Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeePolenReizen(NL)

Baltic 2015 Deel 2 Kiel – Polen

Woensdag 10 juni
Vanmorgen omstreeks 1000 door de sluis bij Kiel-Holtenau, sluisgeld tot 12 mtr 18 euro. Onderstaande foto genomen door het AIS systeem van Marine Traffic, het geen ik per email bij de reguliere positiemeldingen van hun door kreeg.


Asmara Kiel-Holtenau
kiel-fehmarnsund

Zo nu zijn we op de Oostzee. Het weer is schitterend, blauwe hemel, alleen geen zuchtje wind. Dat wordt voorlopig motoren dus, we volgen de rechter oever richting Rugen. Nu eerst maar eens de beide vis sleeplijnen klaarmaken. Als de lijnen eenmaal uitstaan en ik de snelheid laat terug zakken tot 3,5 knoop, is het na een half uurtje al raak. Volgens mij zaten er twee of drie makrelen aan, maar ik heb er maar een binnen kunnen halen. Vanavond in ieder geval vis op het menu. De tocht naar Gdansk duurt ongeveer drie dagen, door het mooie gebied van Rugen.  Het zijn lange dagen om

0800 vertrekkken en om 2000 stoppen. Vandaag 50 mijl (83 Km) gemaakt tot Fehmarnsund, schiereiland bij Heiligerhafen. Ik wil zeker zijn dat ik midden juli in St. Petersburg ben, daarna kan het allemaal wat rustiger aan. Tenslotte wil ik voor St.Peterburg ook nog Gdansk in Polen, Riga in Letland en Tallinn in Estonia aandoen. 

 Donderdag 11-6-15
Vanmorgen was ik zoals gewoonlijk weer vroeg wakker, normaal eerst ontbijten, maar nu dacht ik daar heb ik onderweg nog alle tijd voor, er stond slechts een magere 4 bft, dus weer motoren, meteen uit bed los gemaakt van mooring en boot  op autopilot grezet met 5kts naar volgende waypoint, zo nu heb ik ongeveer 13 uur de tijd voor ontbijt. Geen zeilboot te zien, ook later op de dag niet, wel twee keer traffic lanes gepassseerd dus dat is even opletten, radar aan want ze komen dan van alle kanten. Ben je dat weer voorbij dan hoef je niet bang te zijn dat er nog meer van die grote jongens aankomen want die volgen eccht de op kaart gemarkeerde traffic lanes, de diepte van dit deel Oostzee varieert van 5 to 20 mtr en die grote boten varieren in diepgang vaak van 10-15 mtr. De wind begon aanvankelijk met 4 NW een een matige golfslag, maar kromp later naar west 1-2. Zelf met die wind vier had ik nog altijd mijn motor nodig, om minimaal 5 knopen te lopen. Zonder motor zou ik terugzakken naar 2,5-3 en zou ik dus bijna twee dagen over dit stuk doen.

Vandaag 15.40 vlak voor Rugen bezoek aan boord gehad van de Duitse kustwacht. Ik vond ze al een tijdje om me heen dralen met hun boot, maar uiteindelijk hebben ze een rib te water gelaten en kwamen ze op me afgestoven. 4 man, twee tijdens het varen aan boord gestapt. Nou dan willen ze natuurlijk alle papieren zien, waar ik vandaan kwam, waar ik naar toe ga. Toen alles goed bevonden was kwam de aap uit de mouw, mijn grootzeil stond er nog op een beetje te wapperen (geen wind meer) maar ik voer ook op de motor zonder een omgekeerde kegel te voeren. Ik was gewoon altijd te lui om dat ding op te hangen, maar voor hun een reden om weer even een leuke oefening te doen, er viel nl geen kip op dat ruime water te bekennen. Nou hebben we dat ook weer eens meegemaakt, misschien een voorproefje voor Rusland.
Na een lange dag van 14 uur en 64 mijl open water geankerd op een reede in Rugen bij Bock.
kustwachtNet voor approach in Rugen, het was inmiddels 19.00 en voor ik zou ankeren zou het zeker 21.00 zijn, kreeg ik toch wel trek en heb nog gauw een bord pasta gekookt met lekkere saus en kaas. Laat nu die geul van 3 mijl lang maar komen, met een bakkie worstel ik me er wel dooheen.

Vrijdag 12-6-15 Rugen – Stralsund
Nog even voor de wat amateuristische niet zeilende lezers onder ons. ETD staat voor elapsed time departure, vertrektijd dus. ETA elapsed time arrival, geschatte aankomsttijd dus. Pilot, een boekwerk over een gebied met gedetailleerde informatie. Kts, ook wel knoop of knopen, snelheid in nautical miles, 1 knoop = 1,852 km

Ik had al enige tijd last van een dieseltank indicator die niets meer aangaf, na alles geprobeerd te hebben contact gezocht met de fabrikant. utv sensorDie vroeg mij een aantal metingen te verrichten, waarvan uiteindelijk de conclusie was dat de ultrasone sensor het begeven had. Meteen bij hun gevraagd of ze een nieuwe konden sturen naar mijn agent in Rusland. Dit wordt dus nu zo geregeld, agent ingelicht, geen probleem. Dus bij aankomst St.Petersburg ligt er hopelijk een nieuwe sensor te wachten.
Vandaag Stralsund ingevaren voor een overnachting in de haven, er moet gewassen worden, boodschappen(verse groente en fruit), water tanken, etc. Morgen weer verder in het gebied van Rugen en mogelijk vervolgens binnendoor in een soortgelijk gebied naar Polen om vandaar weer de Ootszee op te gaan richting Gdansk.

Zaterdag 13-6-15 Stralsund – Greifswald wieck

Vertrokken van Salstrund om 12.10 omdat de brug pas om 12.20 zou draaien. Blue sky, wind 3 Oost. Ik wil vandaag zo ver mogelijk komen, maar houd ook in gedachten dat van 1800 to middernacht er voorspellingen zijn van zware onweersbuien, hagel winstoten en alles wat erbij hoort. En daar wil je dus niet in zitten. Bij vertrek onderweg nog even gekeuveld met Nederlander op marifoon kanaal 77 die voorbij kwam varen.. Hij had een soortegelijke boot gehad vertelde hij, maar voer nu een mooie 50 voet scherpe zeilboot en was op weg naar Tallinn.
Omstreeks 14.30 begon de lucht te vertrekken, mijn geplande schuilhaven, want ik wilde dit niet achter anker uitzitten, was Greifswald/Wieck een klein plaatsje, ETA 17.00.
Met een aantrekkende wind naar 6 uit Oost leek het weer wat op zeilen, Genua vol bijgezet en scherp gevaren, rekening houdend met ondieptes. De lucht begon behoorlijk in een rap tempo te betrekken om vervolgens vlak voor aankomst naar Noord te krimpen en af te nemen tot niks, stilte voor de storm dus. Genua ingedraaid en binnengelopen. Het is inmiddels 18.00 drukkend benauwd, geen zuchtje wind, 25 graden. Dit kleine haventje had alleen maar insteek plekken niet breder dan 3 mtr, ik ben 3.60 dus maar buiten de haven afgemeerd aan een werkponton, scheelt ook weer havengeld.

Zondag 14-6-15 Griefswald -Wieck – Peenemunde (Altwarp, grens Dui – Polen)

Om 0715 vertrokken voor Altwar waar ik een redelijke ankerplek denk te vinden. Het weer is grijs en druilerig temp 17, wind WZW 5, vol in de rug. Bij het ruimer worden van het water, begint het rollen toe te nemen. Was net een bakkie aan het zetten toen ik een zwieper krijg en het pannetje met kokend water op de keuken vloer kletterde. Dan straks maar koffie.
Ik zat wat te lezen in de Pilot op de bank (dan kan ik de horizon niet meer zien, maar wel nog de voorpunt van de boot) toen ik opeens vlak voor de punt een grote rode radarreflector. zag.aanvaring boei Ik liep met 5 Kts recht op een ton af met een diameter van een meter, afstand nog 5 mtr. Meteen koers 10 graden bakboord en daarna meteen 20 graden stuurboord. Ik kon toch niet meer voorkomen dat ik de ton raakte met mijn anker, gelukkig verder geen noemenswaardige schade. Hoe stom kun je zijn dat je tracklijn recht over die ton heen loopt. Weer een leer.
Peenemunde passeren we om 11.00, totaal afgelegde afstand nu 500 mijl. Na een aanloop met wederom volgen van zeer nauwe geulen, kom ik in een afgeloten kom, volgens twee kaarten 1.80 water, maar zodra iets meer naar de kant wilde stond mijn diepte meter al op 0, dan maar anker uitgegooid lig werl beschut voor alle winden, bodem modder.

Polen Polen

Maandag 15-6-15 Altwarp – Swinoujscie (Swinemunde)

In de 16de eeuw trokken veel Nederlanders naar Polen om daar hun geluk te zoeken, mede door de voortdurende oorlogen met Spanje en de daaruit voortvloeiende economische crisis. Ze streken voornamelijk neer in het laagland langs de mondigen van de rivier de Vistula (weissel) genaamd Zulawy. Driehonderd jaar later een tweede golf emigranten de Mennonieten, groep in omvang zo’n 13.000 mensen, integreerde niet maar hield hun eigen geloof en hadden hun eigen prediker. Hun dagelijks leven was heel vergelijkbaar met dat van de Amerikaanse Amish. Het was eenvoudig en ruw, geheel in lijn met de deugden van bescheidenheid en soberheid. 

Vertrokken om 0800 met een wind uit N 5-6, besloten om niet verder te varen om maar eens even een dagje rust te nemen en met deze aanlandige wind zou het weer oncomfortabel rollen worden, want we moeten nu weer naar buiten de Poolse kust langs. Er wordt in de Pilot gesproken over de vele visnetten en dat het dus onverstandig is om ’s nachts en bij slecht zicht te varen. Nou ook bij goed zicht kun je een buil vallen, er staan hele velden met visnetten, alleen maar stokken en geen enkele markering erop.op de aanloop naar het kanal Pastowski (naar Swinoujscie/Swinemunde, Polen) op de geplande routelijn op de kaart, aan beide zijden velden met netten, ongeveer 30 meter uit elkaar, dus ik er netje midden tussendoor gestuurd en ja hoor snelheid nam rap af, ik gas bij gegeven nou ik kwam amper voorruit. Ik vermoedde dus al visnet (misschien losgeslagen net aan een zijde?) vol gas achteruit geslagen, daarna weer voorruit, dit diverse malen herhaald met wat kloenk geluiden onderin, kreeg ik uit eindelijk weer normale reactie van boot op gashandel. Er is nu een visser die een net minder heeft.
SwinemundeAfgemeerd in de haven van Swinemunde om 11.25 een echte haven in de zin van Marina of iets dergelijks is er niet, dus gewoon maar ergens gaan liggen. Kan Simba even naar buiten, weblog bijwerken etc.

Dinsdag 16-6-15 Swinemunde – Kolobreg 47 nm

Vertrokken om 0700 wind west 4-5, golven weer schuin van achteren, ik zal aan het rollen moeten wennen, als ze maar niet hoger worden dan de nu 1 tot 2 mtr, want danwordt het niet leuk meer. Aankomst in Kolobreg om 1620, in een piepkliene maar wel moderne marine, kosten overnachting zlp 40,- of wel € 9.90.

De contrasten in Polen zijn wel groot, aan de ene kant lijkt het wel of de tijd 100 jaar stil heeft gestaan en aan de andere kant hypermoderne zaken. Kijk naar deze marina voorzien van alle electronische snufjes, prachtig mooie floating steigers, moderne electra en water voorziening, keurige toiletten en douches verder een soort groot billboard van 2×1 mtr met evenzo groot touch screen, waar je alle info zoals weer, navtex berichten, grib file etc etc. Kunt bekijken en gratis wifi in de haven dat goed werkt, daar kunnen bij ons op de waddeneilanden nog wel een puntje aan zuigen.

Woensdag 17-6-15  Kolobreg – Darlowo een 32 mijl noordelijker
Dit plaatsje is duidelijk toeristischer, de pilot adviseert aan de kade direct achter de brug te gaan liggen, maar de deining rolt ook daar nog behoorlijk door, toen (2010) was er waarschijnlijk nog geen marina, maar nu wel vaar na de brug nog een kwart mijl door en direct na de scheepswerf aan bakboord een prima kleine marina waar je rustig ligt aan floating steigers, € 11,- all in. (stroom, water, douches).danbenikniet
Het dorpje bekeken in de middagzon, op een terrasje een biertje en een klein visje genomen met sla en aardappelen, afgerekend € 5,-
Ook leuk achter de brug direct op de kade diverse viswinkeltjes met kant en klare viswaren of je kunt ook zo uit de vissersboot kopen, terwijl de visser je vis schoonmaakt. Dan weetje dat je zo’n reis toch niet voor niks maakt.vis
 
De aanloop van dit soort haventjes aan de poolse kust is wel lastig zo wordt afgeraden dit met NW / Westenwind van 5 of hoger dit niet te doen, maar ja wat je dan moet vermeld de pilot niet, anker uit aan lage wal lijkt me ook niet de oplossing. De haven hoofden staan er dicht bij elkaar waardoor er met dwarszeeen al gauw de kans bestaat dat je op de rotsen knalt. 

Ik plaats het een na laatste waypoint op een kwart mijl uit de havenhoofden en de laatste tot een kwart mijl naar binnen, zo heeft de AP (autopilot) de tijd om te stabiliseren voor de koers naar het laatste waypoint en houdt bij elke dwarszee de boot excact op het lijntje, ik hou binnen wel de hand op de remote van de AP om in te kunnen grijpen met kleine koerscorrecties, tenslotte moet de kaart wel 100 % overeenkomen met de werkelijkheid. Met de hand sturen zou geen optie zijn ik zou in korte tijd met dwarszeeen veel en grote correcties moet maken, waarbij de kans op fouten aanzienlijk toe neemt.

 

Route feiten
De route naar St.Petersburg, het turning point van de reis, is nog lang. Ruwweg nog 750 mijl. Vanaf heden nog 30 dagen tot 15 juli, (visum loopt van 1-30 juli) rekening houdend met 5 verlies dagen, zou ik minimaal 750/25 = 30 mijl per etmaal moeten maken.(dat is zes uur varen) Tot op heden heb ik een etmaal gemiddelde gehaald van 35,9 mijl, Het is te doen maar dan moet het weer wel meezitten. Ik heb eventueel nog extra uitloop van 10 dagen voor St.Petersburg nl tot 25 juli.
Voor de terugreis van ruwweg 1200 mijl heb ik nog twee maanden. Dat is dan een etmaal gemiddelde van 20 mijl. Als ik uitga van 2500 mijl totaal, zal ik ongeveer 1.750 ltr diesel hebben verbruikt.
Van het gebied bij Estonia heb ik alleen een up to date kaart in mijn plotter, geen nv verlag kaart voor mijn backup in de PC helaas, dus die zal ik proberen in Gdansk te kopen, want juist Estonia is een moeilijk gebied met veel ondieptes, rotsen en geulen waar je in moet varen.

Zaterdag 20-6-15 Darlowo – Leba  Polen 62 nm (normaal 55)
Wachten op een goed weerslot. Ik heb inmiddels de vereiste kaart digitaal gekocht en gedowload, dus das ook weer afgedekt.
De afgelopen dagen trok er weer een deprssie met de nodige buien over, te veel eind en golven. Zaterdag ziet er goed uit ook voor de komende drie dagen.
Vertrokken om 0700. Voor de kust ligt een restrictie gebied die pas zondag open zou gaan, dan kun je dicht onder de kust naar Leba varen, maar op zaterdag moet je er omheen, zeker 8 mijl extra, besloten dit toch tedoen want wie weet hoe lang ik hierna weer vast lig voor het weer. De ochtend begon aanvankelijk nog pittig, scherp aan de wind golven, waarschijnlijk nog van het slechtere weer hiervoor, waren 1,5 a 2 mtr. Had ik niet om hoeven varen dan had ik het hele stuk halve wind gehad.
De hele trip zou wederom 11 uur duren en naarmate de dag vorderde namen wind en golven af, zo gepland in de grip files, ook mijn koers was inmiddel pal voor de wind, een stuk rustiger allemaal. De hemel weer opengbroken, blauwe lucht enwat cumultjes boven land. Nog 2,5 uur te gaan.lebaWat me opvalt als ik op ruim water zie ik de hele dag geen zeilers, een vrachtboot en visser gespot.
Leba is een kleine oude vissers  haven en toerist resort, de marina is een kleine haven met floating steigers en een fuel station. De haven ligt aan een nationaal bospark met zand duinen.leba2Havengeld Zlp 50+10 stroom omgerekend 14,-. Wat wel opvalt in deze haven plaatsjes dat ze allemaal van zg oude galjoen boten hebben waar ze rondvaarten mee doen. Eten is weer goedkoop, prettig voor een pensionado. snitschel, groente en aardappels met 0,5 bier € 8,60.

Zondag 21-6-15 Leba – wladyslawowo 30 nm

Wind variabel 2, volledige overcast, een bui trekt van zuid naar noord over onze track, radar aan nav lights aan. Ik kan niet zien of daar onweer in zit maar de radar staat op echos vet dus zo te zien niet. zeeDe zee is glad met een rimpeltje en een lichte deining. Het begint inmiddels te regenen. Zag net een onweersflits voor me uit, ik kan niet zien of ik te maken heb met een fikse CB. Volgens mijn radar loopt de bui ongeveer met dezelfde snelheid voorruit, ik vaar er dus niet in maar blijf er net voor hangen. Mocht het te pittig gaan worden kan ik altijd nog 90 graden bakboord uit om tijd te winnen. Inmiddels bui over land verdwenen en komt een nieuwe achterop lopen. Het valt allemaal wel mee.
Overwogen om eerst direct naar Gdansk te varen vanwege tijdwinst en weer, maar het moet geen stressen worden, dus relaxt 30 mijl. Daarna zien we wel weer. Ook hier vermeld de pilot weer een gevaarlijke approach bij winden 5 bft en hoger uit N en Oost vanwege de zandbanken.
Tot overmaat van ramp ben ik sinds gisteren zo gammel als een vaatdoek, grieperig, keelpijn, ik slik van alles maar het wordt nog niet beter. Dit komt het scherp zijn niet ten goede, dus maar even wat rustiger aan doen.
Morgenochtend eerst kijken of ze motorolie 20W50 hebben, ik dacht nog te hebben maar dat is nu op en de 42 jarige motor wil toch af en wat bijgevuld worden. in Rusland wil ik olie verversen en tanken.
Geen motorolie beschikbaar.wladyslawowo
Aankomt Wladyslawowo 16:10 Havengeld zlp 56,-. Ook hier geen olie, ja 15W40 maar ik heb 20W50 nodig.

Maandag 22-6-15 Wladyslwowo – Gdansk 32 nm
Vandaag om 0830 vertrokken voor Gdansk. Blue sky, wind SSE 3. Meteen al twee restricting areas 10 en 11, omvaren zou 16 mijl extra zijn, geen navtex berichten gezien van firing activity, dus permission gevraagd om langs de kust door deze areas te varen op VHF 71. Toegestaan standing by on VHF 71 en 16. Verwachte aankomst 15:46. Omstreeks 12:00 maakte de motor ineens een ander geluid en hield er vervolgens lanzaam mee op. De nachtmerrie van elke motor sailor. Op alleen genua boot met de aflandige wind mee laten lopen naar zee, snelheid 0,5 kts. Inmiddels machinekamer ingedoken om te kijken wat probleem kon zijn. Het leek op branstof gebrek. Maar in de tanks moet nog zeker 7 a 800 ltr zitten. 1e fuel filter verwisseld gaf geen oplossing, inmiddels dreef ik verder zee in en kreeg met die snelheid de boot ook niet door de wind. Grootzeil bijgezet en daarmee lukte het om door de wind te gaan, stuur nu weer op de kust af met 1 knoop. Inmiddels sleep assitentie gevraagd, want zo kom ik ooknooit een haven in, met 20 minuten zijn ze bij me. SARIk vaar ook nog steeds in het firing zone gebied. Er komt een man aan boord van de search and rescue (SAR) er wordt een sleeplijn vastgemaakt en om 16:15 lig ik weer in Wladyslawowo aan een vrachtkade. De SAR meneer zegt nog even tussen neus en lippen door dat ik hier niet mag blijven liggen maar naar de overkant van de haven moet waar jachten liggen, op mijn vraag of ik dan moest roeien had hij geen antwoord. Hij zou de harbormaster inlichten voor een monteur, nou dat hoop ik dan maar. De monteur komt om 18:00. Bleek het toch nog trapped lucht te zijn in de brandstof verdeel pomp en dat was de enige die ik niet onlucht had. Eind goed al goed.

Dinsdag 23-6-15 Wladyslawowo – Gdansk 42 Nm
Mijn buren die tegen mijn boot aan lagen met de Avanti uit Vlissingen hebben ’s avonds een wijntje aan boord gedronken en waren zo vriendelijk om ’s morgens twee verse broodjes voor me mee te nemen.
Vertrokken om 0850 geen wind. Onderweg nog wat gepraat over de marifoon op kanaal 77. De hele dag overcast en buien waarbij het zicht behoorlijk terug liep. In de buurt van “HEL” de hoek voor de ingang van de baai naar Gdansk, deed zijn naam eer aan, wind en golven namen flink toe tot West 6. Radar bijgezet omdat we de shipping lanes naar Gdansk moesten kruisen, mij gemeld voor kruisen, Genua bij gezet en met 6 kts stoven we over de shipping lanes. Daarna deze aan de Oostzijde gevolgd, volgens de pilot. Dus nu wind recht op de kop maar afnemend. Genua afgehaald en besloten op alleen motor de laatste twee uur door te varen. Naarmate we dichter bij Gdansk kwamen was de wind aflandig en afgezakt tot 2-3 uiteraard ook de golven. Ingang rivier Gdansk over 1 1/2 uur. Dan nog 7 mijl ruim een uur varen naar de marina in het centrum van Gdansk.
Om 16:30 vaar ik de haven van Gdansk in grijs weer raining cats and dogs, nog een uur naar de marina. Voor me uit zie en hoor ik Michiel van de  Avanti ook de haven in varen. Ben ik nog geen half uur op de rivier richting marina, stopt de motor er wederom mee. Gelukkig in beschermd water en bijna geen wind maar toch…..
Ik roep de port control op en meld het probleem dat ik adrift ben op de rivier, het enige wat ze weten te vermelden is dat ik het midden moet vrijhouden want er komt een breed ponton aan met kraan erop, moet ik weer roeien dan?
Michiel hoort mijn conversatie op port control en breekt in, Asmara we komen naar je toe en zijn in 13 minuten bij, we slepen je wel naar de Marina. En dat met zijn zeiljacht met 28 pk motor mijn 18 ton, petje af hoor. En zo gezegd zo gedaan met voorzichtig 3 knoopjes lopen we de laatste 2 mijl naar de haven. De marina blijkt vol maar de zonnewind een andere Nederlander die gelijk optrok lig al aan een alternatieve kade. Michiel dropt me netjes langzij en ik meer langszij de zonnewind van Piet en Jolanda af. Zo nu eerst een borrel.
De marina is hier weliswaar kleinschalig maar heeft alle basic needs en dat voor 8 euro, 24 uur bewaking. Gdansk hiedft door de hele stad gratis internet. Havenmeester aan het  werk gezet om filter te bemachtigen, niet een maar drie. Ik heb gezegd, ik ga hier niet weg voor dat ik dat filter heb, al moet het uit Nederland komen. Want ik ben er van overtuigd dat dat filter de boosdoener is, het eerste grof vuil filter na de tank en die had ik nou net niet meer aan boord. Het bewuste filter verwijderd, het zat zo verschrikkelijk vol met vuil, volledig verstopt een wonder dat de motor daar nog op gedraaid heeft. Waarschijnlijk is door zeegang en ergo het vele rollen veel aangekoekt vuil in de tanks losgekomen, een reden om dat filter toch maar vaker te wisselen, voor die 20 euro wil je die armoe toch niet hebben. Ook gelijk maar weer eens tanks op water afgetapt, rechter tank kwam zeker een halve liter uit, linker tank niets. De laatste keer op Helgoland tanks via de rechter gevuld. In de winter bijvullen meestal via de linker.
Bij de marina zijn ze rond gaan bellen voor mijn filter tevens had ik ze gevraagd om 25 ltr motorolie 20W50 voor me te bestellen. Alles gelukt en met twee uur afgeleverd.

Woensdag 24-6-15 Gdansk
Vanmorgen eerst maar 15 ltr motorolie afgetapt en filter verwijderd. Nieuw filter erin en 15 ltr nieuwe olie.
Daarna nieuwe brandstoffilter geinstalleerd en de zaak goed ontlucht. Na enig pruttelen op de laatste luchtbelletjes startte de motor en heb ik hem warm laten draaien en goed doorgedraaid, volgens mij moet het probleem nu wel weg.
Vanmiddag gelijk maar even bed verschoond en de was gedaan.
GdanskHet ziet er niet naar uit dat de komende dagen het weer gaat verbeteren, veel langs rollende depressies, op zijn vroegst vrijdag of zaterdag voor de lange doorsteek van 24 uur naar Litouwen. Als er verder geen zaken meer tegenzitten moet het nog te doen zijn om rond de 15e in St.Petersburg te zijn. Ik ben eigenlijk stiekem wel een beetje blij met een paar rustdagen. Ik ga Gdansk nog maar eens goed bekijken.

Donderdag 25-6-15 Gdansk
Extra olie en filters besteld omdat voor ik thuis ben nog zeker een of twee keer moet wisselen. Wel lekker even wat meer rust.

Zie verder Deel 3 Litouwen – TallinnGdansk2

 

Gdansk3 

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture