Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Onvoorzien onderhoud Asmara

De winter 2022-2023 is weer zo een jaar waarbij volgens mij alles aan boord tegelijk kapot gaat. Om maar een paar voorbeelden te noemen wat aandacht nodig heeft:

Velvet Drive Keerkoppeling lekt overmatig olie

Aan de motor zit een keerkoppeling (voor en achteruit varen) welke voorzien is van een gesloten circuit met hydraulische olie. Die moet regelmatig op oliepeil gecontroleerd worden, nou die zweette al jaren een klein beetje maar niet om over naar huis te schrijven.
Maar aan het einde van de reis in 2022 begon dat meer te lekken zonder zichtbare lekkage, anders dan vermoedelijk via de flens verbinding op de schroefas. De olie werd rondgeslingerd en trok een oliespoor in de machinekamer. Eenmaal in de buurt van Sneek heb ik moeten besluiten er een afwas teiltje onder te zetten om de olie op vangen. Actie was nu nodig.
Onder de rook van Sneek zit Bakker – IJlst een werf die volledige kennis en onderdelen heeft voor mijn 50 jarige motor en Velvet keerkoppeling. Dus ik daar naar toe gevaren en afgemeerd. Monteur aan boord en kijken, nou die kwam al gauw tot de conclusie dat de keerkoppeling eruit moest en in de shop gereviseerd moest worden. Geschatte kosten €800,- dus ik zeg, kunnen jullie daar aan beginnen dan blijf ik hier liggen. Hij: Ik denk het niet, maar ik check met de planning. Even later, het was midden September ’22, we kunnen u op zijn vroegst eind okt / begin november helpen.

Velvet Drive AS15 – 72C 2.91:1
Velvet drive
Velvet drive
Velvet drive removed

Nou dat was voor mij dus geen optie.
Wat u kunt doen zegt hij vervolgens, hem er zelf uit halen en bij ons brengen voor revisie, doorlooptijd ongeveer drie weken. Dus ben ik mij gaan verdiepen hoe deze 80kg zware keerkoppeling van de motor af te krijgen en naar Friesland brengen voor revisie.
De status op dit moment hij is eruit en ligt in Friesland, net offerte gekregen €1376,- halleluja, of je een emmer leeggooit. Inmiddels heb ik een manual geschreven hoe deze keerkoppeling te verwijderen want daar is amper wat over te vinden op internet. De keerkoppeling heeft een manual en de motor heeft een manual, maar hoe die met elkaar verbonden zijn en te de-installeren en installeren is per boot vaak verschillend. Ik maak er een Youtube filmpje van met een link naar dit artikel en het manual zodat ik anderen daar mogelijk mee kan helpen. Het Youtube filmpje en het manual zal dus later worden toegevoegd als link aan dit artikel.

Ford Lehman 2715E Kleppen
Ford Lehman 2715E Kleppen stellen

Verder onderhoud motor

Als bovenstaand probleem met de keerkoppeling is opgelost, vergt de motor ook nog het nodige onderhoud.
De kleppen zullen gesteld moeten worden, de timing van de brandstof pomp, de brandstof pomp van nieuwe olie voorzien, motorolie en filter wisselen, 1e brandstof filter wisselen en waterfilter wisselen. Kortom voordat de boot het water uit gaat ben ik nog wel even van de straat af.

Totale log afstand in plotter werkt niet meer

Soms werkt de log niet meer door vuil of aangroei. De log, het woord zegt het al geeft de gevaren snelheid weer maar ook de gevaren afstand. Deze log een 5 cm kunststof pijp, welke door de romp naar buiten steekt, heeft een klein rader wieltje wat dat meet. Nou als dat het grootste probleem was hoor je mij niet klagen.
Dit vastzitten gebeurt soms enkele keren per seizoen. Remedie is dan de probe eruit trekken, waarna het zeewater door dat gat naar binnen spuit om dan zo snel mogelijk de dummy erin te drukken om te voorkomen dat we zinken. Nadat het vervuilde wieltje ontdaan is van aangroei en kokkels gaat hij er weer in.
Maar aan het einde van mijn reis afgelopen jaar kwam ik er achter dat mijn plotter de totaal afgelegde mijlen niet meer registreert.
En daar ben ik nog niet achter wat dat veroorzaakt. Mogelijke oorzaken software probleem van Raymarine plotter of netwerk. Ik kan nu alleen handmatig via mijn laptop met GPS antenne de via satelliet gemeten afstand noteren en handmatig in mijn logboek vermelden, maar dus niet meer in de plotter, die blijk als een klok stilstaan.

Propaan gasstel vervangen

Aan boord heb ik een RVS propaan 4-pits gasstel wat ik in 2016 heb vervangen voor een SMEV met glasplaat deksel.
Gaat de rest van mijn leven wel mee denk je dan, nou niet dus vorig jaar begon de ellende al, schroeven van pitten waren van pisbakken ijzer en de een na de ander brak af en niet meer te repareren. De sensors die de gastoevoer afsluiten als de vlam uitwaait zaten met een, uw raad al het pisbakken ijzer, clipje vast en schoten los. Gevaarlijk dus. Een grote pit was er helemaal af en de andere grote pit had zo’n zwart dekseltje wat er ook los op lag.
Van de deksel (de glasplaat) waar bij op elke scharnier een veer op zit, was een veer doorgeroest en gebroken en van het andere scharnier het bracket doorgeroest dat in het aanrecht zat vastgeschroefd. De glasplaat heb ik veiliggesteld onder de matras van het ongebruikte bed.

Scharnier glasplaat
Glasplaat scharnier doorgeroest
oude gasstel
Oud branders kapot
Nieuwe gasstel en glasplaat
Nieuwe gasstel en gerepareerde glasplaat

Dus moest het gasstel vervangen worden, nu heeft het gasstel geen gangbare maat en na dagen speuren op internet, heb ik toch een 4-pits gevonden die ik met een kleine aanpassing wel in dat gat kon laten zakken.
Dit keer een Thetford, wel bekend in de camper en caravan business, hoewel dat voor meer dan 95% 3 pit’s zijn. Levertijd drie weken, moest uit de fabriek komen en kosten €430,- In die drie weken ben ik aan de slag gegaan om de oude eruit te halen, gat en leidingen aan te passen, een nieuw RVS bracket te maken voor de glasplaat en als extraatje een gaskraan in het plafond van het keuken kastje gemaakt, want die zat er ook nooit. In december heb ik die klus geklaard.

3- jaarlijks onderhoud op de wal

De Asmara ligt nu voor het 4e jaar in het water en moet er dus uit. (Eigenlijk elk derde jaar) Dat betekend hellingen, anti-fouling, 20 anodes vervangen, vallen van grootzeil en Genua vervangen, toplicht vervangen, verfreparaties. Geschatte kosten tussen €1000-1200,- sta-tijd op de wal 3-4 dagen.

Gota kanaal en opstapper

Gota kanaal. Inmiddels prominent aanwezig op mijn bucket list. Maar ook hier zit het tegen. Ik had iemand gevonden van mijn leeftijd en was al druk aan het plannen. Jammer genoeg is die persoon afgehaakt om zijn moverende redenen, dus ben ik nu weer terug bij af.
Deze reis hangt van twee factoren af, financieel is het voor mij alleen niet te doen, maar dat alleen zou mij niet weerhouden. Het belangrijkste punt is dat om door 64 sluistrappen te varen met een gemiddeld verval van 5-8 meter is niet alleen te doen, het is niet verboden maar daag me niet uit om het te doen.
Alle ingewonnen adviezen bij de beheerders van de sluiscomplexen en een vriend die dit in 2022 met zijn vrouw in een 15 meter lange motorboot heeft gedaan, geven aan dat solo met een beetje schip vanaf 12 meter dit onverantwoord is. Dit is zo’n ingecalculeerd risico wat ik niet neem, hoe graag ik deze reis ook zou willen maken. Het varen dwars door Zweden kun je vergelijken met varen op Nederlandse binnenwateren en IJsselmeer

Dus lieve mensen als je dit leest en iemand kent die het wel leuk zou vinden en tijd heeft om 6-8 weken mee te gaan op basis van kosten deling, het betreft de maanden juli en augustus 2023, meer gedetailleerde informatie is te vinden op deze website of door persoonlijk contact direct met mij op gsm +31 6 22226472. Alles is bespreekbaar. Ik verzeker je dat als je een beetje avontuurlijk bent en van reizen houdt, dit de vakantie van je leven is voor globaal €1500,- (ik hoef er niets aan te verdienen alleen voor de periode aan boord en de sluispassage kosten delen.)


Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture