Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara NieuwsNederlandReizen(NL)

En dan nog een laatste test. . .

. . . . Zaterdag 1 april en dit is geen grap. Morgen vaar ik naar Warmond om uit het water te gaan. Ik loop buiten nog even alles na en verwijder van de buiten besturing, de hoezen van mijn stuurwiel en en controle panel, mijn autosleutel en stroommeter zijn afgegeven bij de havenmeester. De boegschroef bediening buiten doet het niet, logisch ik moet binnen de schakelaars nog aanzetten. Als ik weer binnen ben, zet ik de schakelaar van de de boegschroef aan en tevens de schakelaar van de ankerlier. Als ik met de remote control van de ankerlier naar buiten loop, check ik of het anker los komt, dat werkt maar maakt wel een ander geluid?

Als ik weer binnen ben test ik de boegschroef, ook deze maakt een vreemd geluid, minder lawaai dan anders en beweging boot ook niet zo fel. Ik controleer nu de spanningsval op een instrument tijdens bediening, tot mijn schrik valt de accuspanning buiten de schaal onder de 8 volt. Vorig jaar voor vertrek (30-3-22) twee nieuwe accu’s geplaatst van 200AH elk. Nader onderzoek leert dat Accu 1 bij belasting zo dood is als een pier, Accu 2 lijkt goed.

Nu moet je weten dat ik een parallel/serie schakelaar gebruik. Dit omdat de de ankerlier en de boegschroef beide op 24Volt werken, op het moment dat die gebruikt worden schakelt de parallel/serie schakelaar in en zet daar de beide accu’s in serie, waardoor die twee apparaten 24Volt krijgen. Als een accu dood is krijgen die apparaten dus nog maar 12Volt en moeten werken op helft van de spanning wat resulteert in amper werken, vandaar dat andere geluid.

Ik heb dit bij testen van de motor nooit gemerkt want de startmotor gebruikt 12Volt en krijgt dus voldoende spanning om normaal te starten.

Ik heb vervolgens de motor gestart en deze 1 1/2 uur laten draaien, spanning van allebei nu 14,5 volt. Maar bij bediening boegschroef zelfde probleem als in tweede alinea. Accu 1 overleden. Ra,Ra?

Vertrek uitgesteld, werf afgebeld het is no zondag 2 april maandag ga ik de leverancier van de accu’s in Dordrecht bellen voor vervanging en Mastervolt bellen om mijn Elektrisch boordsysteem op afstand te checken voor problemen.

Wat heb ik nu geleerd? Niet wachten met checken tot een dag voor vertrek, maar minimaal een week vooraf alle systemen checken en een proefvaart maken. Wordt vervolgd. . . .

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture