Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)Zweden

Deel 2 Gota Langs de Zweedse Oostkust omhoog

Kalmar


(Youtube video # 8)
Deel 1 eindigde dat ik in Karlskrona ankerde. Van daaruit op 28-5-23 omstreeks 1300, haal ik mijn anker op en vervolg mijn weg door het eilanden gebied rond Karlskrona, een gebied waar ik al gauw achter kwam met veel Zeegras. Vlak bij de uitmonding naar zee anker ik nog een keer, wederom in zeegras, na deze kluit weer van het anker verwijderd te hebben probeer ik het nog een keer, ik zet geen motorvermogen om het anker in te laten graven, want dat werkt hiet toch niet. Dus laat ik extra veel ketting uitlopen om de Asmara op zijn plaats te houden. Dat schijnt te lukken. Er staat volgens de berichten vannacht geen harde wind, dus we gokken het er maar op. Ik ben al vroeg wakker om 0600 en we liggen nog altijd op dezelfde plek. Dus na een Yoghurt fruit ontbijtje en een kop koffie haal ik anker op en vertrek naar open zee. Dit. keer weer voor een lange stretch van 10 uur richting Kalmar, waar ik wil overnachten. Niet mijn favoriete plaats maar ik heb wel weer wat boodschapjes nodig.
De wind is NW 2 Bft maar die zal nog wel wat aantrekken. De zee is kalm en om 12.00 is de wind Zuid 3. Recht voor het lapje dus, de Genua staat uit SOG rond de 5 knoop, recht zo die gaat schipper. Om 15.30 trekt de wind aan tot 4-5 en worden de oplopende golven wat hoger.


Om 17.00 meer ik langszij af in Kalmar. Mijn Canon fotocamera gebruikt een compact flash card voor opslag foto’s, maar mijn Compact Flash reader is kapot, de pennetjes zijn dermate verbogen dat ik het na een uur prutsen opgeef. Wil ik de camera blijven gebruiken dan heb ik toch een nieuwe reader nodig, dus ik ga op pad om dat te scoren. Ik vind een winkel in de haven die er een verkoopt, 265Kr (€22,90). Dus ik weer blij en die doet het prima. Dan vind ik nog een winkel waar ik twee flesjes wishkey scoor. Als ik de volgende dag in het havenkantoor ga afrekenen vraagt die mevrouw niet wanneer ik gekomen ben maar alleen voor hoeveel nachten en personen, dus ik antwoord 1 nacht, 11 meter boot, 1 persoon. Waarop ze een label aan me geeft met 31 erop en ik betaal 1 nacht €24,- Een dag verdient.

play-rounded-fill
play-rounded-fill
play-rounded-fill

Timmernabben

Op 31/5 om 07.00 vaar ik de haven van Kalmar uit om verder Noorwaarts te zeilen langs de Zweedse Oostkust. De wind is ZW 3 de Druk 1026Mb, nog altijd onder het hogedruk gebied waar Nederland ook wat van krijgt en dat is meestal Noordenwind en dus koud. Ik besluit vandaag niet meer zo een lange stretch te maken en zoek op mijn plotter. naar een beschutte plaats aan de kust om te ankeren. Ik vind een soort Fjord wat uitkomt bij Timmernabben, dus daar plan ik mijn nieuwe route naar toe. Dat is natuurlijk weer een betonde route tussen ondiepte door. Vlak voor mijn bestemming is het water en de wind weer rustig.

Ik gooi om 1230 mijn anker uit in 3 meter water, als er een bootje met de havenmeester langs komt en zegt dat ik ook in de haven kan liggen, ach waarom ook niet. Dus licht mijn anker weer en vaar behoedzaam de haven in. Daar zijn alleen maar kleine insteek plaatsen voor kleinere boten, maar op de hoek van de pier ligt een betonnen drijvende steiger van 3 bootlengtes lang, dus daar meer ik af aan de binnenkant. Later komt er nog een Duitser bij liggen aan de buitenkant naast me. Volgens het informatie bord in de haven kost een overnachting 100 kronen (€8,-) maar de haven gaat pas open op 15 juni, dus liggen we hier gratis. Goede keuze geweest ook door aan de binnenkant te gaan liggen want zoals voorspelt trekt de wind de volgende dag aan tot 7-8 Bft haaks op de steiger met uitschieters tot 35-40 knopen.
Ik lig met 4 lijnen prima en van de steiger af, maar de Duitsers heb ik moeten helpen want hun fenders gleden er tussen uit en hun boot lag op 3 cm na tegen de rand aan. Met z’n drieën zagen we kans om de boot af te drukken en en een aantal extra fenders tussen te zetten. De temperatuur is behoorlijk afgezakt tot 10-14 C.
Ik heb gisteren avond nog kans gezien in bijna windstil weer wat drone opnamen te maken, dus heb ik besloten hier te blijven tot maandag, omdat dan de wind weer zuid is, weinig golven. Dat zal dan een stretch worden van weer zo’n 11-12 uur, maar als dat lukt ben van dat moment alleen maar routes tussen de eilanden aan het varen, wat aanmerkelijk rustiger zal varen.

Het scheren gebied wordt nu dus duidelijk groter en ik hoef nog maar weinig grote stukken open water over.
Vandaag zaterdag 3 juni kwam er een man naar mij toe die zei dat ze het ponton moesten gaan herplaatsen, want door de storm is het helemaal scheef komen te liggen, dus ben ik verkast naar de buitenkant van de haven om daar weer langszij aan een betonnen steiger te gaan liggen.
Zojuist Youtube Video nummer 8 gelanceerd
Vandaag een was gedraaid. met beddengoed, hang nu lekker te wapperen in de wind. Pizza gehaald bij de supermarkt voor vandaag en zondag.

De scheren in (Youtube # 9)

Maandag 5 juni vertrokken 04.40 (ik was wakker en het was al licht) voor een lange stretch van 10-12 uur om de scheren te bereiken. Met zo’n vroege afvaart moet het wel lukken om rond borreltijd ergens een leuk plekje te vinden. De wind op deze stretch begon op Noord 1Bft temperatuur 11 graden, maar later naar N3, N1, ZW1 ZO2 en rond 1630 OZO3-4, golven van dwars en worden vervelend. Maar het duurt nu niet langs meer tegen 1500 varen we een ruimere koers en wordt het vaargedrag beter om 1630 zitten we tussen de eilanden en om 1730 meer ik af aan een eiland dat IDO heet. Hier liggen 4 boten, twee grote motorboten, een kleine zeilboot en een grote zeilboot. Als de volgende morgen polshoogte ga nemen bij het hoger gelegen restaurant is dit gesloten, geen verdere aanwijzingen, Op de steiger staat een bord om te betalen, als ik dat probeer werkt het niet. Nou dan maar niet.


De volgende morgen 6 juni om 11.00 vertrokken en om 12.00 arriveer ik in Vastervik, waar ik door een lage brug wil om dat bakboord uit daarachter een leuk stadshaventje ligt. Helaas me suf gegoogeld maar niet gevonden, boot nu maar even tegen een industrie kade afgemeerd en dorp in gelopen. Niemand kan me wat vertellen over de brug, nou dan neem ik maar een lichte lunch met een biertje, maak wat film en stap weer aan boord. Goodbye Vastervik. Om 16.30 meer ik af in een goddelijke baai maar wel erg smal voor anker, staat ook op de kaart, niet voldoende ruimte voor anker-swing.

Maar ik doe het toch, ik ga niet in mijn eentje met mijn neus tegen zo’s rots aanliggen, achter anker uit gooien, boot naar voren laten lopen, remmen met achter anker lijn, naar voren hollen van de boot afspringen, op je snufferd gaan, nee dat is leuk als je met zijn tweeën bent. Dus boot neergelegd met een relatief korte ketting, ik hoefde maar 1 keer in de 4 dagen dat ik daar lag, mijn anker opnieuw te verplaatsen.

Motorpech

Zaterdag 10 juni zijn er wat meer boten in deze baai gaan liggen, allemaal met de neus tegen de rotsen, die over het algemeen zeer steil het water in lopen. Dit wordt op de kaart aangegeven als z.g. “Mushroom” spots. Er komen twee dames, van rond de 30 jaar langs mij schuiven met een zeilboot van ongeveer 9-10 meter met buitenboord motor. In het midden van de kleine baai slaat de buitenboord motor af. Verwoede pogingen om deze voor het afmeren weer aan de praat te krijgen mislukken. Inmiddels ver-lijert de boot langzaam richting rotsen. Een van de dames loopt naar voren en ontdoet zich van al haar kleren tot aan haar ondergoed, pakt een lange voorlijn in haar handen en ja hoor, springt overboord in het koude water van 15-16 graden en begint met lijn in haar hand naar de rotsen te zwemmen, de dame achterin heeft inmiddels het achteranker uitgegooid en staat klaar om deze lijn te vieren.

De eerste dame klautert, met de voorlijn in haar hand, inmiddels op de rotsen en en schud even als een verzopen hond het water van haar af en zoekt naar een goede positie om de lijn aan vast te maken, meestal een boom om daar haar lijn omheen te gooien. De samenwerking is optimaal, de eerste dame gaat de boot naar de kant halen en de tweede viert de achterlijn, totdat de boot met de punt nagenoeg tegen de rotsen ligt, dan klimt de eerste dame met de lijn in haar hand weer aan boord en maakt deze op de voorplecht vast. Zo die ligt. Chapeau! Nadat het restje kleding is uitgewrongen gaan de dames heerlijk op de warme rots in het zonnetje liggen. En passant komt er nog een flinke dame op een sub-board langs gepeddeld met een string aan, ik vond het een foto waard. Zie Youtube nr. 10

Op zondag 11 juni besluit ik weer wat verder langs de scheren omhoog te gaan. en haal anker op om 08.00, bestemming we zien wel. Ik maak vandaag een korte vaardag, omstreeks 13.40 overweeg ik ook om tegen een rots aan te gaan liggen, maar als ik vlak bij ben zie ik er toch van af. Ik zoek naar een anker mogelijkheid, maar in het midden is het 15 meer diep en zou ik minimaal 50 meter moeten uitleggen, ik heb maar 40 meter.

Als ik tussen de eilanden verder wil varen zie ik een bord staan met een teken van Electra kabel, hoogte 10 meter, ik ben 12,5, dus ook geen optie. Ik moet nu weer terug en om het eiland heen varen want daarachter heb ik veel ruimte en is het water 5-6 meter diep. Nadat ik daar ben aangekomen gooi ik mijn anker uit in 5 meter water met 20 meter ketting. Met vermogen achteruit komt de boot abrupt tot stilstand, ik lig als een huis en zet geen ankeralarm meer.

Veel zon, maar zonnepanelen werken niet

Ik besluit met zoveel zon elke dat ik toch iets aan de storing met mijn zonnepanelen moet gaan doen. De laatste dagen weinig wind en veel zon, nu zakken de accu’s wel erg snel af. Ik besluit om toch maar de regelaar te gaan vervangen. Dit kost me weer een dag uitzoek werk, maar dat is het enige wat ik genoeg heb, “tijd”. Ik overleg met Dekker Zaandam waar ik ze ooit gekocht heb, maar die hebben deze niet meer en dat duurt wel een week voor dat ze dat in huis hebben. Op internet vind ik er een die op voorraad is. Ik bel ze om te vragen of die ook naar Zweden kunnen sturen, nou dat is geen probleem. Nu moet ik nog een adres in Valdemarsvik vinden vlak bij de haven waar ik dit naar toe kan sturen.

De meeste websites van Zweedse havens, zo ook Valmarsvik, hebben geen engelse beschrijving, dus moet ik het doen met Zweeds, gelukkig als je iemand belt spreken ze wel allemaal goed engels. Het toeristen buro stuur mij een SMS met het adres aan de haven waar het naar toe kan dus ik blij en regelaar besteld. Nu maar hopen dat het goed gaat, anders ben ik weer €120,- lichter.


Vandaag 15-6-2023 0m 13.00 aangekomen in Valdemarsvik, geboekt voor 3 dagen (3 halen, 2 betalen) dus zondag weer verder. Met enige strubellingen mijn nieuwe zonnepaneel regelaar ontvangen, ga morgen inbouwen en hoop dat het dan in ieder geval weer werkt. Inmiddels nog steeds aan het lobbyen voor een opstapper door het kanaal, kreeg via social media een Zweed die er wel brood in zag. Ga hem mogelijk in Valdemarsvik ontmoeten. Het weer is qua temperatuur aanmerkelijk verbeterd, maar er staat dan ook nagenoeg geen wind.
Het opladen van de accu’s met de nieuwe regelaar functioneert weer goed. Van de potentiële opstapper niets meer vernomen.

Laatste mijlen Mem

Op de dag des heren, zondag 18 Juni 2023 maak ik om 12.00 los van Valdemarsvik en vervolg mijn weg de baai uit. Het is volledig bewolkt, het motregent en soms wat meer, de temperatuur is 16,6 graden en het zicht is zeer beperkt ongeveer 200 meter. Maar we zullen het ermee moeten doen. Mijn bestemming voor vandaag is dus een relatief korte trip van 13 mijl, Gryts Varv. In die haven kan ik wat diesel bijtanken. Rond 13.30 is de mist opgetrokken en staat er een windje Oost 3 Bft. dus Genua uitgerold en met 1000 toeren op de motor schrijden we Noordwaarts met 4,5. Kts.
Om 15.30 meer ik af bij de dieselpomp. De diesel kost hier € 1,82 wel andere prijzen dan ik gewend ben ben, maar goed ik tank 310 ltr, waardoor ik nu ongeveer 800 ltr aan boord heb. Daar zou ik Helgoland mee moeten halen hoop ik. Na het tanken verplaats ik de boot naar de passanten steiger met stroom. Overnachting 250 SEK (€ 21,41)
Ik heb nu ook het Gota kanaal geboekt 7990 SEK (€ 684,25) en dat is dus inclusief de 21 havens langs het Gota kanaal, waarbij ik in elke haven 5 nachten mag blijven liggen incl. water, stroom en douches.


De volgende morgen maandag om 12.00 vertrek ik weer en drop mijn anker in een ruime baai om 13.12 uur. De wind is dan nog variabel Oost 1 Bft. ’s nachts omstreek 05.30 merk ik dat de weergoden wat onstuimiger worden, als ik poolshoogte neem zie ik de de wind nu pal is de baai waait uit West met 15 Knoop en uitschieters 15-30 knopen. Dus besluit ik te verkassen. Een klein eindje verderop zie ik een eiland met veel hoge bomen en die vangen altijd veel wind. Dus haal mijn anker op en vaar naar de lijzijde van dat eiland en lig in windstil water, als de wind zo blijft lig ik hier prima. Eiland heet Yntholmskar.
Op vrijdag 23/6 ankerop om 09.50 met bestemming Mem sluis, waar ik om 13.30 afmeer voor de sluis met een stroom paal. Ik ga mij melden bij het kanaal office met mijn betaling bewijs. Ik krijg natuurlijk uitgebreide informatie over me heen, dingen die ik meestal al gelezen had, een skipper guide, een sticker voor aan mijn boot en twee pasjes voor service gebouwen langs de route voor toiletten en douches.

Prima verzorgd allemaal. Ik vertel ze ook dat ik solo vaar en helaas geen crew Member heb kunnen vinden, geen probleem aldus de steward lady zij zullen mijn lijn om de ringen leggen, chapeau dus. Ook vertel ik dat ik morgenochtend, zaterdag dus door de sluis wil.

Volgende deel (3) Gota kanaal

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

2 gedachten over “Deel 2 Gota Langs de Zweedse Oostkust omhoog

 • Hoi Peter, zoals je ziet blijven we je volgen 😉
  Leuk is dat veel herkenbaar is toen wij er vanaf Finland doorheen gevaren zijn.
  Mooi dat je het Göthakanaal doorvaart, helaas zonder opstappers………..
  Chapeau
  Groetjes, Cees

  Beantwoorden
  • Het gaat verder allemaal goed ondanks dat ik solo ben. De sluiswachters helpen me met de lijnen. Lig nu in Vadstena (zit niet in pakket Gotakanaal) maar wilde daar toch even kijken, nou dat heb heb ik geweten, toen ik afgemeerd was bleek er ongeveer 50 meter visnet aan me vast te zitten, natuurlijk een deel om de schroef.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture