Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DuitslandOostzeeReizen(NL)

Het eiland Helgoland en Dune

Helgoland (Noordelijk Fries: Deät Lun (Het Land), Engels: Heligoland, Duits: Helgoland) is een Duits eiland in de Noordzee. Vroeger maakte het deel uit van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, maar sinds 1890 is het een Duitse landeigenaar.Deät Lun (Het Land)

Het ligt aanzienlijk verder uit de kust dan de Oost-Friese Waddeneilanden, waar het niet onder valt. Het eiland staat bekend om het toerisme en het driejaarlijkse Friese-druppels cultuurfestival. De gemeente Helgoland maakt geen deel uit van het douanegebied van de Europese Gemeenschap. Hierdoor bloeit het toerisme op door de belastingvrije verkoop van parfums, sigaretten, dranken en brandstof. Helgoland staat bekend als Helgoland (“Halunder freesk”), een Noord-Friese taal.

Geografie

Helgoland ligt in de Duitse Bocht, relatief ver (ongeveer 55 km) van de kust in de Noordzee en behoort tot de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en de Kreis Pinneberg. Het eiland heeft een oppervlakte van 1,7 km² en telt 1.265 inwoners.[1] Het heeft een klein strand, maar is vooral bekend om zijn roodgekleurde rotskust die 47 meter hoog uit de zee oprijst, en om de (nu door watervallen bedreigde) Lange Anna rotspartij. Sinds de storm van 1720/21 bestaat het eigenlijk uit twee eilanden:

Het hoofdeiland met de herkenbare klif van Trias-bont zandsteen, is verdeeld in Oberland en Unterland met een lift om het Oberland te bereiken. Het buureiland Dune is een met zand bedekte dagzoom van Jura-kalksteen. Het werd in 1720 van het hoofdeiland gescheiden door een sterke storm, veroorzaakt door zanderosie. Dune, dat een natuurreservaat is, heeft een vliegveld en twee bungalowparken. De zeeleeuwen liggen op het strand

kliffen van Helgoland NW zijde
Het eiland Dune
Zeehondl Dune

Om er te komen, moet je zeilen of vliegen. De laatste zijn slechts twee kleine gemotoriseerde vliegtuigen die het eiland bezoeken. Natuurlijk kunt u het eiland ook met de veerboot bezoeken vanaf verschillende punten. De dagtochten worden dan met grote boten van de geankerde veerboot naar het eiland gebracht. Aan het eind van de dag en moe van het winkelen, gaan al die mensen weer de andere kant op. De zeilboot is een uitstekende ervaring. De route erheen vereist wel enige voorbereiding, buiten de Nederlandse wadden is de Duitse wadden een berucht stuk open water in de Duitse bocht, waar NW en Westenwind met lichte wind (4Bft) een flinke golf van ongeveer 2,5 mtr kunnen opbouwen vanuit de richting van IJsland. Er zijn ook twee grote zee-engten langs die kusten met verschillende aanvliegroutes, zoals de Alte Weser, Neue Weser en Jade die de Elbe in Hamburg naderen. Zo’n zeestraat moet je altijd haaks oversteken, anders staat de afdruk op je te wachten als je thuiskomt. En vergeet niet dat deze grote vrachtschepen, als ze eenmaal gestoomd zijn, gemakkelijk met 25 knopen (46 km/u) kunnen varen en niet zomaar voor de oversteek van een zeilboot willen of kunnen stoppen.

Aankomst 22 juli 2020

Mijn aankomst in Helgoland om 16:15 uur. Zoals gebruikelijk is de haven al vol met modder, met bootpakketten van 3 of meer boten. Ik had toch al drie redenen om dit jaar naar Helgoland te varen. Hoewel ik er al vele malen ben geweest en er iets over heb geschreven in mijn blogs, dacht ik dat ik er deze keer een uitgebreidere blog van zou maken. Het eiland is handig voor mij om er te komen op mijn reizen naar Denemarken en de Oostzee in het algemeen. Ik maak daar altijd een technische stop, zoals we dat noemen in de luchtvaart, bijtanken en foerageren. Aangezien ik veel diesel verbruik op mijn reizen, is het de moeite waard om deze tussenstop te plannen; de prijs van diesel is belastingvrij en kost, afhankelijk van de prijs van de dag, tussen de 80 en 90 cent voor een korting van meer dan 500 liter. Dan is er natuurlijk nog de goedkope malt whisky. Ik blijf hier nu drie dagen en ga terug naar Nederland met een volle dieseltank van 1100 ltr, goed om de winter door te komen.

Helgoland uitzicht op onderland.
Straatje uitkijkend op Dune
Begraafplaats bovenland, als je daar ligt be je al aardig op weg naar boven.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture