Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

DuitslandNederlandOostzeeReizen(NL)

Zomerreis Baltic 2021 Deel 2

We vervolgen onze reis vanaf het Lauwersmeer om bij Lauwersoog zee op te gaan via Norderney naar Helgoland.

De zee op naar Helgoland

Afvaart Dinsdag 8 juni Buiten Schiermonnikoog en de Duitse wadden eilanden om.

Om 09.00 uur maak de trossen los vanaf Senneroog mijn vaste stek op het Lauwersmeer. Eerste bestemming Norderney met 5 knopen ongeveer 10 uur varen over de Noordzee. Even over 10.00 uur verlaat ik de sluis bij Lauwersoog, het is dan hoog water. Er staat een matig windje (3Bft) uit het Noord Oosten, ongunstig om zeilen op te zetten. Ondanks de rustige zee is er toch een vervelende deining. Het is een lange weg naar buiten en dan om het eiland heen. Rond 15.00 lig ik pas ter hoogte van de Eemsmonding.

Na een tijdje dit aangezien te hebben besluit ik toch een slag zee in maken om daarna weer overstag te gaan om nu met scherpe wind te kunnen zeilen. Ik zet het grootzeil en de Genua en dat gaat net. Onder een windhoek van 20 graden ligt de Asmara toch weer rustiger. Inmiddels is de stroom tegen gaan lopen Snelheid door het water 4,8 Kts en over de grond amper 3. Rond 20:30 kom ik bij de Schluchter aan, een ondiepe doorgang, maar die wel 1 1/2 uur tijd scheelt. Ik ben dan al 11 uur onderweg. De Schluchter is een smalle wad passage waar bij laag water 50 cm staat. Het is dus van belang om hier vanaf 3 uur voor hoog water doorheen te varen. Er staat dan 1 1/2 meter water meer dus 2 meter. De Asmara steekt 1.25 meter. Ik ben hier nu een aantal keer overheen gevaren maar nooit met vol zeil en op de autopilot. Het zeil is een handicap als je onverhoopt toch vastloopt. Alles loop als gepland en er blijkt meer water te staan dan ik uitgerekend had. direct na die passage van ongeveer 50 meter lang een haakse bocht, dus ook spannend met de zeilen. Zie ook mijn recente Youtube film

Territoriumdrift
Over de Schluchter bij Norderney
Traffic lane kruisen Elbe monding

Maar ik kom er weer zonder kleerscheuren doorheen en ga een plek zoeken om te ankeren, de haven wil ik niet in aan de ene kant uit kostenbesparing, ik ga toch gelijk naar bed en aan de andere kant dan ben ik ook weer vlotter weg. De ankeren op een zwaar stromend getijden wad. Ik zoek en vind een plek waar ik om 21:35 het anker laat vallen, bij laag water 4.50 meter en hoog 7.50 meter. Ik leg 20 meter ketting uit, zet de anker watch en laat de plotter aanstaan zodat ik bij onraad of anker krabben direct kan zien wat er aan de hand is. Het stroomt behoorlijk om de boot maar ze blijft mooi liggen en zal dat de hele nacht blijven doen. Wel wisselt de richting van de boot bij het wisselen van het tij en draait de boot dan 180 graden. Ik kijk nog even TV en ontvang naast veel Duitse zenders ook Nederland nog.

Op Netflix volg ik een deel van mijn serie. Rond 01:00 als ik alles gecontroleerd heb ga ik slapen en zet de wekker op 07:00. Als wakker wordt is het bladstil maar het stroomt nog altijd pittig, na een Yoghurt / Fruit ontbijt haal ik mijn ankerbol en verlichting weg, haal anker op en vervolg mijn weg naar Helgoland. Weer zo’n lange stretch. De zee is als een spiegel en deint een beetje. Ik verander wat aan mijn route en ben dus druk bezig naar het scherm te kijken. Als ik dan even op kijk naar buiten vaar ik recht op een boei af, 1 seconde voor impact, een klap de boei zwaait nog even naar me en laat verbouwereerd achter. GGRRR! Dat zal wel weer lakschade zijn, alhoewel ik in eerste instantie niets kan vinden. Gelukkig was het niet zo’n monstermoei. Dat krijg je als even niet oplet en je track dwars over een boei loopt, of misschien is de boei verlegd. De Asmara vervolgd haar weg of er niets gebeurd is. Ik ga in de keuken aan tafel mijn verslag verder uitwerken. Met de IPAD gekoppeld aan de plotter op de tafel kan ik precies zien wat er buiten gebeurt.

Die stretchen zijn ook vervelend lang, gisteren heb ik zeker twee uur in de stuurstoel zitten dommelen. Verwachtte aankomstijs rond 18.30 dus weer een 12 uur varen. Ik ben nu de Alte Weser Radar traffic lane aan het oversteken, Ik heb net Cuxhaven aangeroepen om deze oversteek aan te geven. Ik de verte kan ik Helgoland al zien liggen. Aankomst Helgoland op woensdag 9 juni 18:00 uur. Op 10 juni heb ik een afspraak om 09:00 om diesel in te nemen. Ik tank 850 liter a 0.93 ct. De rest van de dag besteed ik aan groente en fruit inslaan en langs de slijterij voor een doos van 6 liters Malt Whiskey. Mijn buurman is een Nederlander met zijn motorboot uit Scheveningen. We drinken een biertje samen. Wil je meer weten over Helgoland bekijk dan mijn eerdere blog of Youtube film, allebei te bekijken via mijn site.
Ik had 3 nachten geboekt op Helgoland. Met de bedoeling om dan op zaterdag te vetrekken naar Tonning aan de Duits/Deense kust. Maar het weer aankijkend komen er net weer twee dagen aan met aantrekkende wind en ergo golven, hetgeen mij een keuze laat maken 2 nachten verlengen of nu (vrijdag 10 juni) vertrekken. Ik ben lang aan het dubben, de Scheveninger kiest eieren voor zijn geld en vertrekt om 10 uur naar Cuxhaven. Als ik eindelijk mijn besluit neem om dan maar naar Brunsbuttel te varen ben ik al laat met het getij, ook moet ik nog mijn winkelwagentje terug brengen. Als ik weer aan boord ben gooi ik om 11:45 los. Buiten de haven gekomen zet ik de Genua en roep de havenmeester Helgoland op. Ik deel hem mede dat ik vanwege het weer 1 dag eerder ben vertrokken dan waarvoor ik betaald had en vraag hem dit tegoed vast te houden omdat ik rond eind augustus toch weer terug kom. Geen probleem zegt hij en wenst me goede vaart.


Onderweg bekijk ik de getijden tabellen nogmaals en zie dat juist in de Elbe monding de stroom zwaar gaat tegenlopen. Ik had zeker 3 uur eerder moeten vertrekken. Als het moment komt dat de stroom tegen gaat lopen weet ik dat ik het niet ga redden. Ik zit nog behoorlijk op ruim water zonder beschutting, maar het weer is nog rustig en de zee ook. Dus besluit ik buiten de vaargeul op 10 meter water mijn anker uit te gooien en 4 uur ga wachten tot de stroom weer mee gaat lopen. Als ik stil lig achter mijn anker met 30 meter ketting geeft de snelheidsmeter 2,8 knopen aan, dat is dus de uitgaande stroom. Als je dan 5 kts door het water vaart, met 2,8 tegen, is je werkelijke snelheid dus maar 2,2 knopen. Door 4 uur te wachten gaat de stroom weer kenteren en krijg ik hem weer mee. Dus rond 20.00 anker op. Kan ik eerst even borrel drinken en rustig eten maken. Simba vindt het ook wel lekkerder, maar ik moet de deur dicht houden, want als die muts in het water valt is ze binnen een minuut niet meer te vinden zo hard stroomt het.

Anker op 20:00, waar ik lig lijkt er bijna geen stroom meer, maar dat is een illusie, eenmaal weer aan het varen nog altijd 2kts tegen. Pas rond 22:00 kentert de stroom en met 5,5 door het water, jaag ik met 8 over de grond. De nacht is ingevallen en er komt nog een enkel vrachtschip oplopen.

Afgemeerd Helgoland
Nacht op de Elbe

Gelukkig zijn de waterweg boeien verlicht, in het pikkedonker met de instrumenten gedimd, tuur ik in de duisternis naar obstakels die mij schade willen berokkenen. Omstreeks 23:30 gaat de grote sluis open komen er als een vlok wilde ganzen ineens 15 vrachtschepen op met af, ik draai snel naar bakboord nu aan de buitenzijde van de boeienlijn. Als het hele zooitje mij gepasseerd is, is het middernacht en ga een ankerplek zoeken op de afgebakende rede voor “Sportsschiffsfart”. 10-15 meter water en 3 knopen stroom. De stelling is minimaal 3x maar veiliger 5x de waterdiepte aan ketting uitleggen en ik heb maar 40 meter. Ik leg 35 meter uit, ik wil ook niet de kans lopen dat de schalm van de laatste schakel misschien is doorgeroest en ik vervolgens met een plons het laatste stuk in zee hoor verdwijnen. Bij een tweede poging pakt het anker en zit vast. nu het ankeralarm instellen dan nog even een uurtje aankijken, de Asmara blijft liggen.

Om 02:00 kruip ik mijn mandje in, maar het duurt nog even voor ik in slaap val. Om 05:00 wordt ik wreed gewekt door het ankeralarm, de stroom was al gekenterd maar wordt nu zwaarder. Wind tegen stroom. De Asmara draai nu langzaam haar kont in de wind, maar het blijft een onstabiele situatie. Ik ga snel een eitje bakken, broodje en koffie, waarna ik naar buiten ga en de ankerbol verwijder, de fenders ophang aan beide zijden, de lijnen op de bolders etc. Als dat alles klaar is roep ik de sluis op en vraag wanneer ik mag schutten, 20 minuten wordt er gezegd als het licht wit knippert mag je erin. Er komt eerst nog een vrachtboot uit en dan vaar ik achter de enige zeilboot aan de sluis in. Die zijn met z’n twee en liggen vast als ik kom aanschuiffelen, ze komen meteen naar met toe om te helpen. Om 07:00 gaat sluis open en vaar ik het Nord-Ostsee kanaal in (Kiel kanaal) bestemming km 40 bij Gieselau daar ga ik mijn slaap inhalen.

Zie verder Zomerreis Baltic 2021 Deel 3

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture