Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Oostzee(SV)Reizen(SV)Zweden(SV)

Del 3 Gota kanal Mem – Berg övre

Zoals vermeld in het voorgaande deel 2 arriveren in Mem aan de Oostkust van Zweden, dit is het beginpunt van mijn reis door het Gota kanaal.

Mem – Soderkoping

Se även Youtube #12
Det är lördagen den 24 juni 2023 klockan 10.00 jag seglar in i slussen. Vi seglar nu genom alla slussar fram till halvvägs upp i kanalen vid Forsvik, så vi hissar hela tiden upp till högsta punkten 91,8 meter över havet, för att sedan gå ner igen fram till Göteborg till havsnivå. Eftersom jag seglar ensam tar slussvakterna min lina och knyter den runt en ring i för och akter. Akterlinan fästs nästan lodrätt i båtens pollare och stannar där tills vi seglar ut ur slussen, Förlinan lindas också runt en ring som brukar ligga 1 eller 2 meter framför båten och som är markerad med en färgstripa. Den här linan vid kajen går sedan via båtens kabelhål hela vägen akterut genom skotbryggan till akterdäcket, där min vinsch sitter. Tanken är nu att jag, när vattnet stiger, ska fortsätta att dra åt den främre linan via vinschen så att båten stiger och stannar längs med stranden. Detta kommer också att flytta båten lite framåt. Jag har också upplevt vid det här laget att om man är först in i slussen och står precis framför slussporten kan man få det ganska tufft, eftersom det strömmande vattnet kommer ut ur slussen där och tenderar att trycka båtens nos mot andra sidan av slussen. Jag hade detta vid Carl Johan-slussen på Berg och var förkrossad när jag hade haft den 7: e slussen. Men jag lärde mig något igen.
Men detta var bara en sluss så det var inte så farligt. Seglade sedan 3 Nm för att förtöja före Soderkoping-låset vid den vackra nya träbryggan, med kraft och vatten var 15: e meter.
Söderköping är en vacker historisk stad och erbjuder bra faciliteter. I den gamla delen av staden finns vackra autentiska hus. Det är en turistiskt attraktiv plats med många restauranger längs kajen med förtöjda båtar. Det finns också en berömd glassrestaurang, Smultronstallet, där man måste köa för att få ett bord för en glasslunch. Slussen är naturligtvis också en sevärdhet.
På Ramunderberg nära hamnen finns en fin utsiktsplats, Ramunderberget har en lång historia som ett viktigt rekreationsområde för Söderköpingsborna och är fortfarande ett mycket populärt resmål för både turister och lokalbefolkningen. Här kan du ta den något utmanande promenaden på 318 trappsteg för att njuta av den vackra utsikten. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)


Söderköping

Vi lämnar SÖDERKÖPING måndagen den 26 juni för vår nästa destination Norsholm en resa på 11,9 Nm, med 9 slussar, 6 broar och en stigning på ca 27 meter.
Vi seglade tre båtar tillsammans upp och in i slussarna. Till babord en svensk, till styrbord Schoonheyt från Nederländerna och till babord bakom den Asmara. Så vi passerade E22-bron, enkla slussar: Duvkullen nedre, Duvkullen Ōvre, Mariehov Nedre, Mariehov Ōvre. När vi sedan kommer fram till det första dubbelslussen säger slussvakten till mig, när de andra två redan har gått in i slussen, så måste du vänta här. Som vanligt informerar slussvakterna nästa sluss om vad som väntar dem, så även att det finns en båt där som är ensam. Så jag frågar varför jag måste vänta, han säger “Eftersom du seglar solo, då är du inte tillåten i slussen med andra båtar, för om du gör någon skada kommer försäkringen inte att täcka det” Så jag frågar, varför var det tillåtet vid de tidigare 6 slussarna? “Ok, jag kommer inte att ha den här diskussionen, eftersom slussen är så tyst, jag behöver inte se upp för båtar framför eller bredvid mig.
Så de kommande 5 slussarna och 4 broarna vänder bara för Asmara. Mellan Snövelstorpsbron och någon sluss Hulta seglar vi över sjön Asplangen 27,1 meter över havet.
Efter att ha passerat den sista 22 meter långa bron över E4:an anländer vi till Norsholm och förtöjer kl. 15:15.
Även här finns det fina längsgående förtöjningar, längs norra stranden vid campingen finns alla faciliteter, efter slussen finns bara förtöjningar utan faciliteter. Det finns en liten stormarknad på södra sidan av låset. Bortsett från campingen och restaurangen vid vattnet finns det inte mycket annat att göra här.

NorsholmEfter slussen och Norsholms tågbro seglar vi in i sjön Roxen, som ligger 33,3 meter bort. Eftersom det är nästan vindstilla och jag har manöverutrymme bestämmer jag mig för att släppa upp drönaren under segling. att sjösätta den för hand går fortfarande, men för att ta in den måste jag ta in den mellan riggarna på fördäcket på en båt som fortfarande flyter. Jag styr den försiktigt parallellt med båten och drar sedan in den något i sidled, nu tar jag snabbt tag i den ur luften och vänder den så att propellern stannar. “Uppdraget slutfört, patienten är inte död”

Lake Roxen

play-rounded-fill

Asmara ovanför filmad med drönare på sjön Roxen. Fyra sjömil ut från Norsholm svänger jag styrbord in i Dymlingen Bay och övernattar där. Vinden ökar i styrka på eftermiddagen från väst till 4-5 Bft, så jag är nu på låg kust. När jag tittar på prognosen för natten och tidig morgon minskar vinden till max 10 knop runt kl 18-1900, så jag stannar kvar. När jag lyfter mitt ankare nästa morgon, finns det en annan anständig klump av tång lindad runt den, vilket tar mig ytterligare en halvtimme för att få bort allt skräp.
Sedan är det vidare, ca 10 sjömil till till Berg – Roxen den världsberömda slusstrappan till Carl Johan. 7+2 trappor upp. När jag är redo att gå in i första trappan kl. 13.15 hör jag Dutch prata bredvid mig och ser Gerrit från Schoonheyt stå bredvid mig på kajen, som seglade förbi under min övernattning igår och redan har klättrat upp. Han hade sett på AIS att jag var framför slussen, så tänkte, ok jag ska gå ner och hjälpa till med hans linjer. Toppen man. Så jag skrev snyggt ut till slussvakten att han inte behövde göra det längre. Jag befann mig nu längst fram i slussen med en motorbåt bakom mig och två små motorbåtar bredvid mig.
Att vara längst fram i slussen som jag hade nu är inte trevligt. Man sätter segelbåtar med en vinsch längst fram så att den kan använda sin vinsch för att hålla nosen på båten stabil, det inkommande vattnet trycker bort nosen mot mitten av slussen. Detta skulle vara tungt för hand. Tyvärr har jag en lina som är för tjock för att passa i klämområdet, så jag har den bara runt två varv och måste sedan hålla den för hand, vilket är tungt och med åtdragning glider det också ofta. Så jag var utmattad efter det 7: e låset. Så från och med nu, 2: a i lås eller en annan linje

Carl Johan Sluis trappor 7+2 till Berg-upper


Väl uppe vid den sista slussen går Gerrit ombord med oss och vi seglar babord till de många förtöjningarna där och mer jag går av bakom hans båt på torsdag 29/6/23 runt 3pm.
Det finns 40 förtöjningar här. Det är faktiskt en liten mellanliggande sjö. Nästa två slussar och en bro fortsätter nerför kanalen till Ljungsbro.
Det verkar vara slut med det redan vackra vädret. Vädret försämras snabbt och prognosen för de närmaste dagarna är massor av starka västvindar, åskväder etc. Kort sagt ett lågtryckståg och som det ser ut nu kommer atmosfären att lugna ner sig först från och med onsdag.

Se vidare Del 4 Gota kanal

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture