Het eiland Helgoland en Dune

Helgoland (Noord-Fries: Deät Lun (Het Land), Engels: Heligoland, Duits: Helgoland) is een Duits eiland in de Noordzee. In het verleden is het eiland onderdeel geweest van Denemarken en van het Verenigd Koninkrijk, maar sinds 1890 is het Duits grondbezit.

Het ligt aanzienlijk verder uit de kust dan de Oost-Friese Waddeneilanden, waar het niet toe gerekend wordt. Het eiland is bekend vanwege het toerisme en het driejaarlijkse cultureel festival Friesen-droapen. De gemeente Helgoland maakt geen deel uit van het douanegebied van de Europese Gemeenschap. Hierdoor tiert het toerisme hoogtij door belastingvrije verkoop van parfum, sigaretten, drank en brandstof. Op Helgoland wordt Helgolands (“Halunder freesk”) gesproken, een Noord-Friese taal.

Geografie

Helgoland ligt in de Duitse Bocht, relatief ver (circa 55 km) uit de kust in de Noordzee en het behoort tot de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en de Kreis Pinneberg. Het eiland meet 1,7 km² en telt 1.265 inwoners.[1] Het beschikt over een klein strand, maar is vooral bekend om zijn roodgekleurde rotskust die 47 meter hoog uit zee omhoog rijst, en om de (nu door omvallen bedreigde) rotspunt de Lange Anna. Sinds de storm van 1720/21 bestaat het eigenlijk uit twee eilanden:

Het hoofdeiland met de herkenbare klif van Trias bontzandsteen, is onderverdeeld in Oberland en Unterland met een lift is het Oberland te bereiken. Het naastgelegen eiland Dune een met zand bedekte dagzoom van kalksteen uit de Jura. Het werd in 1720 bij een sterke storm door zandafslag van het hoofdeiland afgesplitst. Op Dune, wat een natuurgebied is, ligt een vliegveld en zijn twee bungalow parken. De zeeleeuwen liggen er op het strand

Kliffen van Helgoland NW zijde
Het eiland Dune
Zeehond Dune

Om er te komen moet je varen of vliegen. Dat laatste zijn alleen kleine twee motorige vliegtuigjes die het eiland bezoeken. Natuurlijk kun je ook met de veerboot het eiland bezoeken vanaf diverse punten. Dagjes mensen worden dan met grote sloepen van de geankerde veerboot naar het eiland gebracht. Aan het einde van de dag en moe geshopt, gaan al die mensen de omgekeerde weg weer terug. Met de zeilboot is een prima beleving. De route er naar toe vereist wel de nodige voorbereiding, Buitenom de Nederlandse wadden, de Duitse wadden zit je in de Duitse bocht een berucht stuk open water, waar bij NW en Westenwind een behoorlijke golfslag kan opbouwen van zo’n 2,5 mtr met licht wind (4Bft) uit de richting van IJsland. Ook lopen er twee grote zeestraten langs die kusten die verschillende naderingen hebben Zoals de Alte Weser, Neue Weser en Jade de approach de Elbe in naar Hamburg. Zo’n zeestraat moet je altijd haaks oversteken, anders ligt de prent al op je deurmat te wachten als je thuiskomt. En vergeet ook niet dat deze grote vrachtschepen eenmaal op stoom makkelijk 25 knopen (46km/u) lopen en niet zomaar voor een overstekend zeilbootje willen of kunnen stoppen.

Aankomst 22 juli 2020

Mijn aankomst in Helgoland om 16:15. Zoals gewoonlijk ligt de haven al mud vol, met boot pakketten van 3 of meer boten. Ik had drie redenen om dit jaar toch naar Helgoland te varen. Ofschoon ik er al vele malen geweest ben en daar in mijn blog’s iets over geschreven heb, he ik toch gemeend dit keer en iets uitgebreidere blog van te maken. Het eiland ligt voor mij gunstig om er te komen op mijn reizen naar Denemarken en de Oostzee in zijn algemeen. Ik maak daar dan altijd een technische stop zoals we dat in de luchtvaart noemen, tanken en foerageren. Aangezien ik redelijk veel diesel verbruik op mijn reizen loon het de moeite om deze tussenstop in te plannen, de dieselprijs is belastingvrij en kost afhankelijk van de dagprijs, bij een afname van meer dan 500 ltr tussen de 80 en 90 cent. Dan is er natuurlijke de goedkope malt whiskey. Ik blijf hier nu drie dagen liggen en ga met een volle dieseltank van 1100 ltr weer terug naar Nederland, goed om de winter door te komen.

Helgoland, Uitkijkend op onderland
Straatje uitkijkend op Dune
Bergraafplaats bovenland, als je daar ligt schiet het al op

Print Friendly, PDF & Email

Peter Mantel

Retired from Aviation. Sailing the Baltic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *