Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Nederlandene(DK)Oostzee(DK)Reizen(DK)Tyskland(DK)

Sommerrejse til Østersøen 2021, del 2

Vi fortsætter vores tur fra Lauwersmeer til Lauwersoog og sejler ud på havet via Norderney til Helgoland.

Havet til Helgoland

Afrejse tirsdag den 8. juni fra Schiermonnikoog og de tyske vadehavsøer.

Klokken 09.00 rebene fra Senneroog mit sædvanlige sted på Lauwersmeer. Første destination Norderney med 5 knob omkring 10 timers sejlads over Nordsøen. Lige efter kl. 10:00 forlader jeg slusen ved Lauwersoog, det er højvande. Der er en moderat vind (3Bft) fra nordøst, ugunstig for at sætte sejl. På trods af det rolige hav er der en irriterende dønning. Der er langt ud og derefter rundt om øen. Omkring kl. 15.00 lå jeg på højden af Eemsmonding. Efter at have set på dette i et stykke tid beslutter jeg mig for at dreje ind i havet og derefter vende om igen for at kunne sejle med en skarp vind. Jeg sætter storsejlet og genuaen, og det virker bare. Med en vindvinkel på 20 grader er Asmara mere rolig. I mellemtiden er strømmen begyndt at gå imod os. Hastigheden gennem vandet er 4,8 Kts og over land knap 3 Kts. Omkring kl. 20:30 ankommer jeg til Schluchter, en lavvandet passage, men det sparer 1 1/2 time. Jeg er allerede 11 timer undervejs.

Schluchter er en smal passage, hvor der ved lavvande er 50 cm. Det er derfor vigtigt at sejle igennem den fra 3 timer før højvande. Der er 1 1/2 meter vand mere end 2 meter. Asmara er 1,25 meter. Jeg har været her flere gange nu, men aldrig med fuld sejl og på autopilot. Sejlet er et handicap, hvis du uventet sidder fast. Alt går som planlagt, og der viser sig at være mere vand, end jeg havde beregnet. Umiddelbart efter passagen af omkring 50 meter lang en ret vinkel, så spændende med sejlene. Se også min seneste Youtube-film

Territorial drift
Om Schluchter på Norderney
Kørebane over Elbens flodmunding

Men jeg kommer igennem det uskadt og går for at finde et sted at ankre, havnen jeg ikke ønsker på den ene side fra besparelser, Jeg går direkte i seng og på den anden side så er jeg hurtigere væk. Ankerpladsen på et stærkt strømende tidevandsslæt. Jeg søger og finder et sted, hvor jeg kan kaste anker kl. 21:35, ved lavvande 4,50 meter og højvande 7,50 meter. Jeg lægger 20 meter kæde ud, sætter ankervagten og lader plotteren være tændt, så jeg straks kan se, hvad der foregår i tilfælde af problemer eller ankerkryb. Der er meget strøm omkring båden, men hun bliver liggende og vil gøre det hele natten. Bådens retning ændres, når tidevandet skifter, og båden drejer 180 grader. Jeg ser en del tv, og ud over mange tyske kanaler modtager jeg også hollandsk tv. På Netflix følger jeg en del af min serie. Omkring kl. 01:00, når jeg har tjekket alt, går jeg i seng og sætter alarmen til kl. 07:00. Efter en yoghurt/frugt-morgenmad fjerner jeg anker og lys, løfter ankeret og fortsætter til Helgoland. Endnu en lang strækning. Havet er som et spejl og svajer lidt. Jeg ændrer min rute en smule og har travlt med at kigge på skærmen. Når jeg kigger udenfor et øjeblik, sejler jeg direkte mod en bøje, 1 sekund til nedslag, et brag, bøjen vinker til mig og efterlader mig i forvirring. GGRRR! Det vil være malingsskader igen, selv om jeg i første omgang ikke kan finde noget. Heldigvis var det ikke en monsterbøje.

Det er det, der sker, når du ikke er opmærksom, og dit spor krydser en bøje, eller måske er bøjen blevet flyttet. Asmara fortsætter sin vej, som om intet var sket. Jeg går ud i køkkenet for at arbejde på min rapport. Med IPAD’en forbundet til plotteren på bordet kan jeg se præcis, hvad der sker udenfor. Disse strækninger er også irriterende lange, og i går brugte jeg mindst to timer på at døse væk i styrestolen. Forventet ankomst på isen omkring kl. 18.30, så der er endnu 12 timers sejlads. Jeg er nu ved at krydse Alte Weser Radar-kørebanen, jeg har lige ringet til Cuxhaven for at få signaleret denne passage. I det fjerne kan jeg allerede se Helgoland. Ankomst til Helgoland onsdag den 9. juni kl. 18:00. Den 10. juni har jeg en aftale kl. 09:00 for at købe diesel. Jeg tanker 850 liter til 0,93 ct. Resten af dagen bruger jeg på frugt og grønt og i en spiritusforretning efter en kasse med 6 liter Malt Whiskey. Min nabo er en hollænder med sin motorbåd fra Scheveningen. Vi drikker en øl sammen. Hvis du vil vide mere om Helgoland, kan du læse min tidligere blog eller min Youtube-film, som begge er tilgængelige på min hjemmeside.


Jeg havde bestilt 3 nætter på Helgoland. Med henblik på at tage af sted lørdag til Tonning på den tysk/danske kyst. Men når jeg ser på vejret, er der lige to dage med tiltagende vind og dermed bølger på vej, hvilket får mig til at vælge at forlænge opholdet med 2 nætter eller tage af sted nu (fredag den 10. juni). Jeg er i tvivl i lang tid, Scheveninger vælger æg for sine penge og tager af sted til Cuxhaven klokken 10. Da jeg endelig beslutter mig for at sejle til Brunsbuttel, er jeg allerede sent på den, og jeg skal også have min indkøbsvogn med tilbage. Da jeg er tilbage om bord, kaster jeg kl. 11.45. Uden for havnen sætter jeg genuaen og kalder havnemesteren Helgoland. Jeg fortæller ham, at jeg på grund af vejret tog af sted en dag tidligere end betalt, og beder ham beholde kreditten, fordi jeg kommer tilbage i slutningen af august. Intet problem, siger han og ønsker mig god fart.
Undervejs kigger jeg igen på tidevandstabellerne og ser, at strømmen vil være meget stærk lige ved Elbens udmunding. Jeg skulle være taget af sted mindst 3 timer tidligere. Når det øjeblik kommer, hvor strømmen er imod mig, ved jeg, at jeg ikke klarer den. Jeg er stadig på åbent vand uden ly, men vejret er roligt, og det er havet også. Så jeg beslutter at kaste anker uden for kanalen på 10 meters dybde og vente i fire timer på, at strømmen vender tilbage. Når jeg står stille bag mit anker med 30 meter kæde, viser speedometeret 2,8 knob, så det er den udgående strøm. Hvis du så sejler gennem vandet med 5 knob med 2,8 mod, er din faktiske hastighed kun 2,2 knob. Når jeg venter 4 timer, begynder strømmen at ændre sig, og jeg får den igen. Så omkring kl. 20.00 lettede vi ankeret. Først kan jeg tage en drink og stille og roligt forberede aftensmaden. Simba kan også bedre lide det, men jeg er nødt til at holde døren lukket, for hvis den hat falder i vandet, er hun væk i løbet af et minut, så stærk er strømmen. Anker kl. 20:00, hvor jeg ligger synes der næsten ingen strøm, men det er en illusion, når jeg kommer tilbage til at sejle stadig 2kts mod. Først omkring kl. 22.00 vender strømmen og med 5,5 gennem vandet, jagter jeg med 8 over jorden. Det er blevet mørkt, og der er stadig et enkelt fragtskib.

Fortøjet ved Helgoland
Nat på Elben

Heldigvis er farvandsbøjerne oplyst, og i bælgmørket og med dæmpede instrumenter kigger jeg ud i mørket efter forhindringer, der kan skade mig. Omkring kl. 23:30 åbnede den store sluse, og som en flok vilde gæs nærmede 15 fragtskibe sig pludselig mig, jeg drejede hurtigt til bagbord og var nu på ydersiden af bøjelinjen. Da hele flokken har passeret mig, er det midnat, og jeg leder efter en ankerplads på den markerede vej til “Sportsschiffsfart”. 10-15 meter vand og en strøm på 3 knob. Positionen er mindst 3x, men mere sikkert 5x vanddybden til kæden, og jeg har kun 40 meter. Jeg lægger 35 meter ud, jeg vil ikke risikere at det sidste led er rustet igennem, og jeg hører det sidste stykke forsvinde i havet med et plask. Ved et andet forsøg fanger ankeret og er fastgjort. Nu skal jeg sætte ankeralarmen og vente endnu en time, Asmara bliver siddende.

Klokken 02:00 kravler jeg i min seng, men det tager et stykke tid, før jeg falder i søvn. Kl. 05:00 vækkede ankeralarmen mig, strømmen havde allerede vendt, men var nu ved at blive kraftigere. Vind mod strøm. Asmara er nu langsomt ved at vende røven mod vinden, men situationen er stadig ustabil. Jeg laver hurtigt et æg, en sandwich og kaffe, så går jeg udenfor og fjerner ankeret, hænger fendere på begge sider, linerne på pollerne osv. Når alt er klar, ringer jeg til slusen og spørger, hvornår jeg må passere. 20 minutter siger man, når lyset blinker hvidt, må man komme ind. Først kommer en fragtbåd ud, og så følger jeg den eneste sejlbåd ind i slusen. Der er to af dem, og de ligger fortøjet, da jeg ankommer, og de kommer straks for at hjælpe. Kl. 07:00 åbner slusen, og jeg sejler ind i Nord-Ostsee-kanalen (Kielerkanalen) til km 40 ved Gieselau for at få sovet lidt.

Fortsættes Sommer Baltic 2021 del 3

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture