Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

OostzeeReizen(NL)Zweden

Deel 5 Gota kanaal Vadstena – Sjotorp (YouTube 16)

In dit deel wat volgt op deel 4 vervolgen we onze reis over het Gota kanaal van Vadstena, waarbij we het Vattern meer oversteken, naar Sjotorp.Het deel van Forsvik tot Tatorp is mijn inziens wel het mooiste deel van het kanaal. Hier bereiken we ook het hoogste punt namelijk 91,8 meter boven zeeniveau en kan de Champagne open. Zie ook Youtube film nummer 15.

Karlsborg

Na het binnen halen van het visnet zonder vis, vervolgen we onze reis over het Vaternmeer naar Karlsborg. We vertrekken op 15-7-20223 om 08:40. Het weer is ons gunstig gezind, weliswaar bewolkt maar een zwak windje Oost 1 en een temperatuur van 16 graden.
Het Vatternmeer is een langgerekt meer van Noord naar Zuid en is 76 Nm lang en 17 Nm breed. Het Vatternmeer ligt op ongeveer 88 meter boven zeeniveau en is in het midden ruim 70 Meter diep. Dus de bodem van het meer ligt op ongeveer 18 meter boven zeeniveau en daar ligt dan wel een plasje water bovenop.
We komen aan in Karlsborg om 12:36 en meren af voor de sluis. We blijven hier 2 nachten liggen en maken de nodige drone beelden en vullen de vers voorraad weer wat aan.


Forsvik – Tatorp (91,8 meter na de sluis) Youtube film 15

Op 18-7-2023 11.00 maken we los voor het korte traject van 4 Nm naar Forsvik. Ook hier meren we af voor de sluis om 11.53.
De sluis die ons uiteindelijk op het hoogste punt zal brengen namelijk 91,8 meter boven zeeniveau. Het weer is nog altijd erg buiig en ik zit net een kopje thee te drinken bij mijn Duitse achterbuurman en vrouw, als de hemel weer open gaat, zij zetten hun buiten tent op en ik snel terug naar de Asmara om de nodige luiken en deuren te sluiten, om Simba hoef ik met nier druk te maken want die vliegt met de eerste spetters al naar binnen. Dus ik ga weer terug naar mijn buren om mijn thee op drinken en het gesprek voort te zetten. Ik heb in een uur nog nooit zoveel thee gedronken. Zij maakten mij onder meer opmerkzaam op het feit dat er hier een museum is van het ontstaan van de industrie in dit dorp al vanaf 1300. Het museum bestaat uit een aantal gebouwen en hallen en is de moeite waard om te bezoeken, het is gratis. Dit is in het kort wat er over verteld wordt:
De kracht van het water ligt in het hart van Forsvik bruk. Van een boerderij met molen uit 1300 hebben de activiteiten zich ontwikkeld en een fundatie gelegd voor 600 jaar industrie en productie, van meel en planken tot staal, machine’s en boten. Het is nu een waardevol archief van de Zweedse historie. Een bezoek aan het museum de Verkstad (werkstad) is dan ook zeer aan te bevelen.

Er zijn enkele plaatsen langszij en meerdere neus in. Ook de passagiersboot heeft hier een afmeer plaats en daar staat een bord bij wanneer die dar afmeert, dan mag je er dus niet liggen. ook hier heb ik zoals op de meest plaatsen drone beelden gemaakt.
De volgende morgen om 09.33 maak ik los om door de sluis te gaan en na een kort kanaaltje af te meren om 10.00 buiten de sluis aan een mooie lange steiger zonder faciliteiten. (Eigenlijk bedoeld als wacht sluis met camera en verkeerslicht voor als de sluis gesloten is)
Maar ik ga hier mijn Champagne open maken en weer de nodige drone beelden maken. Het is op deze plek dat ik mijn Youtube film inspreek voor het bereiken van deze mijlpaal. Ik besluit de volgende morgen pas verder te gaan en geniet nog even van de serene rust.


De volgende morgen om 09.20 maken we los voor de route over het Lake Viken naar Tatorp.
Maar eerst volgt nu het Bildstromm kanaal en het Spetnas kanaal, deze laatste is zo small dat de passagiersboot hoorn signalen geeft voor doorvaart Oost of West en die heeft altijd voorrang. Dit gebied is werkelijk adembenemend mooi, maar ook een uitdaging voor schippers want een stuurfout word afgestraft met rotsen, dus blijf ten alle tijde goed tussen de betonning. De rotsen lopen een meter naast je boot steil het water in. na een tijdje in dit mooie gebied te varen kom je weer op wat ruimer en dieper water en hier maakt het Lake Viken een bocht van 150 graden naar het zuiden, richting Tatorp, waar ik om 12.45 afmeer. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Tatorp heeft een langzij steiger voor 8 ligplaatsen en geen verdere faciliteiten.

Na Forsvik volgt het mooiste gebied van Zweden wat ik tot op heden heb gezien, de twee kanalen Bildstromm en Spetsnas hier onder weergegeven

Vassbacken

Inmiddels praat ik al over 20-07-2023 als ik om 11.30 los maak van Tatorp om door de eerste sluis weer naar beneden gaan, nou dat is een opwarmertje 30 cm naar beneden. Maar goed vanaf nu gaan alle sluizen weer naar beneden en dat is voor iedereen, maar zeker voor mij (solo) een verademing. Ik geef de twee lijnen aan de sluiswachter en die haalt ze voor mij door de ring, dan vraagt hij aan elke boot een duimpje voor ok (was ook bij naar boven gaan) voor dat hij de klep open zet en het water eruit laat stromen. Na nog wat sluizen en bruggen meer ik af in Vassbacken om 12.33. Leuk plaatsje wel, broodje op bestelling, restaurant voor lunch en diner. 25 ligplaatsen langszij, stroom, water, geen supermarkt. Aan het einde van de dag loopt het goed vol met boten en lig ik in een hoekje helemaal ingebouwd. Simba kan weer lekker stappen.

Torreboda

We hebben Vassbacken op 22/7/23 weer achter ons gelaten en zijn op weg naar Torreboda op het Gota kanaal. We komen langs Jonboda maar stoppen daar niet. Het is een kleine aanlegplaats met 12 ligplaatsen langszij en 12 stroom aansluitingen. Er is een Mini camping naast gelegen. Er zijn toiletten, douches en een wasmachine. In konvooi varen we verder het Gota kanaal af in de richting van Sjotorp, daarbij een aantal bruggen passerend. Die overigens allemaal vlot open gaan. Het konvooi gaat sneller dan ik wil varen dus blijven we met twee schepen wat achter, waardoor we voor een gesloten brug komen. Maar als die eenmaal weer open is komen we bij Torreboda en daar ligt het konvooi nog te wachten voor de spoorbrug. We hebben onze achterstand weer goedgemaakt en kunnen mijn gelijk met het konvooi verder varen om af te meren in Torreboda om om 10.39 een stukje van slechts 4 Nm. Maar ik blijf hier 2 nachten liggen en maak de nodige drone beelden .Torreboda heeft 30 ligplaatsen langszij, 12 stroom aansluitingen, toilet en douches, zwembad aan de overkant, COOP on 200 meer, benzine/dieselpomp INGO op 200 meter, kortom een leuke plaats. ’s morgens kijk ik nog naar de eerste wedstrijd van de WK vrouwen tegen Portugal welke ze met 1-0 winnen.

Lyrestad

We laten Sjotorp op 24/7/23 weer achter ons en vertrekken in de richting van Lyrestad. Voor dat we bij Lyrestad zijn hebben nog een aantal bruggen (7) te passeren en zakken ook weer verder af middels 5 sluizen, enkele, dubbele en een triple, waarbij we van 91,8 meter zakken naar 63,3 meter. Hierbij passeren we Hajstorp en Norrkvarn. In Hajstorp heeft men 15 ligplaatsen langszij, 8 stroomaansluitingen, toiletten, douches en drinkwater. ik ben daar niet gestopt. WE vervolgens een brug en een dubbele sluis naar beneden. Daarna komen we langs Norrkvarn waar ik geluncht heb. Norrkvarn heeft 15 ligplaatsen, 5 stroomaansluitingen, toilet, douches, drinkwater en wasmachine. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat door het hele Gota kanaal alle stroomaansluitingen slechts 6 ampère zijn.
Ik vervolg mijn weg naar Lyrestad om 13.00 en kom aan om 14.11. Totale trip van Torreboda – Lyrestad 8 Nm. Overigens het weer liet te wensen over, Bewolkt, regen, Temperatuur 16 graden. Ook in Lyrestad maak ik de nodige drone beelden. Een leuke plaats.

Sjotorp

Op 26/7/23 maken we weer los voor de laatste plaats. in het Gota kanaal, Sjotorp. Hiertoe hebben nog 5 bruggen te gaan, 3 dubbele en 2 enkele sluizen tot Sjotorp en het Lake ‘Vanern. Sjotorp is dus zowel het begin punt als wel het eindpunt van het kanaal, dus ga je van Oost naar West of West naar Oost. deze laatste stretch is 5 Nm.
Het is een mooie dag met lichte bewolking en een temperatuur van 18-19 graden om 0900. Hier moeten we tevens uitchecken uit het kanaal, maar daar hoef je niet naar te zoeken waar dat moet want dat doet men bij de allerlaatste sluis, daar komt iemand naar je boot toe en neemt je twee passen voor de toiletten en de douches in en de sticker die je aan je boot moest hangen. Ook komt men met een hele korte vragenlijs waarop je een score invult en eventueel op of aanmerkingen over het kanaal. Natuurlijk zijn ook hier de nodige drone beelden van gemaakt. Er zijn 22+12 ligplaatsen langszij of neus in. Evenzoveel stroom aansluitingen, er is een dieselpomp, een kleine supermarkt en alle andere standaard voorzieningen. Je kunt afmeren in de kom aan beide zijden, maar je kunt er ook voor kiezen om de laatste brug door te gaan en voor de laatste sluis af te meren, daarna ligt het Vanern meer voor je. Na deze sluis ligt er weliswaar nog een jachthaven aan stuurboord maar die is niet meer inbegrepen in je kanaal ticket. Dus als je voor 0900 het Vanern meer wilt oversteken kun je daar een nacht liggen. Zorg wel dat je boot weer klaar is voor groot water, want bedenk dat het Lake Vanern 6x de grootte heeft van het IJsselmeer en Je dan inmiddels op 44,5 meter boven zeeniveau lig.
Het weer was vandaag bewolkt en wind ZW 4 Bft temperatuur inmiddels 22 graden. Alhoewel erg voor morgen regen verwacht wordt en kans op onweer. Ook hier heb ik weer de nodige drone beelden gemaakt. Volgende stop Mariestad. Maar meer hierover in het volgende deel nummer 6.
Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture