Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)

Route naar Helgoland

Ik schrijf zaterdag 11 juli, na twee weken in Dokkum gelegen te hebben omdat ik een paar dagen me gammel voelde . . .

en koorts had ben ik wat langer blijven liggen, je denkt natuurlijk gelijk aan Corona maar dat was het gelukkig niet. Vandaag dus 11 juli weer een stukje verder, niet echt veel verder maar lekker de stad uit en in het platte land. Het weer is ook opgeknapt en ziet er stralend uit. Ik voel me nu echt een toerist, parasolletje opgezet tafeltje erbij boekje en lezen maar onder het genot van een pilsje. Zo vermaak ik me weer uitstekend. Op de derde dag komt er een Duitser achter me liggen, die mij al gauw een snaps aanbied voor het helpen afmeren. ’s middags wordt ik gebeld door Ad, die bij mij in Dokkum lag, maar een week eerder richting Groningen is gevaren om buitenom terug te gaan. Dat laatste heeft hij om zijn reden maar vanaf gezien dus vraagt hij of ik nog blijf liggen vandaag, als ik dat bevestig zegt hij dat zie je me over 20 minuten. Het is inmiddels tegen zessen ik had voor mezelf een klein BBQ tje gepland, maar dit is leuker. Ad haalt at bier en wat vlees erbij en zo zitten met zijn tweetjes sterke verhalen uit te wisselen. Na het eten schuiven de Duitsers aan met de fles snaps en wat bier en wordt het toch nog gezellig. Om 22.15 houden we het voor gezien, maken schoon schip en zoeken de kooi op.

Afgemeerd Dokkumer Ee

BBQ met Ad en een Duits stel

Kans om maar weer eens een Drone vluchtje te maken, hetgeen me al beter af ging dan de eerste keer.

Drone vlucht 2

De volgende morgen gaat ieder zijn weegs en vaar ik naar het Lauwersmeer, voor afwachting weerslot Helgoland. Maar eerst nog mijn nieuwe speeltje uit China ontvangen, wat ik naar het adres van Tanja in Groningen heb laten sturen. Dus moet ik nog even langs Zoutkamp varen om dit te ontvangen.

3-axis selfie

Vrijdag 17 juli vaar ik naar Zoutkamp, Tanja zou zaterdag komen, dus dat geeft me nog gelegenheid om was boodschapjes te doen. Ik weet nog niet wie komt allemaal is 6 personen, we zien wel. Zaterdag rond 11 uur komt Tanja, Chris, Sibren, Kars en Jonna aan boord, Renske is op een kamp in Frankrijk. We maken los en gaan een dagje genieten op het Lauwersmeer. Als ik van Tanja het pakje krijg is het een desillusie, ik heb waarschijnlijk de verkeerde besteld, dit is er een zonder enige motoriek, nou kon ook niet ander dan voor die 20,-

We maken er een heerlijk dagje van met zijn allen. Kars mag met mijn bijbootje scheuren, Jonna gaat zwemmen. Chris blaast een rubber bootje op waarin hij zelf een half uurtje gaat dobberen. Tanja zorg voor de inwendige mens. En ik ga nog wat poffertjes bakken die er ook wel in gaan. Omdat we de hele dag veel gedronken en gegeten hebben, slaan we de spaghetti maaltijd maar over en nemen nog een broodje knakworst. Moe maar voldaan varen we terug naar Zoutkamp waar omstreeks 19.00 5 man weer van boord gaan en terug kijken op een leuke dag. Ik vaar weer richting Lauwersmeer en meer af aan de eerste de beste marrekrite die ik tegen kom. nu maar eens gaan kijken naar het weer en de route.

De volgende morgen sta ik om 06:00 op. De sluis draait vanaf 07:00. Om 08:00 vaar ik de Robbengat sluis uit zee op. Het is nog rustig, wind NW4, golfhoogte 0,8 mtr. Tussen Schiermonnikoog en Ameland door vaar ik lang de Engelsmanplaat met het welbekende schuilhuisje er op. De wind blijft de hele dag zoals voorspeld met soms een uitschieter naar 5. De golven gedragen zich niet als voorspelt, komen uit NW en bouwen zich alweer behoorlijk op. Na eenmaal op mijn Oostelijke koers komen de golven dwars in en zijn inmiddels 2,5 hoog. Ze geven de Asmara behoorlijke zwiepers. Dit is het gedeelte wat ik niet leuk vind, alles aan boord ondanks voorzorgen, gaat weer een eigen leven lijden. En ik begin met katterig te voelen en dat met nog 12 uur varen voor de boeg, wat is hier eigenlijk leuk aan? Gedurende de reis word ik zeeziek en moet tot 5 maal toe de vissen gaan voeren. De getijden zitten ook niet mee. Eigenlijk moet je gebruik maken van het tij om met de stroom mee te liften, maar dat betekend soms op nachtelijk tijden te vertrekken. Dus als ik op mijn tijd wegga moet ik maar zien hoe het tij loopt, nou ik had deze trip alles tegen, slechts bij het binnenlopen van Norderney kreeg ik het laatste uur stroom mee. Af en toe hoor ik bij een zwieper ergens weer wat vallen, het bleek mijn printer te zijn die een 1,5 mtr lager viel op de harde grond. Ik doe maar net of ik het niet gehoord heb, tenslotte ga ik niet op een rollend schip rommel op ruimen, dan kots ik de boel ook nog onder ook. Achteraf bleek mijn printer nog heel en functioneerde.

Rond 3 uur voor aankomst Norderney ga ik mij verdiepen in de korte route over de Schluchter, een rif met een drempel bij laag water van 50 cm. Volgens mijn gegevens zou ik daar om 18:00 zijn, dan is het laag water, niet goed dus. Ik zie een zeilbootje met AIS voor me uit gaan. Nou van een ander kun je ook leren hoe het wel of niet moet. Hij vaart met 7 knopen op die drempel af, zie ik in de AIS. Alleen vermeld zijn AIS de diepte van zijn schip niet. Dan valt zijn AIS signaal uit net voor hij de drempel over gaat, zou die vergaan zijn? Ik besluit mijn snelheid 5,5 knoop terug te laten lopen tot 3,6 en dat bevordert de misselijkheid niet, de Asmara gaat meer rollen. Ik besluit ook de Genua in te draaien omdat die met afgenomen wind en snelheid niets meer doet en mocht ik vast lopen dan heb ik daar alleen maar hinder van. Mijn plotter kaart is 3 jaar oud, dus hier is veel verandert, de boeien die de lijn over de drempel aangeven liggen nog wel op dezelfde plaats als op mijn plotter, dus het gaat om de diepte die nog een mysterie is. Het zeilbootje is me voor gegaan maar dat was zeker een uur voor laag water en hoe diep steekt hij ik schat tussen de 1.30 en 1.50. Dan komt mijn verlossing op mijn plotter zie ik twee boten aan komen met de koerslijn op de eerste boei, die gaan dus ook over die route. Als ik hun AIS gegevens bekijk steekt de een 2 mtr en de ander bijna 3 mtr dat geeft de burger toch weer moed. Ik laat ze lekker voor gaan, maar moet nog wel even snel de boot haaks op hun hekgolf zetten die niet mis te verstaan was, de lul. Ik had er van kunnen kenteren maar ik zat dan ook wel dichtbij. Gelukkig schade voorkomen. Draai nu de boot weer 90 naar hun kielzog en geef gas om met 5,5 knoop over de drempel te denderen die niet lager dan 3 mtr was. Duidelijk is hier veel veranderd, berekening met mijn oude plotter kaart gaf aan dat ik op dat tijdstip hooguit 1.20 mtr water zou hebben. Zo zie je maar.

Nu vaar ik om het eiland heen door de betonde route naar de haven, ze de boot op automaat en lage snelheid (3,5 knoop), ga naar buiten om alle fenders en lijnen te plaatsen. Als ik de haven inloop, ben ik ship shape dat wil zeggen aan de buitenkant, aan de binnenkant is alles weer een leven gaan leiden. De haven is behoorlijk vol zoals gewoonlijk. Achterin vind ik een plek bij wat nieuwe steigers, die allemaal een bordje rood hebben, niet beleggen. Maar op de buitenkant staat dat niet dus leg ik de boot op de kop van de steiger. Nadat ik afgemeerd ben zie ik boven aan de meerpaal op de steiger nog een bordje Anlegen Verboten, nou dat heb ik niet gezien, zit veel te hoog. Ik voel me nog altijd katterig en duik meteen mijn kooi in.

Vol gepakt Norderney
Norderney Centrum
Uitzicht op wad en haven Norderney

De volgende morgen komt de havenmeester me vertellen dat ik aan een privé steiger lig, gelukkig zijn er nu wat vertrekkers geweest en kan al snel ergens langszij liggen. Ik ga het dorp in wat 3 km heen en terug lopen is en laat me een lekker biertje smaken en neem een bord vissoep met brood erbij. Op de terugweg ga ik mijn haven geld afrekenen en douchen, de havenmeester brengt me maar 1 nacht in rekening, evenzo goed nog 28 euro. Ik ben in gesprek gekomen met een Nederlander die geëmigreerd is naar Noorwegen. Zijn boot is een motorsailor met twee masten van mijn lengte, met dien verstande dat die wel ontworpen is als een zeilboot en de Asmara niet. Hij is met zijn vrouw uit Noorwegen gekomen en naar Nederland gezeild, dezelfde route die ik gemaakt heb en is nu weer terug naar “huis”. Samen vertrekken we woensdag naar Helgoland, we nemen beide een verschillende route in verband met oversteek verkeers scheiding stelsels, ik kom een half uur voor hem (16:00) aan. Hij wel alleen op zeil en ik op zeil en motor. De haven van Helgoland is zoals gewoonlijk weer mud vol. pakketten van 5 zeilboten afgemeerd.

Helgoland

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture