Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara(nl)Recepten

Brood bakken een fluitje van een cent

Volg deze stappen nauwgezet en je zet jezelf en je gasten een betoverend brood voor ogen. Met een minimum aan inspannig. Een kind kan de was doen, met als enige opmerking dat je echt een stel ovenhandschoenen om de loeihete gietijzeren pan te hanteren. Zo maak je het brood:

Doe in een ruime kom: 250 gr biomeel, 250 gr biobloem (of 500 gr biobloem), 10 gram zout, 2 gr doge gist, 400 gr water ( voor een kleiner brood neem de helft)
Meng alles met een houten lepel. Doe er een vochtige doek over, laat 14 uur op kamertemperatuur staan.

Haal het deeg uit de kom, bestrooi een werkblad met bloem. Leg het deeg erop. Haal twee keer om. Laat weer twee uur op kamertemp staan. Zet een zwarte gietijzeren pan met de deksel erop in de oven op 230 graden.
Open de oven na een half uur, doe het deeg in de pan, sluit de pan en schuif hem weer in de oven. Bak een half uur. Daarna haal je de deksel van de pan en bak je het brood in een kwartier prachtig bruin. Klaar
Knijp dan een in het brood, je hoort het knisperen.

Gist

In het oorspronkelijke Amerikaanse recept wordt nog een lepeltje suiker met een beetje lauw water gemengd. Daar gaat de droge gist (gewoon een zakje uit de supermarkt) in en pas als de gist zichtbaar actief is, te zien aan de belletjes in het water, worden de ingrediënten gemengd. Allemaal niet nodig, maar het is maar dat je het weet.

Bloem en Meel

Een lesje van de bakker. Bloem wordt gemaakt van graan waarin geen kiem of zemel meer zit. Meel komt van de hele korrel.
Meel neemt iets meer water op dan bloem en ontwikkeld altijd wat meer smaak

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture