Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

EngelandReizen(NL)

Engeland 2014

16-17 juli 2014
Non stop Vlissingen – Orwell river (Harwich, UK) Het is rond 1100 als ik de haven in Vlissingen achter me laat voor de Zeesluis.

Na enig oponthoud vaar ik 12.30 zee op. Er staat een licht briesje 1-2 uit west en dat is natuurlijk precies mijn koers. Dus weinig zeilen en veel rollen, erg oncomfortabel.

Een zeiler met een echte zeilboot, zou zijn koers wat verleggen en een of twee keer kruisen, maar met de Asmara kun je dat vergeten, hij zeilt beslist niet scherp en dan ook nog niet snel, waardoor je de koersen zo ruim moet verleggen dat je twee keer de tijd bezig bent. En als je een ding niet lang wilt is langdurig op een knobbelige zee.
Wat verder naar buiten neemt de wind wat toe tot 3 maar nog Altijd uit de verkeerde hoek.
De grib files (kaarten met windpijlen) zeggen dat de wind tegen de avond zou gaan ruimen, maar dat blijkt een illusie. Overdag buiten in het zonnetje is het wel uit te houden met een boek erbij.

De eerste shipping lane passer ik snel, de tweede is breder (2,5 mijl) en drukker. Door een koersverandering zie ik kans om de Genua te laten werken, dat betekend minder rollen. Het loopt inmiddels tegen middernacht de shipping lane houd me flink bezig op de plotter, waardoor ik bij vierkante oogjes krijg, maar dat niet alleen het bevorderd ook niet tegen zeeziekte. Ik hou het nog lang uit met misselijkheid, maar omstreeks twee uur half drie moet ik twee maal de vissen gaan voeren over de reling, wat voel je je dan ellendig, maar het lucht wel op, ik heb toch steeds gegeten en continue gedronken (water).
Als het licht begint te worden zit ik in het verkeersleiding systeem van Harwich. Ik heb besloten omwille van de onbekendheid ter plaatse, om maar de shipping lane (hoofdwegen met gescheiden middenberm op het water) te volgen, maar het stroomt erg hard en om buiten de boei heen te komen moet ik onder een hoek van bij 45 graden opsturen anders wordt ik teveel weggezet. Op een bepaald moment wordt ik opgeroepen door een vrachtboot; “Sailing vessel on my port side one mile, please respond”. Waarop ik antwoord “this is sailing vessel Asmara”. Hij denk dat ik in het midden van de lane wil gaan varen en heeft ook flink last van de stroming, dus vraagt hij mij, ” Asmara can you steer to port, to let me pass on you starboard side?”
Waarop ik weer antwoord dat ik dat zal doen en aan de meest linkerkant van de vaarweg zal blijven varen. Zo heb ik nog twee maal contact met vrachtschepen over intenties van een of beide.

Als ik weer uit dit gedoe ben, denk ik er zowat te zijn, maar dat zal nog 5 uur duren en nu gaat de slaap me opbreken, door de drukte van de shipping lanes en de zeeziekte, het ik geen gelegenheid gehad om een tukje te doe, dus met regelmaat, mede door het saaie laatste stuk, val ik knikkebollend in slaap en schrik dan weer wakker van een alarm, ik voel me als een vaatdoek.
Bij het opvaren van de mooie getijden rivier de Orwell op verdwijnt mijn slaap al snel (overigens Harwich is een container haven), ik volg de rivier bijna tot het einde. Daar ligt in het plaatsje Pinn Mill een pub genaamd Butt & Oyster, hier was het om te doen. Op 31 mei van elk jaar gaan een stel maffe solozeilers vanuit Nederland hier een pintje halen, niets georganiseerd, alleen is het eerste rondje voor de uitgever van het digitale zeilblad ZILT. Dus dacht ik dat lijk mij wel leuk om dat ook te doen.
Tijdens dit laatste stuk hoor ik vreemde motorgeluiden, het slippen/gieren van een generator of waterpomp riem, straks maar even kijken. Ik maak vast aan een mooring na 24 uur varen.
Nu ik aan een mooring lig, havens hier vallen meestal droog, is de slaap helemaal weg en kan ik mijn jolletje laten zakken om naar de pub, Butt & Oyster in Pinn Mill gegaan, daar was het tenslotte allemaal om te doen. Heb daar lekker een pintje gepakt en een sandwich gegeten. Nu eerst maar eens naar de motor kijken, motorruimte open en ja hoor de brandlucht komt me tegemoet, het blijken de generator riemen (zijn er twee) te zijn, gelukkig heb ik nieuwe aan boord, dus die eerst maar verwisselen. Je moet er niet aan denken dat dat op zee gebeurt, met zeegang aan een hete motor werken. Gelukkig bijtijds gehoord.
Morgenvroeg met het tij mee naar buiten en dat begint al om 0300, dus als ik ongeveer de helft pak kan ik om 0600 met het tij mee naar buiten en dan maar kijken wat de wind doet. Vroeg in mijn mandje vanavond en dan Op naar Lowestoft een dagtrip van 8-9 uur.

18-07-2014
Ben voor de wekker wakker, maar blijf nog even liggen. Om 0530 ga ik eruit en ontbijt wat, om 0600 maak ik los voor de trip naar Lowestoft, ongeveer 50 mijl. Er lijkt geen of nauwelijks wind te staan, maar dat is altijd verraderlijk, want eenmaal buiten is er altijd wind en golven, zo ook nu eenmaal buiten de rivier staat er een Noorden wind 2 en een rommelige kruiszee. Ik zet de Genua en het grootzeil bij en stel de AP (autopilot) in op de route. Het eerste stuk gaat goed we kunnen scherp aan de wind varen op de geplande route, maar dan het is inmiddels bijna 10.00 uur als de wind gaat toenemen naar 4-5 en enigszins ruimen. Ik stel de AP in op “windvaan” er wordt dan geen track meer gevolgd maar de Asmara houd dezelfde hoek met de wind vast. Dus gaat de wind verder ruimen bv 20 graden, dan gaat de koers van de Asmara ook 20 graden mee. Zo hoef je niet steeds je zeil bij te stellen maar vaar je wel een andere koers.

Uiteindelijk draait de wind verder uit Oost en neemt in kracht toe tot 5-6. De golven komen nu dwars in, hetgeen onrustig vaart, ik maak af en toe weer aardige klappers en ja hoor een keuken kastje weet bij zo’n zwieper open te springen en naast de nodige rommel twee flessen olijfolie waarvan er een spontaan open gaat, ik kijk maar niet meer naar beneden. De volgende keer schroef ik het kastje dicht.

Het water spookt behoorlijk en ik zie eerlijk gezegd op tegen de terugreis die nog langer is dan de heenreis, nl 28 uur. Maar goed dat is het leven van een zeiler, eenmaal weer op de bestemming en achter een pintje is alle leed weer vergeten. Ik weet nog niet of ik IJmuiden of Den Helder aan zal lopen, in tijd zal het niet veel schelen. Omstreeks 1700 meld ik mij bij de Port control van Lowestoft, ik meld dat ik bij de “welcome” boei ben en vraag nadat ik toestemming heb verkregen om de haven in te lopen, of er nog bijzonderheden zijn. Het spookt nl inmiddels behoorlijk, ik heb de Asmara op de AP tegen de wind in gelegd en begin met zeilen af te halen op een zee met harde wind en golven. Om 17.45 meer ik af tegen een mooie klassieke houten zeilboot vsan twee Amsterdammers in de haven van Lowestoft bij de Suffolk Yachtclub
.

19-7-2014
Na er vannacht om 0400 nog een keer uit te zijn geweest om een extra spring aan te leggen, er ging nl. een onweersbui voorbij, heb ik verder goed geslapen en om 0900 ontbeten. Daarna lekker gaan douchen en wat opgeruimd. Zoals het er nu naar uit ziet ga ik zondagmorgen weg richting Den Helder. Nu eerst maar Lowestoft in een wat broodjes voor onderweg morgen kopen. Lowestoft is een typische Engels badplaats met pieren, fish en chips. In een broodwinkel kon ik niet pinnen, dus heb ik maar tien pond uit de muur getrokken, daarna eenmaal weer op de boot een gezonde lunch met toast en sla gemaakt. Verder de boot wat ontdaan van zout, de ramen gewassen en de watertank bijgevuld.
Het weer is hier goed (behalve dan dat onweer gisteren, want dat schijnt in de London area behoorlijk heftig te zijn geweest) overdag zo’n 22 graden. De boot ligt hier wel continue lichtelijk te rollen en dat terwijl de Marina geheel ommuurd is met alleen een zij ingang, maar dat beetje deert me niet ik lees een boek in het zonnetje.
Vanavond de laatste weerberichten laden, broodjes voor onderweg klaar maken en de salon op ruimen van losse spullen. Op het  kastje dat open ging, zit inmiddels een extra grendel. Op mijn TV ontvang ik een scala aan Engelse zenders, zelfs twee Duitse. Het is nu 21.49 uur in Nederland een uur later.

20-7-2014
Het is 09.15 (10.15 in Nederland) als ik los gooi voor Den Helder. Ik vraag permissie aan Port Control Lowestoft om de haven te mogen verlaten, die krijg ik dan ook en het ligt gaat op groen voor me. De barometer geeft 1012, het is licht bewolkt, wind is variabel kracht 1. Na een half uurtje komt er een beetje wind (2) WZW en gaan alle zeilen op. Er gaat een rechte lijn naar Den Helder, het volgende waypoint op 121 Nm. Mijn gemiddelde snelheid achteraf gemeten lag op 5,04 Kts (9,33 km/u)
De zee is rustig, de veranderlijke wind houd me bezig met zeilen verstellen of koersen verleggen. Ik lees aan dek en drink een bakkie, alles rustig zo. Gedurende de oversteek veranderd het weer enigszins, omstreeks 1300 zie ik achter mij een bui langs schuiven die ik ook al op de radar had gezien, deze zal mij niet bereiken. Voor me is het licht bewolkt met aan de horizon een warmtefront, dat zal wel weer voor vannacht zijn. De wind is op ik haal de Genua eraf. Wat ben je dan klein op zo’n zee, met om je heen niets dan water, geen boot of landmerk meer te zien. En om 16.10 uur hoor ik wat gespetter en gepiep, kijk om mij heen een en zie 7 spartelende dolfijnen langszij mee zwemmen. Ze buitelen om elkaar heen en komen even boven, wat een prachtige beesten en doordat er op dit moment geen wind is het water is spiegelglad kun je alles goed waarnemen, ik maar er film van, helaas ben ik in mijn enthousiasme vergeten er ook foto’s van te maken. Na een klein half uurtje zijn ze opeens weg. De locatie was 52°44.9N 004°16.5E.
Volgens de GRIB files zou ik midden op de Noordzee enige tijd te maken krijgen met windstilte, ik zit dan net onder de kern van een klein HD gebied om dan te merken dat uiteindelijk na een aantal uur de wind zal gaan toenemen en veranderen van richting.
Om 21.40 is de wind weer wat aangetrokken en waait West 2, nu recht vanachter rollen weer dus.
Na enige uren zo doorzetten kom ik in de buurt van de traffic lanes, gaat het daglicht uit en trekt de wind aan nu uit Noord naar 4-5. Altijd als het nacht word maken de elementen het ook moeilijker. Nu komt er ook nog een soort damp/mist, waardoor het zicht terugloopt tot 3 scheepslengtes en dat terwijl ik inmiddels al lang niet meer alleen ben, maar omgeven wordt door vrachtschepen die alle kanten opgaan. De nacht is zo zwart en donker dat het geen zin heeft om naar buiten te kijken, ik vaar dus nu zoals dat in de luchtvaart heet onder IFR (Instrument Flight rules) alleen op mijn instrumenten. Elke potentiëlen radarecho zet ik in de MARPA lijst (dan houd de radar die echo in de gaten en als die te dicht bij komt, een alarm) Ook de AIS, een ander systeem is nu handig, want je kunt de naam en gegevens van het andere schip opzoeken en zo via de marifoon eventueel overleggen met dat schip, hoe elkaar te passeren.  Als het verkeer wat begint begint af te nemen omdat ik inmiddels buiten de traffic lanes ben, heb ik alleen nog wat last van een visser die door me heen wil rammen of mij misschien in zijn netten wil vangen, maar ook hier na overleg ga ik wat sneller varen en kan hij met zijn sleep achter me langs, ook weer opgelost.
De wind blijft aanhouden en zet wat door naar einde 5 begin 6, de Asmara vaart “scherp” op het Schulpengat aan, het is inmiddels 0500, Den Helder lijkt al zo dichtbij, maar duur toch nog bijna 7 uur. Doordat er geen verkeer meer is, ga ik op de bank hazenslaapjes doen terwijl de Asmara doorploegd richting Den Helder. Ik maak uiteindelijk ongeveer 7 slaapjes van een half uur.
Om 10.45 vaar ik langs Den Helder het Marsdiep op.
Ik heb besloten om door te varen naar Den oever, door de sluis en dan achter de dijk voor anker te gaan om te slapen. Om 14.30 vaar ik de sluis uit om tot de conclusie te komen dat de wind inmiddels NNO is kracht 5-6 en achter de dijk dus niet meer rustig geankerd kan worden. Geen andere beschutte plekke meer te vinden dan aan de overkant van het IJsselmeer. Nou mijn bestemming was toch Friesland, dus dan maar in een rechte lijn door naar Stavoren, aankomst 17.00, door de sluis en een klein eindje landinwaarts net voorbij Warns aan een marrekrite (Friese aanleg voorziening) aangelegd. Ik heb hier in 2009 al eens met Luuk gelegen. aangezien de dag zo goed als voorbij is heeft het geen zin om te gaan slapen, want aan 7-8 uur heb ik meer dan genoeg. Ik neem een biertje, ruim wat op, gooi een was in de badkuip en stel de TV opnieuw in, kijk het nieuws en ga uiteindelijk om 21.30 naar bed. Na 32 uur non-stop varen Lowestoft – Stavoren val ik in een heerlijke diepe slaap.

21-7-2014
Natuurlijk was ik al om 0500 wakker, maar toch maar blijven liggen tot 0800. Lekker ontbijtje, was afmaken, spoelen en ophangen. Er staat een lekkere wind en het is niet koud. Dan ga ik naar het lenspomp filter kijken die zit weer dicht en zuigt dus niet meer. Er zit nog veel vuil en klonten vet, van de schroefas, in de bilge. Die ga ik morgen maar eens schoonmaken.
24-7-2014
Ik ben lekker een paar dagen aan de marrekrite blijven liggen, wat opruimen, klusjes, lezen en zwemmen, het is warm. Vandaag vaar ik naar Grouw waar ik na 5 uur afmeer aan de Nieuwkade. Wat boodschappen gedaan, water bijgevuld en stroom weer even op 100% geladen.

25-7-2014
Na een nacht besluit ik maar om de betaalde plek te gaan verwisselen voor een gratis plek (een marrekrite dus), het plan is om via Akkrum richting Lemmer te varen en daar weer het IJsselmeer over te steken naar Amsterdam..Ik meer af aan een marrekrite PR708 in een vaart richting Akkrum. Ik besluit hier maar een paar dagen te blijven liggen.

28-7-2014
Om 10.00 vaar ik door naar Akkrum, over het Aquaduct en door de spoorbrug, deze laatste doorgang is een haakse bocht door een nauwe brugopening. Hier raakt mijn stootbal bekneld tussen de boot en de brug met als gevolg dat hij afbreekt en in het water valt. Een jongetje met een speedbootje ziet het en gaat hem voor met halen. Rubber oog geheel afgebroken, jammer, ik bewaar hem nog maar even misschien kan ik er nog wat aan aan oplossen. Door de verdere bruggen van Akkrum heen moet er nog betaald worden en krijg je een Fries Klumpke voor je neus, 1 euro. Ik meer af aan de camping “Tusken de Marrren”, hier blijf ik een nacht en Tanja en de kids komen me opzoeken. Gezellig, Sibren heeft zijn Sleutelbeen gebroken en loopt in een mitella, maar Renske, Kars en Jonna duiken tussen de boten het water in en zwemmen lekker. Natuurlijk kan Opa dan niet achterblijven en spring er ook maar in. Einde dag gaan ze weer huiswaarts naar Groningen en ik ga nog even wat boeken ruilen om te lezen, lever er 4 in neem er drie mee.

29-7-2014
Omdat er toch wel een aanslag op mijn dieselvoorraad is gepleegd deze reis besluit ik maar te gaan tanken, helaas geen belastingvrij zoals in Helgoland 1,- p/ltr  maar 1,51 p/tr, ik laat er 450 ltr in doen.
Zo nu maar weer een stukje door. Ik gooi mijn anker uit achter een eiland op het Sneekermeer om 14.00. En ga een lunch maken, zwemmen, lezen, etc. Ik kijk de windberichten voor oversteek IJsselmeer, idee was om de 31ste door Amsterdam te gaan, dan even naar Oom Jan en tante Dini in het verzorgingstehuis in Aalsmeer, naar Sandra (mijn nichtje) op de Westeinder en dan door naar de Kaag. Maar de voorspelling in morgen 30 juli wind NNO 4 en de 31ste WSW 4, die laatste is niet leuk want dan moet ik weer tegen wind, dus besluit ik maar om een dag eerder over te steken. Dan kan ik nu maar beter vast een stuk richting Lemmer varen. Om 19.30 haal ik anker op en ga via het Margriet kanaal richting Lemmer met de wind in de rug en de Genua bij, heerlijk relaxed zo, koffie en likeurtje bij wie doet me wat. Om 22.15 net bij het invallen van de duisternis, maak ik vast aan een meerboei op de “Grote Brekken” een mijl voor de Margriet sluizen van Lemmer.

30-7-2014
Om 0915 vertrek ik en om 10.30 vaar ik de sluis uit bij Lemmer het IJsselmeer op richting Enkhuizen, wind NNW 3. Genua en grootzeil op en helaas toch weer scherp zeilen, als ik naar Lelystad had gevaren had ik weliswaar ruimer kunnen zeilen, maar dan was de oversteek  vanaf Lelystad alleen nog maar op de motor te doen geweest. Om 15.00 ben ik bij Enkhuizen en om 15.40 vaar ik weer het naviduct uit voor het laatste stuk naar Amsterdam. De wind is nu WNW en af ruimt verder naar W, goede keuze geweest. Om 19.00 passeer ik het paard van Marken en om 22.20 meer ik af aan de Houtmankade in Amsterdam in afwachting van de staande mast route door Amsterdam. De spoorbrug draait om 00.50 en een vloot van 15 schepen zet zich in beweging door Amsterdam, richting nieuwe meer Sluis. Na enig oponthoud daar passer ik om 03.45 de Schiphol bruggen en meer af in de ringvaart om 05.35 voor een paar uurtjes slaap. Om 09.20 vertrek ik weer en leg aan de tuin van het verzorgingshuis aan, ik bezoek mijn tante, de nog enige overgebleven Vredenburger, de jongste zus van mijn moeder. ook maak ik een bezoekje aan mijn Oom die een mooie flat aan het Praamplein heeft betrokken en zo op loopafstand is van het verzorgingstehuis. daarna vaar ik door naar de Westeinder, mijn nicht is niet thuis dus duik ik tussen een van de eilanden aan de westkant van de westeinder en gooi daar in beschut water mijn anker uit. Maak kennis met Kees een gepensioneerde purser van de KLM, 71 jaar. die daar op een soort aak van 20 mtr. verblijft. Help hem met op het optuigen van een 16kwadraat en samen gaan we lekker zeilen op de West Einder. Leuke gesprekken gehad met de man, woont met zijn vrouw in Nieuw Vennep.

02-08-2014 – 11-08-2014
Op 2-8 vaar ik door naar de Kaag naar CeesJan en Netty, die liggen met hun boot, waar zij ook op wonen, bij jachthaven Ciego in warmond, wij hadden afgesproken om te gaan BBQ-en samen met twee van zijn zoons en schoondochter.
’s middag gaan we met de Boston Whaler met de boys wakeboarden (ik niet) Wat een vermogen zit er in dat scheepje, zonder sleep loopt hij tegen de 100 km/u. Op maandag 4-8 stapt mijn kleinzoon Thomas bij het gemaal van de kaag aan boord en genieten we samen van cola, ijsjes, film en zwemmen. En natuurlijk moet Thomas even varen in mijn jolletje. De tweede avond gaan we in het donker nog zwemmen, reuze spannend, het water is 23 gradfen en de boventemperatuur is ook warm. Woensdag de 6e zet ik hem weer af in Aalsmeer en vaar weer terug naar de Kaag. Van donderdag t/m zondag blijf ik nog op de Kaag, maandag vaar ik Leiden in want dinsdag heb ik een afspraak voor onderzoek in Gronau, daarna moet er maar eens wat gewerkt worden.

Totaal afgelegde afstand 522 NM / 966 KM
Aantal uren gevaren 149
Gemiddeld brandstof gebruik 521 ltr

Einde van een heerlijke zomertocht

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture