Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Danmark(DK)Duitsland(DK)Oostzee(DK)Reizen(DK)

Del 7 Gøteborg – Kielerkanalen

In dit deel hebben we Göteborg al achter ons gelaten en maken een hele lange trip zuidwaarts van 16 uur non-stop, langs de Zweedse Westkust, simpel omdat vandaag 3 augustus de wind Noord is en dat maar heel weinig voorkomt.

Vadero,se

Vi letter anker torsdag den 3-8-23 kl. 06.30, det er let overskyet, og vinden er fra nord med 2-3 Bft. Temperaturen er 21 grader og det atmosfæriske tryk 1000 Mbar. Vi sætter kurs mod øen Vadero, hvor vi ankrer op i bugten. Forventet ankomst ved midnat, så vi bliver nødt til at finde et sted mellem klipperne i mørket, hvor vi også kan cirkle ankeret.
Da jeg vågner næste morgen og ser mig omkring, kunne jeg ikke have gjort det bedre. Vi ligger smukt. Men jeg ser også en mole, og jeg kan godt lide tanken om at ankre op der, så jeg løfter ankeret og sejler langs siden og fortøjer til molen, Simba er glad og kan gå ud igen med det samme.Men efter en time eller to kommer en mand hen til mig og siger, at jeg ikke kan blive her, fordi der ankommer to små færger om 15 minutter. Disse opretholder forbindelsen som en slags klokkebus, men klokkebåd. Han tilføjer, at jeg gerne må ligge der om natten, men det kan jeg ikke lide. Så jeg lokker Simba indenfor, og vi flytter til en ny ankerplads lidt længere fremme.
Vi nyder omgivelserne igen, og jeg havde tænkt mig at gå en dejlig tur på øen, men vejrudsigten bekymrer mig, og jeg leder efter alternativer.
Jeg bliver der til lørdag, men den kraftige vind, der er på vej, viser sig at være en rigtig storm. Jeg har ikke tænkt mig at blive liggende for anker med udsigt til storm, så jeg ser mig om efter alternativer til at ligge ved en mole et sted, hvor det blæser. København er for dyr for mig, så det bliver ikke der. Endelig finder jeg et sted i den retning, jeg gerne vil. Det bliver Gilleleje på nordkysten nordvest for København.

Gilleleje,dk

Den 7-8-23 kl. 06.15 letter jeg anker fra Vadero med destination Gilleleje,dk 25 Nm vestpå. ankomsttid 12.00 efter at have konsulteret havnemesteren får jeg tildelt en langsgående mole. Det meste er næse i kasser. En fin, relativt ny træbrygge 1 meter over vandoverfladen. Jeg har besluttet, at uanset hvor jeg lægger til, skal det være med næsen i nordvestlig retning, fordi det er der, stormen kommer fra. Da jeg nu forstår, at jeg er på en lav kyst, og at stormen vil blive voldsom, hænger jeg alle mine 12 fendere op mellem molen og skibet, og jeg lægger også ekstra fjedre ud for at sikre båden. Jeg fjernede også alle flag og sikrede alt løst udstyr natten før stormen.
Kl. 04.00 natten mellem søndag og mandag er der allerede en NNW-vind på 7-8 med bølger op til 9. Trykket er faldet fra 1022 søndag 07.30 til 996 mandag 04.00. Om morgenen er stormen allerede uddybet til 992Mb, og kl. 14.00 er vinden W med 20-30 Kts. Tirsdag morgen kl. 09.00 er lavtrykket yderligere uddybet til 991Mb og vinden er 25-35Kts.

En yderligere faktor, som jeg ikke havde taget i betragtning, men som er bekymrende, er, at vandstanden i havnen allerede er steget med 40 cm på grund af tilbageskylning. Når en lokal så også morsomt fortæller mig, at vandet sidste år var op til 10 cm fra kanten af molen, kan man næsten bære mig af sted. Jeg begynder at tænke på, hvad jeg skal gøre, hvis det stiger yderligere, så flyder mine 12 fendere på molen, og min båd kører mod molen.
På den modsatte side, altså på højkant, ligger en redningsbåd, som ser ud til at være under vedligeholdelse, så jeg går hen og ringer til havnemesteren og forklarer mit problem. Han forsikrer mig om, at vandet ikke stiger yderligere, det ser ud til at stabilisere sig. Okay, jeg siger, at jeg vil vente til i eftermiddag, og hvis vandet ikke stiger mere, tør jeg tage af sted i nat, men ellers sejler jeg min båd over på den anden side i den stadig stærke vind og har brug for to mænd til at gøre det, den ene holder en stor fenderkugle mellem næsen og molen, mens jeg bruger et spring til at få stævnen ud og krydse, og så vil jeg have den anden mand på redningsbåden til at tage en line fra min midterste pullert, så jeg kan fortøje der. Han indvilliger og siger, at jeg skal vente til om eftermiddagen.

Kl. 14 falder vandet ifølge min dybdemåler fra 3,4 til 3,30 og kl. 16 til 3,20, så det ser faktisk ud til, at det værste er overstået, hvad angår vandstanden. Vinden er stadig frisk 6-7. Men den faldt til 4-5 onsdag morgen.
I sidste ende skal jeg være i Gilleleje i 5 dage. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Rorvig,dk

Den 11-8-23 kl. 09.40 gør jeg løs for en tur mod Middelfart. Det er let skyet og vinden er vest 4-5 temperatur 19 grader. Kursen er lige op ad vinden og bølgerne 1-1,5 meter, efter 20 sømil giver jeg op og finder en dejlig bugt i læ for vind og bølger, Isefjorden og kaster anker dybt inde i bugten ved Rorvijg, dk på et par meter vand. Hvile og nu en drink. Der er ikke meget at se eller gøre her, bortset fra at der er en færgeforbindelse.

Nekselø,dk

Klokken 08.22, vi taler nu om lørdag den 12-8-23, forlader jeg bugten, som jeg var kommet, og fortsætter min vej mod Middelfart. Det er overskyet, let regn, vind SE 2Bft og temperatur 17 grader. Jeg fulgte kystlinjen det meste af vejen, hvilket holdt mig på højkant. Havde genuaen på og sejlede stille og roligt langs med Sjaelland.
Undervejs så jeg en sejlbåd bagved på AIS, fik kontakt via kanal 16 og chattede på kanal 77. De skulle med deres 33 fods båd “Griend” til Odde, som ligger et par sømil længere ude ad den samme kyst. Derefter ville de til Aarhus. Jeg ville stadig runde kappen med Sjaelland-revet og så sydpå lidt længere, hvor jeg havde fundet et fint sted at ankre. Efter en tur på 37 Nm kastede jeg anker kl. 17.15 på et fint sted. Simba var ikke glad, og igen gik han ikke ud, men duppede kun på dækket og fokken. En fortjent drink. Jeg tror faktisk, at jeg har fortjent en hviledag, for i morgen er det jo søndag.

Aebelø,dk

Den 14-8-23 letter jeg anker kl. 06.30 stadig med kurs mod Middelfart. Det er stadig for langt til en dagstur. Så jeg beslutter mig for at ankre op i læ af Æbelø. Der er 4 fortøjningsbøjer, men da jeg runder hjørnet, er de alle optaget, og der ligger faktisk næsten 10 både for anker der. Et yndlingssted, altså. Efter en tur på 43 Nm kaster jeg anker kl. 15.30 og tager nogle fine droneoptagelser til den næste YouTube-film.

Middelfart,dk

Jeg fortryder, at jeg tog derfra, men ja, vi skal jo videre alligevel. så den 15/8 anker kl. 07.00 og nu destination Middelfart. Jeg har været der flere gange og altid i den gamle byhavn, sidste gang var sidste år. Der er begrænset plads, så det kan hjælpe at gå tidligt ind.
Der er en livlig strøm, da jeg nærmer mig Middelfart i snævringen, og kl. 12.45 er der to andre både. Den inderste er “Otto Runge”, en gammel, men smuk motorsejler, som sejler ud igen samtidig med mig. Senere slutter to mere sig til mig. Det er let skyet med en vind fra SSE 2 og en temperatur på 16,8 grader. Middelfart er et autentisk sted og en hyggelig by. Traditionelt en fiskerby. Det er også her, jeg har planlagt at blive en nat.
Betalingsautomat på kajen. Tag også servicekort med, da det giver adgang til toiletbygningen, med kortet betaler man et depositum på 50 kr. og får en brusekredit på 50 kr. På kajen er der også en vandslange til drikkevand, som du også bruger kortet til. Du kan til enhver tid fylde kortet op i automaten, og når du rejser, kan du returnere kortet via betalingsautomaten. Depositummet og eventuel resterende kredit krediteres din konto inden for 2 dage. Kort sagt, et godt system, som du finder i flere danske havne på denne måde.

Genner Bugt,dk

Den 16/8/23 kl. 08.23 lægger vi Middelfart bag os, pas på den stærke strøm, hvis du er imod den, så sejl så meget som muligt langs de indre sving. I de smukke passager kom “Otto Runge” op igen, og da sejlene kunne sættes igen, sejlede vi side om side i lang tid.
De begynder at fotografere og filme mig, jeg gør det samme med dem. Aks vi sejler lige ved siden af hinanden i et stykke tid siger vi kan udveksle billeder via kontakt på Asmara hjemmesiden, det vil de gerne. Deres hjemhavn er Sønderborg.
Da vi kommer ud af passagerne på klart vand, begynder vinden at tage betydeligt til i vest 5. Jeg kan lige akkurat holde Asmara skarp til vinden, men i et uopmærksomt øjeblik går båden pludselig spontant gennem vinden og drejer 180 grader tilbage, fordi genuaen nu fanger fuld vind, men stadig er fikseret `på den forkerte side, så jeg går hurtigt ud og kaster genuaen af og drejer båden tilbage i den rigtige retning på sporet, nu lader jeg Asmara løbe skarpt, men på vindvane 30 grader, så vil den ikke længere gøre den slags ting, men luffe op eller falde af ved vindskift.
Ruten, jeg sejler, er stadig fra sidste år, og med en lille justering sejler Asmara nu til Genner bugt, et sted, hvor jeg også ankrede sidste år. Ankomst ifølge ruten omkring kl. 17. Da vi sejler ind i bugten nær Genner Bugt, ser jeg “Otto Runge” ligge for anker der, så jeg parkerer Asmara lige ved siden af den, mens folk vinker til mig. Selvfølgelig tager jeg igen de nødvendige droneoptagelser af vores både for anker.
Jeg dykker ned bag min laptop og lægger alt film- og fotomaterialet ind i min iPhone, efter først at have spurgt dem, om de måske også havde en iPhone, hvilket blev bekræftet. Da jeg er færdig med det, sænker jeg min jolle og ror hen til deres båd og spørger: “Tilladelse til at komme om bord, sir?” Efter at have præsenteret os for hinanden får vi en øl, og vi begynder at bruge Airdrop til at overføre filer til hinanden, hvilket fungerer godt. Efter en times hyggelig snak siger jeg farvel til “Otto Runge” og besætningen (mand kvinde) og ror tilbage til Asmara, hvor Simba allerede venter på mig. Jollen bliver hejst og sikret igen. Missionen er fuldført. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Holtenau/Kiel,de

Den 17-8-23 kl. 06.10 letter jeg anker og sætter automatikken i gang igen på ruten mod Holtenau. Det er stadig let skyet i starten, men senere en fuld sky med regn. Vind NO 3 temperatur 20 grader, tryk 1019 Mb.
Det bliver endnu en lang tur, som forventes at tage omkring 12 timer, men heldigvis er havet roligt. Så jeg starter endnu en ny elektronisk bog på min KOBO-læser.
Efter kl. 16.00 får jeg bølgerne lidt mere skråt bagfra, og vi begynder at rulle ret meget. Heldigvis er enden i sigte, og vi passerer øen midt i Kielerfjorden med en kæmpe bøje og sejlrenden som pejlemærke. Klokken 18.52 kaster jeg anker i en lille bugt, hvor dusinvis af andre både allerede ligger for anker. Turen er tilbagelagt med 61 Nm. I morgen gennem sluserne ind i Kielerkanalen. Nu en drink.

Fortsat del 8

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture