Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Asmara naar Zeeland – Grevelingen

Dinsdag 1 juli
Vertokken om 0900, eerst naar de zeilmaker Troost want die had niet alle opdrachten van zeil reparaties correct uitgevoerd, dus voor Stormvloedkeeringde deur afgemeerd. Nadat duidelijke instructies zijn gegeven kan mijn vakantie van een maand beginnen. Eindelijk weer varen na een zomer van hard werken.

Op dit moment vaar ik op de Hollandse IJssel op weg naar de Grevelingen. Het plan is om daar twee weken te verblijven en dan oversteken naar Engeland, tenminste als het weer het toelaat.
Zo ja dan ga ik langs de Engelse kust een stukje omhoog, om dan weer over te steken naar Den Helder. Maar zoals al eerder vermeld in mijn verhalen niets moet alles mag, ij en weder dienende.

Het is nu 1630, tijd om een gratis plekje voor de nacht te zoeken.

Woensdag 2 juli 
Vertrokken om 0900. Via de noord en de Dordse kil naar het Hollands diep. De Volkerak sluizen door en vervolgens door de Krammersluis richting Bruinisse.zeeland3
Ik ben duidelijk nog niet gewend aan getijden water. Ik gooi mijn anker uit in 1,5 mtr water onder de kiel. Nergens op gelet tot ik wat vreemde geluiden hoor en eerst nog niet snap waar dat vandaan komt. Kijk nog een paar keer naar buiten maar niets te zien. Het is bladstil buiten en niet koud.

100 mtr naast me ligt een Duitser met zeilboot voor anker, wel iets naar achter, waarschijnlijk dieper water of in een put. Ik merk dat pas als ik begin te hellen, kijk ik eerst nog in de machinekamer of ik water maak, maar nee gort droog, dan bemerk ik tot mijn schrik dat ik vast lig en het eb begint te worden, ik kan dus nu niet meer weg. Langzaamaan komen dingen tot leven in de boot en gaan naar de lage kant glijden, met een steeds meer hellende Asmara. De hellingshoek is inmiddels opgelopen tot 20 graden, spooky zo’n boot onder hoek met alleen maar kabbelend water.
Volgens de getijden tabel die ik nu wel een beetje laat raadpleeg, zal het water nog 50cm zakken. Ik heb de indruk dat de Asmara niet verder helt. Het is nu 15 minuten na middernacht, omstreeks 0300 moet hij weer drijven en om 0600 moet ik weg kunnen want dan is het hoog water. Het totale verval is ongeveer 2,60 mtr, ik lag er net na hoog water en had nog 1,5 mtr onder de kiel en dat is weggevallen. Naast de boot liggen een paar flinke rotsblokken, ik hoop niet dat ik met mijn romp op zoiets lig.

Een goede leer voor de volgende keer, maar ook eindelijk de vraag beantwoord dat de Asmara niet geschikt is om droog te vallen.

Donderdag 3 juli
Vannacht om 0300 nog even alles controleren, weinig verandering, vanmorgen om 0600 opgestaan, de Asmara dreef weer! Geen verdere schade. Om 0830 de sluis bij de Gevelingen door gegaan, heb nu de Genua opgezet en gestaag glijd de Asmara door de stille wateren van de Grevelingen.
Het weer is prachtig, windje 3-4 zuidwest, ik ga niet hard (2-3 knopen) maar wel gratis. Omstreeks twee uur in de middag laat ik het anker zakken voor het eilandje “Ossehoek” op steenworp van Port Zeelandande. een aantal jaar geleden in 2010 heb ik hier ook al mosseleneens geankerd. Ik laat mijn jolletje zakken en roei naar de kant, gewapend met een emmer, rubber handschoenen en waterschoenen, ik ben op jacht naar mosselen en oesters verse Zeebanket. Met twee kilo mosselen en een aantal oesters kom ik terug op de boot en ga onder het genot van een borrel de boel schoonmaken voor het avondmaal. Het leven is zo slecht nog niet.

Vrijdag 4 juli
Vandaag rustig dagje, veel aan mijn nieuwe website van de Asmara gewerkt, wat een leerproces is dat weer.
De wind was vanmorgen zoals verwacht naar zuid gedraaid en nam in de loop van de dag toe, zodanig dat ik aan lage wal nu erg onrustig lag. Dus besloot ik maar om te verkassen naar de andere kant van het eiland in rustig water. Vanavond voetbal gekeken en ja hoor toch weer klassiek Duitsland en Brazilie door. Nou Nederland nog. Zal het dan toch weer ned-duitsland worden?
Nu maar naar bed het is bijna 0300 uur.

Zaterdag 5 juli
Om 0900 opgestaan.
Ik blijf nog een dagje hier liggen en verder werken aan de website, film en foto presentaties vereisen toch wat meer programmeren, het regent en is een stuk afgekoeld met amper 19 graden en de vooruitzichten voor de komende dagen zijn niet veel beter. Zo eindelijk heeft Nederland een keer gewonnen met strafschoppen, was het de tactische zet van Louis? Enfin we zijn door en dat is wat telt.

Zondag 6 juli
Omdat het zondag is en het weer nu ook niet optimaal is, besluit ik om nog maar een dagje te blijven liggen. De website vereist nog steeds veel studie en proberen, maar we komen er wel. Inmiddels kondigt zich een ander probleem aan, KPN meld in een email dat 75% van mijn abonnement verbruikt heb, zijnde 750MB. Ja dat gaat hard als je de hele dag er mee bezig bent.

7 juli 2014
Lang nog bezig geweest met mijn nieuwe website en ook nog een blue ray film gemaakt van een concert, dus pas om 1800 anker op richting Bruinisse. Nog wel wat kunnen zeilen.
Aankomst op de reede van Bruinisse en anker laten vallen om 2047.

8 juli 2014
Om 1145 vertrokken richting Veere, Veerse meer. Helaas Bruinisse sluis heeft storing, daar kon ik pas om 1330 door.
Ik had mijn jolletje nog altijd in het water en achter me aan slepend, maar het was een druilerige dag met gestaag regen, dus eenmaal weer op het grote water namen de golven toe en zag ik dat mijn jolletje al veel water had gemaakt.
Dus besloot ik maar riching kant te varen en voor anker te gaan om dan ding op te hijsen. Met zoveel water erin word hij erg zwaar en dan ook nog de golven, ik was bang dat de lijn zou knappen en hem kwijt zou raken. Nou ga dan maar in die zeik regen op golven zo’n bootje inhalen, eerst langszij en leeg hozen, dan erin stappen en om varen tot de achterkant van de boot, aanklikken aan de Davids en dan nog met glibberige waterschoenen aan boord klauteren, enfin klus geklaard. Toen ik eenmaal weer binnen was werd ik opgeoepen op de VHF door Wemeldinge control, waar ik mij had aangemeld. Zij vroegen mij of ik problemen had omdat stil lag vlak naast een sleepboot. Ik heb hun het verhaal verteld, waarop zij vroegen of ik daar bleef liggen, nou dat wilde ik zeker niet, dus dat verteld. Toch wel fijn dat als je je maar aanmeld bij dit soort wakende ogen dat ze je ook in de gaten houden, uiteraard kunnen ze precies wat ik doe via de AIS, net zo als het thuisfront mij kan zien.

Zandkreeksluis - Veerse meer

Inmiddels ben ik door de Zandkreek sluis het Veerse meer opgevaren, geen getijden meer, een zoet/brak water meer. Ankerplekje zoeken en Duitsland – Brazilie kijken.
Ik zie een klein eilandje met een steiger waar ik ooit in 2009 al een gelegen heb, het is 1830 als ik aan de steiger lig. Een mooi  prive eiland met een steiger en een mooie inham om te zwemmen.

9 juli 2014
Relaxed opstaan 0900, het is Kilo Uniform Tango weer, het miezert en er staat een harde wind (7 Bft NW), mijn besluit gisterenavond om aan de buitenkant van de steiger te gaan liggen bleek een goede, de wind kwam van de binnenkant en wakkerde soms aan tot 8, nu lag ik in ieder geval niet tegen de steiger aan te rijen.
Vanmorgen bezig geweest om mijn bilge pomp drieweg kraan, voor badwater afzuig en bilge afzuig, uit elkaar gehaald ik kreeg hem niet meer omgeschakeld zonder breken, nu werkt hij weer maar waarschijnlijk door lucht in de leiding (vapor lock) zuigt hij niet aan. Hier moet ik dus ook weer iets op verzinnen, een aparte prime leiding of zoiets.
Als de wind aan het einde van de middag en tegen de avond wat af lijkt te zakken, neem ik het besluit om toch voetbal te gaan kijken in een kroeg in Veere. Met speciale procedure maak ik in de harde wind met moeite de boot los van de steiger en begin om 1845 aan een korte trip naar Veere. Slechts 3 mijl, maar eenmaal los begint de wind weer aan te trekken naar 8-9. Met uitschiers naar tien Beaufort (50 knopen – 92 km/uur) Luctor et Emergo. Het laatste stuk is bijna tegen wind in dus dat gaat wel, de havenmond van de oude haven is erg small (misschien een meter of 10 – 15) en nu moet ik 90 graden bakboord uit en op de havenmond aan te sturen, ik gooi de autopilot er af en ga verder met de hand sturen. De wind heeftuitschieters naar tien. Zwaar krabbend onder 45 graden wind en golvend dwars van stuurboord en met het nodige motorvermogen kom ik langzaam in de buurt van de havenmonding, nu moet ik alert zijn want zodra ik achter de bescherming van het korte havenhoofd ben vallen de golven weg en moet ik scherp afvallen om daar niet tegen aan te knallen. Het is gelukt ik ben binnen, maar nu ligt dit kleine haventje ook nog mud vol met plastic boten en dat terwijl de wind nog altijd flink vat heeft op mijn masten en romp. Het hoost ook nog eens van de regen, waarom ben ik niet lekker op mijn eilandje blijven liggen. Ik toeter een paarkeer in de hoop dat iemand mij komt helpen met aanleggen, maar in de jachtclub zitten ze achter hun biefstuk en bier. Ik zie een plek aan de kade tussen twee boten, zeer krap om daar tussen te gaan liggen maar ik zie geen andere optie. Er loopt een man op de kade ik toeter en vraag of hij een lijn wil aannemen, hij schud met zijn hoofd en loopt door. Ik begin de maneuvre en tik toch tegen de vlaggestok van mijn voorbuurman maar hij blijft heel, met een grote sprong weet ik een lijn om de middenbolder en meerpaal te leggen, dan volgt de rest. Toen van boord stapte had ik nog 20 cm aan beide zijde van de boot, op naar de kroeg voor een biertje, ik heb het weer geflikt.
Na dat ik opgedroogd ben en wat droogs heb aangetrokken bestel ik in de jachtclub een entrecote en wijn en laat mij dat goed smaken. De beamer wordt gestart, de kroeg loopt vol en voetballen kijken maar, allen loopt dat minder goed af dan mijn aankomst in de haven.

10 juli 2014
Lekker eerst gedouched en op naar de havenmeester voor het betalen van havengeld. Op mijn vraag waarde dichtsbijzijnde supermarkt is, antwoord hij; “dat is er niet in Veere, alleen een bakker”. Nou dat wordt morgen dus een tochtje naar Middelburg, ik heb nu toch echt groente en fruit nodig. Broodje bij debakker gehaald en nadat ik de watertank opgevuld heb, om 1315 losgemaakt voor Middelburg. Het weer is nog steeds slecht, miezerig wind 4, volledig bewolkt, 18 graden en dat terwijl de de rest van Nederland in de zon zit met  temperaturen oplopend naar 25 plus. Ik heb het verkeerde deel van Nederland gekozen.
Om 1440 meer ik af in Middelburg en ga boodschappen doen.

11 juli 2014
Ik wil hier niet blijven liggen dus besluit ik weer terug te gaan naar het Veerse meer. De voorraden en water zijn weerop orde, ik heb nog een paar dagen om het weer te bestuderen voor ik besluit of ik nog oversteek naar Engeland. Als ik dat doe is het korter om dat vanuit Vlissingen te doen, in dat geval moet ik dit zelfde traject voor de derde keer doen. Het zij zo.

Zaterdag 12 juli 2014
Het is weer de zoveelste grijze dag, geen wind dit keer temp 19,5.Vandaag mijn koelwater probleem opgelost en een prime line gemaakt voor de bilgepomp.
Het verdere plan
Route naar Engeland bekeken en kom tot de volgende gegevens:
Vanaf Vlissingen vertrek met hoog water, dus stroom mee naar buiten om 1600 uur, het is ongeveer een kleine 20 uur varen.
Ik vaar door de nacht om in de ochtend aan te komen het is daar dan ook weer hoog water en kan met de stroom mee naar binnen, daarbij komt dat ik niet graag een haven in de nacht aanloop.
De volgend route is een stukje lang de Engelse kust omhoog naar Lowestoft ongeveer 40 mijl dus 8 uur varen.
De volgende dagvolgt het langste stuk de oversteek naar Den Helder, dwars door eenaantal shipping lanes, ook hier weer doorde nacht, dus opletten geblazen. Ditstuk is ongeveer 122 mijl dus ruim 24 uur.
So far het plan.

14 juli 2014
Vandaag eindelijk na een week een blauwe hemel en nu ga ik Zeeland verlaten, maar niet eerst nadat ook mijn bilgepomp heb vervangen want die doet bijna niets meer en als we water maken wil je het toch ook vlot kunnen wegpompen. Dus op weg weer naar Middelburg en dan naar Vlissingen, lees verder het verslag Engeland.

15-07-2014
Nadat ik in Middelburg de bilgepomp voor nieuw heb vervangen, ruim ik op en maak los voor Vlissingen. Rond het middag uur de Zeesluis uit op weg naar Engeland, Pinn Mill – De Orwell river, bij Harwich naar binnen.Vlissingen - Zeesluis

Zie verder verhaal Engeland en thuisreis

 

 

 

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture