Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Asmara droog gevallen!

Woensdag 2 juli 2014 vertrokken van de sluis bij Capelle a/d IJssel om 0900. Via de noord en de Dordse kil naar het Hollands diep. De Volkerak sluizen door en vervolgens door de Krammersluis richting Bruinisse.

 

Ik ben duidelijk nog niet gewend aan getijden water. Ik gooi mijn anker uit in 1,5 mtr water onder de kiel. Nergens op gelet tot ik wat vreemde geluiden hoor en eerst nog niet snap waar dat vandaan komt. Kijk nog een paar keer naar buiten maar niets te zien. Het is bladstil buiten en niet koud.

100 mtr naast me ligt een Duitser met zeilboot voor anker, wel iets naar achter, waarschijnlijk dieper water of in een put. Ik merk dat pas als ik begin te hellen, kijk ik eerst nog in de machinekamer of ik water maak, maar nee gort droog, dan bemerk ik tot mijn schrik dat ik vast lig en het eb begint te worden, ik kan dus nu niet meer weg. Langzaamaan komen dingen tot leven in de boot en gaan naar de lage kant glijden, met een steeds meer hellende Asmara. De hellingshoek is inmiddels opgelopen tot 25 graden, spooky zo’n boot onder hoek met alleen maar kabbelend water.

Volgens de getijden tabel die ik nu wel een beetje laat raadpleeg, zal het water nog 50cm zakken. Ik heb de indruk dat de Asmara niet verder helt. Het is nu 15 minuten na middernacht, omstreeks 0300 moet hij weer drijven en om 0600 moet ik weg kunnen want dan is het hoog water. Het totale verval is ongeveer 2,60 mtr, ik lag er net na hoog water en had nog 1,5 mtr onder de kiel en dat is weggevallen. Naast de boot liggen een paar flinke rotsblokken, ik hoop niet dat ik met mijn romp op zoiets lig. 

Een goede leer voor de volgende keer, maar ook eindelijk de vraag beantwoord dat de Asmara niet geschikt is om droog te vallen.

En daar lig je dan vast, ongewild drooggevallen. Een leer voor de volgende keer

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture