Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

2018 Slecht jaar voor de Asmara

Het zal de meeste van u niet ontgaan zijn, De Asmara is nogal door pech achtervolgt dit jaar

Zo werd de geplande reis naar Polen en terug via Gotland, Zweden en Denemarken, vroegtijdig afgebroken door een zwaar vervuilde dieseltank. Met als gevolg van zee halen door de rescue van Bremen en teruggesleept naar Norderney. Het probleem wat eigenlijk al in 2015 zich openbaarde is niet zomaar op te lossen. Dus bij een derde poging om naar Helgoland te varen, heb ik het besluit moeten nemen om zo niet verder op zee te willen varen. Ik heb de boot omgedraaid en ben terug gevaren naar Nederland. Met nog een spannend moment bij de Schiermonnikoog aanloop. Hier heb ik de hulp ingeroepen van de KNRM om mij naar binnen te begeleiden. Ik zou pittige grondzeeen krijgen in de aanloopgeul en dat bij een motor die elke 30 minuten afsloeg.  Zij hebben bij de aanloop uiterton twee man aan boord gezet en de reddingsboot Koning Willem 2 continue aan mijn zijde. Zo zijn we zonder kleerscheuren afgemeerd bij de Lauwersoog sluizen.

Eenmaal binnen heb ik in Dokkum de opvoerpomp vervangen, waarna de motor redelijk stabiel bleef lopen. Maar daar was het probleem nog niet mee weg, de tanks waren altijd nog zwaar vervuild, na 45 jaar.

Omdat de boot verkopen geen optie was, heb ik wel serieus overwogen, ik zou er te weinig voor terug krijgen, heb ik besloten om het probleem dan zelf maar deze winter aan te pakken. Dat betekend concreet dat er twee grote mangaten in de dieseltanks gemaakt moeten worden. Tanks van 5 mm staal. Dit project ga ik zelf aanpakken. Daarna huur ik een cleaning bedrijf in die de tanks professioneel kan reinigen.

Ik ben dus deze zomer in Friesland gebleven en had in Akkrum een ligplaats voor twee maanden, juli en augustus. Omdat ik net voor vertrek een caravan heb gekocht, met de bedoeling die in Spanje neer te zetten voor overwintering, heb ik besloten deze maar op te gaan halen om uit te proberen. Dus zo heb ik ook nog in Friesland gekampeerd. Tijdens dat ik op de camping zat is mijn boot op de ligplaats twee maal door een huurboot, een keer met Duitser en een keer met Nederlander, aangevaren. Met als gevolg lakschade stuurboord romp en bijbootje total loss gevaren. Die laatste is inmiddels vergoed door de verhuurder, waarna ik een rubber dinghy heb gekocht.

In Norderney heb ik zelf lakschade aan bakboord romp opgelopen toen mijn motor er weer een mee stopte in het haven kanaal, waardoor ik tegen een veerboot aan knalde.

In overleg met verzekeringen, waar ik weer veel tijd in heb gestopt, heeft dit uiteindelijk geresulteerd dat de boot nu op 3 sept 2018 het water uit gaat in Heeg. Hier wordt de volledige romp 2-componenten overgespoten. Gelukkig heb ik mijn caravan nog hier, dus de tijd dat de boot het water uit is, verblijf ik in mijn Caravan.

Ik hoop volgens planning met een mooi gelakte boot op 2 oktober weer in Leiden af te meren.

Deze komende winter worden dan de relingen door mij opnieuw gelakt en het tankprobleem aangepakt.

Heeg

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture