Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

NederlandOostzeeReizen(NL)

Deel 9 Terug in Friesland (Youtube 21 en 22)

In dit deel zijn we Lauwersoog binnengelopen, helaas niet zonder perikelen, we vervolgen onze weg door het mooie Friesland.

Lauwersoog sluis

We lopen op 25-8-23 de sluis in rond 16.30. Het is er druk. Eerst gaan alle kleinere boten erin die onder de brug door kunnen, dan mag ik erin varen en krijg de instructie om voor de brug te gaan liggen. Als je solo een sluis invaart dan beleg ik eerst een achterlijn en loop vervolgens naar het midden en leg een lijn om de middenbolder, ik ben daar nog niet mee klaar of de sluiswachter brult uit het raam dat ik nog wel twee meter naar voren kan. Dus maak ik alles weer los en begin opnieuw, de midden bolder krijg ik op de sluis bolder en maak die tijdelijk vast. Dan loop ik naar achteren maar de boot is wat verlijert en dat duurt iets langer, als ik dan met de achterlijn in de hand naar de middenbolder loop om die los te maken is het leed al geschied, zo strak als een snaar staat die. Ik probeer heb nog los te trekken maar helaas, de boot hangt. Men laat het water al zakken. Ik brul naar boven waar de sluiswachter die uit het raam hangt en brul nog een keer, STOP!!!. Krijg als antwoord vaar wat naar achteren, de lu…..! Een mes heb ik niet in mijn zak , mijn boot hangt inmiddels op 45 graden aan de middenbolder, als de kracht van de lijn met daaraan 18ton, het met een een grote knal begeeft en de Asmara met een klap op de stootrand tegen de brug aan knalt en de verf er tot het staal afhaalt. Ik vloek naar de sluiswachter en zeg hem dat ik 64 sluizen solo heb gedaan in Zweden zonder enig probleem, er werd altijd gekeken of iedereen klaar was. De lijn was er een van 3 cm doorsnee gevlochten. Bedankt port Lauwersoog voor de oplettendheid.

Lauwersmeer

Ik had contact gehad met Aart van de boot Reitdiep die mijn Deense plotter kaart op de heenreis op de Flemhudersee in het Kiel kanaal geleend had. Hij was toen vergeten de juiste kaart aan boord te hebben. Hij laat mij weten dat hij vanaf het Reitdiep, waar hij woont in de auto stapt om die te brengen, we spreken af bij de haven aan binnenzijde, port zijde van de sluis. Als hij aan boord stapt neemt hij een lekker flesje Beerenburg mee, bedankt Aart. We spreken af om later nog een keer bij te praten, hij moest nu weg.
Rond 18.00 vertrek ik weer uit die haven, op weg naar mijn stekkie op het Lauwersmeer, als daar nog plek is in Senneroog. Maar als ik dat geultje in vaar tot achterin, blijkt er geen plek meer te zijn, dus keer ik om en ga verderop in de bocht aan een steiger liggen, tussen de Volharding en een Duitser. Simba kan weer wandelen.

Dokkum

De volgende morgen maak ik om 10.45 los voor de Lorentzluis. Gelukkig gaat het hier wel goed. Ik zit op het Dokkumer Grootdiep richting Dokkum als ik een appje krijg van Luc, een vlieger Martinair collega. “Wil je me niet meer zien, Mantel?” appt hij. Je lag op die hoek en toen we vlakbij waren voer je weg. He jammer Luc app ik terug. Ik meer af in Dokkum om 13.00 en ga als een speer nog wat bier halen bij de Lidl aldaar. Inmiddels had Luc geappt ook in Dokkum te liggen. Als ik na het opruimen van mijn boodschappen ga kijken, blijkt hij net verder gegaan te zijn door de brug de Dokkumer Ee op. Het kan verkeren.

Dokkumer Ee via Leeuwarden naar Marrekrite

De volgende morgen, inmiddels zondag 27-8-23 als ik om 09.00 de laatste brug in Dokkum achter me laat, stoom ik de Dokkumer Ee op. Inmiddels zie ik dat Luc ook nog op de Dokkumer Ee ligt, bij het plaatsje Wynns. Dus rond een uur of 11 geef ik een korte hoorn stoot en wordt langzij ontvangen bij Luc met zijn vrouw en schoonmoeder, de koffie staat klaar. We hebben een gezellige conversatie en Luc wil alles weten over mijn Drone, ik lijk wel een verkoper. Na een uurtje of twee maak ik weer los en vervolg mijn reis. Het is niet mijn bedoeling om in Leeuwarden te stoppen en passeer alle bruggen moeiteloos. Aan de zuidkant van Leeuwarden liggen twee spoorbruggen waar ik door moet, daarom vaar ik door tot in het Friese land. Ik wilde niet mijn schilder afspraak mis lopen door een spoorbrug die niet draait. Want toen moest ik via Harlingen en het wad het IJsselmeer op om vandaar weer Friesland in te gaan. Maar alles is goed gegaan. Ik meer aan een marrekrite om 17.08 af op het Kolduksterrak, vlak voor de Tûtsenbregge, Op een paar mijl Noord van Grouw.

De Fluessen

Op 28-8-23 om 11.55 vaar ik verder voor Grouw langs op het Margiet kanaal richting Sneek. Rond 14.00 loop ik de Houkesloot in naar Sneek en meer af op een plek voor Tjalken, helaas er was geen andere plek. Maar ik moet nog een paar kleine dingen halen die vergeten was, dus al rap maak ik weer los en besluit om dwars door Sneek richting IJlst te varen, maar eerst nog even water tanken bij de Waterpoort van Sneek in de haven kom.
Gestaag glijd de Asmara door het Friese land, het is een aanbevelingswaardige route om zo van en naar Sneek te varen, als je uit het zuiden komt of naar het zuiden gaat.
Omstreeks 17.35 passeer ik de ingangs sloot naar Heeg, waar ik op 4-9-23 een afspraak heb, dat betekend dat ik nu nog een dag of 5 heb om het een en ander voor te bereiden. Om 18.33 vaar ik de Nieuwe Kruispolle in op de Fluessen mijn favoriete eiland, Simba kan haar lol weer op en heeft inmiddels twee muis kadavers op het zeil in mijn slaapkamer achter gelaten. Vanaf nu hou ik de deuren dicht zodat ze er niet in kan, ben er even klaar mee.
De boot is in zes maanden niet gewassen, dus dat is de eerste klus, heerlijk in het zonnetje met water knoeien. Als ik daar mee klaar ben heb ik besloten dat ik ook het loopdek met anti-slip verf wil vernieuwen en de nodige roest ook de opbouw te gaan behandelen. Dus ben ik geruime tijd bezig met het schoonmaken. van het loopdek waar in de putje veel algen zitten. Met een borstel en een spons ben ik daar bijna twee uur mee bezig als het gaat regenen. Jammer genoeg is de voorspelling dat het de komende 2 dagen veel zal regenen, dus schuren en primer opbrengen zal toch even moeten wachten De schilder belde ook dat hij net terug is van vakantie en morgen in de loods wat administratie en orde op zaken gaat stellen. Hij laat mij weten of ik mogelijk eerder het uit water kan. Ik ben hem alleen vergeten te vertellen dat ik in die week aan boord blijf slapen, ik hoop dat dat geen probleem is. In 2018 heeft de boot een maand in de loods gestaan, maar toen had ik mijn auto en caravan gehaald, maar nu heb ik geen caravan meer. Dus we zien wel.

Heeg – schilder reparatie

De afspraak bij de schilder was in principe 4 september in de kraan liggen. Op 30-8-23 belde de schilder mij dat ik eerder terecht kon, dus meerde ik af in kraan die dag om 16.20. Begonnen met voorbereidende werkzaamheden, achtermast naar beneden en voormast en stagen voorbereiden om de hoofdmast te kunnen laten zakken.
De volgende morgen zakt de hoofdmast zonder problemen en wordt de Asmara het water uit getild, 18 ton op het droge. Mijn eerste blik was natuurlijk op de schroef en ja hoor er zat nog een stuk visnet om de as, niet veel maar toch.
Als de boot eenmaal in de loods staat, begint voor mij ook het werk. de schilder begint die middag nog aan zijn werkzaamheden en ik aan de mijne.
Hieronder een opsomming van mijn werkzaamheden:

  • De witte stootrand heeft ook de nodige opdonders gehad en moet dus bijgewerkt worden, in de primer en aflakken
  • Alle roestplekken op het bovendek en kajuit ontroesten en in de primer zetten
  • Ook het loopdek wil ik vervangen door een nieuwe laag anti-slip verf, dus ontroesten en plamuren. Het aanbrengen van een nieuwe laag doe ik buiten als ik weer in het water lig, dat is nu logistiek lastig en het wordt toch een week met 25+ weer.
  • Dan is er het open klapbare deel van de reling aan stuurboord dat een knauw heeft gekregen en is zwaar verbogen, ik weet dit weer te repareren.
  • Ook de reling wil ik in een nieuwe teakolie zetten, maar ook daar is helaas geen tijd meer voor dus dat ook dat moet buiten.
  • Dan blijft nog een ding en dat is het poetsen van de groene romp, maar ook at lukte helaas niet logistiek.
  • Tussendoor heb ik nog een Youtube film 21 uitgegeven en werk aan nummer 22.

Dus ik heb niet stil gezeten. Verder heb ik kant en klaar maaltijden gekocht, want ik kan natuurlijk niet koken als ik in de loods sta. Gelukkig is er op het terrein een toilet aanwezig want ook die kan ik natuurlijk niet gebruiken. Simpele dingen, maar waar je wel over moet nadenken.

Asmara weer het water in

Op dinsdag 5.-8-23 gaat de Asmara weer terug in haar element. Daarna moet de hoofdmast weer omhoog met de kraan en moet ik later de achtermast weer omhoog zetten. De masten moeten weer op spanning gezet worden en de wartels weer geborgd worden. Daarna een plekje zoeken om het loopdek af te schilderen en de reling van een laag teakolie te voorzien. Rond 12.00 vaar ik uit de kraan vandaan, richting Sneeker meer, de plas Terpoelen bij Terkaple waar ik voor anker ga. Ik wil nog niet aan een marrekrite gaan liggen omdat de de verf nog zo vers is. Er staat niet veel wind, maar wel uit Oost-zuidOost 2-3 waardoor ik aan lage wal lig. Ik hang een oud t-shirt over de fenders heen ter voorkoming van schuren op de verf. Allereerst drop ik alle losse items, fenders, tafel, stoelen, trossen etc., op de kant om het schip en dek vrij goe maken. De zon is al pittig.
Als de dauw opgelost is door de zon, ga ik mijn loopdek verder prepareren om van een nieuwe coating te verzien. Ik begin rond 12.00 uur met het afplakken, daar ben ik toch al 2 uur mee zoet. Ik heb de anti-slip verf nog staan en ga elke bus goed doorroeren. Uiteindelijk ben ik rond 16.30 klaar met het hele loopdek, Simba mag nu niet meer naar buiten, want we willen geen geen kastenpootjes op het dek en binnen, ze begrijpt er niets van. Hoe vertellen je een kat dat ze morgen weer naar buiten mag?
Ik ben bekaf en ga een koel biertje drinken, weer een klus plat.

Nog even na-zomeren in Friesland

De Asmara ziet er weer uit als een nieuwe motorsailor. Alleen liggen er nog wel wat kosten en klussen voor de winter. Mijn dure set van 3 Mastervolt GEL batterijen (lichtgroep) 600 AH samen, hebben het na krap 6 jaar begeven. Bij 69 % krijg al een onderspanning waarschuwing van 10,5 Volt, dat betekend dat ik nu niet langer dan een dag kan liggen, voordat de de generator aanslaat en minstens 3 uur moet draaien om de batterijen weer op 80% te krijgen.
De GPS moet vervangen worden, allebei dure kostenposten Lithium batterijen € 2500,- GPS € 300,- Dus wie dit leest, ik zoek een baan voor de winterperiode van 20-10-23 tot april ’24. Want dit trekt Bruintje niet. Ben technisch en van alle markten thuis.

Wil je meer lezen over mijn solo reizen van 10 jaar varen naar de Oostzee, met onder andere een bezoek aan St.Petersburg in 2015 en een bezoek aan Engeland in 2014, koop dan het boek “Mijn Vrijheid”. De laatste exemplaren zijn nu te koop tegen inkoopsprijs op mijn webshop. OP=OP.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture