Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuwsinfo & TipsLithium Lifepo4Reizen(NL)

Lithium (Lifepo4) batterijen aan boord?

We denken er allemaal over na. Moeten we overgaan aan boord van uw boot van standaard batterijen Lood,AGM of Gel naar Lithium? En waar moet je dan rekening mee houden, wat zijn de voordelen en wat levert het op. Al deze vragen heeft Rob Ramsey in een reeks artikelen uitgelegd. Ik had al eens een artikel van hem gelezen maar vond het lastig om te wachten tot er weer een volgend artikel kwam. Inmiddels het ik mijn lichtgroep van 3x GEL 12v200AH vervangen voor 2x 300 Ah, Lifepo4 iron phosphate batteries. Natuurlijk heb ik zelf daar nu geen lifetime ervaring in maar als je niet probeert kom je ook niet verder.

De 6 artikelen die Rob Ramsey (zeilwereld) beschrijft en niet in een uurtje maar na 1-2 jaar onderzoek, zijn duidelijk en met illustraties. Hij bouwt het mooi op en laat aan jouw de keus of je dat wel of niet moet doen en zo ja waarom. Ik heb deze 6 artikelen gecombineerd tot 1 document en er zelf niets aan toegevoegd. Er zijn meerdere soorten Lithium batterijen, Rob gaat daar niet zo diep in, maar gebruikt duidelijk Lifepo4 batterijen gebaseerd op lithium-ijzer-fosfaat LiFe(PO4) als kathode. Dus denk niet te licht over de soort batterij omdat je een goedkopere variant vind misschien maar hou je vooral vast aan het verhaal van Rob Ramsey met Lifepo4 batterijen. Lees ook mijn nieuwsbrief Winter ’23-’24

Hieronder nog even de verschillen tussen Li-ion accu’s en Lifepo4 accu’s (lithium-ijzer-fosfaat)

Li-ion accu’s

Li-ion accu’s maken gebruik van chemische samenstellingen zoals Lithium Kobalt Oxide (LiCoO2) en Lithium Nikkel Mangaan Kobalt Oxide (LiNiMnCoO2). Deze chemische samenstellingen kunnen last hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat bij oververhitting de accu kan vlam vatten of zelfs exploderen. Om dit te voorkomen is er in de meeste gevallen een Battery Management System (BMS) ingebracht. Dit systeem schakelt de oververhitte of beschadigde cellen in de accu uit wanneer er in de accu iets gebeurt wat voor permanente schade kan zorgen. Denk hierbij aan oververhitting of aan diepontlading waarbij de accu onder de minimale capaciteit wordt ontladen.

LiFe(PO4) accu’s

Bij LiFe(PO4) accu’s wordt er gebruik gemaakt van lithium-ijzer-fosfaat LiFe(PO4) als kathode. Deze natuurlijke grondstoffen zorgen ervoor dat deze accu’s niet schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast is de chemisch opstelling van LiFe(PO4) lithium accu’s stabieler en onbrandbaar. Dit houdt in dat deze stof beter bestand is tegen oververhitting en ander misbruik. Óók in deze accu’s wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van een Battery Management System (BMS) om de veiligheid te garanderen en schade te voorkomen. LiFe(PO4) accu’s zijn dus milieuvriendelijker maar vooral ook veiliger dan Li-ion accu’s.

Wil je meer lezen over alle artikelen die Rob over dit onderwerp heeft samengevat, welnu ik heb deze artikelen voor jullie samengebracht in 1 pdf Document, dus ga er maar even voor zitten. Dit pdf document is alleen in het Nederlands of Engels, de Engelse versie kunt u hier downloaden.

In de rechter hoek kunt u bij het pijltje download deze pdf ook downloaden of printen.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture