Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenOostzeeReizen(NL)

Rondje Denemarken Deel 2 Limfjorden

Deense vlagWoensdag 15 juni 2016
Om 1000 uur losgemaakt voor het tankstation. 840 liter diesel a 84 ct. Om 1115 zee op richting Sylt.

Geen mist, zicht wel wat beperkt. Als de zon in volle sterkte doorbreekt is het een prachtige dag, wel heb ik stroom dwars, hetgeen resulteert in een lage grondsnelheid van 3,8 kts. Dit betekend dat de aankomst pas om ongeveer 2200 zal zijn. Ook geen weer voor zeilen, wind ZZO in de rug 1-2 knoop. Dan maar twee makreel lijnen uitgezet, wie weet vangen we nog wat. Na een tijdje een lijn verspeeld, ik had het kunnen weten doorgeroest staal kabeltje. De zee is uiteraard rustig en vlak ook wel zo lekker. Ik overweeg om mijn planning denk ik te wijzigen, de windvooruit zichten voor zaterdag zijn slecht wind 5-6 uit het west noordwesten en dan wil je niet hier op deze kust aan lage wal zitten. Dus laat ik mijn plan varen om morgen naar de noordkant van Sylt te varen. Ik wil vrijdagavond in Thyboron zijn. Dat betekend wel dat ik vanaf de zuidkant van Sylt non stop door ga, toch gauw 24-30 uur, dus een nacht doorhalen op zee. Maar dan ben ik wel zaterdag in de Limfjorden en heb geen last meer van golven bij harde westen wind en daarbij vind ik dan genoeg ankerplaatsen, ik heb dit stuk immers al in 2013 gedaan, toen vanaf Helgoland nonstop in 36 uur. Om 20:00 aangekomen in Hornum (Sylt), morgen dan met hoog water eruit ongeveer 12:00.Vuurtoren Sylt

Donderdag 16 juni
Om 0800 opgestaan en een wandeling over het strand gemaakt om in een boog weer in het dorp Hornum te eindigen bij de bakker. 6 lekkere verse broodsjes gescoord en terug naar de haven. Haven afgerekend en lekker gedouched, daarna nog even nieuwe grib files geladen en inderdaad zaterdag en zondag harde wind. Dus mijn keuze om nu door te varen lijkt goed. Om 1030 vertrokken, de geul waar ik door moest blijkt ook in laag water goed te bevaren te zijn, dus varen. Het weer is mooi er staat een lichte wind west noordwest 1-2, later 3. Als ik uit de geul ben zeilen erop en koers noord, in begin nog stroom  mee, grondsnelheid 6,5 dat schiet lekker op. De boot vaart de zeilen zijn gezet dus nestel ik me in het zonnetje op het achterdek met koffie en een boek. 30 uur te gaan, ik hoop nog bij daglicht nog door het windmolen park heen te varen bij Esbjerg, met deze snelheid zou dat om 21.00 zijn. Maar uiteraard kentered het tij en loopt de grondsnelheid terug naar een magere 4,5, dat wordt dus toch rond middernacht erdoor. Rond 1800 tijdens de borrel ga ik weer voetbal kijken Noord Ierland – Ukraine, nog steeds goede ontvangst hier, nu van Deense zenders. Rond deze tijd is de wind en afgenomen en gedraaid naar noord, waardoor ik de zeilen er af moet halen, Simba voelt zich ook op haar gemak, de boot rolt een beetje maar acceptabel voor haar om rond te lopen. De lucht is vrij van buien, alleen in de richting van Esbjerg zie ik een Cumulus Nimbus in opbouw, ik hoop er vannacht van verschoond van te blijven. Voetbal beslecht in het voordeel van Ierland, ga nu nog maar even een beetje spaghetti maken. 

Vrijdag 17 juni middernacht
De nacht verloopt rustig, het wordt niet echt donker, duidelijk is merkbaar dat ik op hogere geografische breedte zit. In het noorden blijft er een licht avondrood staan. Direct na de passage van het windmolenpark draai ik noord richting Thyboron, nog 68 mijl tr gaan (15 uur). Ik stel alle alarmen op scherp, radar, AIS, anti aanvaring en zet een timer voor een uur, dan nestel ik me op de bank en ga een dutje down totdat de timer me weer wekt. Dit herhaal ik 4 a 5 keer dan wordt het weer licht. Om een uur of tien besluit ik de snelheid van de boot te verlagen en laat een makreel lijn uitlopen. Al gauw haal ik de eerste binnen. Als ik er 7 heb, waaronder twee mooie grote haal ik de lijn weer in en maak ze schoon. Voorlopig vis op het menu. MakreelGebakken of gerookt, wat ik niet direct opeet gaat de vriezer in. Verwachtte aankomst tijd thyboron 15.40. In Thyboron is niet veel te beleven, het is een vissersplaats and thats it. De Denen zijn wel modern in haven faciliteiten, er komt geen havenmeester aan te pas. Zo kun je met je Nederlandse pinpas in een machine een overnachting kopen of een overnachting met een kaart. Via die kaart heb je dan weer toegang tot de sanitaire gelegenheden en kun je ook bv electriciteit opwaarderen. De wasmachine en droger in die ruimte is dan gratis! Nou dat kwam goed uit want mijn bed moest verschoond worden, allemaal dagelijkse dingen maar het moet wel gebeuren. Dus alles bij elkaar gegraaid en draaien maar. ThyboronDe haven kostte 20,- nou hoop ik maar dat die kaart ook in andere havens te gebruiken is, want de kaart die ik nog had uit 2013 werkt hier in ierdr geval niet. Een paar belgen hebben mijn lijntje aangenomen, weer met de neus in is altijd lastig alleen, zij willen hiervandaan naar de Noorse zuidkust, maar liggen zeker verwaait tot na het weekend, ik ga morgen verder de Limfjorden in en ga ankeren waar ik in 2013 lag in Lemvig baai, dan een of twee dagen lekker even bijkomen visjes roken en administratie doen. Het getijden verschil in Thyboron is nog maar 40 cm.

Zaterdag 18 juni
Om 1200 vertrek ik van Thyboron, richting Lemvig baai. Het plan is om daar te gaan ankeren beschut van zuid tot noorden wind. In 2013 heb ik daar al een gelegen. De wind is al aardig toegenomen 5-6, de voorspelling dat het nog verder toeneemt tot 7-8. Dus daar ga ik achter anker en zal er moeten blijven tot dinsdag. Ofschoon er een paar meerboeien liggen, besluit ik toch maar achter mijn anker te gaan liggen. De komende dagen ga ik me bezig houden met het bijwerken van mijn administratie, de BTW aangifte, het ordenen van mijn foto’s, de motor even nalopen,etc. Allemaal vervelende klusjes maar ja het moet ook gebeuren. 

Zondag 19 juni
De nacht is rustig verlopen, geen ankeralarm, maar nog altijd staat er een straffe wind, vanmorgen regelmatig 8. Het is continue bewolkt, waardoor de temperatuur overdag ook niet veel hoger komt dan een magere 15 graden. Het voordeel de windmolen draait overuren mijn accus zijn 100 %, zo kan ik nog wel een week liggen. Superwind windmolenHet nadeel, internet via mijn dongel en iphone werkt hier niet meer, mailtjes via mijn iphone komen nog wel binnen maar een app dowloaden van het speelschema EK lukt niet. De Deense Tv is nog wel te ontvangen, maar ik neem aan dat het vandaag een voetbal rustdag is. Ik hoop dat de zomer beter wordt dan tot nu toe, anders ga ik regelrecht terug, ik heb geen zin om overal dagen verwaait te moeten liggen. Maar nu klink ik een beetje pessimistisch, al zeg ik het zelf.

Maandag 20 juni
Ik word om 0700 gewekt door de sirene van het ankeralarm, dit was te verwachten want de wind zou krimpen naar zuid en met zoveel ketting uit kom ik buiten de ingestelde grens. Ik lig nu aan lage wal el zal moeten verkassen. Gelijk maar doen, anker op en naar de overkant. Daar aangekomen zie ik een meerboei, maar bij nader inzien zit er geen oog meer op, volledig weggeroest. Dan maar weer achter anker, de wind giert nog steeds behoorlijk door het want. Er staan hier ook weer de benodigde vis vlaggetjes met ongetwijfeld netten of fuiken. Nadat het anker uit is en 15 mtr ketting op 3 mtr water, houdt het niet en draait de neus gelijk van de wind af richting vlaggetjes, dit word niks. Ik besluit op te halen en dieper de baai in te gaan richting Lemvig. De ankerlier stopt, maar de ketting is er nog niet. Als ik naar voren loop om te kijken wat er aan de hand is, blijkt de ketting half naast het tandwiel te zitten, hoe kan dat nou weer. Ik vier weer ketting en krijg hem weer op het tandwiel, alleen ook nu loopt hij niet verder meer naar binnen, wat nu weer? Het anker blijkt op de bodem vast te zitten en dus de boot ook. Ik laat weer een 5 tal meter ketting vieren en besluit of ik hem los kan varen, dat lukt wonder wel in een keer. Vlak onder de plaats Lemvig aan het einde van de baai laat ik opnieuw het anker vallen en ga na 1 1/2 uur eindelijk ontbijten. Golven die hier zijn worden opgezweept door de wind, maar niet echt storend. De hemel is zwaar bewolkt en het regent constant. Het lijkt wel herfst. De wind is zuid maar variabel in kracht, dan weer 5 om vervolgens weer tot 8 aan te zwellen, de wind giert door het want en geselt de Asmara, die behoorlijk ligt te gieren en te rukken achter haar anker. Zo verloopt de hele dag en avond, het wordt geen moment droog en de temperatuur blijft steken op 14,4. Zoals “elk nadeel ze voordeel hebt” ook hier, de Asmara is volledig van zout ontdaan en door de ramen heen kun je weer kijken.

Dinsdag 21 juni
Om 0630 ontwaak ik door het licht in mijn slaapkamer, ik kijk naar buiten, het is windstil de hemel nog altijd volledig bewolkt met voorbij schuivende wolkenpartijen.
Om 0915 anker op en naar . . . We zien wel. Ook T-mobile nog gebeld, ik zou nl teruggebeld worden want mijn dongle voor internet doet het niet. Ik wordt nog gebeld aldus T-mobile.
Wind weer west 3. Eenmaal uit de baai genua en grootzeil opgezet en motor uit, ik heb geen haast, met gestaag 2,7 knoop vaar ik naar mijn volgende bestemming het eiland Veno. In 2013 was ik daar al eens en heb er goede herinneringen aan. Na aanmeren loopt er nog een Nederlandse zeilboot binnen met een bejaard echtpaar. Veno havenGezellig een biertje gedronken aan boord. Ik besluit hier een extra nacht te blijven en ga morgen weer een stukje over het eiland fietsen, Simba vermaakt zich hier prima. Tegen etenstijd ga ik de twee grootste makrelen roken en samen met de andere Nederlanders opeten met een frietje uit de haven erbij. 

Woensdag 22 juni
Het weer is wederom grijs, er is nauwelijks wind en om 11.30 begint het weer te regenen, temperatuur 15 graden. Fietsen over het eiland wordt voorlopig dus niks, daarbij komt ook nog dat de dongle op mijn laptop die ik voor internet gebruik niet werkt, ik zou al vanaf maandagmiddag worden teruggebeld door T-mobile TD voor dit probleem, het kan wel tot 7 dagen duren zegt men. Al die tijd zou ik dus in de buurt van mijn pc moeten blijven om te wachten tot ze een keer bellen. Er komen hier ook veel irritante vliegen naar binnen die zelfs op je gezicht gaan zitten, Simba is er druk mee om ze te vangen maar kan het niet bijhouden. Ik weet niet of ik dit nog allemaal leuk vind. 

Donderdag 23 juni
Om 1100 vertrokken, het weer is nog steeds flut. Bewolkte hemel, vanmorgen pittege regen, wind Oost 3 temp. 18. Bestemming wordt het eiland Fur, met name om boodschappen zoals vers fruit en groente in te slaan.Limfjorden Ik kom daar te laat voor de winkel dus blijf buiten ankeren en ga morgen even naar binnen voor boodschappen, scheelt weer €20,- ga daarna toch direct door. Het is inmiddels weer gaan regenen, de wereld ziet er grauw en grijs uit. Er is behalve een tegemoet komende Deense zeilboot, geen boot op het water te zien. Simba is in haar mandje gekropen voor bij het raam en is diep onder zeil. Zou zo’n beestje ook dromen en zo ja waarvan dan. De wind is weer op en dat beetje wat er staat is pal tegen, dus motoren we verder zonder zeil. Terwijl de Asmara gestaag door de grijze massa ploegt, pak ik maar weer een boek en ga lezen. Om 1800 anker uit vlak bij Fur.

Vrijdag 24 juni
Als ik om 0800 naar buiten kijk zit het potdicht van de mist, dus draai ik me maar weer om. Uiteindelijk rond 1100 haal ik anker op en vaar de haven van Fur binnen. Na aangelegd te hebben haal ik mijn boodschappenkarretje tevoorschijn en ga op weg naar de supermarkt waar ik het nodige aan fruit en groenten in sla. Daarna vaar ik weer naar buiten en ga vlak voor het strand voor anker liggen. Een rustige nacht.

Zaterdag 25 juni
Ik twijfel of ik verder zal gaan of nog een dagje liggen. Uiteindelijk neem ik het besluit om 1300 om op te stomen naar het volgende eiland Livo om daar voor anker te gaan. Livo MeerboeiIk heb dan nog maar een dag nodig om Aalborg te bereiken om daarna over te steken naar Zweden, afhankelijk van het weer. LierTijdens het gebruik van de lier voor het verstellen van de zeilen, schoot ineens de circlip ring (die de lier op zijn as houd) los en natuurlijk in het water. Daarbij kwam de lier vervaarlijk omhoog. Ter voorkoming van verder verlies van onderdelen direct de genuaschoot los van de lier gegooid en de zaak weer op de as gedrukt. Nadat ik de heftig klapperende Genua dan maar vereende krachten tijdelijk op de bolder vastgezet heb ik de lier met tape afgeplakt zodat hij niet van zijn as meer kon komen. Natuurlijk geen reserve circlip aan boord, later maar plan maken om ergens nieuwe te bestellen, zal wel Aalborg worden. Eenmaal bij Livo aangekomen zie ik een mooie nieuwe meerboei liggen vak bij het strand beschut voor westen winden, waar ik aan vast maak, het weer verslechterd en de wind krimt niet naar west zoals voorspelt, maar blijft noord, waardoor ik toch last krijg van golven, het lijkt op een frontpassage, mogelijk krimpt de wind daarna. Eerst wat brood bakken, Ciabatta’s goed gelukt,Ciabatta's inmiddels lekker de drie Ek wedstrijden kijken op de DeenseTV. Momenteel wind noord kracht 5 schuin van voren en komt in langs de punt van het eiland. Nu maar kijken of de mooring sterk genoeg is ofdat ik er met een blok beton vandoor ga, het regent inmiddels hard, is donker en ik heb geen zin om een andere plek tegaan zoeken. Na Portugal-Croatie ga ik gewoon naar bed en stop mijn hoofd onder het kussen. Op het stampende schip val ik in slaap.

 

Zondag 26 juni
De wind is naar west gedraait ik lig nu in de beschutting van het eiland. Vandaag besluit ik de helt van mijn gordijnen in de badkuip te wassen, Gordijnen wassener staat een lekker windje om te drogen en morgen kan ik weer water tanken dus daar hoef ik niet zuinig op te zijn. Het is zwaar bewolkt wind 4-5 west, temperatuur 18 graad. Olie in motor en gearbox checken en algemene controle motorruimte. Simba hobbelt over het dek en haalt allerlei capriolen uit, aan beide zijden van de romp hangen de middelen waarmee ze weer in de boot kan klimmen, mocht ze erin vallen, wat overigens altijd gepaard gaat met een ijselijke schreeuw. Verder vandaag boekhouding en blog bijwerken.

Maandag 27 juni
Vertrokken om 1015 van het eiland Livo voor Aalborg. Het wordt eentonig maar het weer is wederom grijs, bewolkt, regen en temp. 16 graden. Wind is zuid 5-6. We komen nu langzaam aan in het laatste deel van de Limfjorden, dit deel is flink betond en buiten  de geul nagenoeg geen ankerplaatsen. In de buurt van Aalborg gekomen ga ik maar een een rondje bellen voor onderdeel van mijn lier, ik weet in de haven een watersportwinkel die ik al snel gevonden heb op internet. Als ik deze bel is krijg iemand die hier meer van weet, hij heeft deze clips niet in huis en zal ze moeten bestellen. Hij verzoekt me om morgen om 0930 terug te bellen dat gaat hij kijken wat hij kan doen. Inmiddels ben ik vlakbij Aalborg en besluit dus niet de haven in te gaan want wie weet hoelang ik nog moet wachten, dus zoek ik een ankerplek. Schuin tegenover de haven is een groot water maar wel erg ondiep, voorzichtig vaar ik er heen en vind een plekje met 30 cm water onder de kiel, meer heb ik niet nodig. Ik lig volledig buiten elke vaargeul dus hinder niemand. Zo ga ik de nacht maar in en ga morgen verder bellen.

Dinsdag 28 juni
Ik ben al vroeg wakker en om 0815 besluit ik om Tuned en rigging in Enkhuizen te bellen, die jongens weten van wanten, vorig jaar heb ik daar een mooie Selden spi-boom laten aanmeten, dus ik heb zijn kaartje en 06 nummer. Hij neem snel op en nadat het probleem heb uitgelegd wil hij toch verwijzen naar het bedrijf A-plusrigging uit Medemblik, die is tevens dealer van deze lier. Als ik die bel is duidelijk dat hij helaas de ringen niet op voorraad heeft maar hij kan ze wel bestellen in Italie. Ik verzoek hem dat te doen en vraag of hij ze overnight naar de watersport winkel in Aalborg wil laten bezorgen en mij een tracking nummer geven.

Zo nu besluit ik naar de haven van Aalborg te varen zodat ik om 0930 naar de winkel kan om dit mee te delen.
Ik meer om 0900 in de haven van Aalborg af langzij een steiger met achter mij wederom een Nederlandse zeilboot, die mij assisteert bij het aanleggen. Na een kort praatje over mijn probleempje, zegt hij ook op Lars te wachten (de meneer van de watersport winkel die ik gisteren aan de telefoon had) waar hij een afspraak mee heeft aan boord. Als ik om 0945 bij de watersport winkel ben loop ik met een medewerkster mee naar de achterzijde (de winkel gaat pas om 1000 open) en daar ontmoet ik Lars. Na van mijn actie verteld te hebben geef ik hem mijn kaartje dat hij mij kan bellen als het binnen is. Hoeveel makkelijker  is dit alles te realiseren met mobiele telefoon en internet, nog niet eens zolang geleden ging dit allemaal niet zo. Ik heb nu weer de tijd voormezelf en besluit Aalborg maar weer eens in te gaan, in 2013 was ik hier ook al. AalborgHet oude deel op 15-20 minuten lopen van de haven is een gezellige en moderne stad met veel barretjes en zelfs Engelse pubs. Ik ga een lekkere Capuchino nemen op een terrasje en loop daarna wat te winkelen op de “Dutch way” kijken niks kopen. Nou ja misschien een sigaartje? Ik weet de winkel nog feilloos te vinden (en een winkel waar je sigaren koopt ziet er niet zo uit als bij ons) het is een winkel waar men drank en allerlei andere zaken verkoopt en ook een ruim assortiment sigaren en dat moet je maar weten. Ik koop een doosje Havanna en een klein doosje Cohiba’s. Inmiddels is het tijd voor een klein hapje, dus als ik langs een Doner kebab zaakje loop, denk ach dat lijkt me ook wel lekker een broodje Kebab.
Eenmaal weer aan boord, wordt ik altijd verwelkomt door Simba, ik heb haar hier niet naar buiten gelaten want dan moet ze erg ver lopen over steigers en dat lijkt me niks. Inmiddels heb ik een mail van Paul (A-plusrigging) gekregen met een tracking nummer van Fedex en inderdaad levering voor woensdag 1800 in Aalborg, waarop ik een mailtje terug stuur met Paul bedankt voor de super snelle actie.
Dan besluit ik nu maar om de rest van mijn gordijnen eraf te halen en te gaan wassen. Daar komt toch wel modderwater vanaf. (Stoken en roken) Ik was de gordijnen in de badkuip, ik lig vlak naast de waterkraan dus daaraan geen gebrek. Daarna nog wat gelezen en borreltje gedronken.

Woensdag 29 juni
Relaxed opgestaan en ontbeten. Gordijnen uitgepoeld en met de hand uitgewrongen. Daarna binnen bij de keuken doorgang opgehangen om uit te laten druipen op de keukenvloer waar zeil ligt. Om 1213 zie op mijn Fedex app dat het onderdeel is geleverd bij de winkel, dus ik daar naar toe en ja hoor mooie Fedex envelop met mijn ringen (ik had er drie besteld), daarna vond ik het wel tijd voor een smorrebrod en een bier, Smorrebrodwaarvan getuige op facebook. eenmaal weer aan boord circlip geinstalleerd en mission completed. Dan besluit ik om 1500 om op te stomen richting Hals, de laatste havenplaats bij de uitmonding van de Limfjorden in de Oostzee. Na losgemaakt te hebben en de haven achter me gelaten moet ik nog twee bruggen door, misschien had ik beter even kunnen checken vooraf (geloof dat ik slordig wordt) volgende brugopening om 1700. Vlak voor de brug gooi ik mijn anker uit, ik heb geen zin om twee uuur voor de brug rondjes te gaan varen. Eenmaal door de brug gaan we richting Hals. Bij Hals besluit ik om naar buiten te varen de Ooszee op en daar ergens mijn anker uit te gooien, het is dan 2045. Onderweg, tijdens het varen heb ik nog kans gezien om een Snitseltje te bakken en met wat sla weer klaar.

Vervolg blog Rondje Denemarken Deel 3 Zweden

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture