Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Oostzee(DK)Reizen(DK)Sverige(DK)

Del 3 Gota kanal Mem – Bjerg øvre

Zoals vermeld in het voorgaande deel 2 arriveren in Mem aan de Oostkust van Zweden, dit is het beginpunt van mijn reis door het Gota kanaal.

Mem – Soderkoping

Se også Youtube #12
Det er lørdag den 24. juni 2023 kl. 10.00, jeg sejler ind i slusen. Vi sejler nu gennem alle sluserne indtil halvvejs oppe i kanalen ved Forsvik, så vi hejser hele tiden op til det højeste punkt 91,8 meter over havets overflade, for derefter at gå ned igen indtil Göteborg til havets overflade. Da jeg sejler alene, tager slusevagterne min line og binder den rundt om en ring på for- og agterside. Agterlinen fastgøres næsten lodret til bådens pullert og bliver der, indtil vi sejler ud af slusen. Forlinen vikles også rundt om en ring, der normalt er 1-2 meter foran båden, og som er markeret med en malingsstribe. Denne line ved kajen løber så via bådens kabelhul hele vejen agterud gennem lønningen til agterdækket, hvor mit spil sidder. Tanken er nu, at når vandet stiger, vil jeg blive ved med at stramme den forreste line via spillet, så båden stiger og holder sig langs kysten. Det vil også flytte båden lidt fremad. Jeg har også efterhånden erfaret, at hvis man er den første, der kommer ind i slusen og står lige foran sluseporten, kan man få det ret svært, fordi det strømmende vand kommer ud af slusen der og har en tendens til at skubbe næsen af båden over på den anden side af slusen. Det oplevede jeg ved Carl Johan-slusen på Berg, og jeg var helt knust, da jeg havde haft den 7. sluse. Men jeg lærte noget igen.
Men det var kun én sluse, så det var ikke så slemt. Derefter sejlede jeg 3 Nm for at lægge til før Soderkoping-slusen ved en smuk ny træbrygge med strøm og vand for hver 15 meter.
Soderkoping er en smuk historisk by med gode faciliteter. I den gamle del af byen er der smukke autentiske huse. Det er et turistmæssigt attraktivt sted med mange restauranter langs kajen med fortøjede både. Der er også en berømt isrestaurant, Smultronstallet, hvor man skal stå i kø for at få et bord til en isfrokost. Slusen er selvfølgelig også et syn for guder.
På Ramunderberg nær havnen er der et fint udsigtspunkt, Ramunderberget har en lang historie som et vigtigt rekreativt område for Söderköpings indbyggere og er stadig et meget populært udflugtsmål for både turister og lokale. Her kan du tage den lidt udfordrende tur på 318 trin for at nyde den smukke udsigt. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)


Söderköping

Vi forlader SÖDERKÖPING mandag den 26. juni til vores næste destination Norsholm – en tur på 11,9 Nm, der involverer 9 sluser, 6 broer og stiger til omkring 27 meter.
Vi sejlede tre både sammen op og ind i sluserne. Til bagbord en svensker, til styrbord Schoonheyt fra Holland og til bagbord bag den Asmara. Så passerede vi E22-broen, enkeltsluser: Duvkullen nedre, Duvkullen Ōvre, Mariehov Nedre, Mariehov Ōvre. Da vi ankommer til den første dobbeltsluse, siger slusevagten til mig, at når de to andre allerede er gået ind i slusen, skal du vente her. Som sædvanlig informerer slusevagterne den næste sluse om, hvad der er på vej mod dem, så der er også en båd, der er alene. Så jeg spørger, hvorfor jeg skal vente, han siger “Fordi du sejler solo, så må du ikke være i slusen med andre både, for hvis du laver skader, vil forsikringen ikke dække det” Så jeg spørger, hvorfor var det tilladt i de foregående 6 sluser? “Ok, jeg vil ikke have denne diskussion, da slusen er så stille, at jeg ikke behøver at holde øje med både foran eller ved siden af mig.
Så de næste 5 sluser og 4 broer drejer kun for Asmara. Mellem Snövelstorp-broen og nogle sluser i Hulta sejler vi over søen Asplangen 27,1 meter over havets overflade.
Efter at have passeret den sidste 22 meter lange bro over E4 ankommer vi til Norsholm og lægger til kl. 15.15.
Også her er der fine langsgående fortøjninger, langs nordbredden ved campingpladsen er alle faciliteter, efter slusen er der kun fortøjninger uden faciliteter. Der er et lille supermarked på sydsiden af slusen. Bortset fra campingpladsen og restauranten ved vandet er der ikke meget andet at lave her.

NorsholmEfter slusen og Norsholm togbro sejler vi ind i søen Roxen, som ligger 33,3 meter væk. Da der næsten ingen vind er, og jeg har plads til at manøvrere, beslutter jeg mig for at lade dronen komme op, mens jeg sejler. Det kan stadig lade sig gøre at søsætte den med hånden, men for at få den ind skal jeg have den ind mellem riggen på fordækket på en båd, der stadig flyder. Jeg styrer den forsigtigt parallelt med båden og trækker den så lidt ind til siden, nu griber jeg den hurtigt ud af luften og drejer den rundt, så skruen stopper. “Missionen er fuldført, patienten er ikke død”

Lake Roxen

play-rounded-fill

Asmara ovenfor filmet med drone på søen Roxen. Fire sømil ude fra Norsholm drejer jeg styrbord ind i Dymlingen Bay og overnatter der. Vinden tiltager i styrke om eftermiddagen fra vest til 4-5 Bft, så jeg er nu på lav kyst. Når jeg ser på vejrudsigten for natten og den tidlige morgen, falder vinden til maks. 10 knob omkring kl. 18-1900, så jeg bliver liggende. Da jeg letter ankeret næste morgen, er der endnu en ordentlig klump tang viklet omkring det, og det tager mig endnu en halv time at få det skrammel væk.
Så er det videre, omkring 10 sømil mere til Berg – Roxen, den verdensberømte slusetrappe til Carl Johan. 7+2 trapper op. Da jeg er klar til at gå ind ad den første trappe kl. 13.15, hører jeg hollændere snakke ved siden af mig og ser Gerrit fra Schoonheyt stå ved siden af mig på kajen, som sejlede forbi under min overnatning i går og allerede er kravlet op. Han havde set på AIS’en, at jeg var foran slusen, så han tænkte, ok, jeg går ned og hjælper med hans liner. En dygtig mand. Så jeg meldte pænt ud til slusevagten, at det behøvede han ikke at gøre mere. Jeg var nu helt forrest i slusen med en motorbåd bag mig og to små motorbåde ved siden af mig.
At ligge forrest i slusen, som jeg gjorde nu, er ikke rart. Man sætter sejlbåde med spil forrest, så den kan bruge sit spil til at holde næsen af båden stabil, det indkommende vand skubber næsen væk mod midten af slusen. Det ville være tungt med håndkraft. Desværre har jeg en line, der er for tyk til at passe i klemmeområdet, så jeg har den kun omkring to omgange og skal så holde den med hånden, hvilket er tungt, og når jeg strammer, glider den også ofte. Så jeg var udmattet efter den 7. lås. Så fra nu af, 2. i lås eller en anden linje

Carl Johan Sluis trappe 7+2 til Berg-upper


Når vi når toppen af den sidste sluse, går Gerrit om bord sammen med os, og vi sejler om bagbord til de mange fortøjningspladser der, og jeg går af bag hans båd torsdag d. 29/6/23 omkring kl. 15.
Der er 40 fortøjningspladser her. Det er faktisk en lille mellemliggende sø. De næste to sluser og en bro fortsætter ned ad kanalen til Ljungsbro.
Det ser ud til at være slut med det allerede smukke vejr. Vejret forværres hurtigt, og prognosen for de næste par dage er masser af kraftig vestenvind, tordenvejr osv. Kort sagt et lavtrykstog, og som det ser ud nu, vil atmosfæren først falde til ro fra onsdag og frem.

Se yderligere Del 4 Gota-kanal

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture