Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)Zweden

Deel 3 Gota kanaal Mem – Berg-upper

Zoals vermeld in het voorgaande deel 2 arriveren in Mem aan de Oostkust van Zweden, dit is het beginpunt van mijn reis door het Gota kanaal.

Mem – Soderkoping

Zie ook Youtube # 12
Het is zaterdag 24 juni 2023 om 10.00 vaar ik de sluis in. We varen nu door alle sluizen tot halverwege het kanaal bij Forsvik en schutten dus steeds omhoog tot het hoogste punt 91,8 meter boven zee niveau, daarna gaan we weer zakken tot Gotenburg naar zeeniveau. Omdat ik solo vaar nemen de sluiswachters mijn lijn aan en beleggen deze om een ring aan de voor- en achterzijde. De achterlijn wordt nagenoeg verticaal vastgemaakt aan de bolder van de boot en blijft daar zitten totdat we de sluis uit varen, De voorlijn zit ook om een een ring belegd die meestal 1 a 2 meter voor de boot zit, dat is met een verfstreep aangegeven. Deze lijn aan de kade loopt dan via het kabelgat van de boot helemaal naar achter door het gangboord naar het achterdek, waar mijn winch zit. Het is nu de bedoeling dat ik bij het stijgende water de voorlijn via de winch strak aan blijf halen, zodat de boot omhoog gaat en langs de kant blijft. Ook zal de boot hierdoor wat naar voren gaan. Ik heb inmiddels ook al ervaren dat je als eerste de sluis in gaat en vlak voor de sluisdeur ligt, je het behoorlijk zwaar kan hebben, omdat het stuwende water daar uit de sluis komt en de neiging heeft om de neus van de boot naar de andere kant van de sluis te duwen. Ik had dit bij de Carl Johan sluistrap bij Berg en was kapot toen ik de 7de sluis had gehad. Maar weer wat geleerd.
Maar dit was slechts één sluis dus dat viel wel mee. Hierna 3 Nm gevaren om voor de sluis van Soderkoping af te meren aan prachtig nieuwe houten langszij steiger, met om de 15 meter stroom en water.
Soderkoping is een mooie historische plaats en bied goede voorzieningen. In het oude stadsdeel mooie authentieke huizen. Het is een toeristisch aantrekkelijke plaats met veel restaurants langs de kade met afgemeerde boten. Daarnaast is er een beroemd IJsrestaurant Smultronstallet, waar men in de rij moet staan om een tafel te krijgen voor een IJslunch. Natuurlijk is de sluis ook een bezienswaardigheid.
Op de Ramunderberg vlak bij de haven is een mooi uitkijk punt, Ramunderberget heeft een lange geschiedenis als belangrijk recreatiegebied voor de inwoners van Söderköping en is nog steeds een zeer populaire bestemming voor zowel toeristen als de plaatselijke bevolking. Hier kun je de enigszins uitdagende wandeling van 318 treden maken om van het prachtige uitzicht te genieten.

Söderköping

We vertrekken op maandag 26 juni uit SÖDERKÖPING naar de volgende bestemming Norsholm een trip van 11,9 Nm, daarbij 9 sluizen, 6 bruggen en stijgen naar ongeveer 27 meter.
We varen met drie boten gezamenlijk op en de sluizen in. Aan bakboord een Zweed, aan stuurboord de Schoonheyt uit Nederland en bakboord daarachter de Asmara. Zo passeren we de E22 brug, Enkele Sluizen: Duvkullen nedre, Duvkullen Ōvre, Mariehov Nedre, Mariehov Ōvre. Dan bij de eerste dubbele sluis aangekomen zegt de sluiswachter tegen mij, als de andere twee al de sluis in zijn, u moet hier wachten. Zoals gebruikelijk informeren de sluis attendants de volgende sluis wat er op hun afkomt, dus ook dat er een boot bij is die solo is. Ik vraag dus waarom ik moet wachten, zegt hij “Omdat u solo vaart, dan mag u niet met andere boten in de sluis, want als u schade maakt vergoed de verzekering dat niet” Dus vraag ik nog, waarom mocht het bij de vorige 6 sluizen dan wel? “Dat. is hun verantwoording” Ok ik ga die discussie maar niet aan, wel zo rustig is de sluis, hoef ik niet op boten voor me of naast me te letten.
De volgende 5 sluizen en 4 bruggen draaien dus alleen voor de Asmara. Tussen de brug Snövelstorp en enkele sluis Hulta varen we over Lake Asplangen 27,1 meter boven zeeniveau.
Nadat we de laatste brug van 22 meter over de E4 zijn gepasseerd komen in Norsholm en meren af om 15.15 uur.
Ook hier zijn weer mooie langssteigers, langs de Noordoever aan de Camping zijn alle faciliteiten, na de sluis zijn slechts insteekplaatsen zonder faciliteiten. Er ligt een kleine supermarkt aan de zuidkant van de sluis. Behalve de Camping en het restaurant aan het water is hier verder niet veel te beleven.

NorsholmNa de sluis en de treinbrug van Norsholm varen we het Lake Roxen op, dat op 33,3 meter ligt. Omdat de er nagenoeg geen wind is en ik ruimte heb om te maneuvreren besluit ik de drone onder het varen op laten. at oplaten uit de hand is nog wel te doen, maar om hem binnen te halen moet ik hem tussen de verstaging op het voordeck naar binnen halen op een nog los drijvende boot. Ik stuur hem voorzichtig parallel aan de boot en dan haal ik hem zijwaarts iets naar binnen, nu pak ik hem snel uit de lucht en draai hem om zodat de propeller stoppen. “Missie geslaagd, patiënt niet overleden”

Lake Roxen

play-rounded-fill

Asmara hierboven met Drone gefilmd op Lake Roxen. Op 4 mijl uit Norsholm vandaan, draai ik aan stuurboord de baai Dymlingen in en overnacht daar. De wind neemt ’s middag in sterkte toe uit West tot 4-5 Bft, ik lig dus nu aan lage wal. Als ik de voorspelling bekijk voor de nacht en de vroege ochtend, gaat de wind rond 18-1900 uur afzakken naar 10 knopen max. Dus ik blijf liggen. Als ik de volgende morgen mijn anker ophaal zit er weer een behoorlijke kluit zeegras omheen gewikkeld, dat kost me weer een half uur om die troep er allemaal af te krijgen.
Dan gaat het verder, nog ongeveer 10 mijl naar Berg – Roxen de wereldberoemde sluistrap van Carl Johan. 7+2 trappen omhoog. Als ik om 13.15 klaar ben om de eerste trap in te varen hoor ik Nederlands naast me praten en zie Gerrit van de Schoonheyt naast me op de kade staan, die is tijdens mijn overnachting gisteren langs gevaren en al omhoog geklauterd. Hij had gezien op de AIS dat ik voor de sluis lag, dus dacht, ok ik wandel naar beneden en ga helpen met zijn lijnen. Top man. Dus ik me netjes afgemeld bij de lock-keeper dat hij dat niet meer hoefde te doen. Ik lag nu helemaal voorin de sluis met een motorboot achter me en twee kleine motorbootjes naast me.
Voorin de sluis liggen zoals ik nu had is niet fijn. Men legt zeilboten met een lier voorin, zodat die zijn lier kan gebruiken om de neus van de boot stabiel te houden, door het instromende water wordt de neus naar het midden van de sluis weggedrukt. Dit zou met de hand zwaar zijn. Helaas heb ik een lijn die te dik is om in het klemgedeelte te passen, dus ik heb hem er alleen twee slagen omheen en moet hem dan met de hand vasthouden en dat is zwaar en met aandraaien slipt hij ook vaak. Ik was dan ook kapot en bekaf na de 7e sluis. Dus voortaan als 2e in sluis of een andere lijn

Carl Johan Sluis trap 7+2 naar Berg-upper


Eenmaal boven bij de laatste sluis stapt Gerrit mee aan boord en varen we bakboord uit naar de vele ligplaatsen die daar zijn en meer ik af achter zijn boot op donderdag 29/6/23 omstreeks 15.00.
Hier zijn 40 ligplaatsen. Het is eigelijk een klein tussenmeertje. De volgende twee sluizen en een brug vervolg je het kanaal naar Ljungsbro.
Het lijkt voorbij te zijn met het al maar mooie weer. Het weer verslechterd snel en de vooruitzichten voor de komende dagen zijn veel harde westen wind, onweersbuien, etc. Kortom een trein van lage druk en zoals het er nu naar uitziet wordt de atmosfeer vanaf woensdag pas weer wat rustiger.

Zie verder Deel 4 Gota kanaal

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture