Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara NieuwsOostzeeReizen(NL)

Wat ging er allemaal mis en nog. . .

Even voor 1 april begint de eerste ellende, startbatterij lijkt dood, gelukkig voor mij beperkt het probleem zich tot een half gebroken accuklem, maar voor je daar achter bent. . . Maar daar blijft het niet bij, nee. . . Hieronder een een lijstje wat er na mijn vertrek allemaal mis ging en het lijkt nog niet te stoppen:

 • Oliedruk waarschuwing
  Na mijn opstapper, Helga te hebben opgepikt op de de Westeinder, vervolgen we onze weg naar Amsterdam voor de staande mast route. Bij lage toerentallen kwam steeds vaker de rode lamp aan en de buzzer van de oliedruk, terwijl de meter de standaard druk aangaf. Omdat pik dit gegil niet de hele nacht en verdere reis tot reparatie, niet langer wil aanhoren verwijder ik de stekkers van de buzzer. Alleen nog de rode lamp. In Sneek besluit mijn opstapper niet verder meer mee te gaan, ik duik in het probleem oliedruk. Ik ga in de Houkesloot aan een marrekrite liggen, want zoveel havengeld is te veel van het goede. Ik verdenk de oliedruk gever dus bestel een nieuwe, als ik die weer ga halen in Sneek en inbouw bied dat dus geen oplossing. Ik overleg met Schiffart in Friesland waar ik hem gekocht heb.
  Inmiddels dient het volgende probleem zich aan, de externe GPS doet het niet meer, ik zie dus niet meer waar ik ben.
  Maar dat in het volgende item.
  Ten einde raad vraag ik de monteur van Schiffart om langs te komen. Als ik nog met hem aan de telefoon ben (met de oliedruk gever eruit) start ik de motor in overleg met hem en realiseer mij ineens da er geen gever meer in zit, maar het leed is al geschied. Een spuiter met zwarte olie in de machinekamer, zeker 4 liter. Nu ben ik ook nog halve dag aan het schoonmaken geweest van de olie rommel.
  De volgende dag vaar ik weer naar Sneek op afspraak. . Als hij langs komt is hij goed uitgerust met extra gevers en een oliedruk meter. De oliedruk blijk inderdaad goed en hoger dan altijd op mijn meter 2,5bar stond, nl. 3,7 bar.
  Na uiteindelijk 3 uur verder speuren vind hij nog een oliedruk schakelaar die parallel stond aan de gever met oliedruk schakelaar en die was kapot (€10,-) Maar dit geintje kost mijn nu (incusief de nieuwe gever € 364,-) Ik had voor €10,- klaar kunnen zijn.
 • Externe GPS defect
  Speurend naar de ooraak van dit probleem kom ik er niet achter wat het is, hij geeft gewoon geen signaal meer. stekker buiten niet los te krijgen, het huis draait mee. Allemaal plastic, hiermee vererger ik het probleem dus ik stop. Ik heb wel in de instelling van de plotter gezien dat ik ook de interne GPS kan gebruiken, maar die heeft een midere ontvangst omdat hij binnen zit, maar ik doe het er maar mee. Als die onderweg geen satelliet meer vangt ben ik aangewezen op mijn telefoon voor mijn positie, ik gok het erop. Klus voor de winter.
 • Ringverwarming Planar kachel foutcode
  Inmiddels ben ik van Sneek weg en door Leeuwarden heen richting Dokkum. Als ik mijn kachel aan zet krijg ik een foutcode 13, geen brandstof, geen vlam, filtertje verstopt, bougie kapot, etc,. Ik stel dat maar even uit en zet mijn Dickens, kachel met schoorsteenpijp aan.
  Een paar dagen later ga ik daar maar mee aan de slag en demonteer en test de bougie, nou die gloeit volgens het boekje. Dan zit er een klein filtertje, van 1 cm in doorsnee, achter het brandstof kanaal, die moet je vernielen om hem eruit te krijgen, gelukkig heb ik nog 3 nieuwe liggen. Als ik die erin zet en de boel weer dicht maak, gaat de kachel weer branden. Gelukkig.
 • Zonnepanelen waarschuwing en rode knipperende lamp
  Foutcode PPR break? Ik kan op internet er niets over vinden. Alle zekering zijn goed. Ik meet elk zonnepaneel losgekoppeld, geen bijzonderheden. Ik reset de controller, fout blijft. Ik check de accuaansluiting van de controller naar de accu’s normale spanning. Het lijkt dat ze wel enigszins land want als de zon een keer goed schijnt en er is geen wind, dus windmolen staat stil, komt er toch een positieve lading in de accu’s ra ra. Ik laat het maar zo, ik motor veel en ben er niet van afhankelijk, ook maar verschuiven naar de winter.
 • Remote 500 Control besturing
  Inmiddels vaar ik richting Lauwersmeer en zie dat de remote control, waar ik de boot mee kan besturen, wel alle stuurcommando’s uitvoert maar geen data als diepte, snelheid, positie track etc. weergeeft op de display. Dat ding hangt om mijn nek als ik buiten bezig ben of bij ankeren in ondiep water. Dan is de diepte aanwijzing essentieel en dat ga ik missen. Nu moet ik naar binnen hollen om te kijken hoe diep het is. Ga hier nog over bellen met Raymarine.
 • Ringverwarming Planar kachel opnieuw foutcode
  Weer hetzelfde probleem als eerder, ik hoop dat het nu snel warmer wordt dan heb ik die kachels niet meer nodig,
 • Bijna onbeheersbare brand van Dickinson kachel
  Ik steek dus maar weer mijn andere kachel aan en ben even met wat andere zaken bezig, als ik een grommend geluid hoor. Als ik omkijk is het binnen in die kachel een towering inferno aan het worden, ik zet de afsluit kraan voor diesel dicht, maar het lijkt alleen maar erger te worden. Dan gaat er van alles door je hoofd, hoe ga ik dat beheersen, een brandblusser vind ik geen optie. Inmiddels is de hele kachel lichtgevend roodgloeiend geworden. Ik zet de schakelaar van de diesel opvoerpomp ook uit na 10 minuten met een roodgloeiende kerstboom gezeten te hebben lijkt de voeding voor het vuur op te zijn en gaat langzaam de vlam uit de pan en dooft uiteindelijk, toch een benauwd moment. Op zee rook ik ineens diesellucht in de boot, de vlam was uit de kachel. Ik heb toen alles uitgezet, maar het normaal als de vlam uitwaait zorgt de vlotter in carburateur ervoor dat er de dieseltoevoer tot een bepaald niveau beperkt blijf, maar als die naald blijft hangen kan er veel meer ingelopen zijn. en een dag later heb ik hem weer aangestoken met als gevolg. . . . .
 • Netwerk router maakt geen verbinding meet met telefoon provider
  Kan er nog meer kapot, nou bijna niet meer. Ik ben hier nu alweer 4 dagen mee bezig om dat ding aan de praat te krijgen, ik heb een uur met de leverancier support aan de telefoon gezeten, enige suggestie zet hem maar weer terug naar de fabrieken instellingen maar dan ben ik alles kwijt. Dus toch mar gedaan en alles weer opnieuw ingesteld, Asmara wi-fi, beveiligingen, Mac adressen, gast inlog, etc. zelfde probleem nog.Dus via mijn telefoon hotspot internet. Uiteindelijk kom ik erachter dat het niet aan mij ligt maar aan de fabrikant. De firmware van de router was volgens de laatste upgrade, maar nu lees ik op internet dat de Cellular module die in de router zit voor contact met de telefoon provider ook een firmware upgrade moet hebben, maar hoe vertellen ze niet, dus maandag maar weer bellen.
 • Dieseltank aanwijzing geeft niet goed meer aan
  In Helgoland afgedankt en de meter gaf aan dat er 1000 liter in zat. Ik kon hem niet helemaal vullen tot 1100 omdat de boot niet waterpas lag en een diesel vlek in het water levert je een fikse boete op. Kom ik aan in Tonning en meer af, controller mijn diesel inhoud, staat ie op 500 liter, nou dat kan dus niet. Weer hele avond aan het klooien geweest in de instelling van deze ultrasone meter met correctie factor voor niet lineaire tank. Ook daar ben ik maar even mee gestopt, ik houd nu mijn brandstof bij op basis van 3,5 liter/ uur met de uren teller van de motor, dat heeft in 2015 naar Rusland ook gewerkt en toen was de sensor inderdaad kapot en heb ik een nieuwe naar St.Petersburg laten sturen. Vanavond (een dag later gaf hij ineens weer 900 liter aan, dus misschien is er nog hoop.
 • Sony filmera beeldscherm
  Ik heb een handycam van Sony met een uitklapbaar beeldscherm, vanmiddag nog een filmpje gemaakt. Maar bij het aansluiten op mijn laptop het touchscreen beeldje uitgeklapt maar geen beeld. Dan denk je batterij, maar nee het scherm geeft nu alleen nog beeld als het 45 graden is uitgeklapt,. een paar graden verder open of sluiten en geen beeld meer. Houd die ellende dan nooit op?

  Bij de belasting zeggen ze “Leuker kunnen we het niet maken:. . . .

De pessimist klaagt over de wind,
de optimist denkt dat hij wel zal draaien,
de realist stelt de zeilen bij

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture