. juni kom en mand hen til mig og sagde, at de var nødt til at begynde at flytte pontonen, da stormen har fået den til at ligge helt skævt, så jeg flyttede mig til ydersiden af havnen for at ligge ved siden af den igen på en betonmole.
Netop lanceret Youtube-video nummer 8

Vaskede i dag. med sengetøj, som nu hænger og blafrer i vinden. Har købt pizza fra supermarkedet til i dag og søndag.

Ind i skærgården (Youtube #9)

Mandag den 5. juni tog vi af sted kl. 04.40 (jeg var vågen, og det var allerede lyst) på en lang strækning på 10-12 timer for at nå ud til skærgården. Med en så tidlig afgang burde det være muligt at finde en god plads et sted omkring drikketid. Vinden på denne strækning startede ved North 1Bft temperatur 11 grader, men senere til N3, N1, SW1 ZO2 og omkring 1630 OZO3-4, bølger af kryds og bliver ubehagelige. Men det varer ikke længe, og kl. 1500 sejler vi en bredere kurs, og sejladsen bliver bedre. Kl. 1630 er vi mellem øer, og kl. 1730 lægger jeg til ved en ø, der hedder IDO. Der er fire både her, to store motorbåde, en lille sejlbåd og en stor sejlbåd. Næste morgen, da jeg vil tjekke restauranten højere oppe, er den lukket, ingen yderligere anvisninger, på molen er der et skilt til at betale, da jeg prøver det, virker det ikke. Nå, men det gør det ikke.


Næste morgen, den 6. juni, tog jeg af sted kl. 11 og ankom til Vastervik ved middagstid. Jeg googlede alt, hvad jeg kunne, men kunne desværre ikke finde den, så jeg fortøjede båden ved en industrikaj og gik ind i byen. Ingen kan fortælle mig noget om broen, så jeg tager en let frokost med en øl, laver lidt film og går om bord igen. Farvel Vastervik. Klokken 16.30 kaster jeg los i en guddommelig bugt, men meget smal til anker, hvilket også står på søkortet, ikke nok plads til ankersving. Men jeg gør det alligevel, jeg vil ikke ligge alene med næsen mod sådan en klippe, smide det bagerste anker ud, køre båden frem, bremse med den bagerste ankerline, køre frem, hoppe af båden, gå på snuden, nej det er sjovt, når man er to. Så båden blev lagt ned med en relativt kort kæde, og jeg var kun nødt til at flytte mit anker igen én gang i de fire dage, jeg var der.

Nedbrud af motor

Lørdag den 10. juni flyttede nogle flere både ind i denne bugt, alle vendt mod klipperne, som generelt skråner meget stejlt ned i vandet. Dette er markeret på søkortet som såkaldte “Mushroom” spots. To damer på omkring 30 år kommer glidende forbi mig med en sejlbåd på omkring 9-10 meter med påhængsmotor. Midt i den lille bugt går påhængsmotoren i stå. De forsøger febrilsk at få den i gang igen, inden de lægger til. I mellemtiden driver båden langsomt ind mod klipperne. En af damerne løber hen foran og smider alt tøjet ned til underbukserne, tager en lang forreste line i hænderne og ja, hopper over bord i det 15-16 grader kolde vand og begynder at svømme mod klipperne med linen i hånden, damen bagved har i mellemtiden smidt det bagerste anker ud og er klar til at fejre denne line.

Den første dame, med den forreste line i hånden, kravler i mellemtiden op på klipperne og ryster kortvarigt vandet af sig som en druknet hund og leder efter en god position at fastgøre linen til, som regel et træ for at kaste sin line rundt om det. Samarbejdet er optimalt, den første dame går i gang med at hale båden ind til land, og den anden fejrer agterlinen, indtil båden praktisk talt ligger mod klipperne med spidsen, hvorefter den første dame klatrer tilbage om bord med linen i hånden og fastgør den på fordækket. Så er du der. Chapeau! Efter at have vredet resten af deres tøj ud, lægger damerne sig på den varme klippe i solen. En passant padler en kraftig dame på et underbord forbi iført g-streng, jeg tænkte, at det var et billede værd. Se Youtube nr. 10

Søndag den 11. juni beslutter jeg mig for at gå længere op langs skærene igen. og letter anker kl. 08.00, destination får vi se. Jeg tager en kort sejldag i dag, omkring kl. 13.40 overvejer jeg også at ankre op mod en klippe, men da jeg er tæt på, beslutter jeg mig for at lade være. Jeg kigger efter en ankermulighed, men i midten er der 15 meter dybt, og jeg ville skulle lægge mindst 50 meter ud, jeg har kun 40 meter.

Da jeg vil sejle videre mellem øerne, ser jeg et skilt med et elkabel, højde 10 meter, jeg er 12,5, så heller ingen mulighed. Nu må jeg gå tilbage igen og sejle rundt om øen, for bag den har jeg masser af plads, og vandet er 5-6 meter dybt. Da jeg kommer derud, kaster jeg mit anker ud på 5 meter vand med 20 meter kæde. Med bakgear går båden brat i stå, jeg ligger som et hus og har ikke længere nogen ankeralarm.

Masser af sol, men solpanelerne virker ikke

Med så meget sol hver dag beslutter jeg mig for at gøre noget ved fejlen med mine solpaneler. De sidste par dage har der været lidt vind og meget sol, og nu falder batterierne meget hurtigt af. Jeg beslutter mig for at udskifte regulatoren alligevel. Det koster mig endnu en dag med at finde ud af tingene, men det er det eneste, jeg har nok af, “tid”. Jeg kontakter Dekker Zaandam, hvor jeg engang købte dem, men de har dem ikke længere, og det tager en uge for dem at skaffe dem.

På internettet finder jeg en, der er på lager. Jeg ringer til dem for at spørge, om de også kan sende dem til Sverige, og det er ikke noget problem. Nu skal jeg bare finde en adresse i Valdemarsvik tæt på havnen, som jeg kan sende den til. De fleste hjemmesider for svenske havne, inklusive Valmarsvik, har ikke en engelsk beskrivelse, så jeg må nøjes med svensk, men heldigvis taler de alle godt engelsk, hvis man ringer til nogen. Turistbureauet sender mig en sms med adressen på havnen, hvor den kan gå hen, så jeg er glad og har bestilt regulator. Nu håber jeg bare, at det går godt, ellers er jeg 120 euro igen.


Ankom i dag 15-6-2023 0m 13.00 i Valdemarsvik, booket for 3 dage (3 get, 2 pay) så på søndag. Modtog min nye solpanelregulator med lidt besvær, vil installere den i morgen og håbe, at den i det mindste vil virke igen. I mellemtiden lobbyer jeg stadig for en rampe gennem kanalen, fik en svensker via sociale medier, som så en masse interesse i det. Vil muligvis møde ham i Valdemarsvik. Vejret er blevet betydeligt bedre med hensyn til temperatur, men til gengæld er der stort set ingen vind.
Opladningen af batterierne med den nye regulator fungerer godt igen. Har ikke hørt mere fra den potentielle ombordstigningspart.

De sidste kilometer til Mem

På Herrens dag, søndag den 18. juni 2023, lægger jeg fra kaj i Valdemarsvik ved middagstid og fortsætter min vej ud af bugten. Det er helt overskyet, det småregner og nogle gange lidt mere, temperaturen er 16,6 grader, og sigtbarheden er meget begrænset, omkring 200 meter. Men vi må klare os med det. Så min destination for i dag er en relativt kort tur på 13 sømil, Gryts Varv. I den havn kan jeg tanke lidt diesel. Omkring 13.30 er tågen lettet, og der er en brise på Øst 3 Bft. så Genuaen rulles ud, og med 1000 omdrejninger på motoren går vi nordpå med 4,5. Kts.
Klokken 15.30 lægger jeg til ved dieselpumpen. Diesel koster € 1,82, hvilket er en anden pris, end jeg er vant til, men jeg fylder 310 liter på, hvilket betyder, at jeg nu har omkring 800 liter om bord. Med det burde jeg kunne nå til Helgoland, håber jeg. Efter tankningen flytter jeg båden til en fortøjningsplads med strøm. Overnatning 250 SEK (21,41 €)
Jeg har nu også booket Gota-kanalen 7990 SEK (684,25 €), og det inkluderer de 21 havne langs Gota-kanalen, så jeg kan bo i hver havn i 5 nætter inkl. vand, elektricitet og brusebad.


Næste morgen mandag ved middagstid sejler jeg ud igen og kaster anker i en rummelig bugt kl. 13.12. Vinden er på det tidspunkt stadig skiftende øst 1 Bft. Om natten, omkring kl. 05.30, bemærker jeg, at vejrguderne er ved at blive lidt mere stormfulde, og da jeg tjekker vinden, ser jeg, at den nu er lige i bugten, blæser fra vest med 15 knob og topper på 15-30 knob. Så jeg beslutter mig for at flytte mig. Lidt længere fremme ser jeg en ø med masser af høje træer, som altid fanger meget vind. Så jeg løfter ankeret og sejler til læ for øen, hvor jeg befinder mig i roligt vand. Øen hedder Yntholmskar.


Fredag den 23/6 ankrer jeg op kl. 09.50 med destination Mem sluse, hvor jeg fortøjer kl. 13.30 før slusen med en strømstang. Jeg går hen for at melde mig på kanalkontoret med min betalingskvittering. Jeg får selvfølgelig omfattende information om mig selv, ting jeg mest havde læst, en skipperguide, et klistermærke til på min båd og to adgangskort til servicebygninger langs ruten til toiletter og brusere. Alt sammen meget godt klaret. Jeg fortæller dem også, at jeg sejler alene og desværre ikke kunne finde et besætningsmedlem, intet problem ifølge stewarddamen, de vil sætte min line rundt om ringene, så chapeau. Jeg fortæller dem også, at i morgen tidlig, lørdag, vil jeg gerne gennem slusen.

Næste del (3) Gota-kanal

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture