Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

NederlandOostzeeReizen(NL)

2022 Friesland Nieuwe dinghy, Eider, Kiel kanaal en zee op

Nadat ik weer “thuis” ben in Friesland, vaar ik door naar de Kruispolle, een marrekrite eiland op de Fluessen waar ik meestal op de terugweg afmeer om de dan rijpe bramen en rozenbottels te plukken om jam te maken. Maar dat is pas laat in augustus. Eenmaal in de binnenkom van het eiland zie dat er hard gewerkt wordt aan een volledig nieuwe beschoeiing. Betonnen wandplaten worden in de kant geheid waarna dat later wordt verbonden met nieuwe steigerplanken. Ik arriveer daar op 13 april. Ik blijf daar een weekje liggen om vervolgens volgens op 19 april door te varen naar Heeg. Ik heb een afspraak gemaakt bij het Nautisch Centrum in Heeg om te kijken wat het repareren van mijn dinghy gaat kosten. Afgemeerd op de “it Butlan” in Heeg. Iemand van dat bedrijf komt kijken en geeft mij het slechte nieuws dat dit duur gaat worden. Ik loop met hem mee naar de zaak waar hij twee offertes zal maken van de vier afgescheurde ogen. Een offerte is voor het vervangen van alle vier en een alleen van e twee sleepogen. Respectievelijk € 792,- den € 430,-

Dat is het moment waarop ik besluit de verzekering in te schakelen. Na wat telefoontjes blijkt de verzekering het hoogste schade bedrag uit te willen keren minus €75,- eigen risico. Nu waren de sleepogen trouwens niet bedoeld om in de Davids te hangen maar alleen om te slepen. Dat heeft te maken met de vorm van de ring, een z.g. D-ring. Dit zou betekenen dat ik er nog extra hijsogen in moet laten zetten. In overleg met Nautisch Centrum kijk ik naar een nieuw bootje. Kosten incl. hijsogen € 1200,- merk “Diesel Rubbing”. een bootje van 2,30 mtr. Nu leert een rekensommetje het volgende. Koop dat nieuwe bootje minus uitkering eigen geld € 483,-

Talamex 250 met nieuwe hijsogen
Diesel Rubbing Budget 230

Voor mijn oude dinghy koop ik 2 losse sleepogen a € 30,- , die ik er inmiddels al heb opgelijmd. Verder heb ik de 3 jaar oude dinghy schoongemaakt en staat nu te koop voor €450,- als dat lukt heb ik bijna voor gesloten beurs een nieuwe dinghy met twee extra hijsogen.
Vandaag 10 mei is de container aangekomen bij het Nautisch Centrum met daarin mijn nieuwe bootje, ik verwacht deze voor het einde van de week te hebben en kan die dan in de Davids hangen. Nu hoop ik voor dat ik zee op ga dat ik mijn oude bootje verkoop.

Het weer begint eindelijk wat beter te worden tot nu nog steeds de kachel moeten gebruiken, maar nu al een week niet meer. Het volgende probleem is de afstand bediening voor de autopilot, die zoek zijn netwerk maar kan dat niet vinden. En dat is lastig want nu moet ik snel naar binnen hollen om een koers ter wijzigen als ik op het deck bezig ben. Ik kan er zelf de vinger niet achter krijgen. Afspraak gemaakt bij Rimare in de houkesloot bij Sneek op 17 juni. Dus blijf ik maar weer een tijdje rond het Sneekermeer hangen. Het schiet niet op zo.

Remote control

Op maandag 23 mei krijg ik het bericht van Rimare dat mijn afstandsbediening overleden is. Het verdere slechte nieuws nieuws ze zijn niet meer te koop (waren €600,-) Het goede nieuws ze hebben nog een gebruikte en getest met mijn zender, deze mag ik hebben voor €300,- , dat dus maar snel gedaan.

Dakluik reparatie

Al snel vervolg ik mijn weg naar mijn stekkie in de buurt van Akkrum en meer af aan de marrekrite. Ik blijf daar 7 dagen liggen en ga aanvangen met wat reparaties en onderhoud. Ik begin met de reparatie van een van de glijders van het dakluik, welke ongeveer 1,50 meter lang is. Dat balkje zat met 4 schroeven van welke volledig doorgeroest waren. Om nu te voorkomen dat ik bij zeegang mijn dakluik verlies is dit een essentiële reparatie. Onder die lat komt veel roest vandaan van de opstaande stalen rand, dus begin eerst maar met ontroesten. De omgeving van het dak ter plaatse heeft ook de nodige roestplekken, zodat ik die ook maar meeneem. Als ik de rest van de omgeving en het voordak van de kajuit afspeur op roest komt er veel tevoorschijn, dus besluit ik naast die dakreparatie ook maar het lagere voordeel van het kajuiten te ontroesten en klaar te maken om te schilderen. Als ik dat allemaal ontroest heb zet ik al die plekken twee maal in de twee componenten primer. Na een dag is dat allemaal weer droog en begin met de eigenlijke reparatie van de dakglijder. De schroeven zaten vanuit de binnenzijde onder hout werk wat ik niet allemaal wil slopen, dus heb ik een andere methode bedacht. Ik heb nog een soort popnagel tang set aan boord, maar dan voor blinde moeren, dus deze ga ik via de buitenkant in het staal boren en vast poppen, 4 stuks. Als dat gedaan is en goed past smeer ik de houten lat aan de binnenzijde in met bruine kit, vervolgens druk ik de lat op zijn plaats en draai vanaf de buitenkant er 4 RVS verzonken schroeven in. Zit weer als een huis.
De dag er na ga ik alle roestplekken en het dak van de voorkajuit aflakken met een component white pearl aflak. Ook de groene delen van de romp, met name de neus, hadden beschadigingen. Ook deze heb ik geschuurd en met 2 componenten groen afgelakt. Zo alles ziet er nu weer spic en span uit. Alleen eigenlijk nog een keer mijn anti-slip dek lakken, maar ik denk dat dat tot volgend jaar moet wachten, want daar heb ik niet genoeg verf meer voor aan boord.

Leeuwarden

Op 31mei vervolg ik mijn weg richting Leeuwarden na eerst nog 4 dagen in Akkrum Geleen te hebben voor het wassen, watertanken, boodschappen en TV wissel. Mijn televisie in de slaapkamer heeft het begeven. Ik had bij de Action een leuke sound bar gekocht en na installatie een verkeerde koptelefoon stekker in de TV gestopt met als gevolg vanaf dat moment alleen maar gekraak en en onderbroken geluid. Deze TV had ik in 2016 gekocht bij AROB Antennebouw, dus ze gebeld met het probleem. Dit zou tamelijk gemakkelijk gerepareerd kunnen worden en kostte ongeveer €50,-.
Dus ik met de TV in een grote tas met trein en bus naar Arob in Siegerswoude en de TV ingeleverd. Ik zou gebeld worden als hij klaar was. Na twee dagen een telefoontje en ook hier TV overleden is niets meer mee te doen. Maar we hebben nog wel een gebruikte, dus ik weer met de trein en bus om 10 uur vertrokken naar Siegerswoude, daar aangekomen bleek dat toch een goede keuze. Een iets grotere TV maar nog altijd geschikt voor montage op mijn badkamer deur, om 1500 was ik weer aan boord, tijd voor een borrel.
Op woensdag 5 juni vertrek ik van Akkrum. Volgende stop is in de Alde Feanen, het hart van Friesland (zie menu Foto&Film). Ook daar lig ik twee dagen in prachtig natuurgebied, om op 8 juni via Wartena naar Leeuwarden te varen en meer af voor een nacht langs de Prinsentuin voor een nachtje.

Dokkumer Ee en Dokkum

Na Leeuwarden stomen we de stad uit, de Dokkumer Ee op en volgen we deze meanderende rivier in de richting van Dokkum, om uiteindelijk in het plaatsje Burdaard het haventje in te draaien bij Molen de Zwaluw van molenaar en haven meester Jan Tollenaar. Dit zijn allemaal thuiswedstrijden ik vaar deze route al 12 jaar. Ik blijf hier drie nachten liggen en verkas dan weer naar een marrekrite iets verderop. Op 20 juni vaar ik Dokkum is en meer tijdelijk af voordat ik door de brug ga, want ook hier heb ik een reparatie gepland. Tijdens controle zag ik dat de giek van de bezaan mast in de wind heen en weer ging, nader onderzoek leerde dat las van het beslag volledig afgescheurd was. Dus ben ik gaan goochelen waar in Dokkum ik RVS kon laten lassen, nou die heb ik gevonden vlak voor dat je Dokkum in vaart. Dus gebeld en uitgelegd, was geen probleem aldus de man, kom maar mee langs. Nu zit het RVS beslag al 49 jaar op de aluminium giek vast met 4 pop nagels, dus die uitgeboord want je wilt toch niet met een giek van 4,5 meter gaan lopen sjouwen. Het heeft toch bijna een uur gebeurt, met veel kruipolie, om het beslag eraf te krijgen. Dus na afmeren mijn beslag mee genomen en nog een RVS uithouder, om te laten lassen. Toen ik vroeg wat dat kostte zie de man, haal aan de overkant bij de benzinepomp maar een pakje zware shag. Nu waren de gaten voor de popnagels of uitgelubberd, maar in ieder geval 5 mm, ik had wel de nagels , maar in mijn poptang passte die niet. Dus bij afgifte pakje shag dat probleempje uitgelegd, waarop de man zij neem mijn tang maar even mee. Dat is nog een Friese vriendelijkheid. nadat de nagels gepost waren was ook dit weer gefixeerd. Daarna Dokkum in gevaren en afgemeerd tegenover de Molens. Op de dag voor vertrek wordt er aan de boot geklopt, man en vrouw, ik herkende ze eerst niet maar dat bleken Sam En Cees te zijn van de Sambucca die ik in September 2015 ontmoet had met hun Zweedse houten reddingsboot. Nu voeren ze in een Aluminium zeiljacht de “Ellya”
Op 23 juni na de nodige vers boodschappen weer vertrokken voor het Lauwersmeer voor het laatste deel Nederland. Na de sluis van Dokkumerzijlen afgemeerd op mijn eigen stekkie “Senneroog”.

Lauwersmeer Asmara en Ellya
Simba mee wandelen
Lauwersmeer


Op woensdag 29 juni 09.00, na 5 nachten, vertrokken voor de sluis van Lauwersoog en het zeegat uit. ETA Norderney 22.00. Gepland om minstens 2-3 uur voor hoogwater bij de “sluchter” te zijn, een zandbank die bij laagwater 3-40cm diep is. Daar aangekomen zoals gepland 0m 22.00 Sluchter geen probleem, anker uit op getijden stroom voor ingang haven Norderney om 23.000 uur.

Helgoland

Anker op van Norderney om 07.50, wind calm 3Bft, Uitvarend via “Dovetief” stroom mee naar Helgoland, aankomst 17.31. 4 nachten gepland op Helgoland. Afgemeerd als derde boot in pakket. Boot aan mijn binnenzijde wilde om 08.00 weg, geen probleem zei ik dan ga ik tanken in de binnenhaven en zoek daarna weer een plekje. Aldus gedaan op donderdag 30 juni losgemaakt voor het tankstation. Brandstof prijs €1,71. per ltr. bij afname > 500 ltr. (normaal betaal ik daar jaarlijks nooit meer dan €0,90 ct. maar ja altijd nog goedkoper dan Nederland. 818 ltr. getankt, scheelt toch nog altijd €400,- en met dat voordeel koop ik dan 2 dozen (24ltr) malt whiskey voor de winter.

Helgoland
Helgoland
Helgoland

Eider en Kiel kanaal

Op zondag 3 juli maak ik 0810 los in Helgoland met bestemming Tonning, dat ligt aan de Eider rivier achter het EiderSperrwerk. Om met hoogwater aan te komen bij Tonning heeft men 1 1/2 getij nodig. 6+3=9uur HW Tonning 1700 dus 17-9=8. Aangekomen bij de aanloopton van het Eidersperrwerk gaan we weer het wad over varen en moet je de boerenlijn volgen. Nu was mijn kaart meer dan 2 jaar oud, dus te verwachten is dat dat niet meer klopt en ik actueel de tonnen moet volgen. Om 15.50 was ik bij het Eidersperrwerk bij hoogwater. Na geschut te zijn vervulde ik mijn weg over de nog altijd zijnde getijden rivier de Eider, waar ik om 16.47 afmeerde. Geen plek meer aan de drijvende steigers dus gewoon langs de kade op getijden. Ik had twee lange lijn uitgezet, zodat de boot dus ook kon zakken. Echter bij laag water wanneer je in de modder ligt, bleek ik toch scheef te vallen en stonden mijn lijnen als een snaar gespannen. Dus niet lang genoeg. Bij het volgende hoogwater heb ik dat gecorrigeerd.
Op 4 juli vertrek ik van Tonning 3 uur voor hoogwater(18.00), om zodoende de stroom over Eider rivier mee te krijgen. Daar liggen dan nog wel een paar obstakels in de vorm van bruggen. Strassenbrug Tonning, Eisenbahnbrug, Strassenbrug Friedrichstad en als laatste de Nordfeldsluis. Na deze laatste zit je weer op gereguleerd water, dus niks geen getijden meer. Geen van deze bruggen of sluizen heeft een marifoon, het is dus zaak dat je vooraf de telefoonnummers hebt om dat te bellen dat je eraan komt. Immers met stroom mee en 8-10 knopen door het water stuift wil je niet moeten wachten een brugopening. Meld dus ruim vooraf hoe laat je bij die brug verwacht te zijn (en zeker bij de eisenbahnbrugge). google op “betriebszeiten der schleusen und brucken der Eider” website https://elwis.de
Daar vind je alle informatie over bruggen en sluizen en bedieningstijden.

Tielehemme, Eider
Laatste brug op de Eider
Simba pootjes strekken langs de Eider

Hint voor aangeven ETA bruggen en sluizen op de Eider rivier


Een goede hint als je over een plotter beschikt waarbij je route en waypoints kunt uitzetten. Ik zelf gebruik een Raymarine ES98 plotter. Wat ik doe op de eider (en ook bij andere gelegenheden waar aankomsttijd essentieel is) ik plan een volledige route overheen traject met waypoints. Ik zal die route nooit actueel volgen omdat je in dit geval op een smalle snelstromende rivier bent. Maar ik klik hem aan voor ik begin om die route te volgen, de plotter heeft deze route info nu zijn geheugen, daarna klik ik op “auto” en mijn besturing word gevolgd door mijn input graadje links of rechts en niet meer door de route. Zolang ik niet op “stop volgen klik” blijft de route door de plotter op de achtergrond gevolgd worden en geeft bij elk waypoint een melding dat waypoint bereikt is, die boodschap hoef je dan alleen maar weg te drukken en klaar. Als je nu bij de hele route in de plotter gaat kijken, dus waar je alle waypoints opgesomd ziet, dan zie de tijd die je bij elk way point arriveert op basis van je huidige snelheid. Dus als je zorgt dat elke brug een waypoint heeft (die kun je ook nog zo noemen) dan kunt je tot op de minuut nauwkeurig vertellen hoe laat je daar bent. Zo meld ik bv 20 minuten voor ik bij de spoorbrug ben (in dit geval per telefoon) dat ik om 16.57 bij uw brug ben. Zegt die brugwachter dan bv Ik kan om 17.20 draaien is het enige wat je dan moet doen de snelheid van je boot eruit halen (en meestal zeil je niet op zo’n rivier) totdat de plotter aangeeft dat je er door langzamer varen om 17.20 bent. Dit werkt 10x beter dan op een smalle getijden rivier rondje te moeten draaien voor de brug op de stroom. Dit heet ook wel anticiperen.

Nordfeld sluis einde getijden rivier

Maandag 4-juli-2022
Omstreeks 17.30 als gepland schut ik in de Nordfeld sluis en verlaat de sluis nu op gereguleerd water. In de bocht van het dorpje Suderstapel gooi ik mijn anker uit buiten de betonning en neem een borrel. Mooi geweest voor vandaag. Ik hang nog even de escapes op voor Simba, dan heeft ze ook wat meer beweging vrijheid en kan over deck en kajuit rennen en proberen in de mast te klimmen. Deze escape zijn niet meer dan of een rubber mat of trossen met lijnen tot in het water, knalt ze overboord kan ze er in ieder geval weer in en het heeft ooit een keer gewerkt. Dus beter dan een dood drijvend poesje opvissen.

Op 5-juli-2022 De volgende morgen om 10.10 vervolg ik mijn weg en meer af bij Tielehemme en klein haventje waar ik ook al jaren kom. Hier doe ik 2 wassen en vul daarna gratis de watertank. EK vrouwen is begonnen dus heerlijk voetbal kijken.

vrijdag 8 juli-2022
Ik vervolg mijn weg naar de laatste sluis bij Gieselau en daar blijf ik twee nachten liggen. Hier is de aansluiting met het Kiel kanaal.
zondag 10-juli-2022
Om 08.20 draai ik het Kiel kanaal op, op dat zelfde moment vertrekken Sam en Cees van de Ellya die al door de sluis in Brunsbuttel op het Kiel kanaal hebben overnacht. We hebben afgesproken dat we elkaar treffen 2,5 Nm voor de sluis van Holtenau op de Flemhudersee waar ik elk jaar anker, om vervolgens door de sluis de Oostzee op te varen.

Kiel kanaal
Asmara and Kiel canal
Flemhudersee anker
Flemhudersee anker
Vertrek Flemhudersee


Ik laat mijn anker om 14.20 op de Flemhudersee vallen en Sam En Cees draaien rond 17.00 ook de Flemhudersee op en meren langszij bij mij af, achter 1 anker.
maandag 11-juli-2022
Gezamenlijk vertrekken we van de Flemhudersee naar de Sluis bij Holtenau (Kiel) waar we na een klein uurtje wachten samen de Oostzee op draaien en de zeilen hijsen.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture