Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Oostzee(SV)Reizen(SV)Zweden(SV)

Del 5 Gota kanal Vadstena – Sjotorp (YouTube 16)

I denna del som följer efter del 4 fortsätter vi vår resa längs Göta kanal från Vadstena, över sjön Vattern, till Sjotorp. Delen från Forsvik till Tatorp är enligt min mening den vackraste delen av kanalen. Här når vi också den högsta punkten nämligen 91,8 meter över havet och champagnen kan öppnas. Se även YouTube-film nummer 15.

Karlsborg

Efter att ha tagit in fiskenätet utan fisk fortsätter vi vår resa över sjön Vatern till Karlsborg. Vi avgår den 15-7-20223 kl 08:40. Vädret är gynnsamt för oss, visserligen molnigt, men en svag ostlig vind och en temperatur på 16 grader.
Vattern är en långsträckt sjö från norr till söder och är 76 Nm lång och 17 Nm bred. Vattern ligger ca 88 meter över havet och är över 70 meter djup i mitten. Sjöns botten ligger alltså ca 18 meter över havet och ovanpå det finns en vattenpöl.
Vi anländer till Karlsborg kl. 12.36 och förtöjer framför slussen. Vi stannar här i 2 nätter och tar de nödvändiga drönarbilderna och fyller på färskvarulagret lite.


Forsvik – Tatorp (91,8 meter efter låset) Youtube film 15

Den 18-7-2023 11.00 lossar vi för den korta 4 Nm sträckan till Forsvik. Även här förtöjer vi före slussen kl. 11.53.
Slussen som så småningom ska ta oss till den högsta punkten nämligen 91,8 meter över havet. Vädret är fortfarande mycket regnigt och jag sitter just och dricker en kopp te med min tyska backgranne och fru, när himlen öppnar sig igen, de sätter upp sitt utetält och jag går snabbt tillbaka till Asmara för att stänga nödvändiga luckor och dörrar, men jag behöver inte oroa mig för Simba, som flyger in vid första stänk. Så jag går tillbaka till mina grannar för att dricka upp mitt te och fortsätta samtalet. Jag har aldrig druckit så mycket te på en timme. De berättade bland annat att det finns ett museum här som visar hur industrin i den här byn uppstod så långt tillbaka som 1300-talet. Museet består av ett antal byggnader och hallar och är värt ett besök, det är gratis. Detta är i korthet vad som berättas om det:
Vattnets kraft är kärnan i Forsvik bruk. Från en gård med en kvarn från 1300-talet har verksamheten utvecklats och lagt grunden för 600 år av industri och produktion, från mjöl och bräder till stål, maskiner och båtar. Idag är det ett värdefullt arkiv över svensk historia. Ett besök på museet Verkstaden rekommenderas därför varmt.

Det finns några platser längs med och flera näsa in. Passagerarbåten har också en förtöjningsplats här och det finns en skylt bredvid den när den förtöjer där, så du får inte förtöja där. även här, som på de flesta platser, gjorde jag drönarbilder.
Nästa morgon klockan 09.33 kastade jag loss för att gå genom slussen och efter en kort kanal för att förtöja klockan 10.00 utanför slussen på en fin lång brygga utan faciliteter. (Egentligen tänkt att vara en väntande sluss med kamera och trafikljus för när slussen är stängd)
Men här kommer jag att öppna min Champagne och ta de nödvändiga drönarbilderna igen. Det är på denna plats som jag spelar in min YouTube-film för att nå denna milstolpe. Jag bestämmer mig för att åka vidare först nästa morgon och njuta av lugnet ett tag till.


Nästa morgon kl. 09.20 avgår vi för färd över sjön Viken till Tatorp.
Men först följer Bildströmskanalen och Spetnas kanal, den senare är så liten att passagerarbåtens horn signalerar för passage österut eller västerut och den har alltid företräde. Detta område är verkligen hisnande vackert, men också en utmaning för skeppare eftersom varje styrfel bestraffas med stenar, så håll dig väl mellan bojarna hela tiden. Efter att ha seglat i detta vackra område en stund återvänder man till något bredare och djupare vatten och här gör sjön Viken en 150-graders sväng söderut, mot Tatorp, där jag förtöjer kl. 12.45. Detta var en upplevelse att minnas. En upplevelse som man aldrig glömmer. Tatorp har en långbrygga för åtta båtplatser och inga ytterligare faciliteter.

Efter Forsvik kommer det vackraste området i Sverige som jag har sett hittills, de två kanalerna Bildström och Spetsnäs som visas nedan

Vassbacken

Inmiddels praat ik al over 20-07-2023 als ik om 11.30 los maak van Tatorp om door de eerste sluis weer naar beneden gaan, nou dat is een opwarmertje 30 cm naar beneden. Maar goed vanaf nu gaan alle sluizen weer naar beneden en dat is voor iedereen, maar zeker voor mij (solo) een verademing. Ik geef de twee lijnen aan de sluiswachter en die haalt ze voor mij door de ring, dan vraagt hij aan elke boot een duimpje voor ok (was ook bij naar boven gaan) voor dat hij de klep open zet en het water eruit laat stromen. Na nog wat sluizen en bruggen meer ik af in Vassbacken om 12.33. Leuk plaatsje wel, broodje op bestelling, restaurant voor lunch en diner. 25 ligplaatsen langszij, stroom, water, geen supermarkt. Aan het einde van de dag loopt het goed vol met boten en lig ik in een hoekje helemaal ingebouwd. Simba kan weer lekker stappen.

Torreboda

Vi lämnade Vassbacken bakom oss igen den 22/7/23 och styrde mot Torreboda på Gota-kanalen. Vi passerar Jonboda men stannar inte där. Det är en liten båtplats med 12 båtplatser vid sidan om och 12 eluttag. Bredvid finns en minicamping. Där finns toaletter, duschar och tvättmaskin. I konvoj fortsätter vi nedför Göta Kanal mot Sjotorp och passerar flera broar. Som för övrigt alla öppnas utan problem. Konvojen går fortare än jag vill segla så två av oss släpar efter lite, vilket gör att vi passerar en stängd bro. Men när den väl öppnas igen kommer vi fram till Torreboda, där konvojen fortfarande väntar på järnvägsbron. Vi har tagit igen vår försening igen och kan segla på min högra sida med konvojen för att förtöja i Torreboda kl. 10.39 med bara 4 Nm. Men jag stannar här i 2 nätter och tar de nödvändiga drönarbilderna .Torreboda har 30 förtöjningar längs sidan, 12 strömanslutningar, toalett och duschar, pool över gatan, COOP på 200 mer, bensin / dieselpump INGO på 200 meter, kort sagt en trevlig plats. På morgonen ser jag den första matchen i VM för damer mot Portugal som de vinner med 1-0.

Lyrestad

Vi lämnar Sjotorp den 24/7/23 och styr mot Lyrestad. Innan vi når Lyrestad har vi fortfarande ett antal broar (7 st) att passera och dessutom 5 slussar, enkel, dubbel och trippel, från 91,8 meter till 63,3 meter. Här passerar vi Hajstorp och Norrkvarn. I Hajstorp har de 15 förtöjningsplatser längs med, 8 eluttag, toaletter, duschar och dricksvatten. jag stannade inte där. VI går sedan ner för en bro och dubbelsluss. Sedan passerade vi Norrkvarn där jag åt lunch. Norrkvarn har 15 förtöjningsplatser, 5 eluttag, toalett, duschar, dricksvatten och tvättmaskin. För övrigt bör man notera att i hela Göta kanal är alla elanslutningar endast 6 ampere.
Jag fortsätter mot Lyrestad kl. 13.00 och är framme kl. 14.11. Total resa från Torreboda – Lyrestad 8 Nm. För övrigt lämnade vädret mycket att önska, molnigt, regn, temperatur 16 grader. Jag tar de nödvändiga drönarfotografierna i Lyrestad också. En trevlig plats.

Sjotorp

Den 26/7/23 lossar vi igen för den sista platsen. i Gota-kanalen, Sjotorp. För detta ändamål har vi fortfarande 5 broar kvar, 3 dubbla och 2 enkla slussar fram till Sjotorp och sjön ‘Vanern. Sjotorp är alltså både startpunkten och slutpunkten för kanalen, så ska man gå från öst till väst eller från väst till öst. den sista sträckan är 5 Nm.
Det är en vacker dag med lätta moln och en temperatur på 18-19 grader kl. 0900. Här måste vi också checka ut ur kanalen, men du behöver inte leta efter det eftersom de gör det vid den allra sista slussen, där kommer någon till din båt och tar dina två pass för toaletter och duschar och klistermärket som du var tvungen att sätta på din båt. De kommer också med ett mycket kort frågeformulär där du fyller i en poäng och eventuella kommentarer eller anmärkningar om kanalen. Naturligtvis togs också de nödvändiga drönarbilderna av detta. Det finns 22+12 förtöjningar vid sidan av eller näsan in. Lika kraftanslutningar, det finns en dieselpump, en liten stormarknad och alla andra vanliga bekvämligheter. Du kan förtöja i skålen på vardera sidan, men du kan också välja att gå igenom den sista bron och förtöja före det sista låset, varefter sjön Vanern ligger framför dig. Efter denna sluss finns det visserligen en annan marina på styrbordssidan, men den ingår inte längre i din kanalbiljett. Så om du vill korsa Vanern före kl. 09.00 kan du tillbringa en natt där. Se bara till att din båt är redo för stora vatten igen, för kom ihåg att Vanern är 6 gånger så stor som IJsselmeer och du kommer att vara på 44,5 meter över havet vid det här laget.
Vädret idag var molnigt och vind ZW 4 Bft temperatur nu 22 grader. Även om regn är prognostiserat för imorgon och en chans för åskväder. Återigen gjorde jag de nödvändiga drönarbilderna. Nästa stopp Mariestad. Men mer om detta i nästa del nummer 6.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture