Adventures of a globetrotter

Part of Aerotaxi group

Asmara Nieuws

Asmara van zee gehaald door SAR

Maandag 22-6-15 Wladyslwowo – Gdansk 32 nm

Vandaag om 0830 vertrokken voor Gdansk. Blue sky, wind SSE 3. Meteen al twee restricting areas 10 en 11, omvaren zou 16 mijl extra zijn, geen navtex berichten gezien van firing activity, dus permission gevraagd om langs de kust door deze areas te varen op VHF 71. Toegestaan standing by on VHF 71 en 16. Verwachte aankomst 15:46.sar3

Omstreeks 12:00 maakte de motor ineens een ander geluid en hield er vervolgens lanzaam mee op. De nachtmerrie van elke motorsailor.

Op alleen genua de boot met de aflandige wind mee laten lopen naar zee, snelheid 0,5 kts. Inmiddels machinekamer ingedoken om te kijken wat probleem kon zijn. Het leek op branstof gebrek. Maar in de tanks moet nog zeker 7 a 800 ltr zitten. 1e fuel filter verwisseld gaf geen oplossing, inmiddels dreef ik verder zee in en kreeg met die snelheid de boot ook niet door de wind. Grootzeil bijgezet en daarmee lukte het om door de wind te gaan, stuur nu weer op de kust af met 1 knoop. Inmiddels sleep assitentie gevraagd, want zo kom ik ook nooit een haven in, met 20 minuten zijn ze bij me. Ik vaar ook nog steeds in het firing zone gebied. SAREr komt een man aan boord van de search and rescue (SAR) er wordt een sleeplijn vastgemaakt en om 16:15 lig ik weer in Wladyslawowo aan een vrachtkade. SAR2De SAR meneer zegt nog even tussen neus en lippen door dat ik hier niet mag blijven liggen maar naar de overkant van de haven moet waar jachten liggen, op mijn vraag of ik dan moest roeien had hij geen antwoord. Hij zou de harbourmaster inlichten voor een monteur, nou dat hoop ik dan maar. De monteur komt om 18:00. Bleek het toch nog trapped lucht te zijn in de brandstof verdeel pomp en dat was de enige die ik niet onlucht had. 

Eind goed al goed.

Peter Mantel

Gepensioneerd uit de luchtvaart. Avonturen met de Asmara. Ik zeil met mijn tweemast kotter van de Noordzee tot de Oostzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hide picture