Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DenemarkenDuitslandOostzeeReizen(NL)Zweden

Deel 7 Göteborg – Kiel

In dit deel hebben we Göteborg al achter ons gelaten en maken een hele lange trip zuidwaarts van 16 uur non-stop, langs de Zweedse Westkust, simpel omdat vandaag 3 augustus de wind Noord is en dat maar heel weinig voorkomt.

Vadero,se

We lichten anker op donderdag 3-8-23 om 06.30, het is licht bewolkt en wind komt uit Noord met 2-3 Bft. De temperatuur is 21 graden en de luchtdruk 1000 Mbar. We hebben koers gezet naar het eiland Vadero,se om daar in de baai te ankeren. Verwachte aankomst tegen middernacht, dus we zullen in het donker een een plekje moeten zoeken tussen de rotsen, waar we ook nog om het anker kunnen draaien.
Als ik de volgende morgen wakker wordt en om me heen kijk, had ik niet beter kunnen doen. We liggen prachtig. Maar ik zie ook een steiger en dat lijkt me wel wat om daar te gaan liggen. dus licht ik anker en vaar langszij en meer af aan de steiger, Simba blij kan gelijk al weer naar buiten.

Maar na een uur of twee komt er een man naar me toe, die zegt dat ik hier niet kan blijven liggen, omdat er twee kleine Ferries met 15 minuten arriveren. Deze onderhouden de verbinding als een soort belbus, maar dan belboot. Hij zegt er nog bij dat ik er gerust ’s nachts mag liggen, maar dat vind ik niks. Dus lok ik Simba naar binnen en we verkassen we naar een eindje verder op een nieuwe ankerplek.
We genieten weer van de omgeving, ik had ideeën om lekker te gaan wandelen op dat eiland, maar de weersvooruitzichten verontrusten me en ik zoek naar alternatieven.
Ik blijf daar t/m/ zaterdag liggen, maar de harde wind wat er aan zit te komen blijkt toch een heuse storm te worden of zijn. Ik ben niet van plan om met de storm in het vooruitzicht daar te blijven ankeren, dus zoek ik naar alternatieven om verwaait ergens te blijven liggen aan een steiger. Copenhagen is me te duur, dus dat wordt het niet. Ik vind uiteindelijk een plaats in de richting waar ik naar toe wil. Het wordt Gilleleje aan de noordkust ten NW van Copenhagen.

Gilleleje,dk

Op 7-8-23 om 06.15b licht ik anker van Vadero met bestemming Gilleleje,dk 25 Nm westwaarts. aankomsttijd 12.00 na overleg met de haven meester krijg ik een langszij steiger aangewezen. Meeste is allemaal neus in boxen. Een mooie relatief nieuwe houten steiger 1 meter boven het wateroppervlak. Ik had me voorgenomen dat waar ik ook afmeer, met de neus in NW richting want daar komt de storm vandaan. dat ik inmiddels wel begrijp dat ik aan lage wal lig en de storm pittig zal zijn, hang ik al mijn fenders 12 in getal tussen de steiger en het schip, ook zet ik extra spring’s uit om de boot te zekeren. Ook heb ik de avond voor de storm alle vlaggen verwijderd en al het losse materiaal gezekerd.
In de nacht van zondag op maandag om 04.00 staat er al een NNW wind 7-8 met uitschieters naar 9. De druk is gezakt van 1022 op zondag 07.30 tot 996 op maandag 04.00. In de ochtend is de storm al uitgediept tot 992Mb en om 14.00 is de wind W met 20-30 Kts. Dinsdagdag morgen 09.00 lage druk verder uitgediept tot 991 Mb en wind 25-35Kts.

Een bijkomende factor waar ik geen rekening mee had gehouden , maar wel verontrustend, is dat door stuwing van het water het waterpeil in de haven al met 40 cm is gestegen. Als dan een local me ook nog even leuk verteld dat het water vorig jaar tot 10 cm van de rand van de steiger stond, dan kun je me bijna wegdragen. Ik ga nadenken wat te doen als dit verder stijgt, dan drijven mijn 12 fenders op de steiger en rijt mijn boot tegen de steiger.
Aan de overzijde dus aan hoge wal ligt een rescue boot, die in onderhoud lijkt te zijn, dus ik ga de havenmeester bellen en leg mijn probleem uit. Hij stelt me gerust en denkt dat het water niet verder stijgt, het lijkt te stabiliseren. Ok zeg ik ik wacht het af tot vanmiddag, als het dan inderdaad niet meer stijgt dan durf ik de nacht in te gaan, maar anders vaar ik mijn boot naar de andere zijde, in de nog altijd harde wind en heb twee man nodig om dit te doen, een die een grote fender bol tussen de neus en de steiger houd, terwijl ik met een spring de kont naar buiten breng en oversteek, dan wil ik de andere man op de rescue boot die een lijn van mijn middenbolder aanneemt, zodat ik daar kan afmeren. Hij gaat ermee akkoord en zegt de middag af te wachten.

Om 14.00 zakt het water volgens mijn dieptemeter van 3,4 naar 3,30 en om 16.00 naar 3,20 het lijkt dus inderdaad dat het ergste voorbij is voor wat betreft waterhoogte. De wind is nog altijd pittig 6-7. Maar op woensdag morgen afgezakt tot 4-5.
Uiteindelijk lig ik verwaait 5 dagen in Gilleleje.

Rorvig,dk

Op 11-8-23 om 09.40 maak ik los voor een trip richting Middelfart. Het is licht bewolkt en wind is west 4-5 temperatuur 19 graden. De koers is pal tegen wind in en de golven 1-1,5 meter, na 20 mijl hou ik het voor gezien en vind een mooie baai verschoond van wind en golven, het Isefjord en laat mijn anker vallen diep de baai in bij Rorvijg, dk op een paar meter water. Rust en nu een borrel. Er is hier niet veel te zien of te beleven behalve dat er een veerdienst is.

Nekselø,dk

Om 08.22, we praten dan inmiddels over zaterdag 12-8-23, verlaat de baai zoals ik gekomen was en vervolg mijn weg richting Middelfart. Het is bewolkt, lichte regen wind ZO 2Bft en temperatuur 17 graden. Ik heb voor een groot deel de kustlijn gevolgd waardoor ik aan hoge wal bleef. Genua bij gehad en rustig zeilen lang de kop van Sjaelland.
Onderweg zag ik op de AIS een zeilboot achterop lopen, contact gemaakt via kanaal 16 en ge-chat op kanaal 77. Zij gingen met hun 33 foot boot de “Griend” naar Odde, dat is een aantal mijl verder langs dezelfde kust. Daarna wilden ze naar Aarhus. Ik wilde de kaap met het Sjaelland rif nog ronden en dan zuidwaarts nog wat verder, waar ik een mooie plek om te ankeren had gevonden. Na een trip van 37 Nm laat ik om 17.15 mijn anker vallen op een mooie plek. Simba niet blij, weer niet naar buiten, alleen op dek en de giek scharrelen. Borrel verdiend. Ik vind dat ik eigenlijk wel een rustdag heb verdiend, het is morgen tenslotte zondag.

Aebelø,dk

Op 14-8-23 licht ik anker om 06.30 nog altijd richting Middelfart. Nog altijd te lang voor een dag trip. Dus besluit ik in de lijzijde van het het eiland Aebelø te gaan ankeren. Er liggen daar 4 meerboeien, maar als ik de hoek om vaar zijn die allemaal bezet, sterker nog er liggen bijna 10 boten voor anker. Favoriete plek dus. Het is er dan ook weer prachtig mooi met een schitterende kustlijn. na een trip van 43 Nm, om 15.30 laat ik anker vallen en ga mooie drone beelden maken voor de volgende Youtube film.

Middelfart,dk

Ik vind het jammer om daar weg te gaan, maar ja we moeten toch verder. dus op 15/8 anker op om 07.00 en nu bestemming Middelfart. Ik ben daar al een aantal keer geweest en altijd in de oude stadshaven, de laatste keer was vorig jaar. Er is beperkt plaats, dus vroeg binnen lopen kan helpen.
Er staat een flinke stroom als ik in de engte Middelfart nader en om 12.45 meer af aan twee andere boten. De binnenste is de “Otto Runge” een oude maar prachtige motorsailor, die gelijk met mij weer uitvaart. Later komen er nog twee bij mij aanliggen. Ht is licht bewolkt een windje van ZZO 2 en een temperatuur van 16.8 graden. Middelfart is een authentieke plaats en een gezellige stad. Van oudsher een vissersplaats. Ook hier heb ik 1 nacht gepland.
Betaal automaat aan de kade. Neem ook servicecard want die geeft toegang tot het toiletgebouw, bij de kaart betaal je een borg 50 dkk en krijg je een douche tegoed van 50 dkk. Ook aan de kade is een waterslang voor drinkwater, ook hiervoor gebruik je de kaart. Je kunt de kaart in de automaat ten alle tijde opwaarderen en als je weggaat kunt je de kaart weer via de betaalautomaat inleveren, neem ook je betaalpas mee bij inleveren, want daar vraagt hij om. De borg en het tegoed wat er nog op staat, staat binnen 2 dagen op je rekening weer bijgeschreven. Kortom een goed systeem dus, dit vind je op meer Deense havens op die manier.

Genner Bugt,dk

Op 16/8/23 om 08.23 laten we Middelfart achter ons, denk om de sterke stroom, heb je hem tegen vaar dan zoveel mogelijk langs de binnen bochten. In de prachtige passages komt de “Otto Runge” weer oplopen en als de zeilen er weer op kunnen blijven we lange tijd naast elkaar varen.
Zij beginnen mij te fotograferen en te filmen, ik doe hetzelfde van hun. Aks we even vlak naast elkaar varen zeg dat we beelden kunnen uitwisselen via contact op de website van Asmara, dat zouden ze doen. Hun thuishaven is Sonderborg.
Eenmaal uit de passage’s op ruim water begint de wind flink aan te trekken tot West 5. Ik kan de Asmara net scherp aan de wind houden, maar in een onoplettend moment gaat de boot ineens spontaan door de wind en draait 180 graden terug, doordat de Genua nu vol wind vangt maar nog vast `it aan de verkeerde kant, dus snel ik naar buiten en gooi de Genua los en draai de boot weer in de juiste richting op de track, nu laat ik de Asmara weliswaar nog scherp lopen maar op windvaan 30 graden, dan gaat hij dit soort dingen niet meer doen maar loeft op of valt af met windshifting.
De route die ik vaar is nog van vorig jaar en met een kleine aanpassing vaart de Asmara nu naar de Genner bugt, een plek waar ik vorig jaar ook geankered heb. ETA volgens route rond 17.00. Als we de baai bij de Genner Bugt invaren zie ik daar de “Otto Runge” voor anker liggen, dus parkeer ik de Asmara er vlak naast, er wordt driftig gezwaaid naar me. Natuurlijk maak ik weer de nodige drone opnamen van onze boten voor anker.
Ik duik achter mijn laptop en zet al het film en fotomateriaal in mijn iPhone, nadat ik hun eerst gevraagd had of ze misschien ook een iPhone hadden, dat werd bevestigd. Als ik daarmee klaar ben laat ik mijn dinghy zakken en roei naar hun boot met de vraag, “permission to come on board sir?” Dat wel toegestaan, na elkaar voorgesteld te hebben krijg gelijk een biertje en beginnen we met Airdrop, de bestanden naar elkaar over te hevelen wat goed werkt. Na een uurtje gezellig kletsen met elkaar neem ik afscheid van de “Otto Runge” en bemanning (man vrouw) en roei weer terug naar de Asmara waar Simba me al opwacht. De dinghy wordt weer opgehesen en vastgezet. Mission completed.

Holtenau/Kiel,de

Op 17-8-23 om 06.10 haal ik mijn anker op en zet de automaat weer op de route richting Holtenau. Het is eerst nog licht bewolkt maar later, een volle bewolking met regen. Wind NO 3 temperatuur 20 graden, druk 1019 Mb.
Dit zal weer een lange trip gaan worden, verwachting zo’n 12 uur, maar de zee is gelukkig rustig. Dus begin ik maar weer aan een nieuw elektronisch boek op mijn KOBO reader.
Na 16.00 krijg ik de golven wat meer schuin van achteren en beginnen we aardig te rollen. Gelukkig is het eind in zicht en passeren we het eiland in het midden het Kielerfjord met daarop een reuzen boei en de vaarweg een markant punt. Om 18.52 laat ik anker vallen in een kleine baai waar al tientallen andere boten voor anker liggen. Afgelegde trip 61Nm. Morgen door de sluizen het Kiel kanaal in. Nu een borrel.

Vervolg deel 8

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture